€ 162,50 bij bol Plaza

Remeha eTwist Review

23 november 2020, laatste update op 23 november 2020, 12.231 views Rapporteer

Aangeschaft omdat mijn nieuwe Remeha ELGA ACE 6 niet lekker samenwerkte met mijn Honeywell opentherm thermostaat. Omdat het een Remeha warmtepomp betreft met R-Bus aansluiting gekozen voor de Remeha eTwist thermostaat.

Pluspunten

• Klein
  • Makkelijk aan te sluiten
  • R-Bus samenwerking met warmtepomp
  • Remeha eTwist App

Minpunten

• Draaiknop is stroef
  • Temperatuurmeting klopte niet
  • Instabiel met app
  • Gebruikersinterface niet handig
  • Prijs

3 van 5 sterren (Voldoende)

Wij hebben sinds 25-09-2020 een Remeha ELGA ACE 6kW warmtepomp hangen ter vervanging van onze oude warmteppomp. Onze oude warmtepomp werd geleverd met een Honeywell Chronotherm touch thermostaat die het prima deed met de oude warmtepomp.

Nagevraagd bij de installateur of deze thermostaat ook bij de ACE zou werken. Dit was geen probleem, de ACE warmtepomp kon prima overweg met elke AAN/UIT en Opentherm thermostaat.

In de praktijk werkte dit helaas niet goed en afgelopen week, toen het voor het eerst dit seizoen echt kouder werd, bleek dit pijnlijk waarbij de warmtepomp het huis niet meer warm kon houden. Het blijkt dat de oude thermostaat standaard vroeg om een bepaalde aanvoertemperatuur ( 28 graden ) ongeacht de buitentemperatuur.

Daarbij bleek dus ook dat de thermostaat alle instellingen qua stooklijn negeerde die waren ingesteld op de warmtepomp zelf. Anders gezegd; De thermostaat was de master en de warmtepomp werd de slave.

Na alle mogelijke settings te hebben bekeken en te hebben getest hebben we vorige week vrijdag besloten om de thermostaat te vervangen.

Waarom de eTwist

Ik heb gekeken naar diverse thermostaten, zowel AAN/UIT, Opentherm en dus de R-Bus compatible thermostaat van Remeha. Ook gekeken naar de Plugwise Anna en naar andere slimme thermostaten.

Uiteindelijk heeft een in-depth webinar van Remeha over de ACE / e-Twist mij over de streep getrokken. De ACE en e-Twist wisselen namelijk continu alle settings uit waarbij alle settings in de warmtepomp worden bewaard en de e-Twist eigenlijk dient als een soort slimme afstandsbediening in de woonkamer.

Met andere woorden; Met de eTwist kan je dus geen twee kapiteins hebben op het schip en zijn alle instellingen in de warmtepomp altijd leidend.

Reviews

Ik had de diverse reviews hier al gelezen, die vaak niet mals zijn, en ondanks dat dus toch de eTwist gekocht bij de lokale Warmteservice.

Installatie

Omdat de warmtepomp 1 algemene aansluiting gebruikt voor AAN/UIT, Opentherm en R-Bus was het aansluiten van de thermostaat ontzettend eenvoudig. Kwestie van de spanning af van de warmtepomp, oude thermostaat er af, nieuwe op hangen, beide draden aansluiten en het display er in klikken.

In nog geen 15 minuten draaide de gehele installatie alweer.

Eerste indruk

Het display is fijn om af te lezen en qua contrast prima. Persoonlijk vind ik het fijn dat het display na een periode uit gaat waardoor de hele unit zwart is en dus echt niet opvalt ten opzichte van de muur.

De draaiknop is erg stroef en voelt niet fijn aan bij het bedienen. De gebruikersinterface is qua opzet prima, alleen de implementatie met de draaiknop is niet intuïtief. Dit viel mij vooral op met de koppeling met ons WIFI netwerk.

Bij het invoeren van het WIFI wachtwoord was het even zoeken naar de juiste bediening van het menu. Misschien persoonlijk maar de bediening is gevoelsmatig precies tegendraads te noemen.

Netwerk en APP

Een van de eerste stappen is het koppelen van de thermostaat aan het WIFI netwerk, dat ging verder prima. Ook de koppeling met de APP ging goed met wel een kanttekening.

De App geeft aan wat je moet doen op de thermostaat om in het juiste menu te komen, voor het scannen van een QR code. De stappen op de App kwamen in mijn geval niet overeen met de stappen die ik moest doen op het scherm.

Mogelijk lag dit aan een oudere software versie van de thermostaat. Vlak na de installatie en connectie met de App viel de verbinding met de App weg en zag ik dit op het display:

Meteen een voordeel; Er komen dus software updates uit voor de thermostaat. Of je ook via deze route de firmware van de warmtepomp kan updaten weet ik, nog, niet overigens.

