**UITGEBREIDE BENCHMARK MAFIA 2 TOEGEVOEGD!!
Voorwoord: Ik zal zo uitgebreid mogelijk de kaart proberen te testen. Aangezien ik niet alle tijd van de wereld heb, zal ik (game-) benchmarks stukje bij beetje toevoegen. Los van 3dmark vantage heb ik geen vergelijkend materiaal met mijn eerder aangeschafte HD5870. Als je vragen of tips heb betreffende de games die je getest wil zien, voeg dan hieronder je reactie toe.
Je hebt al kunnen lezen met welke hardware er getest is, maar het leek mij ook handig te vertellen dat alle tests uitgevoert worden met de i7 920 op 4,2Ghz. Hierdoor kunnen de resultaten nogal verschillen met de resultaten op stocksnelheden.
DE REVIEW
Na het sneuvelen van mijn HD5870 was ik weer toe aan iets nieuws. Met behulp van de zeer klantvriendelijke mensen bij Alternate liep ik met bijbetaling van het verschil zo met mijn Asus gtx480 de deur uit. Waarvoor alvast hulde voor Alternate, waar ik al jaren met plezier en zonder garantiegezeik mijn hardware koop. Gezien er alleen referentie kaarten waren, ben ik maar voor de goedkoopste gegaan van dat moment, de Asus dus..
Het eerste wat mij opviel was de extreem grote doos waarin de kaart verpakt was, bijna 2x zo groot als de hd5870 verpakking van club3d. Hoewel je bij het kopen van deze kaart niet als eerste denkt aan het milieu, vond ik de doos toch wel erg overdreven.
Natuurlijk kon ik niet wachten met openmaken, dus in de trein het pakket maar ontmanteld. Komen we meteen aan bij het eerste punt:
De feature set.
Waar de meeste highend kaarten nogal wat software bundelen en een game erbij doen, moet ik dat hier toch wel missen. Een molex splitkabel voor de pci-e aansluiting (6x en 8x), een boekje met installatie instructies, een dvi naar D-sub converter en een cd met drivers en Asus oc software was alles wat de grote doos bevatte, niet te vergeten de kaart uiteraard. Verder is de kaart zelf wel compleet uitgerust:
2x dvi-i (dual link voor grote reso's), 1x mini HDMI, True HD audio ondersteuning via HDMI, en ook voltage tweak niet te vergeten, maar daar ga ik later op in.
Physx en Cuda
Zoals we inmiddels gewend zijn bij Nvidia, heeft de kaart ook ondersteuning voor Physx en Cuda. Volgens velen overrated, en zelf moet ik zeggen dat ik t niet een pre vind dat dat op deze kaart zit, ik zou er niet eerder een GTX480 voor halen, maar het is zogezegd een extraatje.
Inmiddels zijn zo'n 40 tot 50 games uitgerust met Physx, waaronder Metro 2033, Batman, Ghost recon Advanced warfighter 1&2 en anderen. Op de site van Nvidia staat een flinke lijst:
http://developer.nvidia.com/object/physx_good_company.html. Je kan met physx een performancewinst behalen en wat extra (de naam zegt t al) physics, die zich voornamelijk uiten in wat realistischere water-, plant-, en kleding bewegingen. Op enkele uitzonderingen na, niet heel spectaculair, maar het voegt wel iets toe.
Cuda daarintegen heb ik zelf niets mee, maar er is inmiddels een hele comunity ontstaan rondom het maken van applicaties die versneld worden door de GPU. Inmiddels al zon 1000 applicaties zijn er voor gemaakt: programmeer tools, video en audio conversie programma's, raytracing en medische programma's. Hier kan je kijken of er voor jouw iets bij zit:
3d gaming
Als laatste extraatje kan je met deze kaart in 3d gamen. Vanwege de aanschafkosten van een 3d scherm en de Nvidia bril heb ik dit alleen kunnen ervaren op een gtx285 SLI systeem elders. Ik vond het een leuke toevoeging voor het gamen. De game ervaring word een stuk intenser, zolang de game dit goed ondersteund... En daar zit nou net het probleem: Vaak moet je schaduwen uitzetten en een game tweaken omdat er dingen niet helemaal kloppen, het blijft lastig om een ventje te raken die je dubbel ziet.
