AOC C24G2U/BK Rood, Zwart Review

26 november 2020, laatste update op 26 november 2020, 187 views Rapporteer
Testpanel +2

Een monitor met een duidelijke focus op 1 feature, een hoge refresh rate (165Hz). De monitor is degelijk gebouwd en voelt aan alsof hij lang mee zal gaan. Op helderheid, contrast en kleurweergave ontbreekt het een en ander.

Pluspunten

• Leuke extra features voor gamers
  • Stevige behuizing
  • Stabiele poot
  • In hoogte verstelbaar
  • Veel aansluitmogelijkheden

Minpunten

• Helderheid is zeer laag
  • Contrast en kleurweergave
  • Kabel voor USB hub niet inbegrepen
  • AOC G-Menu herkent monitor niet

3 van 5 sterren (Voldoende)

Inleiding

Bij Tweakers Testfest 2020 heb ik de kans gekregen om de AOC C24G2U/BK te proberen. Deze monitor is gericht op gamers. Aangezien ik vroeger een die-hard gamer ben geweest (Speel nu nog af en toe een shooter) sta ik te springen om voor het eerst een gaming monitor te testen. Hetgeen waar ik vooral naar benieuwd ben is of je nu de hoge refresh rate en de lage response tijd kan merken.

Uitpakken van het product

Nadat de monitor bezorgd werd door een heuse "tweakers koerier" moest ik nog even tot na werktijd wachten om hem uit te kunnen pakken. De doos ziet uit als die van menig op gamer gericht product.

Er staan duidelijke instructies op de doos die aangeven hoe je de monitor er het beste uit kan halen. De monitor zit stevig ingepakt in op maat gemaakt piepschuim. Ook de 2 delen van de standaard zitten stevig in het piepschuim verpakt.

De kabels zitten netjes in plastic verpakt en los erbij geschoven in het piepschuim. Ook zit er een boekje met veiligheid waarschuwingen bij. Verder zit er een CD-ROM bij waar AOC Menu op geschreven staat. Wat mij direct opviel is dat er zowel een HDMI kabel en een DisplayPort kabel meeleverd worden. Een USB kabel voor de USB hub ontbreekt. Een gemiste kans, maar ook een logische kosten besparing.

De standaard is gemakkelijk in elkaar te zetten zonder een schroevendraaier. Onder de poot zit een schroef met een lipje waar je met de hand aan kan draaien. Veel meer hoef je ook niet doen om de 2 delen aan elkaar te krijgen. Simpelweg erop zetten en dan schroeven.

Daarna kun je de poot als het ware achter in de monitor klikken en is het opzetten al klaar.

Featureset

Op de AOC website wordt groot uitgelicht dat je via AOC-Menu de settings van je scherm kan wijzigen via software. Hier kun je ook presets aanmaken voor bijvoorbeeld verschillende type games. Deze software wordt meegeleverd op een CD-ROM. Helaas beschik ik niet meer over een CD/DVD-ROM lezer in een van mijn pc's. Op de website staat deze software helaas niet aangegeven bij de "Ondersteuning" pagina met downloads voor deze monitor.

Gelukkig was dit wel te vinden via google en heb ik uiteindelijk alsnog AOC-Menu kunnen installeren. Werkend krijgen is me niet gelukt, want ik op 2 verschillende pc's, zowel met hdmi als met display port, de melding dat de monitor niet ondersteund wordt.

De monitor heeft een lage response tijd en een hoge refreshrate, welke ook nog dynamisch kan wisselen via freesync. Nu heb ik helaas hier alleen Nvidia kaarten liggen die te oud zijn voor FreeSync (onder andere de GTX-780TI). Daar kan ik dus niet veel aan testen helaas.
Wel heb ik handmatig op de hoge refreshrates kunnen testen. Grappig genoeg merk ik het grootste verschil niet bij games, maar bij de muis die heerlijk vloeiend over het scherm lijkt te bewegen.
AOC heeft ook gedacht aan de kleine details voor gamers, zoals de optie om een FPS counter in de monitor te bouwen die je in 1 van de hoeken kan tonen. Natuurlijk doet die counter niet zoveel zolang je FreeSync niet aan de praat hebt. Dan laat hij namelijk doodleuk de refresh rate die je ingesteld hebt in je grafische instellingen zien.

