Intro
Voor het Tweakers Testfest 2020 mag ik aan de slag met Norton 360 for Gamers.
In deze review wil ik jullie mijn ervaring en mening over dit product delen. Na jaren geen ander pakket te hebben gedraaid dan de standaard van Microsoft op Windows 10 ben ik benieuwd wat voor extra's dit pakket mij gaat bieden.
Gebruikte componenten:
Ryzen 5 - 3600
16GB DDR4
1TB SSD
Windows 10 build 1909
Microsoft Edge Version 87.0.664.47
Norton 360 for Gamers 22.20.5.39
Specs
Volledige lijst van de fabrikant.
Enkele highlights:
Dark Web Monitoring Powered by LifeLock: We monitor and notify you if we find your personal information on the Dark Web including your gamer tags, usernames and email addresses.
Helaas is deze feature niet aanwezig in Nederland. Wel in de volgende landen: Australia, Canada, Germany, Japan, New Zealand, UK and US. Je kunt dan in je My Norton gamertags (tot 10) laten monitoren.
Secure VPN: Browse anonymously and securely by hiding your IP address with a no-log VPN to help protect against DDoS attacks, doxxing and SWATing.
Er zit dus een VPN-functie in, deze ga ik zeker even uitproberen.
50GB Cloud Backup: Automatic2, secure Cloud Backup for PCs - store your game clips online3, freeing up space on your drives.
Back-up locatie van 50GB.
Password Manager: A strong password is important helps protect your game accounts. Let us help you store complex passwords, credit card information and other credentials online - safely and securely.
Password manager, gebruik zelf een lokale KeePass. Omdat ik wachtwoorden in de Cloud opslaan niet helemaal vertrouw. Voor de test ga ik het wel gebruiken met een aantal sites.
Device Security: Real-time protection for 3 devices against ransomware, viruses, spyware, malware and other online threats.
Je kunt de software installeren op 3 apparaten tegelijk, mijn testen worden gedaan op een desktop met Windows 10.
Systeemeisen & installatie
Systeemeisen
Norton 360 Operating Systems Supported:
Microsoft Windows 10, 8/8.1 (some protection features not available in Windows 8 Start screen browsers), 7 (32-bit and 64-bit) with Service Pack 1 (SP 1) or later
Mac OS current and previous two versions
Android 4.1 or later. Must have Google Play app installed
iOS current and previous two versions (iPhone or iPad)
Installatie
Allereerst om gebruik te maken van deze software moest ik een account aanmaken om de software te downloaden. Ik had een key gekregen waardoor ik dacht dat ik de software vrij kon downloaden als trial en met de key kan upgrade naar een full version.
Ik heb liever de software wat anoniemer en staat mijn antivirus los van mijn identiteit.
Voor alleen de antivirus en firewall zou dit ook voldoende zijn, als je gebruik maakt van de back-up optie of passwordmanager heb je wel een onlineaccount nodig.
De software-installatie is verder eenvoudig en niet meer dan een paar keer op next klikken. Tussendoor vraagt ie alleen de locatie van de installatie en of je data wil delen voor het verbeteren van de software.
Wanneer de installatie klaar is kun je aan de gang!
/m/183558/1KHDXV35wQdb0HsUlTk12tdtgun54w5SG1NnpKmpoMgJOdOOUX?f=620xauto)
Antivirus & Firewall
Antivirus
Ik begin bij het belangrijkst, dat is natuurlijk de antivirus functie + firewall.
Dit stukje zit zoals je kan verwachten van een grootte speler als Norton heel goed in elkaar. Je kunt heel eenvoudig het scherm voor antivirus openen en zien wat de huidige status is. Hetzelfde geldt voor de firewall functie.
/m/183558/1KHDXV2VomjIrQ4oiueF6n6Bu5u56QgcS0l3h8kRfLotLg1Cuh?f=620xauto)
Aan de settings voor het scannen heb ik niks aangepast en soms zie ik een melding dat er een scan heeft plaats gevonden. Dit resulteerde ook in hits. Dit had ik al zien aankomen omdat ik Monero miner software op mijn machine heb staan met ook de Monero wallet. De installatie van de wallet stond ook nog in mijn downloads. Al deze hits kwamen op verschillende momenten naar voren. Je merkt ook helemaal niks dat er op de achtergrond een scan wordt gedaan. Volgens de schedular van Norton wordt de PC gescand wanneer er weinig resources in gebruik zijn. Je kunt dit aanpassen naar weekelijks / maandelijks of een custom schema.
