Honor 10X Lite review
Ik heb de kans gekregen om de Honor 10X Lite te ontvangen vanuit Tweakers om hier een uitgebreide review over te schrijven. Dit is natuurlijk een mooie kans om te zien hoe en telefoon bevalt waarop NIET standaard de Google services aanwezig zijn en / of deze telefoon daardoor ook direct voldoet aan de ‘gemiddelde’ Nederlandse gebruiker.
Unboxing
:strip_exif()/m/273472/1KFLf73WfNVNQJqCoqt5XRjzIpt3D9814ywduygyPMnKVJHaoa?f=620xauto)
Allereerst de unboxing natuurlijk. Na het ontvangst ga je direct de telefoon uitpakken en wat kom je tegen in de strakke verpakking:
- De telefoon
- Een 5v – 2.-A 10W Huawei Supercharge adapter
- Een USB-C kabel
- Een sim-kaart pinnetje
Op zich alles wat je nodig hebt om de telefoon op te laden, te installeren en te gebruiken, dat gaan wij dus ook doen.
De telefoon is voorzien van quickcharge via USB-C en binnen een half uurtje is de telefoon dan ook zo goed als ready to use.
Design
De telefoon ziet er strak uit, het is mijn eerste telefoon met een notch voor de selfie-camera en deze viel mij niet direct op en het is vooral niet storend. Ook zitten er geen hardware knoppen meer op en de vingerafdrukscanner zit aan de zijkant wat een verademing is als je de telefoon namelijk vastpakt met je rechterhand en dus niet elke keer eerst je vinger onder het scherm dient te bedienen en dan pas kan gebruiken.
Een ander positief pluspunt aan het design is de, altijd door Huawei, mee-geïnstalleerde screenproctector. Deze zit er al op, niet helemaal recht wat je kunt zien bij de notch. Maar het is toch zeker een pluspunt dat je dit niet zelf hoeft te regelen:
Daarnaast heeft de telefoon een 4-tal camera's op de achterkant wat mij een hoop positieve energie geeft om er straks foto's mee te gaan maken:
Wat ook een pluspunt is dat er er een 3,5mm jack op zit (joohoo), ik als traditionele dopjes gebruiker vind dit echt prettig en het jaagt mij niet op de extra kosten om een bluetooth headset aan te schaffen.
Ook is het een dual-sim telefoon waarbij je netjes dual-sim kan gebruiken zonder dat je de SD-kaart functionaliteit dient op te offeren wat je vaker ziet bij dual-sim telefoons.
Gebruiksgemak
Na het unboxen gaan we beginnen met het ervaren van het gebruiksgemak, voordat wij het kunnen gaan gebruiken dient er natuurlijk nog van alles geregeld te worden:
Installatie
De eerste installatie verloopt soepel; netjes aandoen de installatie stappen doorlopen en daarna is je telefoon al klaar voor gebruik. Hier wordt nog niet te veel van je gevraagd. Je hebt geen Huawai account nodig om de telefoon te installeren en te gebruiken; dat is prettig en je wordt dus niet geforceerd om dit aan te maken. Echter heb je daarna dus ook geen enkele andere functie behalve een telefoon met 0,0 er op.
Gebruik
Waarvoor gebruik ik mijn telefoon, eigenlijk voor de ‘normale’ zaken die elke Nederland dat doet:
- Foto’s maken en back-uppen (Google Photos)
- Bellen
- Social media
- Whatsappen
- Spelletjes
- Bankzaken
Hierbij kom je direct al bij het 1e puntje uit; Google Photos. De Honor 10X Lite is uitgerust zonder Google Services dus het gebruik van Google Photos zit er standaard niet in. We gaan dan ook kijken naar de andere mogelijkheden die er standaard zijn en ik ga niet custom Google Services sideloaden.
Na het configureren van de taal / locatie en de benodigde algemene informatie die nodig is (iets met WiFi bijvoorbeeld) gaan wij direct aan de slag met de nieuwe App Store: Huawei AppGallery
Punt 1: Om meteen maar met de deur in huis te vallen; je weet dat deze store minder apps zal bevatten dan dat je gewend bent bij Google. Maar dat je al direct reclame in je gezicht krijgt bij het openen van de app was voor mij wel een ‘domper’ en laat direct zien wat het nieuwe verdien model is. (een duidelijke – voor de App Gallery dus). Maar we gaan positief door.
