AOC C24G2U/BK Rood, Zwart Review

25 november 2020, laatste update op 25 november 2020, 1.292 views Rapporteer
Testpanel +2

Mooi vormgegeven, curved scherm voor een scherpe prijs. Beeldkwaliteit prachtig. Als incidentele gamer zeggen de specs mij niet veel, maar is mijn ervaring heel positief op dit vlak. Als kantoor-monitor voldoet het qua resolutie en kleurenweergave, ergonomische instelbaarheid ook zeer zeker.

Pluspunten

• Mooi design
  • Goede beeldkwaliteit
  • Vloeiend beeld bij games en video
  • Ergonomische instelbaarheid
  • Ook prima inzetbaar als kantoor-monitor

Minpunten

• USB A naar USB B kabel mist voor de hub
  • Bedieningsknopjes ietwat lastig in te drukken

Inhoudsopgave

• Schermgrootte: 521.3952 (H) mm x 293.2848 (V) mm
  • Paneelverhouding: 16:9
  • Paneeltype: VA
  • Backlight: WLED
  • Resolutie: 1920x1080 (Full HD)
  • Pixeldichtheid: 93 ppi
  • Pixelgrootte: 0,272
  • Responstijd: 1 ms (MPRT)
  • Maximale verversingsfrequentie 165 Hz (range: 48-165)
  • AMD Freesync: ja
  • Gebogen scherm: ja, 1500R kromming (curve)
  • Contrastverhouding: 3.000 : 1
  • Helderheid: 250cd/m²
  • Kleurbereik: 120% sRGB Coverage (%) 89 Adobe RGB Coverage (%)
  • Kijkhoek: 178° horizontaal / 178° verticaal
Verstelbaarheid
  • tilt 21.5° naar achter en 4° naar voren
  • draaibaar 35° naar links en rechts
  • 130 mm in hoogte verstelbaar
  • Ook op de wand te bevestigen
Beeldaansluitingen
EDID revision............ 1.3
Input signal type........ Digital
Color bit depth.......... Undefined
Display type............. RGB color
Screen size.............. 520 x 290 mm (23.4 in)
Power management......... Active off/sleep
Extension blocs.......... 1 (Unknown - 0x00)
-------------------------

CVT standard............. Not supported
GTF standard............. Not supported
Additional descriptors... None
Preferred timing......... Yes
Native/preferred timing.. 1920x1080p at 60Hz (16:9)
Modeline............... "1920x1080" 148.500 1920 2008 2052 2200 1080 1084 1089 1125 +hsync +vsync

Standard timings supported
800 x 600p at 120Hz - VESA STD
1024 x 768p at 100Hz - VESA STD
1024 x 768p at 120Hz - VESA STD

5. Verpakking
De monitor wordt geleverd in een mooie en degelijke verpakking. Stevig verpakt.

6. Featureset
De featureset omvat 2x HDMI, 1x Displayport en 1x VGA. Dat is vrij standaard en voldoende. De USB-hub is heel prettig om rand-hardware aan te sluit zoals muis, toetsenbord, evt. opladers etc.

De monitor wordt geleverd met een HDMI-kabel en DisplayPort kabel en een CD met drivers. Zelf heb ik geen optische drive tot mijn beschikking. Een flyertje met een QR of link naar de software erbij was wel prettig (nu moest ik gaan gen ook voldoende geweest vermoed ik.
Wat echt miste is een USB A naar USB B kabel voor de USB-hub. Daardoor was ik zelf eerst nog in verwarring waarom de hub niet werkte vanaf het begin.

7. Installatie & eerste gebruik
De monitor in elkaar zetten gaat gemakkelijk; er zit een handige draaischroef onder aan de poot om de poot vast te zetten op het scherm. Handig, zo heb je geen gereedschap nodig.

Er is een CD bij geleverd, maar heb geen optische drive. Vervolgens zocht ik tevergeefs op de doos en boekjes naar een url (aoc.com/support oid), maar die staat nergens. Googlen levert wel de website op met wat software; drivers / g-menu / screensaver. Het is fijn qua duurzaamheid dat de handleiding niet fysiek wordt meegeleverd. Maar ergens op de verpakking of een blaadje een url of QR-code naar de manual & driver software zou handig zijn.

Bij het aansluiten dacht ik meteen mijn randapparatuur (muis / keybord / opladers) in de hub te steken, maar dat werkte nog niet. Na een tip van een mede-tweakers schafte ik een USB-A naar USB-B kabel aan. Na die aangesloten te hebben werkte de USB-hub wel. De USB-hub is een prettige extra, hoewel een USB A naar USB B er wel bij geleverd had mogen worden. Dat scheelt verwarring (ik wist het niet, dit is kennelijk geen algemene kennis) en een ritje naar de winkel/extra bestelling.

Wat opvalt aan het eerste gebruik is dat ik onder de monitor moet kruipen om te kijken waar nou precies de bedieningsknopjes zitten. Die zijn wel erg ielig, het is een soort inkeping in de onderrand waar een druk-knopje zit. Als ze iets meer hadden uitgestoken was het eenvoudiger te bedienen.

