AVM Fritz!Mesh Set 7590+2400 (Duitse versie) Review

29 november 2020, laatste update op 29 november 2020, 3.259 views Rapporteer
Testpanel +2

De Fritz!box Mesh set met daarin de Fritz!Box 7590 en de Fritz!Repeater 2400 zijn een zeer goede vervanging van de standaard Experia Box v10 die KPN levert.

Pluspunten

• Makkelijke installatie (met profielen voor veel providers)
  • Goede en stabiele WiFi
  • All in one apparaat voor Netwerk, Wifi, Telefonie en IPTV
  • Overzichtelijke Nederlandse UI
  • Erg uitgebreide instelmogelijkheden
  • Modulair mesh systeem
  • Goede ondersteuning via wesite en Helpdesk

Minpunten

• Duitse versie heeft alleen Duitse presets
  • Repeater is te groot (blokkeert extra stopcontact)
  • Erg opvallend design

Inleiding:
Ik was erg blij toen ik hoorde dat ik voor het Tweakers TestFest de AVM Fritz! Mesh Set 7590+2400 mocht reviewen. Ik was namelijk al enige tijd aan het kijken voor een netwerk set-up die mijn huidige setup zou kunnen vervangen en de Fritz!Box 7590 met een bijpassende repeater was een van de voornaamste kandidaten.

De te testen AVM Mesh set bestaat uit 2 ook afzonderlijk verkrijgbare apparaten, namelijk de Fritz!Box 7590 en de Fritz! Repater 2400.

Vreemd is dat de prijs in de Pricewatch voor de set (pricewatch: AVM Fritz!Mesh Set 7590+2400 (Duitse versie)) duurder is dan de afzonderlijke prijzen voor de Fritz!Box 7590 en de Fritz! 2400 Repeater. En dan krijg je ook nog de internationale versie, die je eigenlijk wilt hebben.

Oude situatie:

Het afgelopen jaar heb ik namelijk noodgedwongen met een soort van gemankeerde netwerk setup mijn thuisnetwerk ingericht.
Ik heb sinds 2011 internet (en TV en telefonie) via een glasvezelverbinding. Dit was de eerste jaren via Lijbrandt. Deze aanbieder had als voordeel dat je je eigen router kon gebruiken (ik had een Netgear WNDR3700).
Later werd Lijbrandt overgenomen door KPN en ondergebracht bij Telfort. Aan de verbinding veranderde toen nog niets (nog steeds kon ik mijn eigen router gebruiken en eigen Amino IPTV kastjes). Dit functioneerde al die jaren tot tevredenheid. Totdat begin 2019 mijn oude Netgear 3700 router de geest gaf. Ik heb toen diverse routers overwogen (o.a. de Fritz!Box 7590), maar uiteindelijk door de goedkopere prijs en de bekendheid met het merk (UI) gekozen voor de Netgear R7800 Nighthawk X4S (AC2600). Voordeel was het sterk verbeterde WiFi bereik, voor de rest bleef veel hetzelfde.
Dit veranderde halverwege vorig jaar. De Telfort glasvezelklanten moesten vanwege het "KPN Een" systeem langzaam het KPN-systeem "ingezogen" worden. Dus werd aan alle klanten een ExperiaBox gestuurd samen met Arris TV kastjes. Die maakten de Netgear R7800 min of meer overbodig. Ik heb deze nog wel gebruikt als een soort van WiFi access point maar helemaal geweldig was dat niet. Als access point (AP) bood de Nighthawk namelijk geen gastnetwerk aan dus had ik afgelopen jaar een apart netwerk voor WiFi.

