€ 73,65 bij Amazon.nl Marketplace

Nintendo Game & Watch Super Mario Bros Review

15 november 2020, laatste update op 23 november 2020, 12.414 views Rapporteer

Game & Watch Super Mario Bros. is een leuk nostalgische gadget voor de liefhebber.

Pluspunten

• Leuk
  • Nostalgie

Minpunten

• Geen standaard

Game & Watch: Super Mario Bros.

Nintendo heeft de Game & Watch: Super Mario Bros. wereldwijd gelanceerd op 13-11-2020. Nintendo geeft aan dat dit systeem verkocht gaat worden tot en met 31-03-2021. Het is gelanceerd om de 35ste verjaardag van Super Mario Bros. Te vieren.

Scherm
Het eerste wat mij erg opvalt bij deze handheld, als ik het zo mag noemen, is het scherm. Deze is erg helder en oogt erg scherp. Dat laatste heeft natuurlijk te maken met het kleine formaat van het scherm. Deze is namelijk 2.36 inch. De helderheid kan erg hoog en erg laag gezet worden wat het aangenaam maakt om in het donker en bij vel licht te kunnen spelen. Er zijn in totaal 11 helderheid niveaus. (0-10)

Geluid
Het volume kan erg hoog gezet worden, en blijft naar mijn mening zijn 8 bit geluidskwaliteit goed behouden. Echter kan het helaas niet heel zacht gezet worden. Het is mogelijk om het volledig uit te zetten, maar met het laagste volume s ’nachts in bed spelen naast iemand die probeert te slapen, lijkt mij geen goed plan.
Verder is het ook niet mogelijk om oordopjes of andere geluidsapparatuur aan te sluiten aan de Game & Watch. Het heeft maar 1 ingang en dat is voor USB Type C. Ik dacht slim te zijn en heb hier USB Type C oordopjes op aangesloten, maar dit werkt helaas niet. Ik heb dingen geprobeerd waar ik niet trots op ben. Heb zelfs een usb C naar A adapter aangesloten en hier vervolgens de receiver van de PULSE 3D Headset op aangesloten. Moraal van het verhaal wat geen stroom uitvoert kan ook geen apparatuur op aangesloten worden.

Batterijen
De batterijen gaan volgens de specificaties 8 uurtjes mee. Ik heb dit toestel nog niet 8 uurtjes aan gehad helaas kan ik hier dus niks over zeggen. Wat ik wel kan concluderen is dat mijn batterijen nog steeds niet leeg zijn en ik heb het sinds de release. Hoeveel uur ik er op heb gespeeld durf ik niet met zekerheid te zeggen, maar 8 uurtjes lijken me redelijk voor een systeem als dit.
De batterijen kunnen overigens met de meegeleverde USB type C kabel (usb A naar C) worden opgeladen. Er wordt overigens geen powerbrick meegeleverd in de doos.
Game
Het is uiteindelijk een soort van een handheld. Wat de originele Game & watch ook deed wordt hier voortgezet. Het heeft maar een beperkt aantal voor geïnstalleerde games. In dit geval zijn dat Super Mario Bros., Super Mario Bros. 2: The Lost Levels en Ball. Dat laatste is een game welke in 1980 werd gelanceerd met de eerste Game & Watch.
Wat wel grappig is (nu met de release van de nieuwe consoles). Waarbij de Xbox Series X Quick resume functies bevat, maar de PS5 dit momenteel nog niet voor elkaar heeft gekregen. Deze Game & Watch systeem heeft ook een soort van Quick Resume. Je kunt games afsluiten en een andere game spelen, wanneer je de andere game hervat, speel je verder vanaf het exacte punt waar je gebleven was. Natuurlijk is dit niet te vergelijken met de nieuwe gen consoles, maar toch wel geinig puntje om op te noemen.
& Watch
Verder is het natuurlijk niet alleen een game systeem, maar je kunt er ook de klok op lezen. Zoveel technologie in een wat een tijd om in te leven. De klok heeft leuke animaties en een soort van Mario AI die zich weet te redden wanneer tegenstanders op hem af komen. Het is mogelijk om de B en A toetsen in te drukken om zo een enemy te laten spawnen. En waarschijnlijk zijn er nog meer geheime trucjes waar ik nog niet achter ben gekomen.

35 Geheimen
De Game & Watch Super Mario Bros. Schijnt 35 secrets te hebben. Een aantal van deze staan op de officiële pagina van Nintendo. Nou weet ik niet zeker of ze elke kleine animaties op het klok scherm mee tellen als secret, maar sommig zijn in iedergeval wel grappig. Bijvoorbeeld als je de A toets inhoud op het klok scherm dan wordt er een animatie afgespeeld met “The Mario Drawing Song”. Bij deze ben je gewaarschuwd, want het is een extreem catchy song.

