Unboxing
Wat zit er in de doos
- Telefoon
- Oplader unit (22.5 Watt)
- USB naar USB-C kabel
- Pinnetje om de simkaart slot te openen
Tevens beschikt het scherm over een plastic screenprotector
Featureset
Over het algemeen is het een degelijk telefoon met alle toebehoren en eigenschappen zoals een 48mp camera, groothoeklens, nfc, Vingerafdrukherkenning. Eigenlijk zo'n beetje alles wat er op de huidige markt kwa telefoons te verkrijgen is.
Koptelefoon aansluiting
Het beschikt ook over een 3.5mm koptelefoon aansluiting. (een component wat ik niet gebruik omdat ik over een bluetooth headset beschik)
:strip_exif()/m/312705/1KGzb9EnAvsn6ucPV6GLRkXEGkShA4msFOedgnqaTTp4rSlmzx?f=620xauto)
NFC
NFC is ook aanwezig. wat een leuke bijkomstigheid is. Aangezien niet elke telefoon in deze prijsklasse over NFC beschikt.
Dual sim en micro SD
Er is ook een dual sim kaartslot en de mogelijk om het geheugen uit te breiden met een micro SD kaart
:strip_exif()/m/312705/1KGzb910MdtN1WcYWGU4cY1dzILEj1wrhC5CvZaz6McsTwyBZE?f=620xauto)
AppGallery en Petal search (Google play store alternatief)
Een gemis is de google play store.
Het eerste alternatief is AppGallery
De huawei store. Waarop ik geen apps heb gevonden voor mijn dagelijks gebruik. Wel is deze prima om spelletjes te installeren.
Het tweede alternatief is Petal Search.
In eerste instantie was ik sceptisch over Petal search. Op het moment dat ik dit ging testen waren apps zoals Google Maps en Rabobank wel aanwezig. Deze Google Maps versie had geen mogelijk te navigeren. En ook de Rabobank was een verouderde app. Tot mijn verbazing zijn deze afgelopen week nog geüpdatet. Ook updates van de apps worden weergeven via Petal search. Hoewel ik nog wel mijn bedenkingen heb bij een Bank app (zoals Rabobank) of deze veilig zijn. Bij bijvoorbeeld Rabobank zijn veel “toestemmingen” nodig screenshot
Als een app niet beschikbaar is dan wordt je via Petal search doorverwezen naar de desbetreffende website. De app “Digid” niet is beschikbaar en deze verwijst mij dus door naar de website van “Digid”.
Vooralsnog is het een prima alternatief van de google playstore, maar hou er rekening mee dat niet elke app werkt zonder google services. Persoonlijk zou ik daarom geen telefoon aanschaffen zonder Google services.
Bloatware
De telefoon wordt geleverd met ‘veel’ voorgeïnstalleerde apps. Ook aanbevolen apps in de vorm van een icoontje op je dashboard staan er tussen, waarna je zou alleen maar hoeft aan te klikken om te downloaden. Dit is niet mijn voorkeur. Liever zie ik een kale versie waarop ik zelf kan beslissen welke apps ik wil installeren.
:strip_exif()/m/312705/1KGAfv1JwTByCX6AWRnC7YL7RE6ICvmMqkOEEhxA7JtwvaN46C?f=620xauto)
Design
Het design is prima, kleine randen en een camera eiland voor 4 camera's en een led lampje. Dit heeft vrijwel elke telefoon tegenwoordig. Het is wel een grote telefoon (165.7 x 76.9 x 9.3 mm). Het is daarom soms wat ongemakkelijk om vast te houden. Geen afgeronden schermranden, maar een vlak scherm wat voor mij kwa gebruiksgemak fijner is. (voorheen een s8 gehad)
:strip_exif()/m/312705/1KGAlj1DfVGz1zUDAzdsoR2cEboMpkRvXwvL3nPHjrb1kOIgIm?f=620xauto)
Knoppen
De knoppen zitten op allemaal aan één kant op rechter zijde. (Hierop ga ik later in bij het onderdeel “gebruiksgemak”.)
:strip_exif()/m/312705/1KGzb92ssrydGhZ3Wz3xpaAvum2f5V6ussehBn4JjVsICIOrzc?f=620xauto)
Kleuren
Van de 3 beschikbare kleuren heb ik de zwarte kunnen testen. Het is zwart, maar daardoor ook enigszins saai (kwestie van smaak natuurlijk). De zwarte achterkant is erg vingerafdruk gevoelig
13 in een dozijn
Het is geen innovatief design (wat uiteindelijk ook niet verwacht hoeft worden in deze prijsklasse) en is het er eentje van 13 in een dozijn. Leg er een aantal andere willekeurige merken naast in deze prijsklasse en ze lijken allemaal op elkaar.
Bereik
Ik heb geen problemen met bereik ondervonden
- Wifi: Dit bereik is goed, maar er is geen (wifi) 5G Support.
- Netwerk bellen: Het bereik hierbij is optimaal. (Simyo, KPN) Dat geldt ook voor binnen gebruik. Telefoon gesprekken zijn daardoor duidelijk.
- 4G: Bij binnen gebruik heb ik 4 van de 5 blokjes in gebruik.
- GPS: vrijwel direct vindbaar via Google Maps.
- Bluetooth: werk goed met mijn One Plus headset en Xbox game controller.
Bouwkwaliteit en afwerking
Voor deze budget telefoon vind ik in de korte tijd dat ik hem heb kunnen testen de bouwkwaliteit goed. De volume en aan/uit knop voelen solide aan. En ook de vingerafdrukscanner op de aan/uit knop werkt snel en intuïtief.
