Intro
Ik heb deze afstandsbediening nu een jaar in gebruik, dus nu leek het mij tijd om hier een review te schrijven over mijn ervaringen met de Harmony one.
Na de komst van de DVD recorder, surround receiver, digitale TV receiver en LCD TV groeide het aantal afstandsbedieningen op tafel als een soort plaag. Erg vervelend dat als je TV wilt kijken, je dus 3 afstandsbedieningen nodig hebt om dat te doen (geluid via de receiver). Vooral voor de andere mensen in huis die minder technisch zijn was dit een vervelende opgave.
Ik had al een klein beetje ervaring met de Logitech Harmony 885 die een maat van mij 2e hands gekocht had. Het maakte niet uit welke apparaten je had staan, het kwam wel voor in de database van Logitech. Daarom leek het mij ook een zeer interessante keuze. Uiteindelijk heb ik na een beetje uitzoeken gekozen voor de Harmony one, mede vanwege de wat grotere knoppen en touch screen. De Logitech website is jammer genoeg wel erg karig met hun informatie, daar wordt je niet veel wijzer. Er is ook geen handleiding te downloaden via de site.
Aanschaf
Uiteindelijk heb ik de Harmony one gekocht via internet bij Bestsellers, dit omdat ze ook bij ons in de buurt zitten waardoor ik hem zo kon afhalen (en evt. kan terugbrengen als er wat mankeert…). 140 Euro was de prijs. Een flinke prijs, maar daar krijg je dan ook een hoop voor dacht ik bij de aanschaf. Kreeg keurig een mailtje dat het apparaat was aangekomen. Opgehaald en meteen proberen uiteraard!
Omvang levering
De afstandsbediening zat in een mooie stevige doos. Maar wie geeft daar nu om, openscheuren dat ding!

Behalve de afstandsbediening zat er ook een accu en CD bij, USB kabeltje om hem met de PC te verbinden (standaard mini-USB), een oplaadstation met adapter en wat boekjes (maar echte tweakers lezen deze toch niet toch?

[img=620]U8tTzyzR[/img]
Design / ergonomie / degelijkheid
Het design vind ik persoonlijk erg mooi. Hij ligt lekker in de hand, bediening gaat erg goed. Knoppen voelen goed aan en het touch screen werkt naar behoren. Het scherm is ook helder en scherp. De 885 was een stuk slechter in mijn ogen. De taal in het scherm kan je wel op Nederlands zetten. De knoppen zijn wel in het Engels. Overigens is de gevoeligheid van het touch screen in te stellen zodat je niet per ongeluk allerlei activiteiten start wanneer je hem oppakt. De afstandsbediening voelt ook degelijk aan. Geen gammele delen of ratelende deeltjes in de afstandsbediening wat je bij de goedkope varianten nog wel eens hebt. Met zijn circa 22,5 cm aan lengte is het wel een lang apparaat maar dat went gauw.
De oplader voor de Harmony one ziet er ook mooi uit. Het contact tussen lader en afstandsbediening is goed, geen half opladende taferelen omdat de contacten slecht zijn of dergelijke. De oplader bevat een witte LED. De functie daarvan is mij tot op heden nog niet duidelijk, maar hij kan wel in 3 standen gezet worden. Namelijk vol, half en uit. Wie wil dit nu niet!
[img=620]ErN7Kth4[/img]
[img=620]ZKQ7jLl2[/img]
Als de afstandsbediening op tafel ligt is het wel lastig om knoppen te bedienen. Door zijn ronde design rolt deze steeds naar links of rechts. Op deze manier kan je dus alleen zenders bekijken die een combinatie van 2, 5, 8 of 0 bevatten…
Verder zit er net als bij de Harmony 885 een tiltsensor in die de beweging registreert. Wanneer de afstandsbediening opgepakt wordt, gaat meteen het scherm aan en is hij klaar voor gebruik. Je moet de afstandsbediening wel enigszins mikken op de apparatuur anders ontvangen ze geen signalen. Het is net of de openingshoek vrij klein is van de infrarood LED. Er is geen bediening via radiofrequentie mogelijk overigens.