Punt 2: Eerste levensbehoefte is natuurlijk WhatsApp, daar kom je dan al direct tegen een dingetje aan: die staat niet in de App Gallery. Daar gaat je communicatie met al je real-life friends.
Punt 3: Facebook; ook niet.
Punt 4: CoronaMelder; ook niet. Iets wat in deze tijd van het jaar (2020) toch wel noodzakelijk is, vind ik persoonlijk.
Punt 5: Google… ja het blijft een wederkerend dingetje, maar ik denk dat er meerdere zijn zoals ik die graag gebruik maken van Google services. Zo heb ik namelijk ook al mijn contacten in Google Contacts en laat die optie nu dan ook NIET beschikbaar zijn als contact-bron in deze telefoon. Dus ik dien alle contacten te exporteren / importeren naar Huawei.
Punt 5: RTL Nieuws, dat gaat via een Quick APP en dus niet de volledige app.
Punt 6: Bankzaken… geen Rabobank app, ok en nu?
Hier komt dus wel ‘helaas’ de eenvoud van het installeren van de telefoon om de hoek kijken voor een normale gebruiker. De telefoon is niet direct voorzien van de services om de meest gebruikte apps (WhatsApp / Facebook / …) te installeren zónder dit via een omweg (APK, Google Services sideloaden) te doen. Dat is wel een gemis, want hiermee slaat Honor wel de plank mis bij een grote groep Nederlanders die hier niet zo handig mee zijn (de doorsnee niet-tweakers).
Je kunt ook zien bij de standaard geïnstalleerde apps dat Huawei in dit geval zijn best gedaan heeft om, bijvoorbeeld net zoals Samsung zoveel mogelijk standaard apps mee te installeren om toch meteen een correcte gebruikerservaring te kunnen ervaren bij het toch wel missen van deze 'door-veel-Nederlanders-gebruikte'-apps.
Door deze bloatware van Huawei is de telefoon direct al voorzien van een GB of 10 die gebruikt is door deze apps. Dat is niet altijd wenselijk en nodig, maar door de missende Google Services in dit geval helaas wel een noodzaak voor de 'leek' om deze telefoon te gaan gebruiken.
Scherm
Om toch maar verder te gaan kijken naar de kwaliteit van de telefoon zelf gaan wij verder met het volgende, toch wel meest cruciale onderdeel van een telefoon: het beeldscherm, de helderheid daarvan en natuurlijk de kwaliteit van de foto’s die hiermee gemaakt kunnen worden.
Het beeld is een 6,67” telefoon die een slag groter is dan de door mij huidig gebruikte telefoon Huawei P10. Dat is te merken als je hem vasthebt; maar is groter en daardoor voor mij nogal wennen om het met 1 hand te besturen en vast te houden. Maar dat gaan wel wennen op den duur. Je merkt wel dat de 6,67" net een slag groter (langer) is dan mijn oude vertrouwde P10 en daardoor is het voor een 1-hands bediening nog best wel lastig.
Bouwkwaliteit & Afwerking
Wat mij wel opvalt is de bouwkwaliteit; de telefoon voelt nogal plastic aan aan de achterkant. Rechts naast de camera klinkt en voelt het ook alsof er een lege holte zit achter het plastic en dat merk je dus als je hem vasthoudt met je wijsvinger op die plek.
Voor de rest ziet de telefoon er haast identiek uit qua design als mijn oude P10, alleen heeft de Honor 10X Lite natuurlijk een bijna basel-less design een notch voor de selfiecamera en de vingerafdrukscanner aan de zijkant. Daardoor is er een veel betere schermvulling dan bij mijn oude phone. Ik moet zeggen dat het scherm echt scherp is en goed afleesbaar is, ook buiten in de zon.
Wat je wel merkt, omdat de telefoon van plastic is, is dat deze niet al te zwaar is en dus lekker in de hand ligt daardoor en niet aanvoelt als een baksteen.
Beeldkwaliteit opname
Wij zijn even naar buiten gegaan om enkele kiekjes te maken met deze telefoon om te zien hoe de verschillende camera’s zich houden: de groothoeklens, de zoomfunctie en de standaard foto.
