:strip_exif()/m/971571/1KGWGf2aShFsog3RIh9LaCINrjMZzhTT10E2MT0tDcK3QaddTH?f=620xauto)
Inleiding
Ook als PC-gamer volgde ik het nieuws rond de nieuwe console generatie op de voet. Dat had één reden: mijn geliefde Xbox 360-controller was toch echt aan vervanging toe. En een nieuwe editie van de Xbox controller voor PC stond dus bovenaan mijn verlanglijst.
Wat de X360-controller voor mij memorabel maakte is:- de lange batterijduur,
- uitgebreide support in Windows games en
- de asymmetrische knoppen-layout.
Het zijn de dingen waarvan ik hoop dat ik bij de overstap naar een nieuwe controller geen afscheid van hoef te nemen. Minder mooi aan de X360-controller zijn de gladde triggers en grote kieren waar hoe dan ook stof en vuil in gaat zitten. Deze hoop ik in de nieuwe Series Controller niet terug te zien.
De toegevoegde waarde voor PC-gamers
In deze review wil ik vooral focussen op wat de toevoeging is van de nieuwe Series Controller voor PC-Gamers: hoe werkt de Share-knop? Wat valt er te tweaken? Integratie met Gamebar? Wat is de toevoegde waarde van de meegeleverde draadloze adapter? Let’s find out!
Wat zit er in de verpakking
Microsoft houdt het sober voor een gaming accessoire met een in wit karton uitgevoerde verpakking met een satijnen finish. We zijn wel eens anders gewend! Na het doorsnijden van een enkel plakbandje opent de doos eenvoudig en komt de controller tevoorschijn, mooi in het midden verzonken. Onder de controller ligt de vernieuwde draadloze adapter voor Windows 10.
Controller en draadloze adapter:strip_exif()/m/971571/1KGWGf5HJ84Z1OYg8pbpg4GEEUMUXd5brYzoJuFmIl7I5v4fKH?f=620xauto) | Inhoud van de verpakking:strip_exif()/m/971571/1KGWGf2dShIKjw8142Im0VGrOzzKF7RC1g6shAYMNyUQA9uU2h?f=620xauto) |
Verder vind je:
- De snelstartgids met duidelijke afbeeldingen;
- Garantieboekje;
- Een USB verlengkabel zodat je de draadloze adapter op een gunstige plek kunt leggen;
- Twee Duracell OEM AA-batterijen, vergelijkbaar met Duracell’s Plus lijn;
- En een code voor 14 dagen Gamepass Ultimate. Nice!
Hoewel de controller draadloos is zou het Microsoft toch niet misstaan om een USB-C kabel mee te leveren.
Hoe voelt de Series Controller aan t.o.v. de X360-controller
Natuurlijk voelt een nieuwe controller wel even anders dan een gebruikte, maar de algehele indruk is heel solide. De controller weegt met batterijen erin precies 285 gram (20 gram meer dan de X360-controller) en balanceert mooi op de middelvingers als je hem vasthoudt. De controller is volledig mat zwart, met uitzondering van de ABXY knoppen en het Xbox logo dat opnieuw verwerkt zit in de centrale knop.
Het logo licht wit op als de controller aan staat. Uitzetten is meer werk: houd maar liefst 8 seconden de verlichte logo-knop ingedrukt tot het licht dooft. Even snel de controller uitzetten is er zo helaas niet meer bij. Ook mis ik de verlichte cirkel rond het logo die bij aansluiting van meerdere controllers aangeeft welke controller je in handen hebt (speler 1,2, enz.). Dat vind ik jammer, het was een waardevolle toevoeging op de X360-controller.
De ABXY knoppen zijn net als op de Xbox One controller glossy doorzichtig met de letters in 3D erin verwerkt. Die zullen niet slijten, hooguit een beetje dof worden in de zon. De symbolen op de Start, Select en Share knoppen daarentegen zijn gewoon gedrukt. Het oogt zelfs een beetje goedkoop. Je zal er minder gebruik van maken, maar ik heb toch het vermoeden dat de opdruk snel slijt na verloop van tijd.
