€ 627,03 bij Amazon.nl Marketplace

Samsung Galaxy Note20 Ultra 5G 256GB Zwart Review

26 oktober 2020, laatste update op 28 oktober 2020, 184 views Rapporteer
Testpanel +1

Samsung Galaxy Note20 Ultra Brons - Voor de liefhebbers van grote smartphones met een bijna complete features lijst.

Pluspunten

• Scherm
  • S-Pen
  • Design
  • Camera's

Minpunten

• Accuduur
  • Prijs
  • Langzame snellader

What’s in the box:
Dat is letterlijk al een geruime tijd een ervaring op zich. Gezien ik het nu dien te doen met een test toestel, aangeleverd door Tweakers/Samsung was die beleving iets beknopter. De doos was namelijk al opengedaan en de plastic voor bescherming van de gsm was verwijderd maar wel netjes opnieuw in de doos gestopt. Buiten de gsm zelf zijn er ook USB-oortjes met gevlochten draad en een oplader te vinden. De oplader is een snellaad model tot 25 W en 3.0 A.

Toestel:
Het is een Samsung Note Ultra wat betekent dat je in de categorie grote smartphones valt. Dit is nu niet meer zo uitzonderlijk in vergelijking met vroeger maar een Note blijft wel een grote gsm. Dat laatste is al geruime tijd geen uniek verkoopargument meer. Groot betekent ook zwaar, maar als ik het vergelijk met een toestel van dezelfde grote valt dit goed mee. Met het camera-eiland achteraan heb ik meer probleem mee. De verdikking daarvoor is opvallend waardoor het toestel niet plat op een tafel kan liggen. Gezien het camera-eiland ook in de hoek van het toestel zit, heb je een onevenwicht in het toestel wanneer het neerligt. Dit is uiteraard simpel op te lossen met een cover, maar dit zal uiteraard voor extra gewicht en omvang zorgen.

Het toestel is IP68 waterdicht. Dit heb ik echter niet (durven) testen. Verder is er plaats voor 2 simkaarten en e-sim. I.p.v. de 2de sim kaart kan je er ook een micro SD kaart in kwijt. De bronzen look van het toestel valt op in een positieve manier. Het hele design van het toestel is gewoon af in mijn opinie. Brons is al een tijdje mode in de interieur wereld en valt ook hier op. Naar mijn inziens zorgt het voor extra elegantie. Heel opvallend is trouwens dat er geen vingerafdrukken op te zien zijn.

S-pen:
Het unieke verkooppunt van de Note is uiteraard de S-pen. Het is mijn eerste Note en ben dus een beetje op zoek moeten gaan naar de meerwaarde hiervan. Voor het (fijn) schrijven van notities of bewerken van foto’s is dit zeker heel handig. Leuk daarbij is dat je een realistisch ‘’schrijf’’ geluid hoort bij het schrijven/bewerken. Er is volgens mij amper of zelfs geen vertraging wanneer je de pen gebruikt bij invoering. Als je de pen uit het toestel neemt, krijg je direct enkele opties van wat je wilt doen. Dit maakt het uiteraard eenvoudiger om verschillende doelen te vinden voor de pen.

Bereik:
Ik heb vooral alle hoeken en kanten van het huis gaan verkennen waarvan ik weet dat daar minder bereik is. Dit is dus zeker geen goed gedocumenteerde wetenschappelijke studie, maar het is wel doeltreffend. Conclusie hier is dat ik geen gaatjes heb gevonden. Soms is het bereik heel beperkt tot maar 1 of 2 blokjes, maar dat is identiek hetzelfde met andere toestellen die ik heb gehad. Tijdens een bel test is de verbinding steeds stabiel gebleven wat in het verleden met andere toestellen niet altijd het geval was. Gezien er in de regio bij ons geen 5G is, heb ik dit niet kunnen testen.

