Review Philips 346B1C
Mijn perspectief
Om te beginnen wil ik graag kort mijn referentiekader uitleggen. Ik ben geen professionele reviewer, dus ik kan dit product niet vergelijken met alle alternatieven die beschikbaar zijn. Mijn ervaringen zijn afhankelijk van de producten die ik hiervoor zelf heb gebruikt, en de manier waarop ik gebruik maak van het scherm. Die persoonlijke ervaring zal ook de stijl van deze review zijn. Als je op zoek bent naar uitgebreide specs, testrapporten en cijfertjes kun je beter verder zoeken, er zijn een hoop mensen die dat een stuk beter kunnen dan ik.
Devices
Voor mijn werk als software developer gebruik ik een 13 inch Macbook Pro uit 2019. Thuis heb ik die over het algemeen aangesloten op een 25 inch IPS scherm van Dell (UP2516D). Datzelfde scherm is ook aangesloten op mijn game pc, met een AMD Ryzen 5 3600 CPU en een Nvidia 2070 Super GPU.
Gebruik
Ik gebruik dit scherm in de eerste plaats voor mijn werk als software ontwikkelaar. Daarnaast fotografeer ik wel eens, en wil die foto’s ook zo goed mogelijk terug kunnen zien op een scherm. Ten slotte wil ik ook nog wel eens een game spelen, van shooters en strategie tot recent Flight Simulator 2020.
Eerste indruk
Bij het uitpakken van het scherm valt de grootte natuurlijk als eerste op. De voet is eenvoudig te monteren zonder dat daar gereedschap voor nodig is. Het scherm staat stevig op de voet en is te draaien (van links naar rechts) en naar boven en beneden te kantelen.
De bezel is rondom redelijk smal, behalve aan de onderkant waar deze wat groter is en een paar milimeter uitsteekt (naar de kijker toe) waardoor het een beetje op een ‘kin’ lijkt. Na een paar minuten ben ik eraan gewend en valt het niet meer op. Verder heeft het scherm een eenvoudige zakelijke uitstraling met op het oog prima bouwkwaliteit. Er is geen RGB verlichting of spannende gamey kleurtjes en dat bevalt me prima.
De voet is niet extreem groot, maar laat door de vierkante vorm (en omdat mijn bureau niet zo diep is) net te weinig ruimte op mijn bureau om mijn toetsenbord lekker neer te leggen. Gelukkig gebruikte ik hiervoor ook al een monitorarm om mijn scherm aan op te hangen, en dankzij de VESA mount is dat ook bij de 346B1C geen probleem.
Het scherm is gebogen, met een kromming van 1500R. Dit betekent dat de kromming een cirkel met een radius van 150 cm zou vormen als je hem 360 graden zou doortrekken. Wat opvalt is dat de kromming vooral in het midden zit. Als je het scherm horizontaal op zou delen in drie stukken zijn het linker- en rechtergedeelte vrijwel plat, terwijl de kromming in het midden zit. In de praktijk niet storend maar wel het vermelden waard. Ik heb in onderstaande foto’s geprobeerd het verschil te laten zien. Let ook op de weerspiegeling van de map in het scherm.
:strip_exif()/m/34630/1Kyvs33KRNHHg1yxKSFs64wPrifuC4LUICL4hohwEFHsuy56Ki?f=620xauto)
Kromming in het midden
:strip_exif()/m/34630/1Kyvs33W1ZyuRXkjXUFvvrLjL6X32nCYzvnRA5FxfhIMl8qj6W?f=620xauto)
Kromming aan de zijkant
(Let niet op de kleuren, ik heb de foto's vooral bewerkt om het verschil in kromming te laten zien.)
Aansluiten
Na het aansluiten van mijn 2019 13 inch macbook pro via alleen de meegeleverde USB-C kabel heb ik beeld en wordt tegelijk de laptop opgeladen. Een stuk beter dan de dongle die ik hiervoor gebruikte, waarvoor ik onder mijn bureau moet om mijn lader aan te sluiten als ik die onderweg heb gebruikt. Helaas werkt het scherm via de usb-c kabel maar op 60 Hertz. Met behulp van een (niet meegeleverde) usb-c naar DisplayPort kabel haal ik wel de 100 Hertz, wat een rustiger en vloeiender beeld geeft. Ik heb altijd op 60 Hertz gewerkt, dus voor mij persoonlijk zal ik waarschijnlijk voor het gemak gaan en alleen de USB-C kabel gebruiken, zeker omdat het verschil bij kantoortoepassingen acceptabel is.
Mijn game pc sluit ik aan via een DisplayPort kabel om gebruik te kunnen maken van de 100Hz refresh rate.
USB apparaten (een toetsenbord, speakers, wireless headset dongle) werken allemaal prima. Doordat de USB aansluitingen aan de achterkant zitten en niet pal aan de zijkant zoals bij mij Dell zorgt ervoor dat ze niet uitsteken.
