Google Chromecast met Google TV (4K) Wit 8GB Review

3 november 2020, laatste update op 4 november 2020, 1.644 views Rapporteer

Tot nu toe erg tevreden over dit apparaat. Ik gebruik hem om games te streamen vanaf mijn PC, voor Netflix, Spotify en Ziggo GO. Sommige apps zijn niet te installeren of moeten via een omweg geïnstalleerd worden helaas.

Pluspunten

• Gamestreamen
  • Makkelijke installatie
  • Goede netwerksnelheid

Minpunten

• Niet in Nederland te koop
  • Niet alle aps makkelijk beschikbaar

Waarom
Ik was op zoek naar een apparaat om af en toe lekker op de bank spellen te kunnen spelen, zodat ik niet altijd hoef te kiezen tussen mijn PC of mijn vriendin. Ik heb overwogen een XBOX of PS te kopen, maar vond het zonde om spellen dubbel te kopen. Uiteindelijk besloten om een Nvidia Shield of Xiaomi Mi Box S te kopen, tot ik de nieuwe Google Chromecast tegenkwam. Aangezien de Shield wel erg duur is en de Chromecast net iets betere specs heeft dan de Mi Box, ben ik voor de Chromecast gegaan.
Ik heb hem besteld via FNAC, zondag besteld en dinsdag in huis. Het apparaat koste 70 euro, en daar kwamen nog zo'n 5 euro verzendkosten bovenop.
Installatie en apps
De installatie van de nieuwe Chromecast was ontzettend eenvoudig. Gewoon er in pluggen en de aanwijzingen op de TV en de telefoon (met Google Home app) volgen en na een paar minuten ben je door alle set-up heen en hoef je alleen even te wachten op de systeem update. Veel apps die ik gebruik werden meteen geïnstalleerd of kon ik daarna makkelijk installeren; Netflix, Spotify, Ziggo GO, Disney+ en Youtube. Steam Link en Moonlight kunnen makkelijk via het apparaat geïnstalleerd worden, De basic-fit app is alleen te installeren via sideloaden, helaas (voor mijn vriendin) was deze app onbruikbaar via de Chromecast.
Het koppelen van een bluetooth controller is erg eenvoudig en gaat precies zoals je dat zou verwachten van een Android apparaat (via de instellingen dus). Ik heb mijn Xbox One controller aangesloten en dat werkt allemaal perfect.
Ik heb het apparaat gekoppeld via 5GHz wifi met de Ziggo router die 6 meter verderop in dezelfde kamer staan, de PC is verbonden met de router via een kabel.
Gamestreaming
Ik heb nog niet veel getest aangezien ik hem pas net binnen heb, maar ik wou alvast mijn eerste indrukken hier neer gooien, aangezien ik weet dat er mensen zijn die de Chromecast ook willen gebruiken voor het streamen van hun PC spellen vanaf de PC.
Ik heb Moonlight gebruikt op 1080p (op een 4k scherm) met 30Mbit bandbreedte en 'never drop frames' aan. Normaal gesproken heb ik alles bedraad op mijn PC aangesloten, dus latency is niet iets wat voor mij ooit een ding geweest is. Dat gezegd hebbende, ik merk dat er wat latency is wanneer ik Horizon Zero Dawn afspeel via de Chromecast maar niet zoveel dat ik me er echt aan stoor. Ik heb de overlay van Moonlight aangezet en die geeft terug dat de 'average receive time' 7-10 ms bedraagt en de 'average decoding time' zo'n 20-22 ms.
Het beeld ziet er in ieder geval goed uit en ik heb nog geen last gehad van stotteringen of kleine haperingen.
Media afspelen
Het grote verschil met mijn vorige Chromecast is dat deze 4k en HDR doet, en dat is een verschil dat je zeker kan zien. Netflix, Disney+ en Youtube zijn makkelijk te gebruiken en de beeldkwaliteit is zeer goed. Verder gebruik ik Spotify, dit is heel makkelijk te linken door één keer op de oude manier een nummer te casten, vervolgens onthoud de Spotify app op de Chromecast wie je bent en kan je de volgende keer inloggen en Spotify gebruiken zonder je telefoon. Elke keer dat je de app opstart moet je selecteren met welk account je op wilt starten, in ieder geval wanneer je meerdere accounts heb zoals wij hier hebben.
Verder gebruiken wij de Ziggo GO applicatie, dit werkt bijna vlekkenloos. We hebben wel een aantal keer gehad dat het geluid achter liep op het beeld, even de app en de soundbar opnieuw opstarten en dan werkt het weer. Dit is irritant, maar geen heel groot probleem.
Wij zijn erg tevreden met de nieuwe Chromecast. Mijn vriendin had vaak problemen met Spotify casten naar de oude Chromecast en is blij dat ze het nu gewoon via de afstandsbediening kan regelen. Voor mij is dit een ideale manier om af en toe op de bank een spel te spelen zonder te investeren in een console. Het enige dat ik jammer vind is het gebrek aan een netwerk poort om het apparaat op een kabel aan te sluiten. Er is een losse adapter te koop kennelijk (nog niet gevonden) en er zijn USB hubs waar ethernet op zit die compatibel zijn (kosten zo’n 40 euro), maar toch zonde dat dit niet out-of-the-box kan.

