Inleiding
Beste Medetweaker leuk dat je geintreseerd bent in de 24 inch monitor van AOC. In deze review behandel ik het C24G2U/BK model van AOC welke ik via het testpanel van Tweakers ter beschikking heb gekregen.
Goed om te weten is vanuit welke hoek ik dit scherm beoordeel. Dus even kort over mijn gebruik, Ik werk 8-9 uur per dag aan mijn scherm voor werk toepassingen omdat ik vanuit huis werk, dit zorgt ervoor dat ik dus niet alleen wensen heb als Gamer waar het scherm voor bedoelt is maar ook zakelijk. In mijn vrije tijd speel ik voornamelijk shooters samen met vrienden. Op dit moment is de game to play Call of duty Warzone.
Ik merkte direct dat bij het ontvangen van het scherm ik al snel begon te vergelijken met mijn huidige scherm die ik reeds aangeschaft heb aan het begin van de corona periode. Dus om duidelijk te maken waar ik dat mee vergelijk hierbij mijn huidig scherm:
Dit is dus een heel ander scherm in meer dan een opzicht. IPS paneel vs VA paneel, 144hertz vs 165hertz, Ultra wide(21:9) vs een normaal (16:9). Daarnaast nog het formaat 24 inch versus 34 inch UW = 27 inch scherm als je naar de hoogte kijkt leuk linkje om dit goed en makkelijk te laten zien.
http://displaywars.com/34-inch-21x9-vs-27-inch-16x9). Het enige wat wel gelijk is, is de full hd(1080) resolutie wat de 24 inch een stuk scherper maakt dan mijn ultra wide.Dit was bij mij een bewuste keuze omdat ik liever voor meer performance in de vorm van frames per second(FPS) ga, dan dat ik de beste beeldkwaliteit wil in een spel.
Spec brag AOC C24G2U/BK.
Even een paar beloftes van de fabrikant:
/m/306179/1KHHhm29bEYvx7upmhTLZZYLrT1pydMGvOFlf17dLuTFxt4eyx?f=620xauto)
Hier is eigenlijk de elivator pitch van het scherm weergegeven, waarin we belooftes zien:
1ms response time. Dit geeft een belofte dat het scherm snel zou reageren waardoor je in theorie geen vertraging op je scherm ziet.
/m/306179/1KHHhm2yfmSQp9IQ5plH7x3xkLDos3tB0RjRXWNpgFlJaYUtTy?f=620xauto)
Adjustable stand, ofterwijl dit scherm is lekker aan te passen in zowel hoogte, link of rechts(draaibaar), kantelend en naar voor en achter hellend. Ik moet zeggen dat ik dit echt een must vind op elk scherm. Al is het maar omdat je dan in elk geval het scherm op de juist hoogte kan instellen zonder moeite.
/m/306179/1KHHhm1QRjAC1pc0fiZscMc0B9IKNFGFyJBUMgBnmiUZ8oY4bF?f=620xauto)
Curved monitor Dat spreekt redelijk voor zich, dit scherm heeft een 1500R curve wat dus een redelijk sterke curve is. Persoonlijk vind ik het op een 24 inch shcerm niet nodig maar het geeft veel mensen wel een wauw gevoel en het gevoel dat ze iets nieuws hebben. De curve is subtiel en teksten blijven goed leesbaar.
/m/306179/1KHHks2QopxmVj0NBCL1GzmKZqGq2mumOWNSmvlTw7mTE2uawI?f=620xauto)
165hertz Dit is natuurlijk de killer feature van het scherm. De hooge ververssnelheid zorgt ervoor dat games vloeiend worden weergegeven en je meer beeldjes per seconde op je scherm kan zien. Bij voornamelijk shooters en snelle acties games kun je een voorsprong krijgen op mensen die niet zo'n snel en vloeiend scherm hebben. Persoonlijk zie ik na 120 hertz niet echt het verschil meer, en ik vraag me dus af of 165hertz vooral marketing is of dat het ook echt toegevoegde waarde heeft.
/m/306179/1KHHhm2eRzxuSLIk7PZuVbPhuUS7kMOA4xXlWsrDaaigJ9ZOmg?f=620xauto)
Low input lag, De tijd die het kost om de beelden van de bron(je pc/videokaart) naar het scherm te krijgen.