De app is prima in gebruik en de belangrijkste instellingen voor het opwarmen zijn prima in te stellen vanaf de app.

De bediening zelf via de app is ook prima.

Klokprogramma

Ik heb ons klokprogramma via de thermostaat zelf in geprogrammeerd. Het is mogelijk om te werken met 3 verschillende klokprogramma's. Dit is in ons geval overbodig maar kan voor anderen heel handig zijn.

Ons programma is overigens erg eenvoudig. Elke dag om 12:00 moet het 19.5 graden zijn, om 17:00 20 graden en om 23:30 gaat de thermostaat weer naar 19 graden.

Het invoeren van dit klokprogramma vond ik wat omslachtig en niet heel intuïtief. Via de APP heb ik het verder nog niet bekeken, mogelijk dat die optie veel eenvoudiger is.

Afwijking temperatuur

Wat mij meteen op viel was dat de gemeten temperatuur op de thermostaat aardig afwijkt van de daadwerkelijke temperatuur. De thermostaat gaf een 1.1 graad te hoge temperatuur aan. Dit heb ik gemeten met een Netatmo weerstation en een DS18B20 sensor die ik ook in de woonkamer heb hangen.

De Netatmo en DS18B20 verschillen hooguit 0,1 graad met elkaar. Die beide metingen heb ik uitgemiddeld en die correctie heb ik toegepast op de thermostaat. Dit kon ik overigens niet in de app aanpassen en moest ik op de thermostaat zelf doen.

Energieverbruik

Deze vind ik best hoog. De thermostaat pakt continu 2W. Dit zie ik omdat het standbyverbruik van mijn warmtepomp met 2W steeg :) . Ook als het display van de thermostaat uit staat blijft het verbruik 2W.

Aansturing warmtepomp

En dan de grote hamvraag; Gaat de aansturing van de warmtepomp nu beter? En daar is het antwoord volmondig JA op. De warmtepomp gebruikt nu netjes al zijn interne interne instellingen en warmt nu perfect en zuinig de woning op.

Issues

Dan helaas nog wel een paar dingen waar ik tegen aan ben gelopen.
App
De app verliest nog met enige regelmaat de verbinding met de thermostaat. Ik moet dan de app afsluiten en opnieuw starten omdat probleem op te lossen.
Vastlopers!
Afgelopen zaterdag had ik twee complete vastlopers van de thermostaat. Als in; Het display ging niet meer aan en de woonkamer koelde af zonder dat de warmtepomp aan werd gestuurd.

Om dit op te lossen moest ik 5 seconden lang de selectieknop indrukken van de thermostaat, 30 seconden wachten en daarna startte de thermostaat weer op. Dat gebeurde dus hier op de foto:

Mijn vermoeden is dat dit wederom aan de connectie ligt van de app met de thermostaat. Ik heb nu de afgelopen dagen de app niet gebruikt en de thermostaat werkt nu nog prima verder.

Support

En support van Remeha? Verwacht daar niet teveel van. Hun standaard reactie is "Dat moet je met je installateur regelen".

Heb jij ook een Remeha eTwist?

Hier ook een Remeha eTwist.
Het verliezen van de verbinding tussen app en eTwist is hier sinds begin 2020 nog niet voorgekomen.
De temperatuursafwijking ondervonden wij ook al, de eTwist geeft een hogere temperatuur aan dan de werkelijke temperatuur.
Je hebt een zeer duidelijke review geschreven! Ik heb gisteren ook de Etwist gekocht en hij wordt over twee weken geïnstalleerd. Ik ben wel sceptisch door de zeer wisselende reviews, maar ga de gok toch wagen. Ik heb zeer goede Wi-Fi in mijn woning, dus daar kunnen geen problemen ontstaan. Ik koop deze Etwist in combinatie met een Remeha ketel, dus die koppeling zal ook goed zijn. De voortekenen zijn dus goed, maar ik ben benieuwd hoe het bij mij in de praktijk gaat werken. Het is een erg mooi kastje en de potentie is hoog! Wel was ik verbaasd dat er sinds 2016 nog geen tweede versie van dit kastje op de markt is gebracht door Remeha, maar alleen softwareupdates. Remeha heeft dus zelf wel veel vertrouwen in hun product.