Ergens halverwege dit jaar maakte KPN bekend dat ze alle klanten van Telfort (en Xs4all) helemaal naar hun eigen platform zouden emigreren. Begin oktober is dit administratief en uiterlijk ook gebeurd. Ik krijg inmiddels facturen van KPN en ook de Arris IPTV boxjes geven een (erg langzame) KPN interface weer.
Daarnaast is het sinds begin dit jaar mogelijk om eigen routers te gebruiken op KPN glasvezel (en koper) netwerken.
AVM is hierop ingesprongen door op hun routers via de firmware zogenaamde pre-sets te zetten met diverse internet providers. Met deze pre-set staan alle instellingen meteen goed voor internet, telefonie en IPTV. Erg handig! Ik overwoog dus om mijn huidige Experiabox-Nighthawk setup te vervangen voor een Fritz!Box setup. En toen kwam de uitnodiging om mee te doen aan het Tweakers Testfest met een compleet Mesh systeem.

Nieuwe situatie: Fritz! Mesh systeem

In de nieuwe situatie heb ik dus de KPN ExperiaBox v10 vervangen door de Fritz!Box 7590. Ook heb ik op de eerste verdieping de Fritz! 2400 aangesloten. Ik zal ze kort bespreken.

Fritz!Box 7590

De 7590 zit verpakt in een grote doos waarop in het Duits de specificaties staan. Na het uitpakken (altijd leuk) blijkt dat de inhoud best compleet is want we vinden:

• De router
• Duitstalige installatieblad
• Duitstalige infoblad met daarop de standaar SSID, netwerksleutel en wachtwoord
• Netwerkkabel (1.5m)
• Stroomkabel
• DSL kabel (4m)
• DSL splitter
• Telefoonadapter

Gelukkig vond ik op de AVM website al snel een Nederlandse handleiding (https://assets.avm.de/fil...itzbox-7590_man_nl_NL.pdf). Er is sowieso erg veel info op de Nederlandstalige website vinden.

De Fritz!Box beschikt over voldoende aansluitingen. zo zijn er aansluitingen voor ISDN, analoge telefonie, ADSL/VDSL, WAN voor het aansluiten van de glasvezel verbinding), 4 gigabit-LAN aansluitingen en 2 ISB 3.0 aansluitingen. Daarnaast is er een Dect telefoniecentrale ingebouwd en zijn er 4 x 4 WiFi AC + N MIMO antennes.

Kortom het is een behoorlijk uitgebreid device dat veel meer kan dan alleen het internet in je huis halen en je netwerk regelen.
Een overzicht van alle technische gegevens staan hier: https://nl.avm.de/product...7590/technische-gegevens/

Fritz! Repeater 2400

De 2400 repeater komt in een veel kleinere doos waarop (in mijn uitvoering) weer in het Duits de specificaties staan.
De doos bevat de volgende onderdelen:
• Repeater
• Netwerkkabel
• Handleiding (in verschillende talen, ook in het Nederlands)
• Boekje met Fritz! producten

De Fritz! Repeater 2400 heeft de volgende kenmerken:
• Krachtige Mesh WiFi-repeater voor grote reikwijdte en hoge gegevensoverdracht in de WiFi
• Met Mesh WiFi kunnen meerdere WiFi-toegangspunten eenvoudig worden samengevat tot een intelligent systeem
• 2 WiFi-zendeenheden: 1733 Mbit/s (5 GHz) + 600 Mbit/s (2,4 GHz) voor de optimale voorziening van veel WiFi-apparaten
• 1 x Gigabit-LAN-aansluiting: aangesloten apparaten (computers, printers, audio-video-spelers e.a.) krijgen WiFi-functie
• Kan alternatief per kabelverbinding worden aangesloten op een router (LAN-brug)
• Versleuteling met WPA2 (802.11i), bijkomend WPA3 Transition Mode (in modus LAN-brug)
• Compatibel met alle gangbare WiFi-routers
• Eenvoudige en veilige inrichting met een druk op de knop (WPS-procedé)
• Comfortabele bediening via browsergebaseerde gebruikersinterface

Mesh

De beide Fritz! apparaten zorgen samen voor een zogenaamd Mesh netwerk. Dit is een netwerk waarin de router, access points en/of repeaters meerdere netwerken verzorgen tot één gezamenlijk netwerk ( net zoals de mazen in visnet; in het engels: mesh). Elk punt zoekt daarin voor het netwerk de meest efficiënte verbinding. Dit kan volledig draadloos (als repeater), maar ook bedraad (als access point). Makkelijk is dat het WiFi netwerk op deze manier maar één naam en wachtwoord heeft en zo veel makkelijker te beheren is. Ook is het relatief makkelijk uitbreidbaar.

