Argon Audio SA1 Review

resma
19 november 2020, laatste update op 19 november 2020, 14.422 views Product gekocht

Argon Audio SA1

Pluspunten

• geluidsbeeld
  • uiterlijk
  • aansluitingen
  • auto sensing inputs
  • auto standby
  • prijs

Minpunten

• auto sensing schakelt naar andere bron
  • afstandsbediening
  • usb uit in standby

Uitstekende compacte versterker met een mooi gedetailleerd geluidsbeeld. Stuurt bij mij probleemloos een set Dali Oberon 5 speakers aan. Naast een uitstekend geluid, is de versterker ook nog mooi strak uitgevoerd. Het is optisch een witte kloon van de NAD Amp1. De Amp1 heeft een Chromecast ingebouwd, deze SA1 heeft dat niet.

Versterker heeft de volgende input mogelijkheden:

Phono
Line in (tulp)
Optisch (2x)
Bluetooth (APT-X)

De versterker heeft ook een Pre-Out tulp aansluiting om bijvoorbeeld een actieve subwoofer aan te sturen.

Handige feature is dat de versterker vanuit standby zichzelf inschakelt zodra input wordt ontvangen op één van de ingangen (uitgezonderd phono). De versterker schakelt zichzelf ook weer in standby enige tijd nadat de input is gestopt. Door deze feature kon ik de versterker in een gesloten audiomeubel wegwerken; mijn vrouw had al moeite genoeg met de Dali's ;-) Stream ik naar mijn Chromecast Audio, dan schakelt de versterker vanzelf aan. Stop ik met streamen, dan schakelt hij na een minuut of 5 weer in standby.

Kritiek is er ook; als ik de twee optische bronnen aansluit en de versterker ontvangt al input van een van die twee, dan schakelt hij alsnog om naar de andere input zodra daar signaal op komt. Mijn Samsung TV schakelt een paar maal per dag kortstondig aan (alleen het paneel, zonder beeld; geen idee waarom eigenlijk), maar daarmee onderbreekt hij dus wel de muziek. Vooralsnog heb ik de TV maar losgekoppeld.

De IR afstandbediening stelt niet veel voor; hij functioneert, maar is erg klein en ligt niet fijn in de hand. Voordeel; als je de versterker gebruik zoals ik dat doe, heb je de afstandsbediening eigenlijk niet nodig.

Laatste puntje van kritiek; de usb poort achterop is alleen bedoeld om 5v te leveren aan een extern device. Jammer natuurlijk dat deze in standby uitschakelt. Zo kan ik de versterker niet uit standby halen met de Chromecast als ik deze voed via de usb poort op de versterker... Gemiste kans.

Heb jij ook een Argon Audio SA1?

Automatische updates misschien?
Zou kunnen. Loskoppelen van het netwerk bracht daarin geen soelaas. Ik heb al allerlei functionaliteit in de menu's uitgeschakeld...
Ik heb ook een Samsung, een "oude" UE55D7000, deze schakelt ook af en toe heel even in.
Dit gebeurd alleen steeds exact 2 uur nadat de TV heeft aangestaan, vermoedelijk een of andere standby setting die toch nog na 2 uur de TV volledig uitschakelt. Zal eens zoeken of ik ergens een setting op 2uur heb staan.
Heb ik toevallig vandaag de Oberon 7 aangeschaft en opzoek naar een 2.0 versterker. Je review brengt me in de goede richting, maar mijn Samsung TV heeft alleen bluetooth/optisch uitgang, en het is me niet helemaal duidelijk of dat gaat werken

Voor mij is de set juist voor bij m'n tv. Heb jij enig zicht op de bluetooth mogelijkheden van deze versterker icm Samsung tv?