[Reactie gewijzigd door hsNuzzler op 22 juli 2024 14:47]

Er zijn wel andere versies uitgebracht, ik heb hardwareversie 7 mijn buurman versie 6 vanaf versie 6 zijn er ook meer mogelijkheden.
Oh, echt? Waar kan ik zien welke hardwareversie ik heb?
Sorry voor mijn late reactie ik had je vraag niet gezien. Op de sticker achterop de E-twist en op de sticker op de doos staat HW Version:
Het is een betrouwbare thermostaat.
Niet de gebruiksvriendelijkste qua instellen.
Vergeet deze thermostaat niet te calibreren het verschil tussen gemeten en aangegeven temperatuur was bij mij zelfs -2.4°C. waarschijnlijk veroorzaakt door de warmte die de elektronica afgeeft.
Ik heb ook een eTwist en ben er wel over te spreken, als zou ik graag meer functie's van de warmtepomp ermee kunnen bedienen. Met name de geavanceerde functie's ontbreken. Ook mis de mogelijkheid om de warmtepomp te monitoren. (Waar is ie mee bezig, SWW (inclusief Temp WW), Verwarmen / Koelen).

Hopelijk wordt een en ander verder doorontwikkeld.
Mooie review. Weet is Iemand soms de default instalateurscode? Kan deze nergens vinden.
Zou de aanvoertemperatuur willen verlagen want op koude dagen stookt die soms 2.5 graden boven wat is ingested op de thermostaat.
Ik heb ook de Twist (3 jaar nu) en herken me in je review, mooi opgeschreven!
Ik wist niet dat je de gemeten temperatuur kan kalibreren, ik merk ook dat hij 's ochtends aanslaat maar dan vaak de hele dag niet meer aan gaat terwijl het huis wel afkoelt. Waardoor het eind van de dag flink koud is in huis.

Heeft iemand hier al 'smart devices' gevonden die gekoppeld kunnen worden? Hiermee wordt geadverteerd door Remeha maar ik kan niets vinden.
Je kunt koppelen met verschillende platformen. Zelf vandaag gekoppels met Home Assistant. Hierdoor kan ik er automatiseringen op maken zoals automatisch temperaruur aanpassen als ik ga slapen. Daarnaast ook mogelijk om waarden uit te lezen en grafieken te maken
Welke integration vond je? Ik heb eentje voor BDR thermostaten maar die werkt maar half. Ik kom van een tado af en dan voelt de etwist als iets uit het stenen tijdperk. Misschien dat het beter gaat via home assistant.
De integratie voor BDR kan ik niet vinden in home assistant en/of HACS?!?
Hier ben ik ook erg geinteresseerd in. Heb de etwist sinds gisteren. Maar zie nog geen opties in HA of HACS voor integratie in Home assistant
BDR Thermostat is uit HACS verdwenen helaas.
Helaas, BDR Thermostat is uit HACS verdwenen. Weet iemand waarom?
EDIT: Ik heb vervolgens de BDR Thermostat add-on handmatig aan HA toegevoegd, maar helaas, het lukt niet om verbinding te maken. De login die ik gebruik is 100% zeker goed, die heb ik uiteraard ook in de app gecheckt. Het lijkt er echter op, dat met de komst van de nieuwe Remeha-app ook de API-login is omgegoooid door Remeha. Als ik de desktop-login van de remeha-app bekijk, zie ik dat ze nu gebruik maken van een microsoft-platform voor hun app (bdrb2cprod.onmicrosoft.com). grote kans dat ze daar nu ook hun API-login onder hebben gebracht. Als iemand weet wat de nieuwe URL daarvan is, hou ik me aanbevolen. :)

[Reactie gewijzigd door poktor op 22 juli 2024 14:47]

Leuke review man,

Heb em zelf nu een paar maandjes hangen en bevalt me prima.

Niet te veel toeters en bellen erop en lekker simpel in gebruik.

Had hiervoor nog die dikke Toon van Eneco geloof ik.
Vanaf dag 1 al gestoord aan de grote van dat ding en alle opties erop, die ik in elk geval nooit gebruikte.

Installatie was appeltje eitje en heb er eigenlijk geen 1 minpuntje over tot nu toe.

Martijn
Herkenbaar, ik heb grote temp afwijking gehad dus heb nieuwe gekregen van cvtotaal maar temp afwijking is er nog maar iets minder dan wat ik had. Er stond hardware versie 7 bij nieuwe en wat ik had is versie 9 dus ik probeer versie 9 oplossen want dit werkt prima maar alleen temperatuur afwijking is te groot. Ik praat wel tussen 2 en 4 graden verschil. Je kan het temperatuur ijking doen (via instellingen). Heb ik het gedaan. Moet wel af en toe temperatuur bijwerken, Nu etwist versie 9 geplaatst en kijken. Maandag versie 7 en kijken welke het beter is met temperatuur werken.

Alleen is software versie 1.93.15 maar ik wil het graag naar 2.17.0 updaten maar kan niet omdat volgens etwist is het bijgewerkt....
Ik heb andere etwist in de winkelpand en software versie is 2.17.0 en temp is correct met 0,1 graden afwijking. Misschien ligt de temperatuur afwijking ook aan de software?

[Reactie gewijzigd door FDK op 22 juli 2024 14:47]