/m/306179/1KHHks1l0D3Any5kLMZWOfIs7BdIiKzYhOyioSuUo9YVcpsQk0?f=620xauto)
FreeSync premium, FreeSync is een technologie die tearing en stuttering tegengaan. De techniek is gebaseerd op adaptive sync, een techniek die monitoren een variabele verversingssnelheid geeft. Dat betekent dat de monitor op ieder moment de verversingssnelheid aanpast op die van de videokaart. Hierdoor geniet je van een vloeiende spelervaring, zonder haperende beelden. Handig tijdens snelle acties waarin je gericht moet schieten of tegenstanders moet ontwijken.
/m/306179/1KHHhm3GWWLiLdjy9O05l1FAj7CyfarN3OTSvHDTNdbWtLi21A?f=620xauto)
G-Menu, Dit is een software tool die het mogelijk maakt het scherm in te stellen via de computer in plaats van via de fysieke knoppen op het scherm.
/m/306179/1KHHks3PkIgt79oJNHlrearhZU5MYlqDwS1mUWepUTOY5291J3?f=620xauto)
Game Modes, Er zijn 6 game profielen op het scherm voorgeprogrammeerd waartussen je snel kunt wisselen afhankelijk van je game of situatie.
/m/306179/1KHHhmnvPWC2JrDjToAkD6oLvb4bohNGXige8raW0wtDwBZcQP?f=620xauto)
Unboxing time - Ik heb een uitgebreide video gemaakt zie hieronder
Eerste conclusie na de unboxing
De Monitor komt goed ingepakt aan en is makkelijk uit te pakken en te monteren. Je hebt geen gereedschap nodig en het kost heel weinig tijd. Het voordeel is dat de monitor ook weer makkelijk terug te stoppen is in de doos als je hem bijvoorbeeld wilt transporteren. Daarnaast komt de monitor met een stroom kabel van 1.8 meter, een HDMI kabel(2.0) van 1.8 meter en een Displayport kabel (1.2) van 1.8 meter lang. Ik vind dit handig zo kan ik mijn laptop verbinden met de HDMI kabel en mijn PC met de displayport.
De vormgeving is strak met rode elementen op de zwarte basis. Ik zie dit ook terug bij veel andere schermen en ik vind het zelf zeker niet storend maar het blijft een kwestie van smaak. De standaard is erg makkelijk te monteren zonder gereedschap en is super fijn en kan op elke denkbare manier versteld worden!
Daarnaast valt op dat er aan de achterkant van het scherm een USB hub zit. Hier is geen kabel voor bijgeleverd en waarom dat niet gedaan is snap ik eigenlijk niet want het is een hoogwaardige hub met 4 USB 3.x poorten en kan zeker handig zijn. Ik heb zelf even een eigen USB Type B kabel ingeplugd om even te kijken of het werkt en alles werkt naar behoren. Ik moet zeggen dat ik het zelf wel handig vind omdat je makkelijk een toetsenboard of USB stick kan inpluggen zeker als je PC niet op een makkelijk bereikbare plek staat.
In gebruik
Na de monitor te hebben gebruikt voor flink wat uren ben ik over het algemeen heel tevreden. Het scherm ziet er netjes uit, de kleuren en het contrast is veel beter dan die van mijn eigen scherm en dat had ik eigenlijk niet verwacht. Ik had altijd de indruk dat alléén IPS echt meetelde op de schermen markten en dat VA eigenlijk de budget keuze is. Maar eigenlijk geeft het scherm mooi beeld alleen merk ik wel dat bij snelle shooters als Call of Duty: Warzone vooral met donkere schiettargets je lichte ghosting hebt. Dit is overigens erg zichtbaar in de standaard modus maar als je hem met de game profielen instelt op FPS wordt dit gelukkig veel minder en is het niet meer storend.
Het scherm wordt bovendien niet echt warm ook niet na lang gebruik (10 uur non stop). De coating van het scherm reduceert veel reflecties iets wat ik altijd fijner vind dan een enorme spiegel laag.
Het standby lampje geeft zacht oranje licht zodat het niet stort wanneer je deze nog aan heb laten staan en je in bed ligt. Als het scherm aan staat brand er een subtiel wit lichtje wat eveneens niet stort.
De bezels zijn erg dun, zelf zo dun dat mijn losse logitech webcam die ik gebruik voor videomeetings met mijn werk in de weg zit op mijn scherm. Op mijn andere schermen heb ik door de dikkere bezels daar nooit last van gehad maar hier is dat toch echt een nadeel. Ik heb dit vervolgens wel kunnen oplossen met een klein post'it fixje.