[Reactie gewijzigd door millman op 22 juli 2024 15:12]

Als je tv een optische toslink heeft kun je die dus prima aansluiten op deze versterker. De versterker schakelt dan automatisch in bij aanzetten van de TV. Ik heb weinig getest met Bluetooth. Even gekoppeld met mijn telefoon en dan kan ik er prima muziek op afspelen. Ik gok dat de Bluetooth mogelijkheden van een TV met name bedoeld zijn voor koptelefoon gebruik, maar in theorie moet dat dan ook werken icm deze versterker lijkt me. Ik zie de versterker ook via Bluetooth als hij standby staat. Toslink gaat je natuurlijk wel betere kwaliteit leveren.
Thnx voor de info.. van t weekend maar eens hifiklubben bellen
Als ik de SA1 uitschakel is er een klik/plop uit de rechter speaker, heb jij dit ook?
Nope, bij mij is dat geluidloos.
Heb ik ook gehad de SA1 omgeruild. Was geen enkel probleem. Nu is de "spat" nog steeds hoorbaar maar nauwelijks nog.
Bij mij hoor je bij uitschakelen ook een plopje.
Ik heb dit bij Klubben aangegeven. Zij geven aan dat digitale versterkers dit allemaal hebben ook bijvoorbeeld de NAD AMP1. Heeft iemand dit eerder gehoord?
Ik hoor geen plopjes bij mijn NAD D3020, alleen een nauwelijks hoorbare 'tik'.
Beetje laat, maar heb het zelfde probleem aangekaart bij HiFi Klubben, de reactie:

"From: HiFi Klubben
To: ********@******.***
Date: 7 December 2021 at 10:47:30 CET
Subject: Argon Sa1 amp

Na aanleiding van je bezoek in de winkel afgelopen week, met de "ploppen" van de SA1 van Argon hebben we contact opgenomen met ons service center, en kregen deze mail erop terug.

This small “pop” in the speakers is a result of a sound improvement loop our engineer developed in SA1 and NAD AMP1 which improved the sound dramatically and filters out unwanted noise and distortion.

So: it’s a feature 😊 And totally harmless.

Deze kleine knal in de luidsprekers is het resultaat van een geluidsverbeteringslus die onze ingenieur
ontwikkelde voor de SA1 en NAD AMP1 die het geluid drastisch verbeterde en ongewenste ruis en vervrming filtert.

Het is dus een feature en totaal ongevaarlijk.

Vriendelijke Groet
**********
HiFi Klubben"

Voor mij blijft het een BUG en zeker geen feature!
Ik had hem rechtstreeks bij Argon gekocht en ook voor deze klacht omgeruild. Nieuwe exemplaar had ook weer exact zelfde issue.
Verder wel fijn apparaat 🙂
Iemand ervaring met een LG Oled icm de versterker? In de beschriving staat enkel Samsung en Sony.

Is de versterker te bedienen met de afstandsbediening van de tv? De afstandsbedieing van mijn tv werkt via bluetooth dus door mijn tv-meubel heen. Het zou niet fraai zijn als ik alsnog het deurtje van het meubel open moet laten om het geluid met tv kijken harder of zachter te zetten..

[Reactie gewijzigd door Marcopr op 22 juli 2024 15:12]

Ben je hier al uit? Heb zojuist een paar Dali's Oberon On Wall's geplaats icm de SA1 die buiten het zicht staat van zijn IR remote.. De remote van mijn Samsung smart tv kan het volume niet aansturen :( Enig idee?
Ik ben 2 jaar te laat, maar mocht je er nog mee zitten: Selecteer Denon No 41 in je IR profiel voor externe luidsprekers. https://www.reddit.com/r/...io_output_to_my_speakers/

ook voor @Sebastianos
Vandaag Argon Audio SA1 samen met KEF Q350 speakers. Hoe kan ik die het beste op elkaar aansluiten?
Ik zou in elk geval kwalitatief goed luidsprekersnoer met aan beide zijde banaanstekkers gebruiken. Je kunt daarvoor bij elke audiozaak terecht.
Hoi Resma,

ik sta op het punt om een Argon Audio SA1 te kopen, echter vraag ik mij af. Heeft u de Chromecast Audio middels de USBpoort aangesloten? Zoja, kunt u dan gewoon verbinding maken met de Chromecast en dan kunt u muziek luisteren via de versterker?
Zie het laatste stukje in mijn review. De USB poort stopt (bij mij) met spanning leveren in standby. Dan ik ik dus de versterker niet uit standby halen met de Chromecast. Ik heb de Chromecast dus op een eigen adapter hangen.

