€ 179,- bij NBB.com

Logitech Brio Stream Review

27 oktober 2020, laatste update op 28 juli 2021, 979 views Rapporteer

Dure webcam die bij weinig licht net zo slecht werkt als bijvoorbeeld een C270 van 40 euro

Pluspunten

• Goede ruisonderdrukking op de microfoon
  • Grote beelhoek

Minpunten

• Duur
  • Zeer slecht beeld bij matig licht

Opzoek naar een upgrade van mijn webcam besloten gelijk maar voor de duurste te gaan, in het kader van dan weet je tenminste dat je het goed geprobeerd hebt. Ik heb al een logitech c270 en een merkloze (Model:W2A, meer staat er niet op)) Chinese HD webcam. Beide camera's presteren onvoldoende onder slechte lichtomstandigheden, n.l. bij tegenlicht en bij kunstlicht (en dan bedoel ik niet studiolicht, maar de lampen die ik normaal aan heb als ik achter een computer zit).

Dus de BRIO Stream aangeschaft. Hij kwam vanavond binnen en ik heb een testopstelling gemaakt met tegelijkertijd mijn telefoon camera (S8, via droidcam), de drie webcams en een DSLR (Canon 6D).

Met OBS alle camera's gecropt/gezoomd op mijn gezicht terwijl ik ongeveer een 70cm van mijn scherm zat. De BRIO heeft een aardig brede hoek (net als mijn telefoon) dus daar ging meer vanaf dan van de c270 die een vrij nauwe kijkhoek heeft. De W2A zat er ergens tussenin. Resultaat was bij alle webcams en mijn telefoon een vergelijkbaar beeld: veel ruis, fletse kleuren. De BRIO paste erg veel ruisonderdrukking toe dus van de potentiële scherpte van 4k was niks meer over. Al met al had de W2A nipt betere kleuren/rustiger beeld dan de andere opties maar erg veel maakte het niet uit. De DSLR gaf daarmee vergeleken echt een studio kwaliteit beeld: geen ruis, haarscherp.

Ik heb helaas niks opgenomen om het verschil te kunnen laten zien (was niet van plan een review te schrijven) en inmiddels heb ik de BRIO alweer in de doos terug gedaan, klaar om terug te sturen naar Alternate. Ik heb ook nog even de microfoons uitgetest en daarbij valt de W2A compleet door de mand, terwijl beide logitechs uitstekende ruisonderdrukking hebben. Maar niet veel verschil tussen de c270 (pre-corona prijs 30 euro) en de super dure (nu 240 euro) BRIO.

Mogelijk is de BRIO wat as je met daglicht en met gebruik van de wijde hoek wil filmen, maar nu het weer eerder donker wordt is het echt maar een hele summiere upgrade over een c270 voor bij kunstlicht. Je kan beter investeren i een goede lamp dan een betere camera. Als je echt een fatsoenlijk beeld wil bij minder ideale licht omstandigheden dan moet je iets anders dan een webcam hebben. Tussen de geteste webcams zit maar weinig verschil, ze zijn allemaal slecht vergeleken met een DSLR.

De DSLR is wel veel meer gedoe (bijvoorbeeld batterij wisselen, handmatige focus, eos-cam software in beta, statief neezetten, etc), dus ik hou me aanbevolen voor andere opties. Misschien een simpele mid-range digitale camera?

Heb jij ook een Logitech Brio Stream?

Er is een nieuwe firmware uitgekomen welke je kan downloaden bij Logitech. Deze Firmware zou de autofocus en kleurensaturatie moeten verbeteren

Meer informatie :

Valt me tegen van Logitecch. Heb je inmiddels al wat beters gevonden?

[Reactie gewijzigd door Toin op 23 juli 2024 12:31]

Ik heb mijn oude canon 550d van zolder gehaald, en op aliexpress een netstroom adapter gevonden. Mooibstatiefje van marktplaats en het werkt nu al een jaar of wat heel prima