Installatie

Na het uitpakken begint de installatie van het Fritz! Mesh systeem.
Aangezien ik de Duitse versie heb ontvangen moet ik hier eerst een internationale versie van maken. Dat kan via het updaten van de firmware/het OS. Dit is dus alleen nodig voor de Duitse versies en niet nodig als je direct een internationale versie aanschaft.

De methode is in het kort als volgt:
Sluit de Fritz!Box aan op het internet (voor mij via de WAN aansluiting) met een browser.
en verbind deze met een pc of mobiel (standaard WiFi van de Fritz!Box)

Skip de initial setup en zet de taal en de regio op Nederlands. Zodra dit gelukt is (het kostte mij nogal wat tijd voordat het lukte) kun je de firmware updaten. Dit is noodzakelijk als de de Fritz!Box als vervanger van de Experiabox wilt gebruiken. Hiervoor heb je namelijk een recente firmware nodig.

Als dit gelukt is is de installatie daarna vrij makkelijk. Het verliep bij me in ieder geval soepel. Zeker met met de handleiding die KPN online heeft gezet:

Ik heb eerst alle kabels en snoeren die hiervoor in de ExperiaBox zaten verbonden met de Fritz!Box. Dat waren voor mij naast de WAN aansluiting (vanuit het glasvezelkastje) en de stroomadapter, de stekker voor de analoge telefonie, 2 ethernet aansluitingen voor de beide IPTV kastjes, en aansluiting naar de switch voor de rest van mijn netwerkje.
Hierna kan de werkelijke installatie beginnen. Je komt via de browser in een scherm waarin je je de toegangsprovider kiest. Het bleek dat ik in mijn geval toch nog Telfort als toegangsprovider moest kiezen, dit omdat de achterliggende infrastructuur toch nog anders is als die van de overige KPN klanten.

Als dit is ingesteld kan de telefonie worden ingesteld. Dit bleek ietsje lastiger. Zo moest ik hier wel kiezen voor KPN Telefonie. Ik had ook een KPN ID nodig om de SIP gegevens te kunnen bekijken en een SIP wachtwoord in te stellen in de KPN omgeving. Via dit wachtwoord kun je de telefoniegegevens instellen op de Fritz!Box.
Daarna kunnen de IPTV ontvanger(s) worden aangesloten. Deze moeten even worden herstart en dan zijn ze gekoppeld aan de Fritz!Box.

Ook heb ik mijn WiFi netwerk hernoemd naar de naam die het netwerk hiervoor ook had en ook het gasten netwerk correct ingesteld. Dit bleek met de overzichtelijke menu structuur eigenlijk heel eenvoudig.

Nadat deze basisinstallatie heb ik eerst een en ander gecheckt of alles functioneerde. Dat bleek het geval.
Daarna heb ik de vaste IP adressen van een aantal op internet aangesloten apparaten omgezet naar de nieuwe netwerkrange. Voor mij bleek het te gaan om mijn oude Synology NAS, de Mede8er mediaspeler, de Sonyversterker, de TV. Dit was even werk maar daarna was het eigenlijk ook allemaal snel in orde. Daarna heb ik de WiFi lamp en de Mi TV stick opnieuw aangemeld en ook die werkten daarna perfect met het nieuwe netwerk. Kortom al je netwerk devices moeten even worden aangemeld op het nieuwe huisnetwerk.

Hierna kon de Repeater 2400 worden aangesloten en geïnstalleerd.

