Kort samengevat, zit het spel goed in elkaar. Als je alle areas volledig uitkamt en ook nog eens elk item gaat zoeken, vangen en verslaan, zit je gemakkelijk aan 50uren.
Spel is gespeeld op een gewone switch via een Sony AF9 65 en een draadloze "white label" switch controller van ali (die ze ook op bol verkopen trouwens)
Ten opzichte van lets go, is het spel iets moeilijker omdat je veel meer aandacht moet besteden aan de elementen die je tegen elkaar opzet, zoals het hoort.. Het weer heeft ook impact op de abilities van gerelateerde Pokémons (zon met fire, regen met water enz)
In het begin krijg je de keuze tussen 3 Pokémons (plant / vuur /water)
Het vechten en vangen is, wat mij betreft, ook een pak fijner dan in let's go. Elke pokemon die je tegenkomt kan je battelen of vangen. Waarbij schade doen, het vangen gemakkelijker maakt (of hoger level zijn)
Het levelen en evolven gaat hier ook een pak trager, wat ik zelf ook fijner vind.
Nadenken over welke gym eraan komt en welke Pokémons je wil inzetten, heeft hier dus wel nut. Sommige gym battles zijn anders best pittig! De gym challenges zijn ook een fijne toevoeging.
De pokedex is een scroll-lijst en vind ik absoluut niet handig. Een optie om hier zelf te kiezen of je een grid of lijst wil, zou aangenaam zijn.
In het pokemon menu zelf, met de storage van alle Pokémons, is hier opnieuw geen enkele optie of filter aanwezig..absoluut een puntje van irritatie. Het is simpelweg een hoop containers waar de gevangen Pokémons in terecht komen op de volgorde dat je ze vangt. Je kan manueel verplaatsen maar dan ben je meer bezig met dit, dan te spelen zelf.
Net zoals in pokemon let's go, is er een guide character die de hele tijd terugkomt voor tips, battles enz.. Ik vond deze in let's go al vrij irritant maar in shield/sword is het helemaal rampzalig. Hop, de broer van de champion, die blijkbaar maar 2 animaties gekregen heeft voor tijdens dialogen? Dit is ook weer persoonlijk natuurlijk, maar van mij mogen ze dit echt weglaten en vervangen door pop-up "help tips" die dan ook nog eens in of uit te schakelen zijn in de settings.
De verhaal personage "Sonia" heeft dan wel weer nut en draait rond de mysterie over de oorsprong van sword & shield.
Al bij al een heel leuke game waar je veel uren kan spenderen met, voor mij, enorm veel nieuwe Pokémons die je niet zag in let's go en go. Hier ook weer jammer dat bepaalde Pokémons pas evolueren naar een trade met een andere speler of dergelijke..