Ook kreeg ik na een langere tijd gamen last van wat hoofdpijn, alsof je de hele tijd flink scheel hebt gekeken. Als laatste zeg ik er over dat de framedrop vaak dicht tegen de 50% zit, en je dus niet alle games meer voluit kan spelen. Het is maar wat je wil. Ik wacht persoonlijk nog betere en goedkopere technieken af, voordat ik aan het 3d gamen sla. Je hebt in SLI ook de mogelijkheid op stereo 3d te gamen met 2 beeldschermen, gezien de kosten voor de hardware ben ik dit nergens tegen gekomen. Ik kan dit dus niet beoordelen.
Prestaties
Laat ik hier beginnen met de opsomming van de specs:
Videochip snelheid....700MHz
Shader clock.............1,401GHz
Geheugengrootte......1,5GB GDDR5
Geheugen Snelheid ...3,696GHz
mem controller...........384 bit
Ik gebruik de kaart op een resolutie van 1920x1080 en probeer dat in de meeste games zo te houden. Ik moet zeggen dat ik niet ontevreden ben met de prestaties van deze kaart: Met een aantal games heb ik een benchmark gedraaid in zo realistisch mogelijke instellingen rondom de 30 fps of meer. Alle driver instellingen heb ik gelaten voor wat ze waren, alleen ingame heb ik de mogelijke grafishe instellingen veranderd, maar dat lees je zometeen. Ook heb ik inmiddels een aantal benches met overclock toegevoegd.
Laat ik beginnen met de bekende
3dmark Vantage benchmark. Dit pakket behoeft volgens mij geen verdere uitleg. Helaas kon ik door de resolutiebeperking van mijn scherm (1920x1080) geen extreme settings draaien, er wordt dan namelijk 1900x1200 gevraagd. Dus alleen de Entry, Performance en High settings waren mogelijk. Bedenk wel dat ik bench met de i7 920 op 4,2ghz, dus dat de uitkomst kan verschillen met uw eigen resultaten. Uiteraard staat physx uit .
3dmark vantage Entry level:
3dmark vantage Entry level:
3dmark Vantage Performance:
P 22840
3dmark vantage High level:
Voor de liefhebbers heb ik nog een
3dmark 06 gedraaid. Wat opvalt is hoe weinig 3dmark 06 profiteert van de overclock op de GTX480. Ik heb alleen 3d marks standaard instellingen gebruikt:
3dmark06 @ stock GTX480:
26876pt
3dmark 06 met GTX @ 860/1720/1900m. Max 87% fan
27562pt
MAFIA 2 is nog niet uit, maar je kan inmiddels wel de DEMO downloaden en er zit een ingebouwde benchmark in. Met de nieuwe APEX Physx engine zal menig nVidia kaart het lastig krijgen, Zo ook de GTX480. Ik heb met verschillende instellingen getest om een zo duidelijk mogelijk beeld te geven wat de mogelijkheden zijn. Laten we beginnen met de instellingen die ook ATI bezitters kunnen draaien: zonder physx dus, verdere instellingen: 1920x1080 16x AF en MSAA=on Deze instelling is geheel speelbaar zonder problemen.
14.6fps
248,3fps
92,3fps
Mafia 2 met
APEX Physx op Medium. Hier moet nog een kanttekening geplaatst worden. De meeste prestatie gaat verloren aan de kleding/cloth physx. In een bestand kan je de kleding uitzetten, zodat je de Particals wel op maximaal physx kan zetten zonder teveel performance verlies. Dit heb ik in deze benchmark achterwege gelaten, maar dit is dus een leuke mogelijkheid. Verdere instellingen: 1920x1080 16xAA MSAA=on Ondanks een enkele framedrop is deze instelling prima speelbaar en na overclock kan je nog een aantal FPS erbij optellen..
