Ik wilde eigenlijk geen uitgebreide review schrijven, maar kom er niet onder uit. Deze telefoon heeft twee kanten, en het ligt echt aan jouw voorkeuren of het de telefoon voor jou is.
tldr; Je knapt af op de bouwkwaliteit, of niet.
Een korte introductie: ik ben al een tijdje overgestapt van flagships naar mid-range toestellen. Ik vind dat de meeste mid-rangers het over de gehele linie voor mij net zo goed doen als flagships. Ik game niet en zorg altijd goed voor mijn spullen, dus waarom 750 euro betalen als het ook voor 300 kan? Mijn huidige 'daily driver' is de Xiamoi Mi9T, waar ik erg tevreden over ben. Ik was benieuwd naar het scherm van de POCO X3 NFC en heb daarom de telefoon gekocht in de hoop dat hij mijn Mi9T zou kunnen vervangen. Dat is niet gelukt en ik zal je hieronder meenemen waarom niet.
:strip_exif()/m/639254/1Kxlwg9llC1lRPals3gZ0a7XYUPd33adof6pGfhMiaI7vEUCBj?f=620xauto)
Bouwkwaliteit
Het eerste dat mij opviel na het uitpakken van de X3 is de bouwkwaliteit. Het is een plastic toestel waar je al direct bij voelt dat het plastic op de achterzijde mee buigt als je hem vasthoudt. Dat heb ik al een lange tijd niet gevoeld bij een telefoon en vond ik erg goedkoop overkomen. Het is trouwens ook een echte magneet voor stof en vegen.
Tijdens het instellen van het toestel viel me op dat de haptic feedback stevig was, maar toen ik eenmaal notificatie ontving trilde het toestel 'na'. Dat wil zeggen dat het motortje dat de feedback geeft 0,x seconden trilde voor de notificatie waarna je duidelijk voelde dat er nog een 'rest trilling' was terwijl het motortje stopte. Het leek er ook een beetje op dat er nog wat meetrilde in het toestel. Wederom erg goedkoop.
Het scherm
Het scherm heeft uit de doos standaard een screen protector erop geplakt. Ik vond dat maar niks en heb hem eraf gehaald, vooral omdat het tijdens het bedienen en ander soort weerstand geeft dan het glas van het OLED scherm van mijn Mi9T. Helaas blijft dat 'plastic-gevoel' ook zonder screenprotector. Het scherm zelf is helder en je merkt echt dat het soepeler scrollt op 120Hz. De waarde is dus variabel (zo lees ik op het internet), maar tijdens het bedienen valt dat niet op. Je bent lekker aan het scrollen en alles verloopt heel soepel. Ik heb geen spellen gespeeld, maar blijkbaar zit hier nog een puntje van verbetering omdat er wat haperingen op kunnen treden.
Het plastic scherm voelt dus niet lekker aan als ik het vergelijk met glas. Verder is het ook minder stevig en ook hier kun je vrij simpel de boel indrukken met je vinger.
Software
Ik heb al een tijdje MIUI en ben er dus aan gewend. Reclames zet je simpel uit met één handeling in de instellingen, dus dat zou je niet tegen moeten houden. Het enige nadeel vind ik altijd dat je applicaties in het begin een keer goed moet instellen voor batterijbespaar functies, anders klapt Spotify er bijvoorbeeld uit na 5 minuten. Als je dat eenmaal hebt gedaan is het ook opgelost, maar dat hoef je bij de meeste andere OS niet te doen.
Batterij
De enorme 5.160mAh batterij voorspelt veel goeds. Ik heb de telefoon een week gebruikt voor ik hem terug heb gestuurd, maar was zeker niet onder de indruk. Mijn Mi9T houdt het net zolang vol onder hetzelfde gebruik, en daar zit maar een 4.000mAh batterij in. Het scherm vreet dus een hoop energie en laat dat nou precies het enig verkooppunt van deze telefoon zijn waar ik interesse in had, dus het scherm in een lagere modus zetten was voor mij geen optie.
Ik haalde bij normaal gebruik ongeveer 36 uur gebruik, vooral veel browsen en memes kijken en af en toe een YouTube linkje geopend. Voor een dergelijke batterij vind ik dat echt te weinig, ik verwachtte hier toch twee volle dagen mee te doen (want dat lukt me regelmatig op de Mi9T).
Vingerafdruk scanner
De scanner zit op de powerknop aan de rechterzijde van de telefoon. Hij werkt soepel en snel, maar wat mij betreft soms te soepel. Je kunt twee instellingen gebruiken voor het unlocken van je telefoon: "on press" en "on touch", wat zoveel betekent als indrukken of aanraken. Elke keer wanneer ik de telefoon oppakte kwam een van mijn vingers die ik in had gesteld als 'unlock-vingers' in de buurt van de powerknop. Bij de aanraak modus unlockte mijn telefoon dus te pas en te onpas, bij de indruk-variant ging het beter maar gebeurde het toch nog dat ik de telefoon unlockte bij het in mijn broekzak stoppen.
:strip_exif()/m/639254/1Kxlwg2BNJy4UbCY3MhUyWd1K0kS3l6hFRGAkCCnCtenToSF6A?f=620xauto)
Camera's
Ik heb in de week dat ik de telefoon in gebruik had alleen een foto gemaakt in de late middag, met wat schemer. De foto's heb ik nu van mijn Google Photo's afgehaald en zijn gecomprimeerd, het is dus geen waarheidsgetrouwe weergave. Om toch een indruk te geven van de foto's heb ik ze wel hier geplaatst.
Ik heb de font camera niet gebruikt en vind het sowieso zonde van het scherm om hier een gat in te stoppen. Ik maak geen selfies en beeldbellen doe ik zelden (en alleen voor de lol). Ik heb bewust voor de Mi9T gekozen omdat deze een popup camera heeft en er geen vervelend gat/bezel in/op je scherm zit.
Zoek je een goedkope telefoon die toch alle functies van een flagship heeft, en ben je daarbij niet al te gehecht aan bouwkwaliteit? Dan is dit zeker een goede telefoon om te overwegen.
Wil je, net als ik, een mid-ranger met leuke functies die ook stevig in elkaar zit? Kijk dan verder.