Introductie
Ik was in verband met thuiswerken op zoek naar een goede draadloze koptelefoon om lang mee te kunnen overleggen via Teams, Skype en Meet (op Windows 10). Daarnaast moest de koptelefoon ook gewoon draadloos via m'n mobiel muziek kunnen afspelen. Na eerst een Sony te hebben geprobeerd (zat te strak) kwam ik bij de Jabra uit. Ik heb daar al een bedrade headset van, de geluidskwaliteit en microfoon daarvan zijn perfect, maar die zit na 2 uur niet zo lekker meer. Ik kwam via een aantal reviews uit bij de Jabra Elite 85h heb deze gekocht voor 179 (nov 2020). Na het uitpakken ben ik meteen de twee hoofdzaken gaan testen: draagcomfort en geluidskwaliteit. Hieronder mijn bevindingen.
:strip_exif()/m/533840/1KLzXX2nvhdN5oAMMbTXLZSFxdMGVLDb9mKPAXmMp3Iz3Wr7qH?f=620xauto)
Eerste indruk
De h85 wordt geleverd in een mooie compacte harde draaghoes, samen met een 3.5 mm en een korte USB-C kabel. Zoals je hieronder kunt zien kun je de oorschelpen naar binnen worden gedraaid, het scharnier ziet er wel wat kwetsbaar uit. Door de schelpen in de normale positie te draaien gaat de koptelefoon aan. Verbinden met mijn telefoon (Android 10) was snel geregeld. Met behulp van de Sound+ app van Jabra krijg je een snelle intro en kun je een aantal instellingen aanpassen, hierover hieronder meer. Het verbinden met mijn laptop (Windows 10) was iets lastiger, maar toen ik de Bluetooth van mijn telefoon uitzette ging het goed. Toen ik daarna de Bluetooth op mijn telefoon weer aan zette, moest ik die nogmaals verbinden. Sindsdien hoor is steeds: "Two devices connected" als ik in de buurt van mijn laptop kom. Teams ziet ook dat ik een nieuwe headset heb en dit werkt perfect. Ook hierover later meer.
:strip_exif()/m/533840/1KLzddDwSB60UlIcxJ2SOGwpros0DFdoflGdvcVwWQBlcS0SVZ?f=620xauto)
Draagcomfort en bediening
De hoofdreden voor een nieuwe koptelefoon is het aantal uren op een dag waarop ik overleg via Teams. Mijn huidige headset is daarvoor niet toereikend. Als alternatief schakel ik soms over op een losse microfoon en speakers, maar bij veel omgevingsgeluid is dat ook niet ideaal. Een comfortabele koptelefoon is daarom gewenst.
De 85h zit prima op mijn hoofd. De oorschelpen zijn iets aan de kleine kant, mijn oorlel komt er iets onderuit, maar dat heb ik tot nu toe niet als hinderlijk ervaren. Je kunt de lengte van de hoofdband traploos verstellen en met het af en toe verschuiven van de band op mijn hoofd kan ik gemakkelijk een dagdeel doorkomen zonder dat het gaat irriteren. Ik begin dan wel de hoofdband iets te voelen, die had wat zachter gemogen. De knelling bij de bovenkant van mijn kaak (was de afknapper bij Sony) voel ik nu niet. Voor een vliegreis van 12 uur is het denk ik niet de beste koptelefoon, maar voor mijn doeleinde en budget is het prima.
Op de rechter oorschelp zijn 3 knoppen voelbaar boven elkaar. De bovenste en onderste zijn voor geluid (kort klikken) en skippen (lang drukken), de middelste voor start/pauze en opnemen. Daarnaast is er nog een knop voor mute en op de linker schelp een knop om te switchen tussen de presets (zie verderop). Uitschakelen doe je door de oorschelpen te draaien zodat ze plat komen te liggen.
Voor mij persoonlijk is de dubbele verbindingsfunctie ideaal. De koptelefoon is gekoppeld met zowel mijn telefoon als met mijn laptop. Op deze laatste gebruik ik vooral Teams en soms Skype, maar ook Meet werkt prima. Het handige is dat als ik muziek luister via mijn mobiel en ik een oproep krijg op Teams, de koptelefoon de muziek pauzeert en schakelt naar Teams. Na ophangen gaat de muziek weer verder. De muziek pauzeert ook als ik de koptelefoon afzet. Als ik dit tijdens een gesprek doet gaat de koptelefoon automatisch op mute. Ook wat deze functies betreft sluit deze koptelefoon goed aan bij mijn wensen!