8,1fps
125,0fps
29,2fps
Mafia 2 met
APEX Physx op High Verdere instellingen:1920x1080 16x AF MSAA=on
4,1fps
112,0fps
15,6fps
Alien VS Predator is de volgende in de reeks benchmarks, deze game maakt goed gebruik van tesselation, een feature van DX11. standaard benchmark settings: 1920x1080, high (max), dx11, 16x AF, 2x MSAA:
30fps
110fps
60fps
Totaal:
6146frames
Crysis,kreeg menig highend kaart op de knieen. Ook voor een 2 en een half jaar oud spel is het een uitdaging voor menig pc. Helaas kreeg ik op 64bit de benchmark niet voor elkaar, dus op 32bit gedraaid. Verdere settings: 1920x1080,Very High (max), 8x MSAA. Assault harbour map. Verbruik videogeheugen: 1016mb
27fps
46fps
36fps
Crysis met GTX480 @ 860/1720/1900m. Max 87% fan (luid!)
29fps
50fps
40fps
Dirt 2 is het volgende spel dat door de gehaktmolen gaat. Het eerste speelbare spel met (minimale) dx11 ondersteuning. Ook hier alles op maximale instelingen gezet. Settings: 1920x1080, Ultra setting, 8xMSAA, 16xAF, DX11.
66fps
86fps
Total frames:
Dirt 2 met GTX480 @ 860/1720/1900m. Max 87% fan
75fps
99fps
Total frames:
Volgende benchmark is
GTA 4 Lost & damned. Ook hier weer alle instellingen op maximaal gezet. Instellingen: 1920x1080, very high (max) 16x AF, grafisch mem gebruik: 1203mb
29fps
32fps
Max
:73fps
50fps
Metro 2033 Is zo'n spel waarvan je denkt: hoe is het in hemelsnaam mogelijk om dit spel maximaal met dx11 te draaien. Zonder meer een van de zwaarste games van het moment. Deze game krijgt zelfs een sli gtx480 of HD 5970 nog op de knieen. Ik ben op zoek gegaan naar een beetje redelijke instellingen en kwam tot de conclusie dat die lastig te vinden zijn. Zo af en toe blijf je framedrops houden net rond de 20fps, ondanks de verdere speelbaarheid verder in de game.
Wegens het niet hebben van een benchmark, heb ik maar een stuk gespeeld en gekeken naar min en max fps Dit is niet erg precies gemeten dus.Verdere test instellingen: 1680x1050, very high, 4xmsaa, dx 11 tesselation aan, Advanced DOF uitgeschakeld.
22fps
52fps
Average:rond de 32-33 met dus een aantal flinke pieken en dalen.
Metro 2033 met GTX480 @ 860/1720/1900m. Max 87% fan
24fps
57fps
Average:rond de 36-37 fps
Battlefield BC 2: Deze mooie first person shooter verdiend uiteraard ook een plekje in mijn review. Heeft geen ingame benchmark, dus wederom gewoon het eerste level gespeeld en tot de volgende conclusie gekomen: 1920x1080, max, 16af, 8xAA. maxed out geheel speelbaar!
43 fps
90fps
55fps
De voorlopig laatste game die ik in deze review behandel is
ARMA 2. Zeker bijna net zo zwaar als Metro 2033, maar dan exclusief op dx9, dat lijkt me bijna een lintje waard. Op verzoek met nieuwe instellingen gedaan Instellingen: 1920x1080, Very high, 16x AF, 2xAA, zicht op max 2988 meter beide benchmarks:
benchmark 1:
49fps
benchmark 2
18fps
21fps
Al met al zijn de prestaties niet gering, maar dat mag ook wel voor de 3miljard transistoren op die immens grote chip. Jammer dat er nogsteeds games zijn die je niet op maximaal kan spelen met zo'n stuk hardware. Toch ziet elke game er uit als een plaatje, ook op 1680x1050. 5 sterren voor de prestaties op stock snelheden.