Het thema en achtergrond van de afstandsbediening zijn ook eenvoudig aan te passen. Ook een leuke feature in mijn ogen.
Functionaliteit
Momenteel ondersteund de Harmony 225.000 apparaten en je kan maximaal 15 apparaten toevoegen in de afstandsbediening.
De functionaliteit is eindeloos. Er zitten voldoende knoppen op om elke activiteit goed te bedienen. Je kan zelf activiteiten aanmaken, anders noemen etc. Het startscherm van de afstandsbediening geeft de activiteiten weer, en de keuze om de apparaten afzonderlijk te bedienen. Als je de activiteit wilt stoppen druk je simpelweg op de “off” knop en alles gaat uit zoals je het hebt ingesteld.
[img=620]k0dK2ibc[/img]
Wat ook erg handig is, is dat je elke knop ook afzonderlijk kan programmeren per activiteit. Voorbeeld: Activiteit TV kijken. Je wil dat de kanaal omhoog / omlaag / getallen worden gedaan door de settop box (digitale TV) en dat het volume van de TV geregeld wordt. Allemaal mogelijk. Alleen moet je soms een keuze maken. Als je bijvoorbeeld het menu van de TV wilt oproepen door de knop “menu” kan je deze knop weer niet toekennen om het menu van de settop box op te roepen. Dan moet je eerst via “apparaten” naar de settop box toe om de apparaten afzonderlijk te bedienen. Je kan wel met 1 knop direct terug naar de activiteit die gestart is om hem weer op normale (ingestelde) wijze de afstandsbediening te bedienen.
Verder is het ook mogelijk om allerlei commando’s in te stellen. Dit is erg handig als bijvoorbeeld je TV 15 seconden nodig heeft om op te starten en voordat deze commando’s kan ontvangen. Als je afstandsbediening zo is ingesteld dat de TV automatisch naar HDMI 2 moet gaan als ingang, wordt dit commando meestal vrij direct verstuurd door de Harmony. Omdat de TV nog aan het opstarten is, kan deze het commando nog niet ontvangen (zoals in ons geval) dus dan blijft de TV op het kanaal staan waarop hij is uit gegaan. Je kan de opstartvolgorde van apparaten aanpassen, maar ook een extra commando opgeven. In ons geval dus: “TV: ga naar HDMI 2 na x seconden” waar x ook weer in te stellen is.
Er zit ook nog een “help” knop op de afstandsbediening. De bedoeling is dat wanneer een apparaat niet aan of juist niet uit wil gaan, met de help knop dit probleem kan worden verholpen. Je krijgt geen opties, alleen maar de melding “Is het apparaat nu wel uitgeschakeld?” Er zijn een hoop mensen die baat hebben bij deze functie, ik juist niet (zie issues hieronder).
En dan is het ook nog mogelijk om de afstandsbediening commando’s te laten leren van een originele afstandsbediening. Deze functionaliteit heb ik niet gebruikt dus daar kan ik verder weinig over zeggen.
Software logitech
Het programmeren van de afstandsbediening geschiedt via de Logitech software. Het wordt bij de afstandsbediening bijgeleverd, maar kan uiteraard ook gewoon gedownload worden via de Logitech site. Het programma zoekt elke keer bij het opstarten of er updates zijn voor de software, of voor de apparaten die zijn geprogrammeerd in de Harmony one. Wat ik een nadeel vind, is dat je MOET registreren om gebruik te kunnen maken van deze software. Het voordeel is wel weer dat wanneer je een schone installatie hebt gedaan en de software opnieuw installeert, na aanmelding en koppelen van je afstandsbediening al je apparaten en instellingen weer beschikbaar zijn.
Verder vind ik de software erg bagger. De standaard wizard instellingen werken vaak wel goed om je activiteit in te stellen, maar zodra je iets meer wilt configureren dan kom je in een oerwoud van mogelijkheden die niet logisch klinken. Sommige instellingen zoals de extra commando’s toevoegen zitten zelfs zo ver weg gestoken dat het me 45 minuten heeft gekost om ze te vinden.
