Ik heb de ps5 controller direct besteld ook al kon ik geen pre order op de ps5 bemachtigen.
Reden hiervoor was om de controller alvast in huis te hebben als een soort voorpret en te gebruiken op de PS4 als controller en/of als soort afstandbediening op de Google Chromecast TV.
Kort en krachtig mijn bevindingen tot nu toe:
- In de doos zit een handleiding en de controller. Daar zodoende de eerste telleurstelling want er zit dus geen USB C kabel bij om de controller op te kunnen laden. Aangezien ik alleen USB C heb voor de Oneplus telefoon wordt dat dus een paar extra kabeltjes bestellen om niet telkens de telefoon en controller te moeten afwisselen (heb een oplaadstandaard voor de Oneplus telefoon).
- Uiterlijk is altijd persoonlijk maar ik vind de looks echt geweldig mooi.....weer eens wat heel anders in huis dan de saaie zwarte controllers van vorige drie generaties.
- Eerste keer in de hand voelt de controller in 1 woord geweldig! Hij is iets groter, steviger en zwaarder dan de PS4 controller en dat zijn zeer welkome verbeteringen.
- Op de PS4.....werkt de controller niet helaas. Hij paired niet met de PS4 dus opstarten of navigeren, zelfs aan de kabel, werkt niet. Dat is wel telleurstellend.
- Dan poging op de Google Chromecast TV om daar als afstandbediening te gebruiken en als controller voor bv Geforce Now en Stadia. Dit werkt helaas ook niet goed. Als afstandbediening werkt de muis functie via de touchpad niet zoals bij de PS4 controller. En als controller voor Stadia en Geforce Now is de butten mapping volledig verkeerd. De actieknop is bijvoorbeeld de start/menu knop en zo lijkt alles door elkaar te zitten en niet aan te passen en totaal onspeelbaar. Hopelijk wordt dit binnenkort snel aangepast vanuit Google.
- Playstation Remote Play op de laptop/PC waarbij de controller bedraad aangesloten is werkt gelukkig wel. Was al bang dat ik deze in de kast kon leggen tot ik ooit een PS5 weet te bemachtigen. De werking is zoals verwacht gelijk aan een PS4 controller dus dat is fijn. De rumble is niet merkbaar anders....behalve dat het wellicht iets zachter rumbled dan een PS4 controller.
- Op de laptop/PC via bleutooth is de controller te verbinden. Echter gebeurd er niets met bijvoorbeeld Geforce NOW en Playstation NOW. Ook via een usb C kabel gebeurd er niets op de laptop/pc. Ook hier hopelijk snel updates.
- Batterij duur schijnt flink verbeterd te zijn maar dat zal ik voorlopog niet kunnen ervaren omdat nu de enige use case is om deze op de laptop met remote play te gebruiken. Dan laadt de controller namelijk continue op via de kabel.
Vol smart wacht ik dus op het moment dat een PS5 te bestellen is om ook alle andere features te kunnen voelen en testen.
Update: het werkt nu via laptop ook met Stadia (bedraad).....fijn dat dit nu werkt want deze controller ligt lekkerder in de hand dan de Stadia controller. Button layout klopt met de Stadia controller. Getest met Cyberpunk.
Update 2: na een paar jaar gebruikt heb ik ondertussen al 2 controllers moeten wisselen (gelukkig binnen garantie). Telkens zelfde probleem genaam stickdrift. Dat is voor zo'n prachtige en fijne controller echt een minpunt. Blijkbaar houdt de controller het amper 2 jaar vol zonder deze issues.