De eerdergenoemde software en download kun je eenvoudig exclude. Je krijgt onderstaande pop-up waar je de file kan restore, daarna kun je ook aangeven om deze file niet meer mee te nemen in de volgende scans.
/m/183558/1KHXPZ1cnmUivpalAMy4MPtyod2srbNJOMNEmlXxGCe0UafQxP?f=620xauto)
Firewall
De Firewall ging af toen ik de Atomic Wallet opende. Ook dit is een cryptocurrency software wallet.
/m/183558/1KHXPZ1qRxdBdTvsKOQr9FvoLyBtzAbJ0mISCyv8L8iYUkN4RA?f=620xauto)
Ook dit is een duidelijke melding waar je zelf kunt kiezen of je door wilt gaan of niet.
In het firewall menu is er van alles mogelijk, zoeken naar software en zien wat de settings zijn is kinderlijk eenvoudig.
/m/183558/1KHXPZCeXdfWB1XbQdlKKTHrb1v6GwmWmTW3OZQ0XEG7KbMmHP?f=620xauto)
Vooral de firewall geeft mij een zekerder gevoel dan wat er standaard bij Windows wordt meegeleverd. De virusscanner gaf gelukkig tot nu toe dezelfde hits. Bij beide moest ik de files exclude.
Interface
Ik wil kort laten zien hoe de interface er ongeveer uit ziet.
- Security: staat standaard aan.
Dit is het normale antivirus gedeelte waar je scans kan draaien, live update voor de virusdefinities, history om te zien wat ertegen gehouden is (ook de firewall) of de updates zijn gelukt, Safecam die programma's kan blokken die gebruik willen maken van je webcam (mijn PC heeft geen webcam).
- Performance: Hiervan kreeg ik opeens een melding dat de pc herstart moest worden om dit te activeren. Wat er precies gedaan ging worden stond niet in de melding.
/m/183558/1KHEbq35RXo8yFtp70ff6iTzE0ttJddVE7PFHbjBR4fBVWyFKS?f=620xauto)
Performance
Zonder te meten merk ik werkelijk geen verschil qua load tussen dit pakket met al zijn opties of het pakket van Microsoft.
Omdat het Norton for Gamers is heb ik de volgende 2 games getest:
- F1 2019 benchmark
- Tomb Raider benchmark
Dit is van beide avg FPS. Ook een CineBench R20 geeft een vrijwel gelijke score aan met het pakket aan of uit.
In de taskmanager is natuurlijk ook de software te zien.
Zoals je ziet is de load erg laag en heb ik al die tijd ook geen seconde gemerkt dat er een extra pakket op mijn pc staat.
/m/183558/1KHEcz3fvvnsi4VHHotXnLE1ZOyuPvc7MTVygOv4R8rnDuqdIJ?f=620xauto)
Ook heb ik niet kunnen merken als er een keer een scan werdt gedaan. Dit is op mijn werklaptop wel anders met Kaspersky (hoge CPU-load en gierende laptop fan / i7 Gen6).
Ook heeft Norton een stukje performance toegevoegd wat eigenlijk gewone Windows 10 features zijn die nu geregeld worden vanuit Norton.
/m/183558/1KHEbq35RXo8yFtp70ff6iTzE0ttJddVE7PFHbjBR4fBVWyFKS?f=620xauto)
Optimize disk is niks anders dan een disk defrag, Windows 10 herkent een SSD en zet dit dan standaard uit. Norton heeft die default aangezet in de schedular.
/m/183558/1KHYmodF3RV7ITG0RCj3NJRVpbyXZugd1a1e1ewJvtNAZbILKZ?f=620xauto)
Daar word ik niet heel vrolijk van en heb ik daarom ook uitgezet. Voor de rest is de file cleanup optie ook standaard aan en deze verwijderd je Windows en Internet Explorer temp files. De startup manager is wat je in Windows ook hebt bekend als start up apps. Dit zijn in mijn ogen features die niks toevoegen en ik juist liever via Windows regel.
Stabiliteit
Ik heb geen crashes of andere gekke dingen meegemaakt in het 2 weken testen. Alleen het defragmenteren van een SSD wat aangezet wordt kan op lange termijn schade toebrengen aan je SSD. Ik raad ook aan om dit uit te zetten.
Internet Security
Voor het stukje internet security wordt je naar de site van Norton gestuurd waar je Norton Safe Web en Norton Password Manager kan installeren.
Dit zijn beide add-ons voor je browser (voor mij Microsoft Edge).
Norton Safe Search
Norton Safe Search is een extra beveiliging die de websites checkt die je bezoekt. Hier zit natuurlijk een hele database achter met website waarvan Norton weet dat ze niet betrouwbaar zijn.
