18 november 2020, laatste update op 16 november 2021, 1.414 views
Rapporteer
Product gekocht
De kleine flagship waar velen al jaren op zaten te wachten en de eerste échte opvolger voor de 5(s)/SE. Handzaam, snel, rechte zijkanten, verbeterde camera's en een oled-scherm. Wel wat kinderziektes waarvan ik hoop dat die snel worden opgelost (update: deels opgelost).
Vooralsnog overwegend positief.
Pluspunten
- Compact, bedienen met 1 hand
- Full HD oled-scherm
- Dual sim
- 'Hoekiger' en beter vast te houden
- Snel
- Licht
- Accu haalt soms een hele dag
Minpunten
- Klein, maar niet 5(s)/SE-klein
- Accu haalt (g)een dag
- Schermtint 'warmer' dan bij de 11
- Toestelkleur wijkt af van website
- (Opgelost in 14.2.1) Touch screen issues bij unlocken
- Antennes/bereik op 4G lijkt iets minder dan bij de 11
3 van 5 sterren (Voldoende)
update november 2021 / een jaar later
Ervaringen na 12 maanden. Had een groene en een zwarte besteld, en ik heb uiteindelijk de zwarte een jaar als enige toestel gebruikt.
Hoe ziet dat gebruik er ongeveer uit?
- 99% van de tijd dual sim actief
- 99% van de tijd alles via mobiele netwerk, vrijwel niets via wifi
- 30-50GB mobiele data per maand
- regelmatig telefoongesprekken >60 minuten
- navigatie in de auto (ritten van 30-90 minuten)
- gemiddeld 8u screen on time per dag
Wat kan ik roepen over het toestel?
+ Formaat leent zich inderdaad goed voor bediening met één hand, en het toestel past altijd in m'n broekzak. Ongeacht welke broek en of ik zit/sta. Zo klein en licht dat je eigenlijk niet eens merkt dat je een telefoon op zak hebt. Fantastisch.
+ Schermformaat is (voor mij) ook OK gebleken, het is bij 90% van de dingen die ik doe voldoende en in 10% van de gevallen een beetje behelpen maar niet onwerkbaar. Typen kan wat krapjes voelen als je van een groter toestel komt, maar we konden ook typen op een 5S en dat scherm is nog veel smaller. Het went.
- Nog steeds het idee dat het witpunt van het scherm niet klopt, tov de 11 die ik hiervoor had.
- Batterij is een constante zorg. Bij wat intensievere taken (bellen, facetime, navi) trekt het toestel per uur tussen de 20 en 30 procent van de batterij leeg. Soms gaat de accu twee keer per dag leeg en zeker als ik buiten de deur ben is een deel van m'n hoofd steeds bezig met 'hoeveel accu heb ik nog, waar kan/moet ik bijladen, haal ik de terugreis, mail ff niet checken'. Vrij bizar. Heb inmiddels standaard een powerbank in m'n tas om daar minder mee bezig te hoeven zijn, dat helpt wel maar haalt het idee van een compact toestel natuurlijk flink onderuit.
Ik twijfel nu enorm over de opvolger. Ergens wil ik de 13 mini proberen maar vrees dat ook die accu niet lang genoeg zal meegaan. Een groter toestel klinkt echter ook niet heel aanlokkelijk nu ik het gemak van dit formaat weer gewend ben.
Eindoordeel van het toestel teruggezet naar 'voldoende', met de kanttekeningen dat je eigenlijk een volwaardige flagship krijgt in handzaam formaat, maar tegen een hoge prijs (in 2020) en met een vrij matige batterij.
Advies voor twijfelaars in 2021 en daarna: Als je het kunt betalen, sla dan de 12 mini over en koop de 13 mini. Verbeterd scherm (feller), betere camera's, veel betere accu. Zeker als je er twee jaar of langer mee wil doen is het prijsverschil maar een paar euro per maand.
Opmerking vooraf: Dit zijn vooral de eerste indrukken na vijf dagen. Het is vrij snel geschreven, waarschijnlijk vul ik dit later nog aan en/of stel ik beoordelingen bij.
19/11: Issue met lock screen lijkt opgelost in iOS 14.2.1, wat het toestel aanzienlijk prettiger in gebruik maakt.
Kleur van het toestel zelf
Hoewel dit de meest subjectieve is, wellicht toch het handigst om maar bij deze te beginnen. De kleuren waarmee Apple adverteert op de website, wijken in wisselende mate af van de kleuren die je daadwerkelijk op het toestel aantreft. Verschillende vormen van belichting hebben grote invloed op hoe je de kleur ervaart. Ik had een combinatie van toestel en case op de site gekozen op basis van wat ik op m'n scherm zag en heb gevoelsmatig iets anders ontvangen.
Vooralsnog lijkt de zwarte variant de meest getrouwe kleur. Bij interesse in wit, blauw, rood en groen zou ik aanraden om te zoeken naar mogelijkheden om de toestellen eerst bij daglicht te bekijken, en/of zo veel mogelijk foto's/video's op internet met elkaar te vergelijken.Formaat en gewicht
Eindelijk weer een iPhone die goed met één hand te bedienen is, en die fatsoenlijk in je broekzak past! Hoewel het toestel 'kaal' iets groter is dan een 5s in een Apple-case, is het nog steeds goed hanteerbaar in 1 hand. Door de hoekigere vorm is de Mini steviger vast te houden dan een 6/7/8. In vergelijking met een 5(s)/SE voelt het wat meer 'chunky' maar dat lijkt hier snel te wennen. Wat wellicht ook wat gewenning vraagt als je van een 4" iPhone komt, is dat de aan/uit-knop aan de rechterkant zit ipv bovenop.
