Weet je? toch is het ook maar net hoeveel je voor bepaalde functionaliteit wil betalen ... ja, het kreng is takkeduur, of eigenlijk beter gezegd: het is heel veel geld.
Maar het feit dat ik de hele dag (en soms zelfs twee hele dagen) intensief gebruik kan maken van de iPad zonder op te laden is voor mij al een enorme uitkomst. Het feit dat het hele ding 700gram of zoiets weegt is belangrijk bij reizen maar eigenlijk ook al bij het dagelijkse heen en weer gesleep naar m'n werk.
Tijdens vergaderingen kan ik aantekeningen maken zonder een zoemend apparaat op tafel te hebben en zonder dat iemand zich stoort aan mijn toetsenbordgeluiden en zonder dat ik hoef te muizen. Of dat iemand tegen m'n scherm aan zit te kijken vanaf de overkant van de tafel, want dat wordt niet gewaardeerd en komt niet ten goede aan je participatie in de vergadering.
Er zijn ook best wel wat beperkingen aan de iPad trouwens:
- ik vind de apps over het algemeen buitensporig duur en je krijgt van tevoren te weinig informatie of het precies is wat je zoekt. Foute aankopen doe je dan ook snel.
- Apple zou (net als Android) een vinkje moeten hebben dat je applicaties van externe bronnen kan installeren ipv alleen uit de app store (nu ben ik genoodzaakt om te jailbraiken --> fluitje van een cent overigens)
- het ontbreken van flash wordt vaak genoemd, maar ik heb er tot nu toe nog maar weinig last van. Voor de dingen waar ik eigenlijk flash voor nodig zou hebben, zijn meestal wel applicaties te vinden (Youtube, Uitzending gemist e.d.). Desalnietteplus kan ik mij voorstellen dat dit als vervelend ervaren wordt.
- de default browser (Safari) heeft geen tabs en daardoor ben je onnodig veel aan het switchen tussen vensters. Maar daar zijn alweer apps voor om daar ook verbetering in te brengen.
- Apple had echt meer moeten doen om het zwakste punt (invoer van teksten) beter aan te pakken. Zaken zoals een password manager, auto forms, predictive typing en dergelijke zitten er niet in helaas en ook heer weer zal je je heil moeten zoeken in extra apps.
- het ontbreken van iets als een sd slot is vanuit technisch en support oogpunt te begrijpen maar als consument eigenlijk niet te verkroppen. Belachelijk dat het apparaat mede hierdoor zo duur moet worden (ik heb de 64GB-3G)
- als je een 3G apparaat uitbrengt en je levert geen traphic metering mee is het handig om in ieder geval in de SDK de juiste API's op te nemen zodat externe partijen hiervoor apps kunnen schrijven. Helaas ... slechte gedachte: misschien een bewuste beperkingen i.o.m. telecom leveranciers???
- waarom geen camera? Al was het alleen maar om documenten in te scannen, OCR te doen en ze dan op de iPad later terug te kunnen vinden en te lezen. En eentje aan de voorkant voor videoconferencing/skyping.
- Apple doet vrijwel niets aan security. Ja, een pincode op het ding en evt. wipe bij 10 foute pogingen (als je dat instelt). Waarom geen mutli-user mogelijkheden? Waarom geen losse applicatie beveiliging? Echt gemiste kansen ...
Hopelijk gaat Apple iets doen met bovengenoemde punten, want alles worden op internet her en der breed uitgemeten.
Weer wat meer op de positieve toer:
- Het ding is ongelofelijk snel. Echt zo responsive ... en dat geldt ook voor het touchscreen. Ik het ook een Android HTC legend en ervaring met een Desire, maar die halen het niet bij de multitouch ervaring van de iPad.
- met de beschikbare applicaties in de App Store en de functionaliteit van het apparaat is het eindelijk reeel mogelijk geworden om, zonder je dagelijkse activiteiten heel veel aan te passen, paperless te werken in een normale kantooromgeving. Heerlijk zo'n opgeruimd bureau.
- het scherm is fantastisch. Kleuren spatten er vanaf en nergens het gevoel dat de resolutie onvoldoende zou zijn.
- nogmaals: de accu-duur is voor mij echt een verkoopargument, ik zou geen andere oplossing weten met deze mogelijkheden waar ik 1 tot 2 dagen mee kan werken zonder opladen.
- portabiliteit ivm een netbook (zoals Youngblow hierboven aanhaalt) is niet te vergelijken. De iPad is minimaal de helft dunner, in de meeste gevallen nog meer. Lengte en breedte zullen op z'n minst gelijk zijn, maar meestal (ik heb zelf een 11,1" netbook van Asus) ook in het voordeel van de iPad. Bovendien kan ik een iPad opladen met een compact kabeltje en een usb port. Bij een Netbook mag ik altijd nog een adapter meesjouwen die ook nog eens zomaar 0,4kilo weegt en de nodig ruimte in m'n tas pakt.
Mijn persoonlijke conclusie:
Als je zo nodig de iPad wilt vergelijken met alternatieven zoals een netbook, vergelijk dan niet wat je krijgt, maar wat je NODIG hebt. En weeg vervolgens de voor- en nadelen af. Voor ongeveer 8 miljoen mensen wereldwijd viel die vergelijking al uit in het voordeel van de iPad
(en nee, ik ben geen Apple fanboy, maar inmiddels wel iPad fan