Mijn Nederlandstalige review op Youtube, vind je hier:
Uitpakken
De Apple iPhone 12 Pro Max komt in een kleine compacte verpakking.
Er zitten geen oortjes, en geen lader bij, daar valt mee te leven. Iedereen heeft nog wel een adapter liggen. Maar wel jammer dat aan de lightning kabel USB-C zit, want ik betwijfel of iedereen zo’n USB-C lader heeft liggen. Apple schijnt daarop aan te hebben gegeven dat mensen vast nog wel een lightning kabel met USB-A hebben liggen. Vreemde redenering. Dan zou je - met het oog op het klimaat - die kabel niet in USB-C mee te hoeven leveren. Niet echt een consistente redenering. Grote kans dat het Apple vooral om haar eigen portemonnee te doen is.
In de verpakking verder de sim verwijdertool, en de gebruikelijke apple sticker.
Kleur blauw
De kleur blauw vind ik mooi, maar wat lichter blauw zoals de kleur waarin de normale iPhone 12 beschikbaar is, vind ik nog mooier. Deze kleur blauw lijkt onder sommige invalshoeken wat grijs.
Installeren
Het opnieuw installeren en terugzetten van 250 Gigabyte aan apps, gegevens en foto’s en video’s duurde ongeveer 12 uur. Los van de overzetduur, ging het overzetten makkelijk. Eerst kon ik mij nieuwe iPhone langs mijn iPhone 11 leggen, en daarna vanuit iCloud de reservekopie terugzetten. Dat laatste ging sneller dan het alles rechtstreeks van mijn iPhone 11 overzetten, merkte ik de laatste keer dat ik overstapte (toen van de iPhone 8 Plus naar de iPhone 11).
Omvang
De Pro Max is de grootste iPhone uit de 12 serie. Het scherm is lekker groot, maar ik zag wel wat op tegen het vasthouden. Dat valt me mee. Hij voelt wel wat groter dan de iPhone 11, maar ik had meer moeite met de omvang van de iPhone 8 Plus. Toch is de Max niet helemaal lekker te bedienen met 1 hand. Dat is lastig wanneer je maar 1 hand vrij hebt. Er is wel een truukje om het bovendeel naar beneden te schuiven, maar ik merk dat ik het vaak juist lastig vind om te typen. En daar helpt dat niet voor. Het toetsenbord staat immers al standaard op het onderste deel van het scherm.
Omvang vergelijking met iPhone 11
De Max voelt net iets groter dan de 11. Toch valt het verschil me erg mee. Dat zie je ook wanneer je de 2 op elkaar legt. Ondanks dat is het scherm wel fors groter. Ook in de breedte. Als je de 2 naast elkaar legt, vallen de grote zwarte randen van de iPhone 11 pas extra op.
Scherm
Het scherm is geweldig. Het is hetzelfde soort scherm als het scherm van de kleinere formaten begrijp ik, hoewel de helderheid van de Max net iets beter is. Het scherm is OLED in plaats van LCD, dat zwart ook echt als diepzwart (dus geen licht) laat zien. Het scherm kan HDR video en Dolby Vision afspelen.
Ik hou van veel screen real-estate. Het scherm is zo groot, dat ook horizontaal tekstverwerking lekker werkt.
5G
In Nederland is 5G nog niet op de echte grote snelheden uitgerold. Toch is 5G op de Max al lekker snel. Sneller dan mijn Ziggo wifi thuis. Ik haalde maximaal 300Mb/s download, en 60Mb/s upload bij het station in Leiden. Het is wel heel afhankelijk van de 5G uitrol in je plaatselijke netwerk. Normaler waren snelheden van circa 100Mb/s.
Geluid
Geluid is OK. Maar het kan beter, ik zou het ook aan de bovenkant willen horen, zodat je in landscape ook zonder koptelefoon echt stereo hoort.
Camera
Ideaal dat je zo’n goede camera in compact formaat voortaan altijd bij je hebt. In heel veel gevallen is het de enige camera die ik mee hoef te nemen. Optisch kun je tot 2,5x zoemen. En digitaal natuurlijk verder, maar dan lever je wel in op kwaliteit.
Daarnaast is er het voordeel dat je de foto’s maar ook 4K filmpjes snel naar iCloud kunt sturen, terwijl je op weg bent naar huis. Zodra je thuis bent staan ze direct klaar, bijvoorbeeld om te editen. Zonder gedoe met SD-kaartjes.
Verder doet de camera het goed bij weinig licht. Dat zie je op zowel de avond foto’s en filmpjes. De camera heeft wel het nadeel dat hij veel last heeft van lens flare. Dat zie je vooral in avond/nacht filmpjes met stevige lichtbronnen.
De video’s met HDR zijn prachtig. Let er wel op dat ze er slecht uitzien wanneer je ze afspeelt op apparatuur die geen HDR ondersteunt.
Opladen
Opladen gaat prima, en snel. Draadloos opladen via de Qi standaard gaat ook prima. Ik had met de iPhone 12 Max helemaal geen last van het neerlegprobleem, dat wil zeggen dat je hem heel precies moet neerleggen, omdat hij anders niet oplaadt. Met de iPhone 11 had ik daar wel last van. Dat zou overigens ook aan mijn dikkere hoesje rond de iPhone11 kunnen hebben gelegen. Ik heb nog geen Magsafe draadloos opladen uitgeprobeerd.
Bij elkaar genomen ben ik gelukkig met de aanschaf van de Max. Het prijsverschil met de 12 Pro is zo klein, dat ik val voor het grotere scherm, de grotere batterij en de ietsepietsje betere camera. Als de camera niet belangrijk voor je is, zou ik voor de gewone 12 gaan.