Van analoog naar digitaal.Inhoudsopgave
Inleiding
De deurbel die ik had was een simpel belletje met een touwtje. Slinger de klepel en de bel maakt geluid.
Werkte altijd zonder storingen alleen met storm wou die nog wel eens geluid maken.
Ik was al wel een tijdje aan het denken om een elektrische deurbel op te hangen en als ik dan toch bezig was gelijk maar één met camera. Aangezien dit met thuis werken wel handig is dat ik niet steeds naar beneden hoef te lopen als de pakketbezorger weer aan de deur staat. Ik was dan ook zeer verheugd dat ik voor Tweakers deze Netatmo deurbel mocht testen.
Allereerst, wat zit er in de verpakking:
- Slimme Video Deurbel
- MicroSD kaart van 16GB
- Gongmodule (deze zorgt ervoor dat de deurbel van stroom wordt voorzien)
- Muurmontageplaat
- Optioneel afdekplaat (100 mm x 190 mm)
- Optioneel steun met een hoek van 25°
- Extra zekering
- Veiligheidsschroef met aangepast gereedschap
- Schroeven en pluggen
- Gebruikershandleiding
Een compleet pakket waar je meer dan genoeg aan hebt om de aansluiting goed te laten verlopen.
Het plaatsen van de bel
Nou is een gewone deurbel aansluiten niet al te moeilijk als je een klein beetje technisch inzicht hebt.
Het plaatsen en aansluiten van de Netatmo deurbel op een bestaand systeem zou ook makkelijk moeten zijn.
Wat heb ik gedaan? Allereerst een gewoon deurbel systeem geplaatst. Op die manier was de handleiding namelijk iets makkelijker te volgen.
Daarna het apparaat geplaatst. Het aansluiten van de drukker met camera op de bedrading was vrij makkelijk.
Ik heb gekozen om de deurbel recht op de deur te plaatsen en niet in een hoek van 25 graden. Omdat de hoek van de camera vrij groot is vond ik dat niet nodig.
Omdat ik een vrij diepe tuin heb en de openbare weg niet te zien is door de bel hoefde ik me daar ook niet druk om te maken.
:strip_exif()/m/270068/1KH76YT8qhAalAywTYjot1BUReJf5dDN6jjTqkzQ2jla7f2Jok?f=620xauto)
Dit is hoe ik verwachtte dat de deurbel het zou zien (foto is met telefoon genomen).
Iets lastiger was het plaatsen van de bijbehorende module. Deze moest aangesloten worden op de gong.
Maar het was niet erg duidelijk hoe. Dit kwam omdat de gong die ik had afweek van die in de gebruiksaanwijzing. Ervoor? Er overheen? Of er achter? Bij het er achter plaatsen maakte de gong een zoemend geluid. Dit was echter wel de manier om hem aan te sluiten.
Het zoemen maar voor lief genomen en de installatie afgewerkt.
De deurbel startte netjes op en ik kon beginnen met de app te installeren en in te stellen.
Het installeren, instellen en gebruik van de app
Het proces van downloaden, installeren en instellen verliep vlekkeloos:
- Download de app
- Installeer de app
- Open de app
- Maak een account aan
- Koppel de bel aan een 2.4ghz wifi-netwerk
- En het systeem is live
De app is duidelijk en heeft veel opties. Deze zijn echter overzichtelijk in de app verwerkt zodat het je niet gaat duizelen. Ook niet-Tweakers kunnen vrij makkelijk hun weg vinden in de app.
Het preview beeld was bij mij wat blokkerig. Als de bel ingedrukt werd was het beeld wat beter.
Opstartproblemen
Al vrij snel kreeg ik de melding: Video niet beschikbaar. Onvoldoende stroomtoevoer.
Een ietwat vreemde melding aangezien mijn deurbelsysteem op 8 volt zat en de Netatmo deurbel hier ook mee kon werken. Dus het systeem langsgelopen om te kijken of er iets niet goed zat geïnstalleerd. Het enige rare wat ik kon ontdekken was de zoemende/trillende gong. Nadat ik de module op high had gezet (is normaal alleen als je een 220v systeem gebruikt) was het zoemen/trillen weg. Ik kreeg echter nog steeds dezelfde melding.
Tevens kwamen er nu steeds meldingen dat de verbinding verbroken was met het netwerk.
Daar heb ik veel dingen in geprobeerd: Alle Wifi-netwerken uit en slechts 1 aan. Hielp helaas niets.
Dat slechts 1 Wifi-netwerk aan met alleen de deurbel daar aan verbonden. Hielp ook niets.