Geluid
Het zal weinig mensen verbazen, maar geheel volgens traditie zijn de ingebouwde speakers waardeloos voor iets anders dan alert-geluiden van je OS. Nog een nadeel is dat de volume controls van mijn Macbook niet gebruikt kunnen worden als de output op het scherm staat. De Philips website heeft geen Mac drivers voor dit scherm beschikbaar. De enige manier lijkt om met de knoppen van het scherm naar het menu geluid te gaan om daar het volume aan te passen. Ik heb geteld: er zijn 9 stappen voor nodig voordat je kunt beginnen met het aanpassen van het volume. In Windows werkt het wel naar behoren, dus als dat het OS is waar je mee werkt zit je goed.
Beeldkwaliteit
Het eerste dat opvalt als ik mijn Macbook heb aangesloten is dat de kleuren ten opzichte van het IPS-scherm wat ik normaal gebruik fletser zijn. Kleuren zijn minder sprankelend dan ik gewend ben. Vooral bij foto’s is dat opvallend. Spelen met de scherminstellingen voor helderheid, contrast en gamma helpt iets, maar niet veel. Bij een lager contrast worden de kleuren fletser, bij een hoger contrast verdwijnen details.
Het is lastig om met foto’s van een beeldscherm te laten zien hoe de kwaliteit is, maar hier dan toch een poging. Links de Philips 346B1C, rechts de dell UP2516D. Wat je ziet is dat de Philips naar de randen toe een soort ‘vignetting’ vertoont, wat bij de Dell veel minder het geval is.
:strip_exif()/m/34630/1Kyvs31C5Kmfr50dTdkKsNGFlm8uyrEyBHneywPuGumgswKuuL?f=620xauto)
Er zijn overigens geen defecte pixels te ontdekken, en ook glow of backlight bleeding is niet opvallend aanwezig.
Wel zie ik dat onderin het beeld de kleur van egale vlakken lichter wordt doordat de inkijkhoek verandert. Het helpt om verticaal gezien zo recht mogelijk voor het scherm te zitten, maar gaat nooit helemaal weg. Het valt vooral op bij donkerder beeld, bijvoorbeeld een IDE met een donkere achtergrond. Ook in Flight Simulator ziet de cockpit er net iets minder lekker uit doordat het contrast onderin beeld minder goed is.
Gedurende de twee weken dat ik het scherm gebruik went het wel, maar op momenten dat ik een tijdje op het scherm van mijn Macbook heb gewerkt en daarna weer achter de 346B1C ga zitten valt weer op dat het een VA paneel is dat niet op kan tegen IPS.
Bij snellere games als shooters valt verdwijnt het verschil grotendeels, en valt vooral op dat ik met een hogere refresh rate en een curved ultrawide veel meer de game ingezogen wordt. De stap van mijn vorige scherm naar deze is qua resolutie klein genoeg om alles vlot te laten draaien, iets wat met een 4K scherm veel minder vanzelfsprekend zou zijn. Het brede beeld is echt een genot in Flight Simulator. De game lijkt gemaakt om op zo’n scherm te spelen. Ik vrees dat het lastig wordt om weer terug te gaan naar een 16:9 scherm.
Een shooter als Titanfall 2 voelt direct meer responsive en immersive op dit scherm. Voor dit soort snellere games krijg je natuurlijk wel weer last van een ander effect: ghosting. De overdrive setting op dit scherm heet "SmartResponse", en heeft 4 settings:
off,
fast,
faster en
fastest. Het verschil is met behulp van testufo.com duidelijk te zien. Op de
faster setting is de ghosting duidelijk afgenomen, maar op
fastest begint de inverse ghosting meer op te vallen, waardoor ik hem weer een stapje terugzet. In games is de ghosting nooit storend aanwezig, al moet ik wel opmerken dat ik wat dat betreft niet de meest veeleisende gamer ben. Ik heb over het algemeen gespeeld op schermen die meer op kantoortoepassingen waren gericht dan op echte game-schermen.
De Philips 346B1C is een prima monitor voor productiviteit. De breedte geeft de ruimte om meerdere toepassingen naast elkaar te zetten, en dat is voor mijn werk als software-ontwikkelaar erg handig. Het aansluiten van een laptop met behulp van usb-c is ook lekker eenvoudig, en dat daarnaast nog een PC aangesloten kan worden – inclusief USB uplink – maakt het plaatje compleet. Voor games zullen de echte diehards waarschijnlijk liever gaan voor een scherm met een hogere refresh rate, maar persoonlijk vind ik de 100Hz al heel fijn spelen, en zeker goed genoeg voor wat ontspanning na een dag werken.
Voor mensen die zich bezig houden met fotografie, videobewerking of andere dingen die een grote kleurechtheid vereisen is de 346B1C minder geschikt. Het VA paneel heeft door de verticale inkijkhoek niet overal evenveel contrast, en de kleuren zijn minder sprankelend dan op een IPS-scherm. Een IPS scherm met verder vergelijkbare eigenschappen is echter zo een paar honderd euro duurder, dus eigenlijk is dat geen eerlijke vergelijking. Sterker nog, als ik in de pricewatch filter op een aantal belangrijke eigenschappen (100Hz, 21:9 beeldverhouding, usb-c aansluiting, curved), dan is deze Philips 346B1C het goedkoopste scherm in de lijst.