Waarom zou je zo iets kopen
Dit is een vraag dat mij vaak gesteld wordt wanneer ik iets koop. De Game & Watch Super Mario Bros. kan je zien als een game, het zit op de zelfde prijs van E59,99. Ik ben zelf een gamer en Nintendo is waar mijn gamers leven mee is begonnen. Dus als Nintendo fan en Mario liefhebber vind ik dit een geweldig product. Ook wilde ik altijd een Game & Watch hebben sinds de release van de eerste Nintendo DS. Waarin Nintendo had aangegeven dat het was gebaseerd op de Game & Watch Multi Screen.

Verder heb ik nog een commentless unboxing video voor die geen dat graag het product beter wilt bekijken. Mocht je nog vragen hebben stel ze gerust hieronder.

edit 22-11-'20: prijs weggehaald bij kwaliteit.
edit 23-11-'20: typo, minpunt toegevoegd.

Heb jij ook een Nintendo Game & Watch Super Mario Bros?

weer zo'n dingetje wat je 2x doet en in de kast legt
Ja precies. Een gameboy is dan toch beter. Kun je de cartridges van verwisselen. Je hebt ook die nintendo spelletjes die je open kunt klappen en dan 2 schermen. Met donkey kong. Was in jaren 80 al even leuk maar gauw op uitgekeken.

Dan liever 2de hands gba
Ik heb op Ali express een nep gameboy gekocht met 800 nes spellen voor een tientje. Ook even leuk. Maar na een week lag die al in een la ergens.
Je kan dan beter kijken naar andere consoles met FC look & feel.

Revo K101 Plus
PowKiddy RGB20
Is er een thread over zulke handhelds hier op Tweakers?
Heb wel zin om er eentje te kopen, maar zie op AliExpress een hele hoop keuzes.
Ik zie daar alleen wat reacties over bestellingen, maar niet over de beschikbare handhelds, advies etc. @Chris_147 is denk ik op zoek naar een nieuwe goede handheld en advies over de beschikbare handhelds en een vergelijking daartussen. Daarnaast is het volledig afhankelijk van het budget.

Ik zie ook veel linkjes van Retrododo in dat topic. Die staat op mijn blacklist i.v.m. betaalde samenwerkingen en slechte reviews. (niet altijd eerlijk)

Er zijn wat discord servers waar je kunt praten met ontwikkelaars en de laatste updates krijgt over handhelds. Chris kan de vraag in dat topic posten, dan zal ik het daar beantwoorden.

[Reactie gewijzigd door TumTum op 23 juli 2024 07:46]

Youtube kanaal van ETAPrime bekijken er is er haast geen welke hij niet besproken heeft... Je moet alleen wel tegen zijn "stijl" van video kunnen...

Allemaal bedankt voor de reacties!
Ga ik zeker eens verder bekijken.
Dat is inderdaad een stuk beter om te volgen. ;)
Je mag me een PM sturen met het budget en wat je wilt spelen. Er is helaas (nog) geen thread over handhelds.

Update: Topic gestart

[Reactie gewijzigd door TumTum op 23 juli 2024 07:46]

Die “Nintendo spelletjes die je open kunt klappen” zijn dus de Game & Watch waar deze gadget een ode aan is.

Overigens betaal je voor een G&W in goede staat ook een aardig bedrag. En die games zijn aanzienlijk eenvoudiger dan Super Mario Bros.
Ik heb het 3x gedaan voordat ik het in de kast had gelegd. De volgende dag kwam het er wel weer uit om het nog een 3x te doen. :+

Nee grapje, ik snap dat het inderdaad niet voor iedereen is. Ik houd er persoonlijk wel van.
Verzamelobject met nostalgische waarde en een leuke klok functie. We weten wat het doel is van dit apparaat. Leuke review.
Dat is inderdaad wat het is. Bedankt!
Zijn er producten die dat niet als doel hebben ?
Oei, bijna 60 eu voor die handheld, dat vind ik te gortig.
Als ie nu 20 eu was geweest dan had ik m mischien wel gekocht.
Ik heb best wat geld over voor een stukje nostalgie, maar er zijn grenzen.
€20 vind ik persoonlijk wel erg laag en zou me een beetje schuldig voelen bij de aanschaf :P . Ik dacht meer aan €35-40.
Fair enough, ik was mischien iets te enthousiast :-)
Maar 60 vond ik echt wel teveel, mn SNES mini classic was 80 eu en daar zitten meer dingen bij.

Ik heb een jaar of 15 geleden een mario 20th anniversary edition van de gameboy micro gekocht, bij lik-sang in hong kong. Dit noem ik even omdat die winkel een begrip was in de wereld, helaas bestaat deze niet meer.
Daar was ik toen 120 eu voor kwijt, plus transport en (naai actie) import bij DHL. Uiteindelijk was ik ruim 180 eu kwijt.
Ook veel teveel, maar toen dacht ik niet goed na.
Mooie review! De unboxing video is ook een fijne toevoeging. Heb er zelf eentje besteld als kerstcadeautje voor m'n vader maar als ik het zo zie ga ik hem zelf ook wel even proberen :)
Bedankt! Het is echt een erg leuk product om als cadeau weg te geven :D
Mooie review. De prijs zie ik als minpunt. Het scherm is fantastisch, maar je kan er verder weinig mee. Ze hebben geen extra's toegevoegd aan de game(s) en het aanpassen van roms is lastig.