Het voordeel is wel, je kan echt alles zo instellen zoals je wilt. Althans, ik ben geen beperkingen tegen gekomen tijdens mijn configuraties. Het kost je alleen een halve dag om het zo te krijgen als je niet weet waar alles zit en wat de instellingsmogelijkheden zijn.
Configuratie 1e keer
De eerste keer dat ik de afstandsbediening programmeerde heeft mij ongeveer 1,5 uur gekost. Het toevoegen van de apparaten gaat prima, daar geen problemen. Ook de activiteiten toevoegen is geen probleem. Het instellen van de activiteiten is alleen een probleem. Met name de activiteit TV kijken leverde bij mij een hoop problemen op (zie issues). Dat heeft me gewoon zo veel tijd gekost om de problemen proberen op te lossen. Ook wist ik toen nog niet van de functionaliteit dat je knoppen dus apart kon programmeren. Vandaar de configuratie 2e keer.
Configuratie 2e keer
Een tijd later toen ik weer een dagje vrij had heb ik het opnieuw geprobeerd. Logitech software en apparaten geüpdatet. Alle apparaten en activiteiten had ik eruit gegooid en toen weer opnieuw ingesteld. Merkwaardig genoeg ging het ineens een stuk beter. Mijn activiteiten waren in één keer goed toegevoegd en merkwaardig genoeg hoefde ik nu ook niet meer de DVD recorder te gebruiken bij de activiteit TV kijken. Hoera! Even gauw de losse knoppen ingesteld en nog een paar dingetjes en toen was ik met 15 minuten klaar! En alles werkt nu zo goed als naar behoren (zie issues).
Batterij(duur)
Bij het uitpakken viel mij al op dat er een oude Nokia batterij (type 3310) in zat. Deze heeft een capaciteit van 950 mAh. Vervangen is dus niet zo gemakkelijk als oplaadbare AA of AAA batterijen maar ik vermoed dat deze accu ook vrij eenvoudig te verkrijgen is voor niet al te veel geld.
Vol opgeladen gaat de Harmony one bij ons ongeveer een maand mee. We kijken ongeveer wel elke avond TV dus op zich niet slecht. De accu is in een paar uur volledig opgeladen.
Issues
Ondanks dat deze remote met vleugeltjes uit de hemel in mijn handen is komen vliegen is hij niet perfect. Hieronder een paar problemen die ik ben tegen gekomen:
Als je in mijn geval ‘per ongeluk’ op de help knop drukt gaat het helemaal fout. Als je de activiteit stopt, gaat de TV een raar geluid geven en gaat deze niet uit maar het beeld is wel uit. Het stand-by lampje blijft ook uit. Dit gaat niet meer over totdat je de Harmony opnieuw programmeert.
Soms gebeurt het bovenstaande ook zonder dat de “help” knop is geraadpleegd. Een heel enkele keer gelukkig. Dit probleem heb ik nog steeds niet kunnen oplossen.
Ik ben ook een keer in een eindeloze lus terecht gekomen met instellen. Ik wilde dat bij de activiteit “TV kijken” NIET dat mijn DVD recorder aan moest. Dit bleek gewoon niet mogelijk. De setup begon steeds weer overnieuw bij ingang keuze als ik koos voor de optie dat mijn settop box rechtstreeks aan mijn TV was aangesloten. Volgens de software was dit niet mogelijk en moest ik TV kijken met de recorder aan terwijl de HDMI connectie dus niet via de recorder verloopt. Uiteindelijk heb ik het opgegeven en heb alles eruit gegooid, en opnieuw geïnstalleerd en geconfigureerd. Dit bleek de oplossing.
Al met al ben ik erg tevreden met deze afstandsbediening. Op enkele probleempjes na en de Logitech software waarbij je haar grijs van raakt zijn er ook veel positieve punten te noemen. Hij ligt lekker in de hand, bediening is erg goed, ondersteunde apparaten zijn eindeloos (op dit moment 225.000) en je kan hem precies naar wens instellen. Hij is flink aan de prijs maar je merkt wel dat de afstandsbediening dat ook echt waard is.
Als er nog mensen zijn die vragen, opmerkingen of verbeteringen hebben, hoor ik dat graag!