Meteen twee Chromecast TV's (CTV) geïmporteerd. Reden hiervoor was dat ik een 4K chromecast optie wilde in de woonkamer en een Disney app optie in de slaapkamer. Beide TV's 4K HDR dus dacht dat ik dan wel optimaal voorzien zou zijn. En dat is ook zeker nu het geval.
Installatie:
- Installatie in de slaapkamer op (stabiele) wifi via een Ubi UPA AC Pro ging niet soepel. Het doorlopen van de stappen leek heel stroef te gaan en het leek erop dat de stappen op de CTV en op de telefoon niet synchroon liepen. De installatie had ik in het engels gedaan en moest tussendoor ook de CTV eens van stroom afhalen om verder te kunnen. Uiteindelijk werd de installatie wel gepakt en was de CTV geïnstalleerd. Update: nu ik er iets langer over nagedacht heb was de (her)installatie van de eerste generatie Chromecast ook altijd wat problematisch op die plek via de wifi verbinding via de Ubiquity....wellicht heeft het daar dan mee te maken. Wel vreemd want is een hele stabiele en volle verbinding. Maar ach het werkt als een zonnetje als de installatie eenmaal afgerond is.
- De Install in de woonkamer was in het Nederlands en ging veel soepeler met wifi via een Asus RT-AX58U. Nu bleek dat ik bij de andere installatie stappen gemist had want ineens moest er ook de afstandbediening getest worden bijvoorbeeld. Al met al zijn beide installatie wel gewoon gelukt maar is het dus wel afhankelijk van externe factoren.
HDR:
Op de LG OLED in de woonkamer viel mij direct op dat Dolby Vision continue aan stond en dat is best een overkill voor de user interface. Vreemde was dat de Panasonic in de slaapkamer (geen dolby vision maar wel HDR) dit niet had. Gelukkig is dit eenvoudig aan te passen mbv tips van mede tweakers:
Bij instellingen en dan beeld en geluid kun je je scherm content matchen. Deze moet je aanzetten. Hij zal dan alleen hdr zijn als het beeld wat uitgezonden wordt ook hdr is.
Afstandbediening:
De afstandbediening werkt heel goed met oa de spraak knop. Wel lijkt af en toe de zicht in de navigatie verloren en heb je geen idee waar je nu iets gehighlight hebt. Dat zal wellicht met de optimalisatie van dan die specifieke app te maken hebben maar ik merk het best regelmatig. Sideloaded apps zijn helemaal niet geoptimaliseerd en hebben dit nog veel meer.
Als oplossing stelde iemand een air mouse voor. Maar ik wil liever niet nog een afstandbediening erbij. Zo kwam ik erachter dan een PS4 controller via het touchpad ook als muis functie gebruikt kan worden en dat werkt verrassend soepel en goed. Aangezien ik die toch heb liggen gebruik ik nu dus een PS4 controller via bluetooth ervoor.
Update: ik heb een PS5 controller binnen (en nu wachten tot ik een PS5 ook kan bestellen) met het idee die voorlopig als afstandbediening/controller te gebruiken op de CTV. Echter na pairen werkt dit niet hetzelfde als een PS4 controller....geen muisfunctie met de touchpad en daardoor niet bruikbaar voor waar ik het wil gebruiken. Tevens klopt de button layout bij bv geforce now van geen kanten dus ook daar is de PS5 controller voorlopig onbruikbaar.
Nog een tip voor de navigatie bij bijvoorbeeld player apps als Twitch....wil je vooruitspoelen dan moet je eerst op de directional button links clicken. Dan zie je de player opties en kun je de fastforward goed kiezen.
Gemis browser en zoekresultaten:
Wat ik wel erg mis zijn zoekresultaten in een browser. Als je op spraak iets zoekt vindt hij vaak niet de juiste app en krijg je enkel youtube filmpjes als resultaten. Daarbij zou ik ook graag normale tekstuele zoekresultaten via spraak kunnen oproepen....helaas lijkt dit er nu niet in te zitten. Tevens mis ik een duidelijke app store maar wellicht heb ik die nog niet goed gevonden....nu lijkt het allemaal geïntegreerd te zijn in de interface en zoek ik vooral via spraak.