Heb jij ook een Google Chromecast met Google TV (4K) Wit 8GB?

@Svenbuis Het gaat om voetbal insider, daar is streamen van geblokkeerd. Hetzelfde geldt voor formule 1 uitzendingen, hoewel ik niet zeker meer weet of het probleem bij live kijken, of terugkijken zit. Via pc werkte live kijken iig wel.
Veronica Inside heet het al een tijdje :) Klopt dat die niet terug te kijken is via de Ziggo go app. Zeer irritant!
Voor zover ik kan zien is het terug te kijken via de CC, alleen mag je niet doorspoelen. Ik kon die van maandag 23 november in ieder geval opzetten.
Thanks, dan hou ik deze even in het achterhoofd
Ik zie dat je ook Ziggo go gebruikt met dit apparaat. Klopt het dat Ziggo go als webapplicatie op deze Chromecast draait, of stream je het nog steeds vanuit een ander device?

Met streamen loop ik steeds vaker tegen het probleem aan dat bepaalde uitzendingen niet werken vanwege rechten. M'n pc en tablet spelen het zonder problemen, maar streamen naar m'n huidige Chromecast is uitgeschakeld.
Ik gebruik de android TV app van Ziggo go, die vind ik fijn werken. Ik heb niet geprobeerd iets terug te kijken, maar als je een voorbeeld hebt van iets wat je niet mag streamen kan ik vandaag even voor je proberen of dat via deze app wel kan.
De Ziggo TV app werkt wel anders dan Ziggo Go, los van het feit dat je natuurlijk niet hoeft te casten (wat disabled is voor sommige uitzendingen in Ziggo Go).

Het idee van Ziggo erachter is dan ook. Ziggo Go is voor onderweg / vakantie. Dit werkt dan dus ook op netwerken van andere providers, KPN etc en binnen Europa natuurlijk. Hierdoor kunnen ze rechten technisch soms niet casten, want casten doe je tenslotte naar de TV en dat is niet meer echt 'on the go'.

De Ziggo Android TV app werkt vervolgens enkel op een Ziggo netwerk en fungeert daardoor meer als vervanger van de mediabox (of als extra mediabox voor je 2/3/4/5e tv). Ik heb het niet kunnen testen, want ik heb xs4all, maar volgens de redenatie van Ziggo zal je deze uitzendingen dus kunnen kijken op deze Chromecast, mits je niet cast.
Aaah oké, ik dacht altijd dat ze dat blokkeerde zodat mensen nog een reden hadden om een Ziggo tv abonnement en zo'n kastje aan te schaffen. Makes sense.
hi Martin, heb je inmiddels al getest of terugkijken van een programma mogelijk is via Ziggo Go? Laat starten, terugkijken en pauzeren is voor mij de belangrijkste use-case.

Op de Ziggo Go app (ipad) werkt het zo; TV & Replay -> TV Gids & Replay -> (selecteer programma in het verleden).

Bij sommige programma's / Zenders mag je doorspoelen, maar pauzeren moet altijd kunnen.

groet,
/steven
Hoi Steven,
Ik heb het geprobeerd, nogmaals met Veronica inside van 23 November (aangezien dit kennelijk een programma is wat je normaal niet mag casten). Terugkijken werkt en pauzeren ook, doorspoelen echter niet.
Het werkt exact zoals op je iPad.

Mvg,
Martijn
*Martijn :-)

Ik zal er ook maar 1 bestellen dan :-)
Gebruik je hem zelf met de TV-USB voeding, of met de netadapter?

Als je de netadapter gebruikt, kan je dan eens via USB proberen?

Hoe lang is ongeveer het stroomkabeltje van de netadapter?

Deze vraag omdat ik het liefste de stroom via de USB haal
Voor zover ik heb gelezen is het niet mogelijk om de chromecast te gebruiken via de USB (https://www.androidpolice...un-on-your-tvs-usb-alone/).
De kabel is 1.5 meter volgens de specificaties. Het is gewoon een usb-c kabel dus je kan m natuurlijk vervangen voor een langere indien nodig.