De afmetingen in combinatie met het lage gewicht maken het bovendien een stuk prettiger om het toestel in een broekzak te hebben. Toestellen van het formaat Plus/Pro/Max of 11/XR zijn (in mijn beleving) op verschillende manieren altijd vrij prominent aanwezig. Die moet ik meestal uit m'n broekzak halen om enigszins comfortabel te kunnen zitten, wat dan resulteert in 'telefoon op tafel'. Vrijwel overal en altijd. Niet chic, veel onnodige extra schermtijd (want hij ligt er toch) en doorlopend alert zijn of 'ie er nog steeds ligt. De Mini kan gewoon in de broekzak blijven zitten. Het lage gewicht helpt hierbij ook, het toestel is gewoon veel minder 'aanwezig'.Scherm
Het oled-scherm is scherp en lijkt vooralsnog in de meeste gevallen ruim voldoende helder. Heb er echter nog niet mee in de zon kunnen lopen, het weer hielp niet mee. De resolutie van het scherm in de Mini is hoger dan dat in de 6/7/8/XR/11, en is wél in staat om Full HD weer te geven. Over HDR / Dolby Vision kan ik nog niets zeggen want nog niet getest. Qua tekstinvoer: Het scherm is qua breedte enigszins vergelijkbaar met de 6/7/8, als je daarop goed uit de voeten kunt zal de Mini weinig problemen opleveren.
Wat me wel opvalt is dat er een gelige waas over het scherm lijkt te liggen, de kleuren lijken veel 'warmer' dan ze op de 11 waren. Ja, True Tone stond uit, NIght Shift stond uit. Als je de Mini naast een 11 ligt zie je een duidelijk verschil. Helaas liet zich dat niet vastleggen op een foto, anders had ik die hierbij geplakt. Meer mensen hebben dit gemeld, mogelijk went het, maar of die warme afstelling ook de bedoeling van Apple was, is nog onduidelijk.Camera's
Kan ik kort over zijn: Nog niet echt getest. De ultrawide lijkt inderdaad iets beter met weinig licht maar dat was op basis van 1 foto.Batterij
Ik ben normaal gezien een redelijk intensief smartphonegebruiker (ik krijg de 11 in een dag leeg) en merk dat ik hierdoor na een paar dagen al anders met de Mini omga. Als ik de Mini 's morgens van de lader haal, haal ik het einde van de dag vooralsnog wel. Als ik de Mini vóór het slapen van de lader haal (dus 8u standby extra), wordt 't aan het eind van de middag al erg spannend. Intensiever gebruik (veel schermtijd, beeldbellen etc) vraagt soms om bijladen. Waar ik voorheen weinig zorgen had over het halen van een dag, voel ik die nu wel weer. Ik pak nu al sneller een ander scherm (tv, laptop etc) om bepaalde zaken te regelen die ik voorheen op m'n mobiel zou doen.'Touch disease'
Dit issue lijkt/is opgelost sinds iOS 14.2.1 uitkwam op 19 november.
Diverse gebruikers (zie topics met ervaringen op het forum hier, op Reddit en op MacRumors) melden problemen bij het unlocken van de 12 Mini, of bij het aannemen van een gesprek. Dit speelt enkel wanneer het toestel is vergrendeld. Is het ontgrendeld, dan speelt dit niet en werkt alles 'normaal'. Apple is hiervan op de hoogte maar onderzoekt het issue nog en heeft op dit moment geen oplossing.
Wat gaat er mis? Wanneer de (gelockte) Mini in een case zit én er zit een screenprotector op, dan registreert het scherm aanrakingen slecht of niet wanneer je dat doet met de duim van de hand waarin je het toestel vast hebt. Haal je of de case of de screenprotector eraf, of raak je gelijktijdig een geleidend deel van het toestel aan, dan doet het probleem zich niet voor. Unlock je met een vinger van je andere hand, dan is er ook geen probleem. Ook werkt het soms door 'heel licht met het puntje van je duim te werken', of voor mensen met kleine en dunne vingers.
Hoewel dit misschien als een klein of erg specifiek issue klinkt, maakt dit het voor mij momenteel vrijwel onmogelijk om met 1 hand de unlock-code in te toetsen of een gesprek aan te nemen. En ik heb deze juist gekozen omdat ik het met 1 hand wil kunnen bedienen, dus ik ervaar dit issue als bijzonder storend.Bereik/ontvangst
Het lijkt erop dat ik met de Mini iets minder goede connectie met het 4G-netwerk heb dan ik met de 11 had. Ik zie nu vaker 2 streepjes waar dat er voorheen overwegend 3 waren. Wil nog beter onderzoeken hoe ik dit kan dubbelchecken (eSIM, kan niet onbeperkt tussen toestellen wisselen). Het lijkt geen invloed te hebben op gesprekskwaliteit, maar matige verbindingen hebben wel impact op de batterij.Prijs/kwaliteit
Kan ik nog geen volwaardig oordeel over vellen. Met de issues die ik nu ervaar (touch screen unlock, gelige waas) vind ik 't moeilijk om de prijs te kunnen rechtvaardigen. Moet hier op terugkomen zodra dat is opgelost of door gewenning wegvalt.