Hieronder enkele foto’s vanaf dezelfde plek (respectievelijk: groothoeklens, normaal en maximale zoom)
:strip_exif()/m/273472/1KH7SZ16gn2EL8isa8rhqawFEgyyePhhEbPo9f7xw3ahJLNepf?f=620xauto)
:strip_exif()/m/273472/1KH7SZ1nPfDtEVRPvUwzhKlArvCp6zYRgvRLMzFlw4yMFEElvP?f=620xauto)
Wat je ziet is dat de groothoeklens niet al te best is qua kwaliteit; dat kan ook niet anders omdat het maar ene 8MP camera is. De 'normale' foto is prima en voor mij als normale telefoongebruiker ook meer dan voldoende om kiekjes te leggen van de plekken of dingen die ik zie. Het maximaal inzoomen (6x) is niet te doen en daardoor kun je nog maar net lezen wat er op het paaltje staat, maar de kwaliteit van de foto is echt Minecraft waardig.
Accuduur
De accu van deze Honor 10X Lite is massive: 5000mAh en dat valt ook te merken, na een paar dagen (2 dagen) testen / reviewen en dus 'normaal' gebruik van de telefoon, is deze nog niet leeg maar zit deze op slechts 30% van zijn kunnen en kan ik nog gewoon mee aan het werk. Intensief gebruik is nu (nog) niet gemeten, maar dat zal de aankomende tijd wel gaan gebeuren.
Stabiliteit en betrouwbaarheid
Over de stabiliteit en de betrouwbhaarheid kun je veel zeggen; positief richting het gesloten systeem maar uiteraard ook negatief.
Zo is het 'opgeleverde' Android 10 kaal en niet voorzien van Google Services, maar dit levert dan ook direct weer de vraag op: Hoe zit het met het update-beleid van Huawei. Normaliter gaat het om de kwetsbaarheden dat ze wel gedicht worden, maar voor hoelang moeten we maar zien.
Omdat je daarnaast geen enkele app kunt downloaden zonder een APK te downloaden levert dit veel 'eigen' updatebeleid op en gaat dit dus ten koste van de betrouwbaarheid van de veiligheid van de apps. Update je het zelf niet; dan loop je achter. Of Huawei in zijn eigen app de normale apps gaat toevoegen in de toekomst is ook maar de vraag, of (gezien de nieuwe Honor verkoop) er weer out-of-the-box Google Services ondersteuning komt. Dat moeten wij afwachten.
Overal is de stabiliteit nu prima; je hebt een up-to-date Android device met de nieuwe EMUI. Maar of dit zo blijft en waar het heengaat met Honor?
Let's find out in the future.Prijs
De prijs van de Honor 10X Lite is op moment van schrijven nog niet officieel bekend, maar hij wordt geplaatst in de mid-range dus verwacht er tussen de € 220,- en € 260,- voor te moeten betalen. Wat je daarvoor krijgt is wel een top telefoon qua specs en qua kwaliteit (technisch) maar of het opweegt tegen de ‘moeite’ die je dient te doen als normale gebruiker om de telefoon voor Nederlandse begrippen werkbaar te krijgen; dat is persoonlijk.
Samenvatting en conclusie
De telefoon is een krachtpatser qua accucapaciteit, hij gaat lang mee bij ‘normaal’ gebruik door zijn 5000mAh accu. Daarmee kan je de telefoon goed gebruiken voor het maken van foto’s die hij netjes maakt, kwalitatief goed zijn en ook met de Wide camera van goede kwaliteit zijn voor deze mid-range telefoon. De bouwkwaliteit is een beetje plastic achter, vooral aan de achterkant, maar dat voel je niet terug aan de rest van de body. Het scherm is daarnaast zeer netjes, scherp en een verademing om met een zo goed als basel-less telefoon te werken. De prijs is ook prima voor wat je krijgt; dus niet te veel voor te weinig. Het enige echte minpunt is het, out of the box, missen van de Google Services. Als tweaker kan je natuurlijk alles sideloaden wat je wilt (ook al is het via Chinese apps), maar voor een gemiddelde Nederlander die hier niet in zit en denk alle dagelijkse apps zoals WhatsApp / Facebook / Nieuwsapps te kunnen gebruiken schrikt dat dit niet standaard mogelijk is.
Een smartphone is tegenwoordig meer dan alleen een apparaat om te bellen en foto’s te maken, maar een vast onderdeel van je dagelijkse gebruik: communicatie (WhatsApp / Facebook), nieuwsinformatie, bankzaken etc.. de standaard gebruikte Nederlandse apps zijn niet direct beschikbaar. Daar slaat Honor toch zeker wel de plank mis in Nederland en denk ik ook wel in de rest van de wereld.