De verpakking hebben ze wel weer leuk gedaan. De afgelopen 2 weken is deze console voor 40 euro voorbij gekomen op amazon.fr.

Edit: Nu 45 euro op amazon.fr. Ik zou zeggen: Geef geen aandacht aan scalpers op marktplaats en V&A en koop 'm nieuw! :)

[Reactie gewijzigd door TumTum op 23 juli 2024 07:46]

De reden dat ik de prijs als geen min punt zie is, omdat ik het vergelijk met een game. En Nintendo games zitten vaak ook in de zelfde prijs klasse van €59,99.

Echter heb ik me misschien te enthousiast opgesteld in deze review. Waardoor ik de prijs als een plus punt heb genoemd. Dit had vooral ook te maken met dat ik een hogere prijs had verwacht van Nintendo. Bij naderinzien vind ik de prijs dus niet perse een plus punt.

En ik ben het helemaal met je eens dat niemand geen cent uit moet geven aan een scalper. Alleen vind ik dat de scalpers niet het probleem zijn, maar de mensen die hier geld aan uit geven. Want zo een scalper retourneert de producten of verkoopt het voor een lagere prijs, wanneer niemand hier aan mee zou doen.
Een nieuwe game is 60 euro waard. De spellen op deze handheld helaas niet meer. Maar dat is natuurlijk een mening.

Game & Watch is hier uitverkocht. Maar nog te krijgen via Amazon. Daarom maar even toegevoegd.

Ik ben het verder helemaal met je eens! ;)
Een nieuwe game is 60 euro waard. De spellen op deze handheld helaas niet meer
fair point. :)
Heb m ook, mooi, maar een groot gemis vind ik een metalen standje aan de achterkant zoals alle oude G&W’s dat wel hebben.
Dat was mijn enige minpuntje toen ik heb binnenkreeg! Het zal wel door gebrek aan ruimte komen in de casing maar het is wel jammer.

[Reactie gewijzigd door Ootje70 op 23 juli 2024 07:46]

Hebben up- en downpijltjes enige functie? En de B-knop, waar is die eigenlijk voor?
Keuze maken in de menu’s?

B is om te rennen en te schieten in Mario
En de down toetst wordt ook gebruikt voor het betreden van pipes.
Ik heb m zelf hier ook liggen, leuk apparaat voor erbij.
Waar ik nog niet achter ben gekomen is hoe je de klok op 24u in stelt, als ik de productpagina van nintendo erop na sla zie je dat ze bij de secrets het over een bepaalde tijd hebben waarbij ze zowel de am/pm als de 24u benoemen.
Ik heb hier ook naar gezocht, maar betwijfel of dit überhaupt mogelijk is.
Ik heb hierover gemaild met Nintendo en heb hieruit bevestigd gehad dat dit helaas niet mogelijk is.
Ik vind het een erg leuk apparaat maar wel een beetje teleurstellend qua afwerking aan de software-kant.
Goede review met duidelijk ondersteunende afbeeldingen en filmpje.

Waat ik nog wel benieuwd naar ben is of het scherm pixelperfect is voor de 2 NES titels.

Heeft het Game & Watch scherm een 240x256 resolutie, zoals de NES had?
Ik kon helaas geen informatie vinden over de daadwerkelijke resolutie. Ook niet op de officiële site van Nintendo. Wat ik wel heb gevonden is dit artikel daarin staat het volgende:
The unit's colour LCD screen is bright and colourful, but because it's not displaying the exact native resolution of the NES, it does give the visuals a somewhat soft quality.
Waarom geen minpunten maar wel 4 sterren :o puur uit interesse
Dat is een hele goede vraag waar ik helaas niet het meest onderbouwd antwoord op kan geven.

De reden is dat ik van Tweakers bij het eindoordeel moest kiezen tussen waardeloos, slecht, voldoende, goed en uitstekend. Uit de ogen van een fanboy zou ik het product een uitstekend hebben gegeven, maar ik vind dat het niet genoeg te bieden heeft voor non-fanboys.
Ik zou de ene ster aftrek geven omdat er geen standaard ingebouwd is zoals bij de originele G&W's, nu kun je hem niet overeind laten staan :+
Dat is opzicht niet eens zo een slecht punt. Ik wist niet dat dit bij de originele erbij zat. Maar idd een standaard was niet verkeerd geweest bij iets dat je ook als klok kan gebruiken.
Exact, het is een rare keuze dit niet te doen maar aan de andere kant wel logisch als je de teardown online ziet waarin iemand het ding 'gehackt' heeft. Er is dankzij de batterij weinig ruimte (qua diepte).