Het gebeurde ook vrij random qua tijdstippen wat het nog vreemder maakte.
Na contact met wat andere Tweakers zou ik een 12v systeem proberen. Het vermoeden was dat een component in het systeem net iets teveel gebruikte waardoor de bel niet de minimale 8v kreeg.
Nog voor ik deze kon bestellen had een Salesmanager van Netatmo al contact met me opgenomen. Hij had mijn berichten gezien in een topic en wilde kijken naar een oplossing. Ook hij kwam met dezelfde conclusie, waarschijnlijk was de gong de boosdoener die het systeem onder de 8v trok. Oplossing? Een andere gong die zij me kosteloos gingen toesturen.
Gelukkig deed de bel het wel als je aanbelde. Dan was er wel beeld en was de gong ook te horen. Teven krijg je het op het scherm van je telefoon te zien alsof je wordt gebeld. Dat werkt heel fijn en bij het "oppakken" krijg je het beeld van de deurbel duidelijk te zien.
Na het ontvangen van de door Netatmo opgestuurde gong deze gelijk geïnstalleerd. Stroom er af, gong geïnstalleerd, stroom er weer op. Helaas, nog steeds dezelfde melding van onvoldoende stroom.
De volgende dag nog eens nagedacht. De app geopend, op de melding onvoldoende stroom geklikt en ik werd door geleid naar het oplossingencentrum. Daar werd een reset naar fabrieksinstellingen aangeraden en voorzien van plaatjes en tekst hoe de uitgevoerd moest worden. Deze stappen doorlopen. Bel weer teruggeplaatst, stroom er op, alle stappen om de bel opnieuw in te stellen en aan te melden bij de app en, tadaa.
Het systeem werkte!
En dan nog de app
Ik heb nu een werkende deurbel met een preview van het beeld als ik dat wil. En zelfs al ik elders ben kan ik die bekijken.
Een aantal belangrijke aspecten van de app:
Kennen jullie het beeld nog wat ik verwachtte te zien?
:strip_exif()/m/270068/1KH76Y2HNNKDZSFlvqA0wSxKRNcQTAEhW0Z7Zvh9H9DCyWnYFd?f=620xauto)
Dit is hoe de bel het laat zien:
Je kan dus een preview van het beeld krijgen en door op het bel icoontje te drukken kan je dus ook "bellen" met de bel. Waarvoor ik dit zou gebruiken? Geen idee, misschien als mijn vrouw in de tuin loopt en ik haar nodig heb. Als je in een dorps-/stadskern woont zou je het kunnen gebruiken als iemand bij je auto probeert in te breken. Of je kan willekeurige voorbijgangers aanspreken of een liedje toezingen. Al is dat laatste bij ons wat lastiger

Het instellen van de bewaarperiode vind men over het algemeen ook handig. Deze heb ik ingesteld op een maand. De keuzes die je hebt zijn: Nooit, 48 uur, 1 week, 1 maand, 1 jaar.
Verder kan je de beelden ook in de cloud opslaan. Dit kan òf via Dropbox, òf via een eigen FTP.
Ik gebruik deze functie momenteel (nog) niet.
Andere gebruikers toevoegen kan ook. Zij dienen dan de app te installeren, een account aan te maken en dan kan je ze middels hun e-mailadres toevoegen.
En als dan alles eenmaal mooi werkt dan ziet het er zo uit:
Het is een heel mooi systeem met een goed in elkaar zittende app. Er is geen abonnement benodigd waardoor je in vergelijking met de andere slimme deurbellen meestal na 2/3 jaar goedkoper uit bent met de Netatmo deurbel.
Als je deze zou aanschaffen kijk dan goed wat je huidige systeem is. Zit je op 8 volt met een bedrade gong? Meet dan, indien mogelijk, of er ook daadwerkelijk 8 volt richting de drukker gaat.
De app is nog in volle ontwikkeling waar regelmatig nieuwe updates (onder andere voor scherper beeld) aan worden toegevoegd. Tevens zijn ze ook de mogelijkheid voor een draadloze gong aan het bekijken.
De support vanuit het bedrijf heb ik als zeer prettig ervaren. Voornamelijk omdat ze contact op zochten met mij.
Rechtvaardigt de hoge prijs het gebruiksgemak en de functies? In mijn oogpunt niet geheel. Ik had zelf een vlekkeloze installatie verwacht. Echter, als het systeem werkt en je gebruikt hem langer dan +/- 3 jaar dan wel.