Komen we meteen bij het volgende punt:
Overklokbaarheid
**disclaimer: Overclocken kan schadelijk zijn voor voor uw hardware, begin er niet aan als u niet zeker weet wat u doet. Aan hier behaalde resultaten kunnen geen garanties worden ontleend en kunnen verschillen met uw resultaten. Betreden op eigen risico**
Volgens de vele reviews zou deze kaart stock al zo warm worden dat overklokken zonder waterkoeling niet zou kunnen. Ik ben gelukkig heel eigenwijs en moet dat zelf ondervinden. Allereerst wil ik iets kwijt over de gebruikte voeding: 650 watt lijkt veel te weinig voor zo'n systeem, maar dat is een flink misverstand! Ik heb een digitale wattmeter tussen de stekker en het stopcontact gedaan om in combinatie met prime95 en vantage tegelijk het maximale verbruik te meten. Dit uiteraard met een flinke overclock op zowel CPU als GPU (4,2ghz & 800mhz). Uiteindelijk trok ik maximaal 640w uit de muur wat na een efficientie-omrekening uitkomt op zo'n 520Watt. Een A-merk 650w voeding is dus ruim voldoende voor een stevige overcklock.
Het overklokken zelf: Met de nieuwste versie van het OC programma MSI afterburner kon ik meteen de Voltagetweak eens flink aan de tand voelen en een mooi Fanprofiel aanmaken. Na het fanprofiel aangemaakt te hebben, nagenoeg 1 op 1 met de temperatuur (85
oC is 85% fan snelheid) kwam de temperatuur niet meer boven de 90 met het voltage naar de max van 1,138v. Dit overigens alleen gemeten in een game of gewone Vantage test. In een test zoals furmark kan je er niet van uit gaan dat je de temperatuur met zo'n OC en overvoltage onder de 90c blijft, maar daar zometeen meer over.
Wat mij opviel is dat het geluidsprofiel van de koeler zo anders was dat ik mij er minder aan stoorde dan mijn HD5870. Alleen luchtstroming was flink hoorbaar, de fan zelf eigenlijk nauwelijks. Op 90% is de fan wel heel luid, niet gewenst met gamen, maar met een 5870 heb je toch met overclocken het zelfde verhaal, 1 bak herrie. Deze overclock laat wel zien wat er mogelijk is met een goede en stillere aftermarket koeler.
De resultaten: Na uitgebreid testen kwam ik uit op een maximale 'Vantage' overclock op de gpu van 860Mhz wat resulteerd in een vantage score van P22831, uiteraard zonder Physx. Het geheugen wilde niet echt meewerken en kwam maar 50Mhz hoger op 1900Mhz. Wellicht zijn er hogere clocks mogelijk met Aftermarket koeling, maar die zijn nog niet volop verkrijgbaar. Al met al geen slechte OC voor stock koeling. Ook op deze clocks heb ik met benchen en gamen geen artifacts gezien.
De hoogste temperatuur gezien in Dirt 2 op 89c. Ik kan mij voorstellen dat in langere gamesessies de temperatuur nog wat zal oplopen.
Furmark stability test: Je kunt lang en kort discussieren over de zin of onzin van een torturetest zoals Furmark. Ik persoonlijk vind het niet echt een representatieve load test omdat de meeste games de kaart niet zo belasten. Toch heb ik voor de liefhebber op deze manier een goede maximum clock gevonden die ook na langere tijd stabiel blijft. Is wel zo eerlijk. Uiteindelijk ben ik met Furmark tot een zeer nette 830Mhz gekomen met het geheugen op 1900Mhz op een voltage van 1,113v. Dit resulteerde wel in een flinke 100c.
