De nieuwe generatie consoles zijn gelanceerd! Op de refreshes na, heeft er maar liefst 7 jaar tussen twee generaties gezeten, en elk jaar zijn miljoenen mensen weer benieuwd met wat voor technische vooruitgang de (doorgaans) twee kampen op de proppen komen. Natuurlijk is er al ontzettend veel gezegd en geschreven over deze nieuwe generatie met alle mogelijke detail; daarom bevat deze review vooral mijn ervaring, mening en wat tips/tricks waar ikzelf tegenaan ben gelopen

Ik heb het geluk gehad de Microsoft Xbox Series X te mogen ontvangen en reviewen

. Dat betekent in mijn geval alleen niet dat dit grapje me niets heeft gekost, want met mijn 8 jaar oude 42" 1080p tv'tje had ik toch het idee dat ik niet de volledige ervaring had die het kon zijn. Gelukkig was het de tijd van Black Friday, en ben ik overgestapt op de zeer populaire 55" LG CX OLED
Dus, volledig voorbereid en tot op de tand gewapend, kunnen we beginnen!
De nieuwe generatie console en bijbehorende specs
Het rijtje aan specificaties
(hier een overzichtje, iets naar beneden scrollen) zal je waarschijnlijk wel al een aantal keer zijn tegengekomen, maar ik wil één specifiek item nog even benadrukken.
Er wordt uitgebreid gepronkt met het feit dat de Xbox games kan draaien op een 4K resolutie (3840x2160 pixels) op een framerate van maar liefst 120fps. Nu is dat natuurlijk fantastisch! Maar naast de benodigde nuance dat zelfs 4k60fps bij de next-gen games zoals Assassins Creed Valhalla op sommige momenten niet gehaald wordt, is er nog een hardwarematige eis:
HDMI 2.1. Zie
bijvoorbeeld hier een tweakersartikel voor wat achtergrondinformatie, maar het komt erop neer dat de bandbreedte van HDMI 2.0 bij lange na niet voldoende is voor 120 4K beelden per seconde (of uberhaubt 8k resolutie). Daarvoor is de HDMI 2.1 standaard essentieel.
Echter, de kans dat jij al een TV hebt staan met HDMI 2.1 ondersteuning is niet extreem groot; volgens de pricewatch is de eerste TV met HDMI 2.1 verkrijgbaar sinds april 2019. Mocht je deze nieuwe generatie consoles dus net als ik een
excuusgoed argument vinden om een nieuwe TV te kopen, let dus goed hierop!
Overigens is het geen probleem als jouw TV het niet ondersteunt; De Xbox past zich hierin aan en stapt over naar de standaard die jouw TV wél ondersteunt.
In de doos en eerste indrukken
Het unboxen van de Xbox is een fijne ervaring! Natuurlijk is de hype groot als je 'm eenmaal voor je neus hebt, maar Microsoft heeft z'n best gedaan het mooi en degelijk in te pakken. Het zit in een stevige chique doos, waar alle losse onderdelen netjes zijn ingepakt en weggestopt. Wat er in zit:
- De Xbox Series X
- Een zwarte Xbox Series controller, met 2x AA-batterijen
- HDMI-kabel met ondersteuning voor HDMI 2.1
- Een 14-dagen trial voor Game Pass Ultimate
- Een stroomkabel
- Wat papierwerk
Het design van de Xbox blijft een kwestie van smaak, maar erg revolutionair is het niet, zoals bijvoorbeeld de PS5. Risico heeft Microsoft in ieder geval niet genomen, en het resultaat is een saaie zwarte doos die niet mistaat naast m'n zwarte versterker en zwarte TV-kastje.
Er is op de bovenkant een 'grill' met een groene kleur eronder, maar als je 'm rechtop hebt staan naast je TV óf zijwaarts met de Blu-ray lade naar je toe, valt het effect niet snel op.
Het aansluiten & eerste keer starten
Het aansluiten van eigenlijk elke console is in principe lekker simpel. Je zet 'm neer in de buurt van je TV of monitor. Stopt de stekker in het stopcontact en in de Xbox. En dan nog de HDMI kabel in je TV en Xbox. Mocht je TV HDMI 2.1 ondersteunen, let dan goed op in welke HDMI-poort je 'm steekt! Het is zeker niet een gegeven dat elke poort een HDMI 2.1 poort is.
De eerste keer opstarten is iets ingewikkelder. Gelukkig zit er tussen het bovengenomende papierwerk een stap-voor-stap guide met plaatjes die je er doorheen walst. Wat mij opviel is dat het noodzakelijk lijkt te zijn dat je de Xbox app op je telefoon nodig hebt om 'm in te stellen. De overlap van mensen die een Xbox kopen en een smartphone hebben is waarschijnlijk bijna 100%, maar toch.
Hoe dan ook, na het instellen van je microsoft account en je controller te hebben gepaired, ben je al snel op de homescreen van de Xbox.
Het OS/de interface
De afgelopen 7 jaar heb ik tegen de interface van een PS4 aangekeken, dus ik kan weinig zeggen over hoe het zich verhoudt tot de vorige generatie Xbox. Ik moest hierdoor er best wel een tijdje aan wennen.
Elke app en game op het homescreen is een grote tile, en by default zijn er wat categorieën waarin de meeste apps en games zijn gegroepeerd. Mocht dit je niet bevallen, kan je het naar hartelust aanpassen, hervedelen, hergroeperen etc. Ook de achtergrond, kleurtjes, etc. is niet vastgezet.
Verder kan je vanuit elke game en app met de lichtgevende "X" knop op de controller altijd naar een "quick menu". Hiermee kan je snel naar een andere game, de instellingen. Het is opzich wel handig, maar gezien de prima Quick Resume functionaliteit is het eigenlijk niet echt nodig, maar daarover later meer.
Gamen!
Ik heb vooral gebruik gemaakt van het Gamepass aanbod, en een selecte hoeveelheid titels zijn ook daadwerkelijk geoptimaliseerd voor de Series X/S consoles; dit staat overigens duidelijk aangegeven bij de games in je game-bibliotheek.
Een prima demo van de mogelijkheden van de Xbox is bijvoorbeeld Ori and the Will of the Wisps. Het is een 2D-platformer, maar is wel in staat als één van de weinige games om 4k@120fps te halen, mét HDR! En het resultaat is prachtig (en al helemaal op een OLED TV

