€ 244,- bij Amazon.nl Marketplace

Huawei P Smart (2021) Zwart Review

5 november 2020, laatste update op 5 november 2020, 810 views Rapporteer
Product geleend +1

Veel toestel voor een lage prijs. Batterijduur en oplaadtijd blinken uit.

Pluspunten

• batterij
  • 22.5w supercharger
  • schermkwaliteit

Minpunten

• alleen 2.4ghz wifi

De afgelopen jaren was de P Smart serie van Huawei een van de meest verkochte series in de prijsklasse tot €250, mede vanwege de uitstekende prijs-kwaliteitsverhouding en razendsnelle processor.

In het komende stukje tekst neem ik je mee door de specificaties en de USP's van deze telefoon.

Design
Het eerste wat me opviel toen ik het doosje open maakte, was hoe anders deze P Smart is vormgegeven en vergelijking met voorgaande jaren. Het display is een stuk gegroeid, namelijk van 6,21 inch naar 6,67 inch en dat maakt dit toestel gelijk een van de grootste toestellen op de markt.

Naast het scherm is natuurlijk ook de achterkant een stukje gegroeid, maar dat is niet het opvallendste aan de achterkant. Het camera eiland is uitgebreid van 2 naar 4 camera's en ook de kleur op deze P Smart is erg uniek. Is het goud? Is het zilver? Of roségoud? Volgens mij is het alle drie een goed antwoord, maar kiest u zelf maar. In ieder geval heeft Huawei deze kleur Brush Gold genoemd.

Batterij en Prestaties
Ook hier heeft Huawei het over een andere boeg gegooid. Waar de P Smart serie in voorgaande jaren slechts een 10w micro-usb lader in de doos had zitten, heeft de P smart 2021 een 22.5w USB-C Supercharger. En dat mag ook wel, aangezien het formaat van de accu bijna 50% groter is dan bij de P Smart 2020. De 2021 variant heeft namelijk een 5000mah accu gekregen. Huawei zegt dat je na tien minuten laden, twee uur film kan kijken. In totaal zou je 23 uur film kunnen kijken op één lading.

De P Smart 2021 heeft een Kirin 710A processor onder de motorkap. Deze versie van de 710 processor is gemaakt door SMIC in plaats van TSMC. Deze zou, ondanks de lagere kloksnelheid, een stuk efficiënter moeten zijn dan de voorgaande P Smart's. Deze processor klokt tot 2.0ghz, waar de voorganger tot 2.2ghz kon klokken. Het is een klein verschil en het toestel is meer dan snel genoeg voor de dagelijkse apps, mede omdat dit toestel voorzien wordt 4GB RAM en 128GB opslag. Het enige wat het toestel een klein beetje naar beneden haalt, is dat het toestel alleen gebruik kan maken van 2,4ghz wifi waardoor het verzenden en ophalen van grote bestanden wat langer duurt.

Aan de software zal het in ieder geval niet liggen. De P Smart komt in de winkels met EMUI 10.1, gebaseerd op Android 10, met Huawei's eigen mobile services. Deze software is erg licht en een stuk effeciënter dan de standaard Android. Inmiddels werken al erg veel apps op HMS en merk ik in negatieve zin weinig tot niets van het "ontbreken" van Google software. Ik maak al maanden gebruik van een P40 Pro en heb mijn weg wel gevonden in het HMS systeem.

Fotografie
Misschien wel het belangrijkste onderdeel op een telefoon, de camera's. Op papier staat de P Smart 2021 er in ieder geval goed voor. Het toestel heeft maar liefst 4 camera's achterop. Maar betekend meer lenzen ook meer resultaat? Dat niet persé, maar wel veel meer mogelijkheden. De laatste 3 P Smart's moesten het doen met een 13+2mp camera set-up: Een 13mp hoofdcamera en een 2mp diepte sensor. De P smart 2021 is voorzien van een 48mp hoofdcamera, een 8mp wide-angle, een 2mp macrolens en ook een 2mp diepte sensor. Met deze informatie kan ik van tevoren al vertellen dat er veel meer detail in de foto's zullen zitten ten opzichte van voorgaande jaren.

Naast de 4 camera's is er ook een nieuwe mogelijkheid toegevoegd aan de "editing app" in de gallerij, namelijk de mogelijkheid om collages te maken. Ik heb het altijd jammer gevonden dat deze functie ontbrak waardoor ik verplicht was om een applicatie van een ander te gebruiken, maar dat hoeft nu dus niet meer.

Kopen?
Het toestel heeft een prijs van €229 gekregen en als je het mij vraagt is dat een erg goede prijs voor zo'n toestel. Het toestel zal je op batterij nooit in de steek laten en heeft meer dan voldoende rekenkracht voor werk en entertainment.

Heb jij ook een Huawei P Smart (2021) Zwart?

Nette beknopte review. Ben even met de HMS Appgallery wezen spelen op mijn huidige telefoon en zie dat veel apps er gewoon in staan. Mis wel nog de bank app, maar die kan ik via Aurora store installeren totdat deze ook beschikbaar is.
Gisteren besloten deze telefoon te bestellen en zal de aankomende weken mijn ervaringen delen.
Hey Dickydick666,

Veel bekende apps zijn te downloaden vanuit de AppGallery. Via Aurora Store en Petal Search download je de rest. Eigenlijk is alleen Google Home niet te gebruiken op de HMS toestellen. Google Chrome werkt, Google maps werkt, GMail en Google Agenda gebruik ik via de Outlook app en verder is het een Android telefoon zoals je bent gewend.
Ja, ach. Het maakt me niet zoveel uit hoor. Ik heb heel lang Sailfish van Jolla op mijn Xperia gedraaid. Dat werd helaas op een gegeven moment te instabiel als dagelijks te gebruiken os. Draai nu Lineage, ook zonder de meeste Google meuk. Gebruik nu ook overal een alternatief voor.
Mijn Xperia begint een beetje brak te worden en was op zoek naar een telefoon waar stock eigenlijk geen google spyware op zit, dan is dit wel heel mooi :)