Doorzichtige ABXY knoppen:strip_exif()/m/971571/1KGWGfCgAHd6LNWmV6ymocreiIglT09W73tve97lPaLG0slt3Q?f=620xauto) | Voorzijde met USB-C en 3,5mm jack:strip_exif()/m/971571/1KGWGf1y6EH0sPyhUtpFaYGEtiIYo48WBNfrGhS1mASYxIJVCk?f=620xauto) |
Aan de voorzijde vind je een 3,5mm jack voor gaming headsets, die ik miste op de X360-controller. Heel fijn! T.o.v. de Xbox One controller vind je nu nieuwe USB-C aansluiting in plaats van een micro-USB aansluiting. Heb je accessoires zoals een laadstation voor Xbox One, dan is dit iets om rekening mee te houden.
De zijgrips, triggers en sticks hebben een textuurtje meegekregen waardoor de controller stevig in de hand ligt.
Structuur op triggers:strip_exif()/m/971571/1KGWGfwKv7fBpHKfxWoG4T6hdXqMDa9qiARutIyzWTrSdKKo4e?f=620xauto) | Structuur op zijgrips:strip_exif()/m/971571/1KGWGf2YSBVrJOUXihcEOIeSrf8bzPZaTtGK2pj6eLYg6RDUoT?f=620xauto) |
De vorm van de d-pad is terug van weggeweest: waar de Xbox One d-pad losse buttons had is nu de ronde vorm uit de X360 controller opnieuw geïmplementeerd. Dat maakt het makkelijker om combinaties te maken naar bijv. linksboven doordat de hele pad meebeweegt. Voor mij een goed ding.
De vernieuwde draadloze adapter voor Windows 10
Hoewel de meegeleverde draadloze adapter een bekende look-en-feel heeft voor gebruikers van de Xbox One controller voor PC, is het wel degelijk een nieuw product met een kleine toevoeging in de naam: “voor Windows 10”. Het belangrijkste verschil is, je raadt het al, het wegvallen van ondersteuning voor oudere Windows versies zoals 8.1 en 7. Ook Windows 10X wordt niet ondersteund.
Connectie maken met de controller vereist Windows 10 met minimaal de jubileumupdate 1607 geïnstalleerd. Voor mij is het geen gemis, maar ik kan me voorstellen dat sommige Windows 7/8.1 gamers hier niet op staan te wachten. Dat gezegd hebbende, game je op een up-to-date versie van Windows 10, dan biedt de draadloze adapter ondersteuning voor firmware bijwerken, stereogeluid via de controller en tot 8 tegelijk aangesloten controllers.
Microsoft stelt daar tegenover dat de adapter 66% kleiner is dan zijn voorganger (de originele Xbox One draadloze adapter, dat was een knoepert) en support voor tot 8 tegelijk aangesloten controllers. Ook biedt het ondersteuning voor stereogeluid, 7.1 surround is mogelijk voor headsets die gebruik maken van het Xbox Wireless protocol.
Xbox Wireless
De draadloze adapter maakt verbinding met de controller via het Xbox Wireless protocol. Deze biedt meer bandbreedte voor accessoires zoals bepaalde headsets en Microsoft belooft daardoor ook lagere responstijden.
Ik heb dit getest door de controller aan te sluiten met USB-C en vervolgens via Xbox Wireless met behulp van de input registratie testfunctionaliteit in de Accessoires app. Ik kan alleen op gevoel afgaan maar heb geen merkbaar verschil in input lag ervaren.
Ondersteuning in Windows, Android en iOS
Per besturingssysteem zijn er een aantal belangrijke verschillen, die zijn verwerkt in een tabel op
https://www.xbox.com/controller-compatibility. In het kort:
Verbinding | OS Ondersteuning | Functionaliteit |
Bedrade verbinding via een USB-C | Windows 10, 10X, 8.1 en 7 | Audio via controller en firmware updates. |
draadloze verbinding via Bluetooth | Windows 10 vanaf versie 1607, Windows 10X en Android vanaf versie 5.1.1 of hoger | - |
draadloze adapter voor Windows | Windows 10, 8.1 en 7 | - |
draadloze adapter voor Windows 10 | Windows 10 met jubileumupdate 1607 of later | Audio via controller en firmware updates |
Microsoft geeft aan dat iOS-ondersteuning volgt in de toekomst, maar wanneer is onbekend.
