Sony KD-55XF9005 Zwart Review

30 oktober 2020, laatste update op 30 oktober 2020, 348 views Rapporteer
Product gekocht 0

Geweldige TV voor zijn prijs, maar misschien toch even doorsparen voor een betere

Pluspunten

• Android TV
  • Google Assistent
  • Brede HDR toepassing
  • Goed uiterlijk
  • Goede audio integratie met NAD versterker
  • Goede afstandsbediening

Minpunten

• Veel licht bleeding
  • Local dimming is een grap
  • Voet oogt wat goedkoop

Heb een beetje een haat liefde verhouding met deze TV. Hij biedt enorm veel opties, vooral voor zijn prijs. 1000 euro zou ik hier echter nooit voor betalen. Heb een hele goede deal kunnen vinden op Marktplaats voor 500 euro, dan vergeef ik de TV de enorm slechte local dimming, halos en lightbleeding.

Ik zeg soms wel hardop "wow" met hoe mooi de kleuren in HDR zijn. Het is dus in principe een goede tv met alles erop en eraan, maar misschien kan je net een beetje doorsparen voor een wat beter model zonder gekke wazen etc. van de slechte local dimming.

Heb jij ook een Sony KD-55XF9005 Zwart?

Wanneer heb je last van de "slechte" local dimming? Deze TV wordt (o.a. door RTINGS) alom geprezen om de goede beeldverwerking en goede dimming algoritmes (heb hem zelf ook).

Alleen ondertiteling is een crime in donkere films maar dat heb je bijna met elke TV met local dimming en is op te lossen door de ondertiteling deels transparant te maken op een donkere achtergrond (kan je bij elke streamingdienst en mediaplayer aanpassen). En anders uitwijken naar OLED ;-)
Interessant, dat is ook zo'n moment waarop ik het heb. Als ik op "terug" klik op bijv. Netflix, en het menu verschijnt vanuit links met "start from begin" etc etc je kent het wel, dan zie ik ontzettend lelijke witte gekke wazen langs dat hele menu.

In principe merk ik het altijd wanneer er zwarte balken boven en onder in beeld zijn, dan zie je gewoon een waas verschijnen in die balken. Als je er niet op let vergeet je het, maar je ziet het wel.

Ook ondertiteling merk je het inderdaad aan, vooral wanneer de aspect ratio stevig is en er aan de onderkant dus veel zwart zit.

Bedankt voor de tip van de transparantie! Ga ik uitproberen.