Aangezien zo'n stabilty test een behoorlijke tijd duurt ben ik voorlopig nog niet verder gekomen dan de 830Mhz. Ik heb tot op heden nog geen enkele artifact of lockup gehad, dus wellicht zit er nog meer in. Wordt zeker nog vervolgd!
De beeldkwaliteit:
Ik kan niet anders zeggen dan dat alles er schitterend uit ziet, heldere kleuren, mooi beeld. Valt verder niet veel over te zeggen. Top! 5 sterren..
De modbaarheid:
Er staan op het moment van schrijven een aantal Aftermarket koelers in de pijplijn, echter zijn deze nog niet allemaal verkrijgbaar. Wat er aan zit te komen: De Coolit OMNI (gesloten waterkoel systeem vergelijkbaar met Corsair H50), De Thermalright Spitfire en de Zalman VF3000
F Ik ga er van uit binnen een aantal maanden ook een van deze koelers getest te hebben, wordt dus nog vervolgd! Ik moet wel zeggen dat het de moeite loond om de thermal paste te vervangen met AS5 of OCZ freeze, dit kan nogal in temperatuur schelen, zo'n 5-7 graden. Dit voornamelijk omdat de pasta stock erg overdreven is opgebracht.
Driverondersteuning en compatibiliteit:
Ik draai de kaart op win7 x64 ultimate en de nieuwste drivers werken prima. Ik draai nu de 257.21 drivers en ga ook nog testen met de 258 beta's. Als je nog met een 197.XX driver werkt valt er zeker nog een performance winst te halen met de nieuwe drivers.
Warmte en geluidproductie:
Als je de resultaten van ingame testing en een furmark torturetest zo bekijkt, kan je maar tot een conclusie komen: de kaart is behoorlijk aan de warme kant. Op stockspeed is de kaart wel aardig rond de 80c te houden, echt koel kunnen we dit niet noemen natuurlijk. Toch is er ruimte voor een stabiele overclock en voltageverhoging en dat valt mij zeker niet tegen. Met een maximale overclock voor vantage van 860Mhz zie ik temperaturen tegen de 90c ingame en soms iets er overheen. Natuurlijk hoort bij zo'n overclock ook een behoorlijke fanspeed. Die is op 90% behoorlijk aan de luide kant, echter je hoord vrijwel alleen het geruis van luchtverplaatsing. En die is flink kan ik je vertellen. Als we dan kijken naar de Furmark burntest, met 100c+ (en fan ook op 100%) weet je dat aftermarket koeling gewenst is bij het overklokken, zeker als je nog van geluid door je speakers wilt genieten. Ondanks deze temperatuur bleef de kaart ook met hoge overclock prima stabiel.
Wel zijn er problemen bekend met een multiple scherm upstelling. Helaas blijkt de kaart niet goed terug te schakelen naar het 2d profiel, met hogere clocks dan gebruikelijk in idle stand. Dit levert helaas en extra verbruik op van 70 watt met een bijbehorende verhoogte temperatuur. Nvidia werkt aan een oplossing. Al met al 3 sterren voor de koeler, de temperatuur en het fangeluid.
De prijs:
Natuurlijk is de 450 euro die ik voor deze kaart heb moeten neertellen geen kleine investering, gelukkig gaan de prijzen al omlaag naar een meer acceptabele 400 euro. Het is een flinke investering, maar dat neemt niet weg dat je toch aardig wat voor terug krijgt. Een snelle kaart die de meeste games (op metro en Arma2 na) toch wel max kan spelen met behoorlijke frame rates. Omdat ik geen zin heb in geklooi met Sli profielen, is voor mij een snelle singlecore kaart de enige oplossing om op flinke FPS games te spelen. Als je Sli profielen geen probleem vind, zijn er zeker goedkopere middelen om een flinke performancewinst te halen. Als voorbeeld noem ik dan de GTX460 in SLI. Die is zo'n 15% sneller voor ongeveer de zelfde prijs. Voor elk wat wils dus.