Inleiding
Tweakers en LG hebben mij de kans gegeven om deze LG DSN11RG Sound Bar AI ThinQ te testen voor 2 weken. Dit pakket bevat een soundbar met subwoofer en 2 satelliet boxen. Hiermee biedt LG een gemakkelijk op te zetten 7.1.4 ch surround ervaring met Dobly Atmos aan.
De LG DSN11RG is een soundbar uit het premium segment van LG en is ontworpen en afgestemd in samenwerking met Meridian-Audio. Meridian is onder andere bekend voor de geluidsystemen van Jaguar en Land Rover.
Op het moment van schrijven kost deze set ongeveer 1000 euro. Dit is al 500 euro minder dan de originele prijs maar nog steeds erg prijzig en zelf zou ik het er niet voor over hebben.
Over het algemeen was het testen van deze soundbar een hele fijne ervaring en ik ga hem missen als hij hier vertrekt.
Wat zit er in de doos?
De Soundbar komt verpakt in deze gigantische doos.
De soundbar zelf zit bovenaan in de doos stevig verpakt in isomo.
Onder de soundbar zitten de andere speakers en de subwoofer ook cozy verpakt in isomo.
Op de tafel liggen alle onderdelen die in de verpakking zitten.
- Soundbar
- Subwoofer
- 2 satelliet speakers
- 1 optische kabel
- Voedingskabels voor alle speakers
- Mounting brackets voor de soundbar en satelliet speakers
- Handleiding voor de soundbar
- Handleiding voor de satelliet speakers
- Afstandsbediening
Omschrijving, specificaties en features
De soundbar heeft een minimalistisch design. Het chassis van de soundbar is gemaakt van erg degelijk aanvoelend plastiek, aan de bovenzijde zitten capacitieve knoppen om de soundbar te bedienen.
Aan de voorzijde van de speaker zit een klein LCD scherm verstopt waarop informatie over de soundbar te zien valt.
Aan de achterzijde van de soundbar zitten 3 HDMI-poorten, 1 USB-poort en 1 optische poort.
De USB-poort kan gebruikt worden om media rechtstreeks af te spelen op de speaker vanaf een usb-stick of iets dergelijk. De optische poort kan gebruikt worden om het geluid van uw TV rechtstreeks naar de soundbar te sturen.
De soundbar kan ook worden aangesloten met HDMI ARC. HDMI OUT gaat dan naar de TV. Het is dan mogelijk om aan HDMI 1 en 2 apparaten aan te sluiten, de soundbar stuurt dan de beelden door naar de TV.
Verder is het ook nog mogelijk om met de soundbar te verbinden via WiFI en Bluetooth. Google Assistant zit ook mee ingewerkt in de soundbar en luistert mee naar voice commands. Nu springen mijn gsm en de speaker beiden tegelijk op om mijn wil uit te voeren als ik “OK, Google” zeg.
De satelliet boxen en de subwoofer zijn gemaakt van hetzelfde materiaal als de soundbar. Ze voelen stevig en zwaar aan zoals verwacht. Buiten aansluitingen voor de voeding zitten er geen andere aansluitingen op deze boxen, ze zijn namelijk allemaal draadloos verbonden met de soundbar!
Gebruikservaring
De doos bevat 2 handleidingen die je door het setupproces moeten begeleiden. Ze zijn erg summier en leggen buiten de aansluiting en de basisfunctionaliteit niets uit. De ideale plaatsing van de boxen voor de beste ervaring ontbreken volledig. Voor meer informatie word je onmiddellijk verwezen naar de universele LG.com pagina en niet naar de juiste productpagina, die moet je nog zelf vinden.
Het opzetten van de soundbar verliep wel vlekkeloos. Na het aansluiten van de TV verbond de subwoofer zichzelf automatisch met de soundbar. Het opzetten van de satelliet boxen verliep ook vlot maar niet perfect. Het was me niet onmiddellijk duidelijk welke box waar moest staan.
Ok! Zet ze maar ergens neer. “AI” zit in de naam van het product misschien worden ze dynamisch ingesteld door de soundbar. Na het insteken van de voedingskabel verbonden deze ook automatisch met de soundbar.
Na het instellen van de boxen en mijn eerste testen ontdekte ik dat het linkse geluid van rechts kwam en vice versa. Na kort onderzoek bleek dat er op de achterzijde van de boxen LEFT en RIGHT stond om te bepalen aan welke kant ze moesten komen te staan. Erg handig, zeker als het ergens in de handleiding zou staan.
Het instellen van de WiFi-verbinding verloopt via de Google Home app, hierna komt de speaker tussen je casting devices te staan als WiFi-speaker en kan je rechtstreeks muziek afspelen met apps zoals Spotify en YouTube Music.
Als WiFi-speaker kon ik de soundbar regelmatig niet meer controleren met mijn smartphone (volume regelen en liedjes skippen/kiezen). Ik weet niet of dit issues zijn met de Spotify app. Dit is in ieder geval de eerste keer dat ik deze issues ervaar maar ik had geen andere speaker om mee te vergelijken.
LG biedt ook de LG WiFi-speakerapplicatie aan die het mogelijk maakt om een hele hoop instellingen te personaliseren. Bij het opstarten van de app scant hij zelf naar ondersteunde apparaten. Na enkele seconden verschijnt de soundbar tussen de speakers en kan je beginnen met instellen.

Zoals je kan zien in de screenshot zijn er enorm veel mogelijkheden voor personalisatie. Het is wel niet altijd even duidelijk wat elke instelling doet.
Geluidskwaliteit
Het geluid van deze speaker set is zeer goed. Mijn eerste ervaring met het geluid viel wat tegen, maar dit kwam hoofdzakelijk door de slechte positionering van de soundbar in de ruimte. Ons TV meubel is eigenlijk te hoog om te soundbar op te zetten. Hierdoor viel een groot deel van de hoge tonen weg wanneer we in de zetel zaten.
Na het tijdelijk ombouwen van de woonkamer om de ideale ervaring te hebben was het geluid van de soundbar uitstekend. De set vult gemakkelijk de hele ruimte met geluid. Het geluid zelf is zeer goed gebalanceerd, enkel stemmen in films en series zijn soms moeilijk te verstaan.
Een andere opmerking over het geluid is dat de surround ervaring snel uit elkaar valt als men niet exact in het midden van de opstelling zit. Ik denk dat dit vooral weg te schrijven valt aan het feit dat de tests gedaan zijn in een relatief kleine ruimte waardoor het opschuiven van een plaats in onze 3-zit zetel je onmiddellijk naast 1 van de satelliet speakers plaatst.