Pixeldefecten

Hier kan ik vrij kort over zijn. Het exemplaar wat ik heb kunnen testen heeft in de 1.5 week dat ik hem nu heb draaien geen enkele dode pixel. Ik heb er verschillende patronen in de RGB kleuren overheen laten lopen, en heb van dichtbij zitten inspecteren. Hij doet het helemaal top. Ook was het scherm heel degelijk ingepakt en zijn er geen krasjes of iets te bekennen.

Bouwkwaliteit en afwerking

De bouwkwaliteit en afwerking is over het algemeen heel goed. De hele monitor voelt aan alsof hij tegen een stootje kan. Ook is de poot erg stabiel en krijg je hem echt niet zomaar omgeduwd. De voet is van kunststof met een metaallook, net als de monitor zelf. De poot is verzwaard en voelt daardoor behoorlijk stevig aan. De afwerking is ook goed. Nergens zitten scherpe randjes langs metaal.
Het enige minpuntje zijn de knoppen om het scherm aan te zetten en de menus te bedienen. Deze voelen aan alsof ze niet zo stevig zijn als de rest van de behuizing. Verder is de plaatsing een beetje onhandig. Zelf heb ik continu de neiging om achter de knoppen te reiken omdat ze net wat verder naar voren zitten dan verwacht. Verder heb ik door het patroon op de knoppen steeds de neiging om tussen 2 knoppen in te drukken.

Het mechanisme om de poot in elkaar te zetten is ook goed doordacht. De schroef met lipje zodat je zonder schroevendraaier de poot kan vastschroeven is helemaal ideaal.

Vormgeving

De vormgeving van de monitor vind ik persoonlijk erg mooi. Hij ziet er behoorlijk modern en strak uit. De rood accenten maken de monitor dan weer net wat spannender wat weer goed past bij een game monitor. Op een kantoor zou hij er een beetje tussenuit springen en misschien wat minder staan, maar naast een gaming pc staat hij prima.

Kleurweergave

De kleurweergave van de monitor valt mij wat tegen. Toen ik hem de eerste keer aangesloten had viel me op dat alles een beetje flets aandeed. Ik denk dat groen of blauw in de standaard instelling wat min getoond wordt. Andere profielen op de monitor waren juist weer onnatuurlijk fel op groen of blauw. Ik heb nog niet de mogelijkheid gehad om een kalibratie tool erop te draaien, dus handmatig kalibreren heb ik nog niet geprobeerd.
Wel is me in alle kleurenprofielen met een aantal kleurtests opgevallen dat als je verschillende tinten blauw of groen naast elkaar toont, dat deze monitor bij sommige tinten geen verschil laat zien. Andere monitoren die ik heb laten allemaal wel die verschillen zien.

Helaas heb ik (nog) geen tools om de precieze kleurbereiken te tonen, en om de monitor zo goed mogelijk te kalibreren. Wel zie ik met het oog dat de kleurweergave behoorlijk minder is dan andere monitoren die ik heb liggen. En dan kijk ik over een uitgebreide range (en dan heb ik het zelfs over een heel oude Medion monitor die uit het tijdperk komt dat hdmi poorten en fullhd monitors pas net gebruikelijk werden). Ook is het me niet gelukt om de kleurweergave zo aan te passen dat hij op z'n minst netjes de verschillende tinten van blauw en groen beide wel goed liet zien.

Ik ga hier de komende tijd nog mee experimenteren en kijken of ik het beter afgesteld krijg. Tot nu toe valt de kleurweergave me wel een beetje tegen.