Installatie van de controller en draadloze adapter voor Windows 10
De draadloze adapter werkte voor mij niet ‘out-of-the-box’. Ook meest recente Windows 10 build ten tijde van het schrijven van de review (20H2) vereist updates die je installeert is nadat de adapter is aangesloten op je PC.
- 1. Ga in Windows 10 naar Instellingen > Windows Update > Optionele updates en installeer “Xbox - Net - 7/11/2017”.
- 2. Vervolgens ‘pair’ je de controller door de kleine ronde button aan de achterzijde 3 seconden in te houden, druk daarna op de button aan de achterzijde van de draadloze adapter.
- 3. Download de Xbox Accessoires app op https://xbox.com/accessories-app of in de Windows Store: https://www.microsoft.com/p/xbox-accessories/9nblggh30xj3
- 4. Update de controller firmware in de app, Na ongeveer 2 minuutjes is de controller klaar voor gebruik.
Het probleem met nieuwe hardware en drivers
Ik heb de knop registratie en hardware getest in de Accessoires app en kom helaas tot de conclusie dat de Share knop niet functioneert in Windows 10. Dat kan ermee te maken hebben dat de controller nog steeds de driver van de Xbox One Controller gebruikt. Ook wordt de controller in Windows 10 slechts herkend als en "xInput compatibel HID-apparaat", wat me sterk doet vermoeden dat de launch van dit product gewoon nog niet klaar is voor Windows 10.
26-11-2020: Ik heb dit voorgelegd in het Microsoft Answers forum en aan een live agent op Twitter. Zodra meer bekend is zal ik dit toevoegen aan de review. |
8-12-2020: Telefonisch contact gehad met Microsoft Support: er is geen zicht op firmware updates en drivers voor de controller. Support medewerker geeft aan dat er "waarschijnlijk" aan gewerkt wordt. Voor nu dus geen support voor de Share-button. |
De Xbox Accessoires app
De Xbox Accessoires-app stelt je in staat profielen te maken voor de Series controller en bewerken door knoppen opnieuw toe te wijzen, sticks en triggers te verwisselen en de vibratie aan of uit te zetten. Ook kun je de firmware in je controller bijwerken indien nodig.
Button lay-outs wijzigen is eenvoudig, en wordt mooi aangegeven in de app:
Het is niet mogelijk om toetsen, toets-combinaties of macro’s toe te kennen. Bovendien zijn de Xbox-button en share-button niet herprogrammeerbaar.
/m/971571/1KIdoEwWaDQzaDe4blG8pnzgPjj4I0DIvnTfaQ0I5x8Zn5tHM8?f=620xauto)
Vervolgens kun je profielen aanmaken en een actief profiel toewijzen aan Sleuf 1. Dit kan alleen in de Accessoires app, niet in de Gamebar of met een button-switch zoals op de Xbox Elite Series 2 controller. De app biedt geen ondersteuning voor een automatische profielswitch door game-herkenning wat ik een gemis vind. Wel kun je tijdens het gamen de configuratie wijzigen door te switchen naar de app, maar intuïtief is het niet. Ik denk dat ik hier weinig gebruik van zal maken.
Integratie met Game Bar
De meeste gamers zullen de Windows Game Bar niet gebruiken of zelfs uitgeschakeld hebben. Staat Game Bar ingeschakeld, dan krijg je deze te zien als je de logo-button indrukt. De interface bestaat uit verschillende widgets. Je beweegt tussen de widgets met de triggers en focust op buttons met de d-pad, maar het voelt alsof het toch echt voor keyboard en muis is bedoeld. Heb je het navigeren een beetje door, dan is het wel handig om af en toe een Spotify-lijstje op te zetten of het volume per app iets te dempen. Ook de Prestatiewidget is af en toe handig voor een benchmark bijvoorbeeld.
Game Bar met item geselecteerd
De Series controller borduurt voort op het design van zijn voorganger, en voegt daar USB-C support, extra grip en een share-knop aan toe. Helaas biedt de vernieuwde draadloze adapter alleen support voor Windows 10 en heeft de share-knop nu geen functie.
Dat maakt het voor mensen die nu gamen op een Xbox One controller een verwaarloosbare upgrade. Voor mensen zoals ik die upgraden van een X360-controller voegt het wel iets toe, al blijft er een dubbel gevoel hangen doordat de updates van de Series controller nu geen waarde toevoegen zonder uitzicht op een betere support voor de nieuwste functies.