Dit bleek veel eenvoudiger dan het instellen van de Fritz!Box. De handleiding op de AVM site is hiervoor een meer dan prima hulpmiddel.
Ik heb de Fritz! Repeater 2400 via een LAN brug verbonden met de Fritz!Box. Hiervoor verbind je eerst de Repeater via WiFi en zorg je dat de repeater in het Mesh netwerk is opgenomen. Vervolgens sluit je de patchkabel aan en geef je via de browser in het Fritz!OS aan dat de verbinding via een "LAN-bridge" verbinding moet lopen. Eventjes wachten en het funtioneert!

In een Mesh netwerk worden alle WiFi en netwerk instellingen via de Fritz!Box beheerd. bij het inloggen op de Fritz! Repeater wordt je dan ook voor deze instellingen verwezen naar de Fritz!Box. Wel kun je de repeater een naam geven (handig als je meerdere repeaters in een netwerk gebruikt), de LEDs aan of juist uitschakelen en het energiegebruik monitoren. Ook kun je de logs bekijken. Ook het updaten van de Fritz! repeater kun je via deze interface doen. In de praktijk zul je na de installatie hier niet vaak meer gebruik van maken.

Software

Handig is dat de beide Fritz! apparaten gebruik maken van hetzelfde Fritz!OS. Bij de installatie wordt de nieuwste versie aangeboden, in mijn geval Fritz!OS 7.21. De interface is gemakkelijk via een browser te benaderen. Hiervoor kun je gebruikmaken van de gemakkelijke eigen Fritz! methode (http://fritz.box en fritz.repeater) of via de interne ip adressen van de Fritz!Box en Fritz Repeater.

De software is Nederlandstalig en enorm uitgebreid. Vandaar dat AVM er goed aan gedaan heeft om dit via een overzichtelijke menustructuur te doen. Want er valt heel veel te monitoren en in te stellen. Zeker als je de interface op Geavanceerd heb gezet (linksboven op de 3 puntjes de geavanceerde weergave aanzetten).
Fritz!OS is ingedeeld in diverse rubrieken met daaronder verschillende onderdelen. Zo is de rubriek Internet verdeeld in de onderdelen Online-monitor, Toegangsgegevens, Filter, Toegang verlenen en MyFritz!-account.
Andere rubrieken zijn Telefonie (met o.a. een DECT telefooncentrale), Thuisnetwerk, WiFi, Smarthome (voor Fritz!producten), Diagnose en Systeem. Daarnaast zijn er ook Wizzards die het instellen van bijvoorbeeld de telefonie, de internettoegang, de beveiliging en de updates vergemakkelijken.
De menustructuur maakt dat al deze instellingen nog redelijk makkelijk te vinden zijn al is er zo veel in te stellen dat het bijna overweldigend is.

Handig is ook dat de interface responsief is. Op een smartphone is de interface smal en op een pc scherm maakt de interface gebruik van de breedte van een computer scherm.

Het beheer van de Fritz! apparaten kan ook via apps. Op mijn Android telefoon heb ik de MyFritz! app voor het beheer van de Fritz! apparatuur geïnstalleerd. hiermee kan je vrijwel alles dat je met de browser ook kan. Onder het kopje Fritz!Box vind je dezelfde rubrieken die je ook in de browser tegenkomt. Deze app maakt het beheer van je netwerk veel handiger dan de app die Netgear had voor hun Nighthawk router.
Ik heb ook de Fritz! WLAN app geinstalleerd. Hiermee kun je het bereik van je WiFi netwerk snel aanpassen en bijvoorbeeld de ideale plek voor je Fritz! WiFi repeater bepalen.

Praktijk

Dan de praktijk. Allereerst het beheer van het netwerk. Dat doe je dus in het Fritz! Mesh systeem door in te loggen op de Fritz!Box. Dat kan via de pc met een browser, maar het kan ook met je mobiel. Op je mobiel kan je ook je browser gebruiken of de hierboven genomde MyFritz! App.
Je komt uiteindelijk in dezelfde interface (Fritz!OS) waarin je alles in kunt stellen. Dit werkt bijzonder simpel en op alle devices op dezelfde manier.