Qua software is het G-menu prettig. Zo kun je alle settings software-matig configureren ipv dat je alles via het fysieke bedieningsmenu op de monitor zelf moet doen. De opties zijn bovendien ook nog uitgebreider.
Screen+, software om je scherm in vakken te verdelen waarnaar je venster kunt toeslepen, is simpel. Het werkt prima, totdat ik uit slaapstand terugkom en de indeling/software crashed. Handmatig de schermen verdelen over het brede scherm werkt toch beter.

8. Vormgeving
Mij spreekt de zwart-rode kleuren aan, samen met de strakke lijnen van de poot en de zeer smalle randen / bezels. Iedereen die m'n kantoor binnenloopt moet even iets zeggen van het scherm. Wat ik ook kan waarderen is de matte, ietwat ruwe oppervlakte van de onderrand van het scherm.

9. Bouwkwaliteit
De bouwkwaliteit komt op mij prima over. Ik heb er niet wild mee gedaan, maar de poot zit stevig op het scherm. De buitenkant is allemaal hard plastic, maar de binnenkant van de poot is dan weer verzwaard, zodat het geheel wel stevig blijft staan. Ik zag na enkele dagen wel stof tussen de randjes van het scherm zitten, die opening had misschien minder groot gekund. Maar het stof haal je er dan wel weer zo van af.

10. Kleurweergave, contrast & helderheid
De monitor heeft een VA-scherm. Wat is dat? In het algemene geldt: een VA beeldscherm is een goed gemiddelde tussen IPS en TN. Het kleurbereik komt in de buurt van een IPS-paneel en de kijkhoek is iets kleiner dan die van een IPS scherm, maar groter dan die van een TN-monitor. Waar VA gaming monitoren vooral in uitblinken is de contrastverhouding. Het verschil tussen licht en donker is zeer goed te zien op dit type scherm.

Met standaard software deed ik een kalibratie (op het oog, niet met hardware); maar de monitor stond standaard goed ingesteld. Ik ben dan ook dik tevreden met de kleuren, het contrast en helderheid van dit scherm. Met name het contrast valt op in games & video's. Verschillende kleuren donker zijn mi. nog steeds goed te onderscheiden. Helderheid is naar wens in te stellen, fijn vind ik bijv. de lees-mode die je via het GMenu kunt instellen. Minder fel, maar nog steeds met een goed contrast. Prettiger voor de ogen. Het is ook weer niet het effect van een ereader, maar alle beetjes helpen

11. Gebruik voor games & film
Deze AOC monitor wordt in de markt gezet als een echte game-monitor. Het scherm ondersteunt AMD Freesync, waardoor het in combinatie met een geschikte AMD-videokaart de beeldfrequentie kan synchroniseren met de framerate van een spel,voor soepelere en fraaiere weergave van games. Een maximale helderheid van 250 cd/m², een contrast van 3000:1 en een reactietijd van 1 ms maken het plaatje compleet.

Nu wil het geval dat ik sporadisch games speel en iets vaker films kijk met deze monitor. De beloofde ervaring met bijbehorende technieken die de monitor in huis heeft kan ik daarom niet op waarde schatten zoals een doorgewinterde, fanatieke gamer dat kan. Maar de keren dat ik game of video kijk, valt mij op dat de beelden vloeiend zijn, bij veel actie treedt er geen ghosting op en het contrast blijft ook bij donkere beelden goed.

12. Gebruik voor kantoor
De monitor gebruik ik met name tijdens kantoor-uren. Het is een lekker breed scherm, wat ik zelf gebruik als tweede scherm. Om maar wat voorbeelden te noemen: een tekst-editor naast een lijstje met aantekeningen, of een browserscherm op 70% met een element-inspector ernaast. In Word zet je 3 pagina's naast elkaar op 70% of 2 pagina's op 80%. Nog steeds is het prima leesbaar. Dat maakt het werken een stuk sneller en effectiever.

Het beeld is stabiel, scherp, goed helder en vol contrast; prettig voor de ogen zodat je niet hoeft te gaan turen. Bij langere stukken lezen gebruik ik zoals eerder gezegd de read-mode. Bij beeldbewerking zijn de kleuren levensecht. Ik geniet van deze monitor als een goed inzetbare monitor voor professionele werkzaamheden.

Belangrijkste voor kantoor-werk is misschien nog wel dat deze monitor goed verstelbaar is in hoogte en te kantelen voor een goede kijkhoek. Dat maakt het mogelijk deze monitor op ergonomische wijze in te zetten.

13. Conclusie
De AOC C24G2U BK is een mooi vormgegeven, curved scherm voor een scherpe prijs. De beeldkwaliteit is prachtig. Als incidentele gamer zeggen de specs mij niet veel, maar is mijn ervaring heel positief op dit vlak. Ook bij het kijken van video's. Als kantoor-monitor voldoet het qua resolutie en kleurenweergave, ergonomische instelbaarheid ook zeer zeker.

Daarom vind ik het helemaal niet gek om deze monitor met name te gebruiken voor kantoorwerkzaamheden. Qua specs is het gerechtvaardigd, de prijs helpt ook mee denk ik wanneer je overweegt deze aan te schaffen, de vele configuratie-mogelijkheden (zowel software-matig als qua stand) zijn passend. En ten slotte: het oog wil ook wat. Zo'n blitse game-monitor vind ik best tof voor op kantoor. Wie weet maakt deze AOC monitor mij ook een frequenter gamer dan voorheen. De mogelijkheden zijn daar!

Heb jij ook een AOC C24G2U/BK Rood, Zwart?