/m/183558/1KHYCq3hXq3Q6XHJ5h7Bt7uo9gqOEkqxbBcHTlxAe8Ep25ohQR?f=620xauto)
Ik heb nog niet gehad die afging op een site die niet betrouwbaar is, kan mij voorstellen dat het zeker van pas kan komen. Mijn ervaring met Kaspersky en zoeken naar drivers voor een laptop die nergens meer staan brachten mij weleens op sites die geblokkeerd werden.
Password Manager
De andere add-on is een password manager. Zelf gebruik ik een lokale KeePass file. De add-on is te installeren zoals elke andere browser add-on. Daarna kun je een vault(wachtwoordkluis) aanmaken met je Norton account.
Op deze vault komt een apart wachtwoord los van je Norton account die je moet invullen als je de vault wil benaderen.
/m/183558/1KHYCqOUwiXtY6gBkAimqBkgVcLHcEXsZuynhCrk4z7SQ6XbWB?f=620xauto)
Als test heb ik 1 account toegevoegd. Je logt in op een site en Norton herkend dat deze nog niet in je vault aanwezig is. Je kunt dan kiezen om deze hierin op te slaan. De volgende keer als je wil inloggen kun je Norton de gegevens laten invullen omdat ze bekend zijn in je vault.
/m/183558/1KHYCqewrcSw7gIphSrRhjB8jX0G8r2DjIhibtpxZir8t7cUvg?f=620xauto)
Je ziet het aan de icoontjes naast email en password.
Ook is er een mogelijkheid om notities op te slaan, bank of creditcard gegevens en een adresboek.
Zo kun je al die data online opslaan en vanaf overal benaderen.
Extra Features
VPN
Je kunt gebruik maken van VPN. Dit is heel eenvoudig aan te zetten en je kunt kiezen welk land je gebruikt. Zodra ik dit doe en aanpas krijg ik inderdaad een ander IP-adres. Ik heb even gekeken maar Netflix trapt hier niet in. Voor de rest is dit vooral handig als je software gebruikt op een mobiel device. Zodat je VPN kunt aanzetten als je gebruik maakt van een hot-spot of public wifi.
Back-up
Je krijgt in dit pakket een 50GB cloud storage. Via het back-up menu kun je selecteren welke files of folders je wilt veiligstellen.
Dit is een omslachtige en onhandige interface. Als test wilde ik 1 folder gebruiken met data die niet erg boeiend is. Duurde mij wel even voor ik het goed had.
/m/183558/1KHZ3UqsdqqVJp0dpcTuxB5FoW5X3o2So1BfK9g0XyGEPC6O63?f=620xauto)
Daarna kun je instellen hoe vaak een back-up gemaakt moet worden.
Wanneer de back-up klaar is kun je via Explorer je Cloud back-up benaderen.
/m/183558/1KHZ3U2gtV3nPX8KxGFjHNz2SCBakZ0jSagwQdP8vvqzS8IFFE?f=620xauto)
Heb een txt file in deze back-up locatie aangepast en nog een keer de back-up gedraaid. Hoopte dat je dan kon kiezen welke versie je terug wilde hebben. Dit is niet mogelijk, je krijgt alleen de laatste versie te zien.
Ondanks de wat vreemde interface om je back-up locaties te selecteren en dat je maar 1 versie terug kunt is het toch een leuke extra feature die zeker van pas kan komen.
Prijs
Voor zover ik kan zien is dit pakket bijna indentiek aan Norton 360 Deluxe in nederland.
Gamers edition: 3 apparten
Deluxe: 5 apparaten
Zover ik kan zien is prijs tussen deze versies vrijwel gelijk. Zolang de gamertag functie ontbreekt lijkt het mij ook voordeliger om de Deluxe versie te kopen.
Norton 360 for Gamers is natuurlijk gemaakt voor Gamers. Het is Norton 360 Deluxe met de Darkweb gamertag feature die in Nederland niet aanwezig is. Het Antivirus en Firewall gedeelte zit gewoon goed in elkaar. Als gamer wil je zeker niet dat je game ervaring wordt verstoord door je antivirus pakket. Dit is zeker niet aan de orde, het is een pakket wat weinig resources vraagt. De features zoals de passwordmanager, back-up en VPN zijn leuke extra's. Het enige nadeel van het pakket is soms het menu. Je hebt een overview menu "My Norton" en een Norton 360 for Gamers. Het voelt een beetje zoals in Windows 10 met het oude configuratiescherm en het nieuwe settings menu.