Dan het WiFi bereik. Dat is prima. Ik heb diverse metingen gedaan voor mijn oude situatie (ExperiaBox en Netgear R7800), alleen de ExperiaBox v10 (dan valt op hoe veel minder WiFi bereik deze router heeft) en de nieuwe situatie (Fritz!Box + Fritz Repeater 2400).

Zo blijkt dat op de begane grond de WiFi redelijk vergelijkbaar is met mijn oude situatie (dus met de Netgear R7800, maar dat vooral op de 1e en 2e verdieping het WiFi bereik enorm veel beter is. Ik heb boven op zolder nu bruikbaar WiFi!
Ook heb je veel gemak van het Mesh systeem. Je blijft overal in huis op hetzelfde netwerk en de Fritz! apparaten bepalen zelf met welk apparaat en op welke frequentie je verbonden bent. Hier merk jezelf niets van, je blijft gewoon verbonden met hetzelfde netwerk. Helemaal top!

Een nadeel is dat de Fritz! Repeater een vaste stekker aan het apparaat heeft. Dit houdt in dat je het alleen bij een stopcontact kunt plaatsen. Daarnaast blokkeert de repeater bij kleinere dubbele stopcontacten het andere stopcontact, dit is onhandig!
Wanneer de repeater een stroomaansluiting met een snoer had gehad dan was dit nadeel er niet geweest. Ook was het dan makkelijker geweest om een plek voor de repeater te vinden. Ook al omdat de Fritz! apparaten een nogal uitgesproken design hebben. De WAF is niet heel erg hoog en dit is met name van belang voor de repeaters. Ze zijn nogal herkenbaar en opvallend en daarom niet altijd even geschikt voor een zichtplek in elk interieur.

Mesh uitbreiden

Omdat ik via het werk van mijn vrouw een oudere, niet meer verkrijgbare, Fritz Repeater 1750E kon gebruiken heb ik meteen kunnen checken hoe het uitbreiden van het WiFi netwerk werkt. Dit bleek na wat initiële hobbels een fluitje van een cent.

De hobbels hadden er mee te maken dat er nog een oude firmware op deze Fritz 1750E stond. Deze kon niet automatisch worden geüpdate naar de nieuwste versie. Gelukkig bood de AVM Helpdesk uitkomst. Ik stelde via de website de vraag over hoe ik deze repeater kon updaten en ik ontving binnen 10 minuten een mail met daarin instructies hoe ik de nieuwste versie van Fritz!OS er op kon zetten en een link naar de download locatie waar ik deze update kon binnenhalen. Hierna bleek het een kwestie van de instructies volgen, een beetje geduld en de Fritz! Repeater 1750E had de nieuwste OS versie.

Hierna kon ik de 1750E als mesh repeater instellen via de instructies op de website:
Je kunt ervoor kiezen om de extra repeater met de Fritz!Box te verbinden via LAN of WiFi. Gelukkig is er ook de mogelijkheid om ervoor te kiezen om de extra repeater met een andere al met het mesh netwerk verbonden repeater te verbinden. Hiermee krijg je een soort van ketting van mesh apparaten die je WiFi netwerk vergroten. Ook hiervoor staan instructies op de AVM website.

Kudos voor het blijven ondersteunen van inmiddels niet meer leverbare devices! Ook de snelle reactie van de Helpdesk is fijn. Een stuk beter dan mijn ervaringen bij mijn Netgear R7800. Daar was 3 maand ondersteuning bij de aankoop inbegrepen en moet na die tijd een service abonnement worden afgesloten.

De 1750E kan helaas niet in het Nederlands worden ingesteld. Gelukkig heb je na de installatie en definitieve plaatsing de interface van de repeater eigenlijk niet meer nodig.
Met het plaatsen van de extra repeater is de WiFi dekking op zolder nu ook helemaal top. De dekking op zolder was met alleen de Repeater 2400 op de 1e verdieping al voldoende, met de extra repeater 1750E is de WiFi gewoon erg goed.