Update: Puffin TV Browser is aangeraden door mede-tweaker en werkt wel aardig. Daar kun je in ieder geval een website opvragen en navigeren met de CTV afstandbediening directionele knoppen (muis pointer beweeg je daarmee). Daar kun je ongetwijfeld een vast lijstje sites als favorieten invoeren maar dat moet ik nog proberen.
Voor de google store is de tip gegeven om via de microfoon:
"Open Play Store" in te spreken en dan opent de play store. Liefst zou ik gewoon een icoontje zien hiervoor maar ach....dit werkt ook.
(Sideloaden) apps:
Gelukkig kun je ook apps installeren ook al zijn die niet voorhanden in de native store functie. Je moet wel eerst develloper settings activeren door (settings, device, about, tien keer erop klikken). Dit sideloaden van apps was even uitzoeken maar via een filemanager die toegang heeft tot mijn Google Drive kon ik APK's daar neerzetten en dan op de CTV installeren. Wel moet daar dan ook een 2e APK erbij maken voor een icoon op het hoofdscherm want anders moet je telkens naar instellingen om de app te kiezen (
Een paar apps die ik nu heb geïnstalleerd:
- Geforce NOW: werkt goed met PS4 controller en native beschikbaar, uitdaging is wel de logins die je tegenkomt om games te starten maar ook daar kan ik nu met de PS4 controller iets makkelijker invoeren
- Google Stadia: werkt goed met PS4 controller maar moet wel ge-sideload worden
- Ziggo GO: hier gebruik ik de non native app om zo op vakantie deze te kunnen gebruiken aangezien een Ziggo IP anders nodig is. Navigatie doe ik dan weer via de PS4 controller.
- File Commander: voor de link naar google Drive om zo APK's te kunnen installeren
- VLC player: voor de link naar de synology nas filmbestanden
Weergave apps iconen:
Wat ik erg sterk vind van de native launcher is de channel lanes met content uit video apps zoals bv wat je aan het kijken bent op netflix maar......
De verversing lijkt niet optimaal te werken....bv netflix toont nog steeds twee oude series die ik al af heb gekeken.
Wat ik ook storend vind is dat alle geïnstalleerde apps (iconen) op 1 channel lane van links naar rechts worden weergegeven. Je komt al snel op zoveel geïnstalleerde apps dat je dan ver naar rechts moet scrollen om je app van keuze te vinden. Ik zou graag zien dat er meerdere channel lanes of simpelweg dat het van regel naar regel doorloopt zodat alle apps overzichtelijk getoond worden. Nu helaas niet mogelijk. Mede-tweaker raadde aan om een alternatieve launcher te installeren:
Dit heb ik geprobeerd maar reageerde nog wat buggy bij mij en heb ik er weer afgehaald. Zie wel de kracht daarvan maar dat ga ik later nog eens proberen of een andere launcher.
Update: ondertussen via tip van tweaker de app: Mix-Apps. Is geen launcher maar gewoon een app waarmee je vervolgens alle geïnstalleerde apps in verschillende rijen onder elkaar ziet. Deze heb ik nu verplaatst naar het begin van de app rij op het home scherm en kom ik toch snel op het overzicht van alle apps. Nog niet helemaal wat ik wil maar wel zeer bruikbaar.
Al met al tevreden over deze CTV's en leuk om daar komende tijd mee te blijven spelen. Het is nog lang niet perfect en de content integratie is in Nederland voorlopig nog niet beschikbaar maar het uitzicht naar de toekomst is mooi en hoe meer mensen er 1 nemen hoe meer er ontwikkeld zal worden. Ik zou anderen er dan ook zeker 1 aanraden vanwege het gebruiksgemak zeker als je een wat oudere TV hebt zonder smart functies.
Update: bij een weekendje weg de Chromecast TV meegenomen en tegen een nadeel gelopen......ik was namelijk de afstandsbediening vergeten mee te nemen. En ik was te lui om er helemaal in te duiken of er ook een mogelijkheid is om via de mobiel dan de CTV aan te sturen. Er is een afstandsbediening app maar of die dan ook gebruikt kan worden als je op een nieuw netwerk zit (waar de CTV dan nog niet op geconnect staat) leek mij op voorhand teveel tijd gaan kosten. Iets waar ik op voorhand nog helemaal niet aan gedacht had en een plusje voor de ouderwetse chromecast.