Accuduur
De accu met een capaciteit van 5000mAH gaat zeker 3 dagen mee bij normaal gebruik. Wat een verademing is in tegenstelling tot mijn oude Galaxy S8. Deze houdt het geen dag meer vol. Daarbij is het dan enigszins wennen dat deze telefoon niet elke dag aan de oplader hoef te liggen.
Daarbij wordt de telefoon voorzien van een 22.5 Watt lader.
Op de website geven ze aan dat de telefoon in 30 minuten 46% oplaad.
Mijn ervaring: Opladen in 30 minuten is +41%. Hierbij staat mijn telefoon in stand-by modus (dus niet uit).
Opladen van 1% naar 100% in 1 uur en 30 minuten
Stabiliteit & betrouwbaarheid
Games
- Games spelen kan op deze telefoon. Ik heb een aantal games geïnstalleerd en kort gespeeld.
- Soda guys (fall guys clone) (via AppGallery)
- Big airplane flight pilot sim (via AppGallery)
- Sniper honor (via AppGallery)
- Candy crush (via Petal Search)
- Free Fire (Pubg clone)(via AppGallery)
- Ducklings (via AppGallery)
- PubG (via Petal Search)
- CandyCrush (via Petal Search)
De meeste games werken goed en vloeiend
Alleen Ducklings crasht op het moment dat er meerdere 3d objecten tegelijk in beeld. Waardoor ik weer terugkom bij het dashboard.
PubG. veel MB’s downloaden, maar ook deze game werkt goed en op een normale framerate.
(als er nog games zijn die jullie graag getest willen zien dan kan ik deze testen en toevoegen aan deze review)
Apps
Een greep uit de gedownloade apps. (allemaal via Petal Search)
Werkt wel- Netflix
- Kruidvat
- Mijn Simyo
- Waterpas
Werkt niet - want maken gebruik van Google Services
Niet alle apps zijn in het Nederlands te verkrijgen.
Android software
De telefoon draait op het moment op Android 10. Met daar overheen de Magic UI laag.
Vooralsnog heb ik geen problemen met het gebruik. Hij is niet gecrashed en de interface werkt vloeiend.
Benchmarks
Tijdens de benchmarks wordt de warmte vooral voelbaar bij het camera eiland
:strip_exif()/m/312705/1KGAfvr5pSm94CkKicit6Fqtgsqlrb9ESGYoQreFseYTph6lQS?f=620xauto)
Gebruiksgemak
Hardware
De telefoon is redelijk groot, maar welke telefoon tegenwoordig niet meer? De telefoon voelt wel glad aan, waardoor een ‘bumpercase’ goed is om te gebruiken.
De fysieke knoppen zitten zoals eerder vernoemd aan één zijde. Wel te verstaan een aan/uit knop met daarin verwerkt de vingerafdrukscanner. En daarboven zitten de volumeknoppen. De knoppen werken prima en zijn responsive. Aan de onderkant is de speaker aanwezig, USB-C poort en de koptelefoon aansluiting.
Gezichtsherkenning
Gezichtsherkenning werkt ok. Maar ook heb ik een aantal keren gehad dat deze mijn gezicht niet herkende. En het werkt alleen goed bij genoeg omgevingslicht.
Er is wel een opties om meedere gezicht scans te maken voor wanneer je een andere “look” hebt.
UI
Naast het gemis van de google play store, is het over het algemeen een prettige ervaring. En reageert de telefoon redelijk op je acties. Magic UI is niet overweldigend aanwezig.
Beeldkwaliteit opname
Camera eiland
Er zijn 3 cameralenzen aanwezig. Een 48mp, groothoek en micro.
Ook zit er op het camera eiland nog een diepte camera een een led lampje.
De camera opnames zijn ‘ok’. Verwacht geen super scherpte foto’s. Ook wordt er teveel gebruikt gemaakt van AI om de foto en opnames te ‘verbeteren’. Voornamelijk wanneer er weinig natuurlijk licht is (zoals binnen). Helaas daardoor geen schone opnames. Elke foto lijkt een beetje te zijn vervaagd.
Een aantal camera opties ligt ik uit.
- Foto
Foto - normaal
Foto - 6x zoom
Foto - normaal binnen
Foto - 6X zoom binnen
Nacht (in normale foto modus)
Nacht (in nacht modus)
Panorama
Supermacro
Diafragma objecten scherp in beeld en achtergronden geblurd
:strip_exif()/m/312705/1KGA8e2q5TpBKen98hHExkKobbOZ5CaEsvKwDhp5lV1oPnfE6y?f=620xauto)
Front camera 8MP
Ook hier wordt veel gebruikt van de AI om het beeld te verbeteren. Maar dit is dezelfde ervaring als bij de andere opnames. foto's van buiten zijn goed. alleen met minder natuurlijk licht komt er meer ruis
Je hebt hier ook de optie om jezelf als persoon scherp in beeld te houden en de achtergrond te blurren.
Scherm
- 6.67" TFT LCD (IPS)
- 60 Hz
- 2400 x 1080 pixels
Direct bij de eerste keer starten van de telefoon was het scherm helder en reageert deze goed op de touch input. Maar er was ook direct met een witte scherm achtergrond een licht grijze ‘bleeding’ waar te nemen rondom het camera gat. Het valt op, maar is tijdens langer gebruik niet storend.
In direct zonlicht is het scherm niet te bekijken. Maar in normaal buiten omgevingslicht (zonder direct de zon op het scherm) is er voldoende contrast aanwezig.
Prijs
€229,- (via
Over het algemeen is deze telefoon degelijk, goed gebouwd en is het scherm responsive.
Waardoor ik de prijs kan begrijpen. Maar met het gemis van google play store is het mij persoonlijk deze prijs niet waard.