Inleiding
Na verschillende Sony Xperia's gereviewd te hebben, een Apple, weer twee Xperia's, daarna een OnePlus was ik heel erg blij dat ik weer een Sony Xperia mocht lenen. Ik vind het wel een voorrecht dat ik dat kan en vind het als Tweaker altijd goed om een eerlijke review te schrijven als ik de kans heb. Daarnaast is het ook leuk, om op deze manier telkens de nieuwste technieken te zien. Nu heb ik deze keer echt moeten wachten op dit toestel (dit is voor de mensen die later deze review terug lezen) want dit echt nog corona-tijd. Gelukkig is het wachten niet zonder vruchten geweest, want nu is hij er en alles is wel de moeite waard geweest. Ook ben ik wel benieuwd hoe dit toestel zich houdt, het is namelijk ook de eerste compacte Android-telefoon die ik sinds de Z1 Compact van mijn moeder in handen heb.
Unboxing
Het was deze keer een groter doosje waar de telefoon in geleverd werd, dus voorzichtig de doos open maken. Tot mijn verbazing zit daar niet alleen een telefoon in verpakking in, maar ook een nieuw type hoesje. Niet alleen heel erg attent, heb namelijk wel een keer samengeknepen billen gehad omdat er een geleend toestel uit mijn bloeszakje gleed, maar het is ook wel een hoesje dat echt wat toevoegt, maar daar later meer over. Nu heb ik het eerder gehad over de verpakkingen van Sony, maar ik blijf erbij: De eerste indruk van het openen van een doosje van de telefoon is het doosje zelf. Voor mijn gevoel doet OnePlus dat bij de Nord beter, alleen is dat toestel nog net niet de helft van de prijs van een OnePlus Nord. Eenmaal daar weer over heengestapt kan de verpakking open en dan heb ik een heel mooi toestel in zicht. Als ik die uit zijn tray haal, dan zitten er in de tray verschillende boekjes. Onder de tray hebben we van de ene kant naar de andere kant eerst een laadkabel, een oplader en een bedrade koptelefoon met 3,5 mm jack. Daarmee heeft die twee dingen die een iPhone 12 niet heeft

:strip_exif()/m/431173/1KyBRs3gI2KjhCoxmVnhDOt6aUVe74jo8FbqFxXxEZWX2cBFU6?f=620xauto)
Eerste Indrukken
Dan maar de telefoon aanslingeren en dan valt me direct op hoe snel het toestel is. De huidige Snapdragon 865 is sowieso een powerhouse, in combinatie met een extra lang full HD scherm op 120 Hz is het een ultra-smooth experience. Daarnaast is de touch and feel gelijk wel heel erg fijn. Het is een slank, langgerekt toestel waardoor hij makkelijk in de hand ligt, zeker in de kleinere hand, maar ook in een forsere (mannen)hand. Het is een toestel wat in spirit de opvolger moet zijn van de oudere Compact toestellen, wat in een tijd van steeds groter wordende telefoons, de enige high-end compacte Android toestellen waren (op de X Compact na)
Vormgeving
Dan het toestel zelf, het is een slank, langgerekt toestel zoals eerder gezegd. Daarnaast zijn er nog meer dingen die dingen die het toestel beschrijven. Aan de rechterkant zitten alle knoppen, wat begint bovenaan met een volumerocker, daaronder de powerbutton met geïntegreerde vingerafdrukscanner. Daaronder zitten nog twee knoppen, wat me ten zeerste verbaasde. De eerste die we dan tegenkomen dan maar indrukken en kijken wat er gebeurt. Google Assistent start razend snel op en na een aantal keer proberen telkens het zelfde resultaat. Dan is er nog een knop over, een die helaas bij de 10 mk II ontbrak, namelijk de camera-button. Kijken of die werkt zoals we hier bij Tweakers willen. Een keer drukken en vrijwel direct staat de camera-app klaar. Ik vind dat wel een flink pluspunt tegenover andere telefoons.
Aan de onderkant is een opening van de microfoon te zien, evenals USB-C aansluiting om 1) te laden, maar ook om natuurlijk 2) data over te kunnen zetten. Dit gaat als USB 3.2 (Gen1, 5Gb/s) dus dat is over het algemeen genomen snel genoeg. Aan de linkerzijde is de simkaart-tray, die ook een tweede simkaart ofwel een microSDXC-kaart aankan, die 1 TB groot mag zijn. Boven is een Aan de achterkant zit een camera-eiland met 3 camera's en boven dit eiland een flitser en vermoedelijk een dieptesensor. In het midden staat SONY.
Bouwkwaliteit
Ik kan nog niets zeggen hoe het toestel op de lange duur is ik kan dus alleen zeggen hoe het nu aanvoelt. Het is een toestel wat echt volgens de hoogste afwerkingsgraad gemaakt is, er valt echt nergens iets tussen te krijgen, op een plek na. Aan de linkerkant zit de simtray, die met je nagel uit de telefoon te wippen is, maar desondanks is de telefoon waterdicht. Daarnaast voelt het erg rigide aan, wat wel vertrouwen geeft.