Prachtig curved display:
Dit is allicht het grootste verkoopargument van dit toestel samen met de S-pen. Prachtig scherm met 120Hz verversingssnelheid. Dit maakt de beelden uiteraard super vloeiend en de kleuren spatten van het grote 6.9” scherm. Bediening met 1 hand is uiteraard lastig gezien de grootte. Omwille van de curve kan het soms ook voorvallen dat je ongewenst bepaalde aanrakingen doet. Dat heb ik vooral voor met het toetsenbord. Ik los dit altijd eenvoudig op door het toetsenbord iets kleiner te maken in de instellingen waardoor dit probleem wegvalt. Het uitzicht van zo’n infinitiy scherm vind ik schitterend. Meerwaarde is er amper buiten de uiterlijke kenmerken.
Bovenaan het scherm is een klein gaatje voor de front camera. Het blijft een zicht waar ik nog altijd niet aan gewoon ben maar het ziet er stukken beter uit dan een (brede) notch of zo’n waterdrop.

Gaming:
Samen met het toestel kon ik ook een Xbox controller testen. De controller is een Moga XP5-X Plus controller met ongeveer dezelfde lay-out en grote van een Xbox One controller. Daarbij zijn er wel enkele kleine wijzigingen van de plaatsing van de minder belangrijke knoppen die opvallen. Connecten met BT was een fluitje van een cent en je kan dus heel snel starten met gamen.
Met een Ultimate GamePass heb je uiteraard een ruim aanbod van games om te testen wat ik dan ook gedaan heb. Hier zie je de meerwaarde van het prachtige 120 Hz HD scherm. Met GP heb je de mogelijkheid om via de cloud te spelen wat betekent dat je games niet op het toestel moet installeren. Uitstekende combinatie dus om casual te gamen waar je maar wil zonder een aanslag te plegen op de (ruime) opslagmogelijkheden. Na laden van bv. Forza loopt dit zonder problemen of haperingen.
Ondanks dat de Moga controller iets lichter in de hand ligt dan een originele Xbox controller blijft de combinatie met de Note na verloop van tijd wel “zwaar” te wegen. Heel leuk dus om je enkele uren zoet te houden maar ik vermoed dat RSI snel om de hoek zal komen kijken als je uren en dagen deze combi wil gebruiken. Maar daar is het uiteraard niet voor gemaakt...

Accuduur:
In tegenstelling tot andere grote toestellen valt de accuduur hier een beetje tegen. Uiteraard nog voldoende om een hele dag mee te gaan maar mijn ervaring met soortgelijke grote toestellen van de concurrentie is 2 dagen accuduur niet uitzonderlijk. Bij beperkt gebruik zal dit bij de Note misschien lukken maar bij iets intensiever gebruik zal dit lastig zijn. Via de snellader is de batterij opgeladen in iets meer dan een uur wanneer er nog +/-20% resterende capaciteit is. Dit is goed, maar niet spectaculair in vergelijking met andere merken. Tijdens een nacht waarbij alles gewoon op blijft staan (buiten geluid), had ik een verlies van 12 a 20% aan capaciteit met het always on display op. Dit aanvaardbaar, maar kan volgens mij wel beter.

Software:
De basis is Android 10 en bij opstarten kreeg ik onmiddellijk een update voorstel. In een recente aankondiging heeft Samsung beloofd om 3 jaar Android OS-updates te voorzien voor hun toestellen. Dit kunnen we alleen maar toejuichen…
Zoals de meeste wel weten heeft Samsung een redelijk uitgebreide en soms zware UI bovenop Android. Dankzij de snelle CPU en 12 gig RAM-geheugen loopt alles supervlot. Samsung heeft een samenwerking met Microsoft gesloten wat betekent dat er al een aantal MS app’s vooraf op geïnstalleerd zijn. Naar schijnt is er ook een heel goeie samenwerking met Windows PC’s, maar helaas heb ik dit niet kunnen testen gezien ik Linux op mijn PC heb staan. Buiten de Microsoft apps is er ook obligate Bixby dat een vergelijkbare rol heeft zoals de Google Assistant.

