Bedankt voor de reactie en tips.
Kalibratie heb ik nu 2 keer doorlopen, met eigenlijk hetzelfde resultaat.
Hij is nog niet retour, dus ik wil er morgen nog wel een poging 3 en 4 aan wagen, wie weet. Goed dat je het zegt, thanks!
De sub op 5 is bij normaal tv-kijken, bijvoorbeeld zojuist WK-voetbalwedstrijd. Stand 3 of lager, dan valt echt de hele dynamiek weg en hoor je alleen de commentator nog. Doodzonde. Bij een actiefilm of wat Youtube EDM is stand 3 inderdaad prima en 4 al vrij heftig, dus over die sub niets dan lof
Dat de 5.1 niet "echt" aanwezig is, dat snap ik. Maar ze suggereren wel een surround beleving en dat mis ik. Heb enkele Dolby 5.1, 7.1, Atmos demo's gedownload en geprobeerd... je hoort dan een aardige stereo-sound, maar daar houdt het echt mee op, ik had op dat vlak iets meer verwacht, blijkbaar te veel.
Maargoed, de irritatie zit em vooral in het 'gewone' geluid bij 'normale' uitzendingen. Als ik de Bar alleen maar inschakel voor films, vind ik het jammer geld. Ik wil 1 setup die 'altijd' goed klinkt en eventueel nog wat te tweaken is per kijk-/luisterervaring (concert versus sportwedstrijd versus film versus normaal). Een stap terug doen bij normaal tv-gebruik, daar weegt voor mij een betere filmervaring niet tegenop.
Mogelijk ben ik dus beter af met een losse versterker, 2 speakers en een leuke sub, al zit je dan snel in een hogere prijsklasse. Of wellicht iets als de Teufel Ultima 40 set... kwam zojuist naar voren na wat zoeken.