Contrast en helderheid

Wanneer ik normaal een nieuwe monitor of tv ontvang, zet ik als een van de eerste dingen de helderheid omlaag. Dit omdat de fabrikanten meestal als standaard net teveel helderheid instellen om een scherm meer op te laten vallen in de winkel. Ook zien de kleuren dan beter uit in de vaak behoorlijk fel verlichte winkels.
Bij deze monitor is dit echter niet het geval. Hier krijg je de neiging om de helderheid omhoog te zetten naar het maximum. Zeker wanneer de zon je kamer in schijnt is het scherm erg donker. Ik had eerst het vermoeden dat dit misschien door de refresh rate kwam, welke ervoor zorgt dat een pixel maar een beperkte tijd doorschijnend is. Echter is de helderheid hetzelfde wanneer je terug stapt naar 60Hz.
Contrast is zoals bij de kleurweergave ook al besproken niet zo goed bij groen en blauwtinten.

Ghosting

Deze kan ik heel kort over zijn. Ik heb werkelijk waar geen moment ook maar iets van ghosting gezien op deze monitor. (Helpt natuurlijk ook wel om 165Hz aan te kunnen ;) )

Audio

De monitor heeft ook ingebouwde speakers. Helaas is de kwaliteit van die speakers echt niet goed. Een Nokia telefoontje van 10 jaar terug maakt nog beter geluid dan de speakers die in deze monitor zijn ingebouwd. Zelfs de Oneplus 6 die ik heb (en die behoorlijk commentaar heeft gekregen over de speaker die ingebouwd zit) klinkt een behoorlijk stuk beter dan de monitor. Het volume is ook zeer laag. Ik zou iedereen aanraden om losse speakers of headphones te gebruiken, en te doen alsof de speakers in de monitor niet bestaan.

Hier kun je een stukje audio luisteren wat ik met mijn telefoon heb opgenomen (Natuurlijk geeft dat nog meer kwaliteitsverlies). Het eerste deel en laatste deel is deze monitor. Het middendeel (wat er heel duidelijk tussen uit springt) zijn de ingebouwde speakers van een andere monitor die ik hier heb staan (De LG 32UK550).

De monitor doet wat hij belooft. De 165Hz werkt prima, en laat beelden scherp uitzien. De reactie tijd is ook goed, en er is geen ghosting te bekennen. De monitor voelt stevig aan, en geeft het idee dat hij de nodige jaartjes mee kan gaan. Alles bij elkaar zeker geen slechte monitor voor de prijs. Echter zul je zeker niet de beste kleuren en helderheid hoeven te verwachten. Ook zitten er hier en daar wel wat schoonheidsfoutjes in, zoals de software die je zelf goed moet zoeken als je geen CD-ROM drive hebt.

De speakers kun je beter helemaal links laten liggen. Dit is overigens een punt wat ik wel echt jammer vind. De speakers zijn zo ondermaats, dat ik niet snap dat ze überhaupt speakers erin zetten. Die paar euro hadden ze beter kunnen uitgeven om bijvoorbeeld de knopjes op de monitor beter vorm te geven.

Ga ik verder puur kijken naar eigen voorkeuren, dan moet ik toch concluderen dat ik liever een wat hogere resolutie heb, dan die hogere refresh rate (ervan uitgaande dat de hogere resolutie wel nog altijd lekker op 60Hz draait). Of deze monitor goed geprijsd is vindt ik erg moeilijk inschatten daardoor. Er zijn namelijk in dezelfde prijs klasse ook hele mooie 4k monitoren te vinden, die het dan wel met een lagere refresh en hogere reactie snelheid moeten doen.

Ik ga in ieder geval de komende tijd nog wat spelen met de monitor om te kijken of ik de kleuren nog wat beter krijg. Mocht dit zo zijn zal ik de review zeker nog bijwerken.

Heb jij ook een AOC C24G2U/BK Rood, Zwart?