Het blijkt dus dat een Fritz! Mesh netwerk heel eenvoudig uit te breiden is. Dit maakt het een heel goed modulair systeem.
Wellicht dat AVM ook een repeater voor buitengebruik kan ontwikkelen. Hiermee kun je ook in een grote tuin beter gebruik maken van je thuis netwerk. Wel lijkt het me dan extra handig als er geen vaste stekker maar een (wat langer) snoer aan zit voor het optimaal kunnen plaatsen van deze buiten repeater.

De Fritz!box 7590 + 2400 repeater is een uitstekend mesh systeem met erg goede prestaties.
Zo is de FritzBox erg veelzijdig met bijvoorbeeld een complete telefoniecentrale en veel instelmogelijkheden voor beheer van het nerwerk en de WiFi. Ook als WiFi router zijn de prestaties prima. De prijs is wellicht wat aan de hoge kant maar daar krijg je veel gebruiksgemak en veel instel mogelijkheden voor terug.
De combinatie van de Fritz!Box met de Fritz Repeater maakt een mesh netwerk van je WiFi. Dit is heel handig want je hebt er in de praktijk geen hinder van, alleen maar gemak. Je WiFi bereik is goed door het hele huis heen en je kunt het mesh netwerk eenvoudig uitbreiden.
Jammer is het ontwerp van met name de repeater met de vaste stekker. Ook is het design niet altijd geschikt voor plaatsing in elk interieur. Gelukkig kon ik de repeaters plaatsen op plekken waar deze niet echt opvallen.
De ondersteuning bleek uitstekend. Er is veel informatie op de eigen AVM website te vinden en ook de Helpdesk reageerde erg snel.

Kortom ik raad de Fritz!Box 7590 en de Fritz! Repeater 2400 van harte aan voor een makkelijk beheersbaar thuisnetwerk met goede dekking.

Ik zou alleen nooit kiezen voor het duurdere Duitstalige Fritz Mesh systeem dat ik heb mogen testen! Dit is een afrader!

Je bent namelijk goedkoper uit door te kiezen voor de (internationale versies van de) Fritz!Box 7590 en de Fritz! Repeater 2400 afzonderlijk. Je hebt dan meteen out of the box de mogelijkheid voor de Nederlandse interface en de presets voor providers op de Nederlandse markt.
Ben je dus in de markt voor een router met repeater ter vervanging van bijvoorbeeld de KPN ExperiaBox dan raad ik je de Fritz!Box 7590 en de Fritz! Repeater 2400 van harte aan! Ook omdat je bij eventuele wisseling van je provider je deze simpel met een preset voor de nieuwe verbinding in kunt stellen.

Kortom, heb je het geld er voor over, kies dan voor je thuisnetwerk voor een Frtz!Box 7590 en de Fritz! Repeater 2400! Daar ga je geen spijt van krijgen.

pricewatch: AVM FRITZ!Box 7590 (Internationale versie)
pricewatch: AVM FRITZ!Repeater 2400 - International

Heb jij ook een AVM Fritz!Mesh Set 7590+2400 (Duitse versie)?

Goede review! _O_
Inmiddels heeft AVM een internationale versie van FritzOS uitgegeven.

Hier onder downloads vind je versie 7.21 en die biedt naast Duits ook Engels, Frans, Italiaans, Nederlands, Pools en Spaans aan.
Dank voor je reactie.
De internationale versie van Fritz!OS was er al. Probleem was alleen om deze internationale versie op de Fritz!Box te krijgen als die de Duitse versie heeft. Dan is er namelijk geen voorkeuze mogelijk voor Nederlandse providers te kiezen.
Je moet dan de Geavanceerde Opties aan zetten (via de 3 puntjes rechtsboven en de taal en regio op Nederland te zetten. Als het goed is dan start de Frtiz!Box opnieuw op en haalt als het goed is de internationale versie van Fritz!OS op.
Bij mij lukte het pas na een aantal keren trial and error. Daarna was de Fritz!Box de "gewone" internationale versie.
Je kunt je veel gedoe en geld besparen door meteen de internationale versie te kiezen. Goedkoper en handiger!
Ik heb ook een Duitse versie, maar wel de 7490, daarmee heb ik de laatste versie naar binnen gehaald en kon ik na de update een andere taal kiezen. Geen enkel probleem, en zonder verdere instellingen.
Top.
Goed dat de laatste versie van de firmware/OS blijkbaar sowieso de internationale versie is. Daarmee wordt het toch makkelijker.
Het blijft echt super om alle instellingen en informatie die in de Fritz!Boxen zit te ontdekken. Ze zijn niet goedkoop, maar vol mogelijkheden en (blijkbaar) erg stabiel.
Goede review, tnx. Paar reacties op je punten:

Ik merk dat de taalinstelling Duits of Engels inhoudelijk afwijkt van de mogelijkheden met NL, dus voorkeur is Engels in te stellen.

Design van de repeater herken ik en inderdaad irritant dat een 2e stopcontact wordt geblokkeerd. Dat is echter snel te verhelpen voor een paar euro met een verloopstekker naar 2 of 3 aansluitingen bij bijv. Hornbach. Dan komt de repeater nog wel meer naar voren en nog opvallender wellicht. Of uiteraard zelf kort verlengsnoertje maken maar dat is ook meestal niet de mooiste oplossing..

Ik merk wel teruggang in snelheid als je de ene repeater middels Mesh draadloos aan de andere hangt, dus bekabeld heeft dan de voorkeur. Ook zie ik af en toe dat het bereik wordt teruggeschroefd door interferentie, ik heb op alle verdiepingen een access point, beneden de 7590 en boven en zolder een 1750 (ivm nieuwbouw met veel beton, en netten in vloeren voor vloerverwarming).

Voor buiten heb ik een Unifi UAP-AC Mesh geïnstalleerd. Die zorgt voor naadloze Mesh uitbreiding van het Fritz netwerk en heeft het voordeel dat die POE is, dus lekker handig te installeren met enkel een ethernet kabeltje als doorvoer.

Fritz heeft meerdere handige apps om bijvoorbeeld de opstelling van je repeaters optimaal in te stellen. En tot slot vind ik de USB 3.0 aansluiting ideaal, ik heb een harde schijf met mappen van alle familieleden daarin gemaakt die makkelijk en veilig te benaderen te zijn. De VPN mogelijkheden zijn ook handig, dat je geen VPN abo hoeft af te sluiten en toch veilig van publieke wifi's kunt gebruikmaken.

Tip; Saturn DE heeft geregeld deze router (international editie) scherp in de aanbieding. Als je bijv. bij KPN €7,50/mnd moet bijbetalen voor de Fritz, is de businesscase snel gemaakt... Wel even naar DE reizen.
Dank voor je reactie.

Goede punten m.b.t. de plaatsing van de repeater. Ik heb op zolder nog een (ongebruikte, niet aangesloten) oude utp kabel liggen. Ik ga eens kijken of ik daar de repeater op aan kan sluiten. Bekabeld aansluiten van de repeater is inderdaad aan te bevelen.

Ik ga volgend jaar zomer eens kijken naar de buitenoplossing die je noemt. Thanks.
Goede opmerking. De leds zijn hier ook uit.
Alleen de opvallen wit-rode vormgeving met grote vaste stekker maakt dat de repeaters nogal opvallen.
Je kunt in zowel de 2400 als de 1750 de leds in de instellingen uitschakelen, dat scheelt nog wat voor de WAF.
Ik heb ook de Duitse versie aangeschaft. Gisteravond aan het stoeien geweest maar de wizard bleef met Duitse providers komen. Wel de taal in het Nederlands gezet. Dat van die regio had ik nog niet gevonden, vanavond nog maar eens proberen.
Bij mij was het ook een beetje trial and error.
Maar als je doorzet dan gaat het je lukken! En je krijgt er echt een heel fijne router/mesh set voor terug!

Overigens reageerde de helpdesk erg snel (was bij een ander probleempje), dus dat is altijd nog een optie.