Probleem dat de webcam in je beeld zit:
:strip_exif()/m/306179/1KIHvt19gTzHWd4GRO8v096j4mfB3fmy3IUrwvpImSp32XXa8s?f=620xauto)
Opgelost met een post'it:
:strip_exif()/m/306179/1KIHvt1sk7k9GFQPE528yqentZatAk7DGJUZjx0foidGxNtuGi?f=620xauto)
OSD - Bediening
De knoppen om het scherm mee in te stellen zijn erg lastig te vinden, vooral omdat de pictogrammen die er boven staan met normaal licht niet te zien zijn(zie foto hieronder). Daarnaast kun je ze ook niet goed voelen. ik vind de LG implementatie toch een stuk fijner werken met een joystickje die makkelijk te vinden is in het midden van het scherm. Dat gezegd hebbende is er door AOC slim gebruik gemaakt van de knoppen door ze niet alleen te gebruiken als omhoog, naar benden, akkoord en terug. Maar als je de eerste 3 knoppen alleen indrukt krijg je een soort snel optie. De eerste is source wisselen hiermee wissel je snel van input. De tweede knop geeft je de keuze tussen de 6 game profielen waardoor je met een druk op de knop kan wisselen tussen 2 verschillende game instellingen. De 3de knop levert je direct een rode crosshair op. En de laatste knop start het menu op.
De slecht ziende knoppen:
:strip_exif()/m/306179/1KIHvt2KHctQrDyfpGl1Tc9HDsOGYIx93Z1NYxsclKn1PgXa4k?f=620xauto)
Als je er een flitser op zet:
:strip_exif()/m/306179/1KIHvt1wCJTMcNQFwvpROpLHh8TZyAUCdXDj92JM5fQobGNEFW?f=620xauto)
Snel input wissel:
:strip_exif()/m/306179/1KIHvt3sFjbgUafKoxMqbk0vHY0DFzqnJawlnbpobkNMBjHaSa?f=620xauto)
Snel een crosshair op je beeld toveren met 1 knop:
:strip_exif()/m/306179/1KIHvt3gJ3iikFxZ0a4gjgMOezn1f5HuNr9FZuHz9zrAGdTXGl?f=620xauto)
Monitor testen
Ook doe ik altijd een EIZO monitor test met elke tv of monitor die ik ontvang om te kijken of er dode of luie pixels zijn, hoe goed de kleur en contrast weergave is en hoe scherp en snel het scherm is. Ik heb er een video van gemaakt waarin ik alle 13 testen af ga (in redelijk tempo)
G-Menu
Dan de belofte van het G-Menu... Na veel moeite de CD ergens in kunnen stoppen om het uit te lezen en de verwachting dat ik daarmee het G-menu kon downloaden. Wat in potentie erg fijn is, dat je alles makkelijk met een paar muis klikken kan instellen. Helaas staat dit dus niet op de CD. Uiteindelijk via Google wel gevonden. Maar de software is erg buggy laat allemaal opties zien die niet werken. (verberg dan lekker die optie en laat alleen zien wat wel werkt). Ik zou dit dus totaal links laten liggen dit is slecht uitgewerkt.
USB Hub
De USB hub dan, dat is eigenlijk best een mooie feature. De hub werkt goed en snel en geeft genoeg power om Toetsenboard, muis, webcam en een USB stick probleemloos te laten werken. Het enige wat ik jammer vind is dat ik eigenlijk mijn toetsenboard en dergelijke had willen aansluiten op deze manier zodat je minder kabel rootzooi heb. Echter als het scherm in standby gaat werkt de hub niet meer dus kan je de computer ook niet uit slaap stand halen. Daar ging het gebruik van mijn handige hub.. Wat ik overigens echt niet snap is waarom de kabel voor de hub niet is meegeleverd. Veel mensen hebben geen USB A naar B kabel liggen en hiermee maak je het volledig onbruikbaar voor een grote groep mensen. Daarnaast is er een VGA aansluiting die zeker weggelaten had kunnen worden want je koopt heen 165 hertz scherm om hem dan aan te sluiten met een VGA kabel. Hier hadden ze wat mij betreft dus beter de VGA aansluiting weg kunnen laten en een USB kabel kunnen toevoegen.