Ik heb voor het geluid de Chromecast via toslink - toslink mini aangesloten.

Zoiets: https://www.allekabels.nl...zWrQ1HtGbLDRoCcvEQAvD_BwE

[Reactie gewijzigd door resma op 22 juli 2024 15:12]

Ik las dit en dat gaf wat verwarring, maar bedankt voor de opheldering!
zeker maar een audiocast is veel beter (via marktplaats)
Beste Resma,

Ik heb een vraag over mijn Argon Audio SA1, ik heb de argon audio al een tijdje en ben er enorm blij mee.
tot dat ik een nieuw tv kocht (Sony) sinds dien gaat hij steeds naar D2 waar de tv op is aangesloten.
enorm irritant als je gewoon muziek wil luisteren.

Ik heb gekeken in de handleiding waar dit in staat geschreven:

- De Auto sense functie kan worden uitgeschakeld als je dat wilt. houdt de "Aan/ uit" toets op de voorzijde van de versterker 5 seconden ingedrukt.
de indicatie led boven de toets van 2 seconden knipperen ten teken dat de Auto Sense functie is uitgeschakeld. Zodra de SA1 weer wordt gestart zal deze functie automatisch weer ingeschakeld worden.

Als ik dit wederom doe dan gaat hij dus uit, en daar door elke keer dus op de auto sense modus, en wat hier boven staat is serieus gekopieerd uit de handleiding. Er missen hoofdletters, zinnen kloppen niet en is slecht vertaalt. Er is geen led die knippert en ze zitten er niet boven maar naast, ze worden alle vijf blauw en dat valt hij uit en hoor je een licht plop uit de speakers omdat het stroom eraf gaat.

Nogmaals de tv die ik hier voor had was een Panasonic uit jaar kruik zit te twijfelen om op marktplaats weer z'n een te kopen want hier wordt ik enorm verdrietig van, dan maar geen 4K beeld scherm 8)7

Ik hoop dat je me kan helpen, want ik snap er niks meer van.

Groetjes:

David
Ik heb, zoals je in mijn review kunt lezen exact hetzelfde probleem met mijn Samsung TV. Alleen schakelt die een paar keer per dag even het paneel aan (zonder beeld) en dan schakelt hij dus ook over. Ik heb de TV losgekoppeld en als ik wil kijken met geluid dan plug ik de toslink er even in. Ik ben nog aan het overwegen tussen de TV en de SA1 een goedkope toslink switch te zetten.
Ik heb me niet verdiept in het uitschakelen van de autosense, want dat gebruik ik icm met mijn Chromecast audio juist altijd.
Ik weet dat dit meer dan een jaar later is, maar voor het geval iemand zoals ik hier met een zoekopdracht op uitkomt:

De auto sense word NIET uitgeschakeld met de aan/uitknop, maar met de volumeknop op de SA1.

De handleiding is ronduit slecht, en ik kon hier ook niets over terugvinden op het internet, maar ik kom er net met een beetje pielen achter dat je dus de volumeknop ingedrukt moet houden..

edit: hij springt nu alsnog weer op een andere output, ik snap er niets meer van.

[Reactie gewijzigd door timh_cs op 22 juli 2024 15:12]

Wat vind je van de treble response? Ik heb nu actieve speakers met een passieve voor versterker waar mijn platenspeler aan hangt. Nou wil ik de boel wat verbeteren naar mogelijk deze Argon en B&W 606s maar ik verlies dan de mogelijkheid om met treble te knoeien. Ik ben redelijk van de knop in de plus draaien omdat ik vaak vind dat de boel wat “muddy” klinkt en dat hoge tonen verborgen blijven. Hoe ervaar jij de afwezig van tone controls op de SA1? Vind je het een gemis of is het iets was je überhaupt niet hebt gemist?
Ik heb zelf de tone controls niet gemist, maar dat hangt natuurlijk heel erg af van smaak en speakersetup. Ik vind de klankkleur helder en natuurlijk, maar dat is zeker ook dankzij mijn fijne Dali's.
Hallo, weet iemand of en zo ja hoe ik mijn IPOD kan aansluiten op mijn Argon Audio SA 1 versterker?