Hoewel de meeste games van de Gamepass nog voor de Xbox One zijn ontwikkeld, is het wel direct merkbaar dat de Series X geen enkele moeite heeft met al deze games. Ik ben (komend van de PS4) totaal verrast door hoe vloeiend en prettig het speelt.
Er is op YouTube en elders op het internet in 't algemeen genoeg te vinden over de release titles en hun 4k60fps/4k120fps performances, maar waar het meestal op neerkomt is dat de grafische pracht en praal flink wordt teruggeschroefd om maar op de 120fps te komen. Voor veel spellen is wat mij betreft 60fps meer genoeg en geniet ik dan dus liever van wat extra eye candy. Het is sowieso nog maar even afwachten in hoe verre game ontwikkelaars in staat zullen zijn om het beste van beide werelden weten te halen: 120fps mét alle grafische kunstjes van tegenwoordig.
Persoonlijk voelt voor mij de 4k120fps meer als een marketing instrument. En dan kan je je zelfs afvragen of die HDMI 2.1 TV upgrade nú absoluut noodzakelijk is ;-)
Ik kan in ieder geval niet wachten tot de games die dedicated zijn ontwikkeld voor deze generatie en ze het uiterste weten te halen uit deze krachtpatser!
De controller
Als ik het internet mag geloven, is er weinig verschill tussen de Xbox One controller, en de Xbox series controller. Het bevat dus niet de innovaties zoals bij de PS5, maar anders dan dat is het een degelijke zware controller. Ligt lekker in de hand, de knopjes zijn clicky, de triggers voelen solide. Het enige matige vind ik de D-pad; De up/down/left/right gaan prima, maar als je de schuine richtingen wil hebben dan voel je het twee keer klikken door de twee dichtbijzijnste haakse knoppen. Je moet er goed doorheendrukken om die 2 kliks te voelen; het zal (mij) wat oefening vergen.
De bijgeleverde controller werkt op AA-batterijen, wat als voordeel heeft dat ze lekker lang meegaan (mits kwaliteitsbatterijen uiteraard). Ik gebruik 'm nu al 2 weken om te gamen, netflixen en spotify te luisteren, en de (bijgeleverde) batterijen zijn halfleeg.
Nadeel is wel dat je ze niet effe makkelijk kan opladen, tenzij je de battery pack koopt of oplaadbare AA-batterijen hebt. Je controller gaat wel langer mee omdat je minder last hebt van degraderende geïntegreerde accu's.
Nog wat overige observaties
- Er is zo'n 800 GB beschikbaar voor games en andere media; de rest is voor het OS.
- Mijn LG CX tv ondersteunt ook FreeSync Premium, maar zodra je dit aanzet is er niet genoeg bandbreedte meer over en schakelt de Xbox de HDR mogelijkheden uit! Gezien deze TV én de XBOX ook de open standaard VRR (variable refresh rate) ondersteunen en praktisch hetzelfde biedt als FreeSync, is het advies om FreeSync Premium uit te zetten in de instellingen van de (of in ieder geval deze specifieke) TV.
- Vanwege de 'snappiness' werkt de Xbox ook heel fijn als netflixmachine en zijn er veel andere soortgelijke apps beschikbaar.
- Natuurlijk is de Xbox ook een uitstekende Blu-ray speler!
Al met al ben ik verrast voor wat Microsoft heeft neergezet voor het zachte prijsje van 500 euro. Het apparaat is voorzien van alle laatste moderne technieken en features, en nu is het wachten op een mooie lijst aan échte next-gen games (gebouwd met bijvoorbeeld
Unreal Engine 5