:strip_exif()/m/306179/1KIHJB21pBrCv4GkwExF1HC75VymRe0R6eVFQ0wwk88e0XQP9i?f=620xauto)
Vormgeving
De vormgeving van de monitor vind ik persoonlijk mooi. Het heeft een strak en modern uiterlijk en ik kan de rode accenten waarderen.Ook als een kantoor monitor schreewt hij niet om aandacht maar springt hij er in positieve zin wel uit.
Kleurweergave
De kleurweergave van de monitor vind ik goed. Toen ik hem de eerste keer aangesloten had waren de kleuren al mooi en het contrast is lekker hoog zoals we dat mogen verwachten bij een VA paneel. De helderheid is niet enorm hoog. Bij veel daglicht is het net genoeg maar een iets hogere piek brightness was handig geweest!
Helaas heb ik (nog) geen tools om de precieze kleurbereiken te tonen, en om de monitor zo goed mogelijk te kalibreren. Ik ga hier dus ook geen uitspraken over doen. Behalve dat ik de kleuren goed vind en alles er mooi en natuurlijk uitziet.
Ghosting
Dit is in mijn optiek een van de belangrijkste dingen. Als echte gamer wil je geen ghosting of andere rare dingen hebben die afleiden. Ik merk dat er lichte ghosting is en ik heb dit geprobeerd vast te leggen in onderstaande video.
Snelste modus in de test nog Ghosting te zien:
:strip_exif()/m/306179/1KIHJB2jV8ldDTXmqiuCRlzgtmJ7S7MaP1fhs1KvuikSU7CSr7?f=620xauto)
Normale modus van de UFO test waar bijna geen ghosting te zien is.
Snelste modus van de UFO test waar iets van ghosting te zien is opgenomen met een 240fps camera:
Blacklight bleeding
Ik heb bij dit scherm geen echte backlight bleeding kunnen vinden die ik wel terug zie op mijn IPS scherm. Wel geeft onderkant soms iets meer lichter dan de rest waardoor het zwart iets lichter/blauwer is dan de rest maar dit is te weinig om het echt bleeding te noemen.
:strip_exif()/m/306179/1KIHJB418ARQdsMimqdtOPBzrhgVftC1ubzpJyo5tyHfmZm1CX?f=620xauto)
Audio
De monitor heeft ook ingebouwde speakers. Helaas is de kwaliteit van die speakers bedroevend. Ze zitten er op ja, klinken wellicht iets beter dan een laptop maar meer dan dat ook echt niet. Doe je zelf een plezier en gebruik een headset of een setje speakers. Ik zou daarvoor ook niet op de ingang op je scherm gebruiken dan heb je nog een kabel op je bureau.
VESA Mount
Op dit scherm zit ook een VESA mount welke je vind op het moment dat je de voet er af klikt. De schroeven zit er al in en hoef je dus alleen er uit te halen en weer vast te schroeven met je VESA mount er tussen.
:strip_exif()/m/306179/1KIHvt1Circs8i1qoeFrJIBP7ODuKPGMaFrBGmKhHVIpAR1W06?f=620xauto)
Dit scherm koop je natuurlijk voor het weergeven van een hoog aantal FPS door de 165 Hertz functie. Je betaalt daar op dit moment(Black-Friday) 179 euro voor. Dat is redelijk wat geld voor een 24 inch scherm. Gelukkig is het scherm goed in wat hij moet doen. De weergave is prima, de USB hub is een leuke plus mits je een USB A naar USB B kabel hebt liggen. De instel opties voor het veranderen van de positie van het scherm zijn fantastisch de meegeleverde voet is erg luxe en is een vette plus.
De bezels zijn erg dun en geven het scherm samen met de curve een modern en luxe uiterlijk. De speakers die ingebouwd zitten en het G-Menu kan je als niet bestaand beschouwen want daar heb je in de praktijk niks aan.
Al met al een leuk scherm waar je zeker geen miskoop aan hebt. Wel zeg ik eerlijk dat het verschil tussen mijn 144 hertz en 165 hertz echt niet te zien is. Dus als je daartussen twijfelt en kwa prijs maakt het veel verschil ga dan voor een 144 hertz.
Gebruikte Hardware
Ik heb het scherm getest met 2 verschillende PC's met een R5 3600 + 5700XT Red devil en mijn light pc met een i5 2500K op 4,5ghz met een RX 580 8GB edition.
De werklaptop die ik gebruikt heb was een Dell latitude 7490.