Camera:

De Note heeft maar liefst 4 camera’s. 3 achteraan op het iets te dikke camera-eiland en 1 selfie vooraan via een punch hole in het scherm. Die achteraan bestaat uit een 12MP ultra wide, een 12MP telelens tot maar liefst 50x zoom en dan nog een 108MP grote + f/1.8
aperture lens. De selfie camera heeft 10MP met een goeie wide angle waardoor het mogelijk is om selfie’s te nemen met een grotere groep zonder “afvallers”. Omwille van corona is dat nu helaas geen optie…
Gezien ik enkele dagen vrij had, heb ik ruim de tijd genomen om de camera te testen.

Wanneer de Ronde van Vlaanderen door mijn straat langskwam, heb ik een leuke test kunnen doen van de snelheid van de camera bij bewegende beelden. Je kan in bijlage een GIF daarvan zien. Ik was best tevreden van het resultaat.

Verder heb ik ook tijdens een uitstap in de plantentuin van Meise een paar leuke testen kunnen doen van vooral de wide camera. Ik heb daar o.a. een foto genomen van een Sequoia mammoetboom van 40 meter hoog incl de voet van de boom. Zoals je kan zien aan foto kan die er volledig op. Dezelfde test is gedaan met een iPhone SE 2 en het was daarmee niet mogelijk de volledige boom op de gevoelige plaat vast te leggen.
Omwille van de 25 MB beperkingen in afbeeldingen kan ik helaas geen shots van de 108MP camera uploaden.

Update:

Ondanks de corona lock down met voornamelijk thuiswerk ben ik afgelopen dagen toch enkele keren naar kantoor gegaan omdat er enkele belangrijke meetings waren waarbij, indien mogelijk, fysieke aanwezigheid was aangeraden.

Tijdens mijn aanwezigheid op kantoor heb ik nog enkele leuke tools kunnen ontdekken.

Via DeX kan je namelijk op tv’s die Miracast hebben (mijn 7 jaar oude tv thuis heeft dit niet) films of foto’s casten. Dit is een handige tool om bv. foto’s of filmpjes te tonen van je gsm. Dit kunnen uiteraard ook komen uit de cloud. Tijdens dit casten kan je zelfs zonder probleem multitasken. Dus foto’s casten naar TV terwijl jij bv een mail leest. Uiteraard is het wel noodzakelijk een recente TV hiervoor te hebben.

Bovenop deze leuke tool is mij de laatste dagen ook opgevallen dat er een heel goede integratie en synchronisatie is met Windows, Office, Notes en Teams. Voorwaarde is wel dat je wel op beide toestellen dezelfde Microsoft account gebruikt en op hetzelfde WiFi netwerk zit. Ook leuk is dat je een emulatie doen van het scherm van de Note naar de PC. Die integratie met je windows zorgt er wel voor dat dit een perfecte werk gsm is.

Wat ook een leuke tool kan zijn moest die niet beperkt worden tot de Note20 ultra’s is UWB. Daarbij kan je snel content sharen met elkaar. Dit is dus vergelijkbaar met Airdrop maar met helaas nog meer beperkingen. Hopelijk komt daar wel verandering in...

Conclusie:
Perfectie bestaat niet, dit model komt niet in de buurt van perfectie. Dit wegens de hoge prijs, licht teleurstellende batterij en iets te langzame snellaadlader. Maar de S-pen, camera’s, design, prachtige scherm en het algemene wow factor van de gsm maken heel veel goed. Een gsm is voor sommige een statussymbool en zullen dit bij dit model zeker vinden. Aangezien de prijssetting is het ook ongelooflijk moeilijk om dit als de beste gsm van 2020 te bestempelen. Maar moesten de aangehaalde minpunten opgelost worden in een volgende Note kan dit wel misschien wel het geval zijn...

Heb jij ook een Samsung Galaxy Note20 Ultra 5G 256GB Zwart?