Ik heb nog overwogen om een gaming headset te kopen. Voor 50 euro minder dan wat ik nu heb uitgegeven zou ik ook de Arctis Steelseries 7 kunnen kopen. Deze heb ik in de winkel getest en het draagcomfort voelde daar beter. Maar omdat deze niet via bluetooth kan werken, heb ik daar toch van afgezien. Ook buitenshuis gebruik ik graag mijn koptelefoon.Geluidskwaliteit
Als het gaat om geluidskwaliteit ben ik geen expert, maar ik zal toch een poging doen dit te duiden. Ik maak voor deze review onderscheid tussen bellen en muziek luisteren. In de gesprekken die ik tot nu toe gevoerd heb via zowel mijn mobiel als via Teams en Meet is de kwaliteit prima in orde. Dit was ik al gewend van mijn standaard headset (Jabra Evolve 40 MS Stereo) en deze koptelefoon levert dezelfde kwaliteit. Een nadeel van het bellen met een over-ear koptelefoon is dat je jezelf niet goed hoort, dat is met de 85h niet het geval. Door de Hear Through functie hoor je dan alsnog jezelf en dat belt prima. Ook als je even met iemand wilt praten kun je deze functie gebruiken.
De koptelefoon heeft 3 'geluid' standen: ANC, Hear Through en off. Deze kun je via de app of via een knop aanpassen. De Active Noice Cancelling werkt erg goed. Ik heb een aantal testen gedaan en tot nu toe geen gevallen kunnen ontdekken waar de ANC het laat afweten. Tijdens een wandeling over een viaduct over de snelweg, bij veel wind was de werking goed te merken. Met de ANC uit merk je dat de passieve demping al best goed is, maar zodra je de ANC aanzet merk je een oase van rust. Zowel het drukke wegverkeer als de ruis door de wind zijn dan bijna verdwenen. Ook in de trein werkt de ANC goed, ik was met de ANC aan ingestapt en heb deze na een poosje eens uitgezet. Dat geeft een enorm verschil, terwijl ik de trein normaal niet als een bron van lawaai beschouw. Bij eerdere koptelefoon (goedkope) gaf de ANC stand een irritant geluid als er geen muziek opstond, dat is bij de Jabra niet het geval. Daarnaast wordt de geluidskwaliteit ook niet echt anders als je de ANC aanzet.
De koptelefoon heeft meerdere presets: My Moment, Commute, In Public en In Private. Per stand kun je instellen wat de ANC doet (aan, hear-through en uit) en kun je equalizer aanpassen. Met 'Smart Sound' kun je de koptelefoon automatisch de juiste stand laten bepalen op basis van locatie, beweging en omgevingsgeluid. Dit heb ik nog niet getest.
Qua equalizer is er een keuze uit 6 standaard presets die je eventueel zelf kunt aanpassen op 5 frequenties. Dat laatste lijkt me wat weinig als je echt wat wilt, het lijkt erop dat de app voor de tussenliggende frequenties een mooie curve fit voor je maar hier heb ik nog weinig mee getest. Zoals gezegd: ik ben geen geluidsexpert, maar met de bass-boost preset van de equalizer komt er prima muziek uit.
App
Zoals bij iedere moderne bluetooth koptelefoon is er een bijbehorende app voor op je telefoon. Die van Jabra heet Sound+ en werkt fijn. De opties zijn overzichtelijk te vinden en de app bevat een uitgebreide gebruiksaanwijzing.
/m/533840/1KLD4y3kZm1JhJfqCrGQ0fnzvxXr5Uu8IA1DPgFWIdqHQJ97gC?f=620xauto)
Tot slot
De koptelefoon is (regen)waterdicht en kan dus prima buiten worden gebruikt. Ik heb dit nog niet getest. De batterijduur is volgens Jabra 36 uur, met ANC aan. Dit heb ik niet gemeten, maar hij gaat nu met gemak 3 dagen mee. Bij het aanzetten van de koptelefoon hoor je hoe vol de accu nog zit, maar dit kun je ook in de app zien.
Conclusies
Na lang twijfelen en zoeken heb ik de Jabra Elite 85h gekocht voor gebruik als koptelefoon voor conference calls en het luisteren naar muziek, zowel thuis als onderweg. Ik heb geen moment spijt gehad van mijn aankoop, het geluid is goed, er zitten handige functies op en de app is prima in gebruik.