Fotografie
Dit is wat ik over de Xperia 1 mk II geschreven heb, en is hier ook van toepassing:
"Dan het grote attractiepunt van deze telefoon, dat is natuurlijk de batterij aan camera's. Zoals hier boven al omschreven, ligt de lat wel aardig hoog. Nu was Sony vroeger terughoudend om alle technieken van de camera-divisie in de telefoons te gebruiken wat resulteerde in ruis en verlies van detail. Nu wordt juist er nadruk op gelegd dat die divisie meegeholpen heeft aan de ontwikkeling van het cameragedeelte van de telefoon en ook zien we weer de naam van Carl Zeiss naast de lenzen staan. Of dit voor de lenzen staat of de asferische coating weet ik niet, maar het is over het algemeen wel een merk dat genoeg ervaring in te brengen heeft. Daarna is het ook handig dat de algoritmes op orde zijn, dat zijn namelijk een van de dingen waardoor ruis in de foto's terecht komt. Ik denk dat de foto's echt voor zichzelf spreken. Kleuren zijn consistent bij alle drie de lenzen, heel veel detail en scherpte. Voor overdag is het een goede reservecamera bij een shoot"
Dit is echt een hele fijne telefoon om flink te mee te fotograferen, echt een telefoon waar je op aan kan gaan. Slecht of heel weinig licht, maakt niet uit, foto's zijn goed, maar vorm je eigen mening maar zou ik zeggen:
:strip_exif()/m/431173/1KyBRs2rlvuqC53jaSecyGFWVlPYrKRkjYePkR9ForEms1PF7n?f=620xauto)
Accu
Acculaadtechniek
In het verleden heb ik het wel eerder gehad over de laadtechniek die Sony gebruikte om de telefoons gedoseerd op te laden, namelijk Qnovo Adaptive Charging, niet op gelet, maar volgens mij ook bij de 1 mk II was die naam weg. Ik denk dat er weinig verandert is, want "lo and behold" er is nu Xperia Adaptive Charging. Deze werkt samen met Batterijverzorging om te zorgen dat je accu niet overbelast wordt tijdens het opladen. Een van de verschillen die ik wel tegen gekomen ben, is de mogelijkheid om de telefoon sowieso niet verder op te laden dan 90%, wat mijns inziens echt een accu langer mee laat gaan.
/m/431173/1KyCP62mroESKCTUWBqikM5SdYv53GSakhIn0GQz94XbJlBXKT?f=620xauto)
Accuduur
Laatste dagen ben ik aardig
verslaafd aan Youtube de accuduur flink aan het testen door online video te kijken. Ik heb geen lumen-tester, dus ik kan niet zeggen op welke sterkte het scherm staat, die varieert sowieso, want het is in ieder geval automatische aanpassing aan de omgeving. Met nu met 7 uur en 15 minuten aan schermtijd, heb ik nog 30% aan accu over, wat ik persoonlijk meer dan een goede score vind, zeker dat alles via 5G gekeken wordt, het zou dus makkelijk veel langer kunnen door schermhelderheid lager te houden en WiFi te gebruiken. Met deze score moet het wel duidelijk zijn dat zelfs een forsere gebruiker van de telefoon het vrijwel zeker de dag door heen komt met deze telefoon.
Hoesje
Het is voor mij de eerste keer dat ik een hoesje te leen krijg bij een toestel, dat niet alleen, maar voor mij is het ook de eerste keer dat ik een hoesje de moeite waard vind om er iets over te schrijven. Normaal zou ik een hoesje gebruiken waar ik een pas, of meerdere passen, in kwijt zou kunnen. Nu is dat bij deze (
XQZ-CBAD) niet mogelijk, maar fijn is die wel. Hij zit heel strak om de telefoon heen, is van een vrij stevig aanvoelend kunststof, heeft de korte zijdes geheel ingepakt, maar laat de lange zijdes vrij, waardoor het comfortabele qua grip net zo fijn blijft. Daarnaast heeft die nog een kickstand die je uit de achterkant kan trekken of weer terug kan klappen. Maakt hem wel iets dikker, maar mijns inziens is het dat wel waard.
Scherm
Net als ik geen lumen-tester heb, heb ik ook geen kleurtemperatuur-meter helaas. ( In januari ben ik jarig, dus als iemand een donatie wil doen

) Naast dat ik de lichtsterkte dus niet kan testen, lukt dat ook niet qua kleurtemperatuur. Wat gelukkig wel mogelijk is, en dat vind ik heel fijn, is dat je de kleurtemperatuur helemaal kan instellen, zowel op kleurtemperatuur zelf, presets, of als blauw/groen/rood apart in te stellen. Als je nu nog het idee hebt dat Sony de schermen te blauw afstelt, dan is het jouw keuze geweest om het zo te laten. Wat ik ook waardeer aan de telefoon, is dat er geen gaten in het scherm geramd is. Klinkt misschien vreemd, maar de notch van de iPhones vind ik minder storend. Sony heeft het misschien nog beter opgelost door boven en onder een dunne bezel in het zicht te houden. Boven zitten daar dus de selfiecamera in, evenals de sensoren en de ene speaker, de tweede speaker zit in de bezel beneden. Daarnaast heeft de telefoon als eerste Sony Xperia een 120Hz scherm, wat het pakket wel afmaakt.
Sommige telefoons zijn anders dan andere telefoons en dit is er een van. Het is een toestel wat echt overal zijn punten scoort en nergens steken laat vallen. Met het 120 Hz scherm voelt hij intens snel aan, wat ook nog heel goed in te stellen is qua kleurtemperatuur. Camera's zijn top. Voor iedereen die een relatief compacte Android zoekt, is dit het toestel