ASUS ROG Zenith II Extreme Alpha Review

23 oktober 2020, laatste update op 13 januari 2021, 735 views Rapporteer

Zakelijk dit moederbord gekocht daar het 256Gb ram ondersteunde. Voor CFD berekeningen is dat nodig/gewenst - oh wat heb ik een spijt van dit board.

De korte variant is een moederbord met een onstabiele BIOS versie die zijn interne hardware niet goed aanstuurt.

-- Update: Bios 1303 is een must!

Pluspunten

• Fancy display schermpje op het moederbord
  • heleboel knopjes op het moederbord, niet allemaal werkend, maar ze zitten er wel!
  • shiny surfaces! Nee echt, ziet er gelikt uit
  • Past in een 2U server case!

Minpunten

• Zeer hoge prijs voor iets zonder ondersteuning
  • VRM sturing is instabiel -- BIOS 1303 update helpt flink
  • Zeer trage boot-order -- aangepast na BIOS 1303 update!
  • Je moet een open case hebben om het display te kunnen zien en alle constante foutcodes te kunnen achterhalen (top met een 2U server case)
  • Knopjes op het moederbord, doen het niet altijd

1 van 5 sterren (Waardeloos)
Zakelijk dit moederbord gekocht omdat het zo ongeveer de enige was die 256Gb ram ondersteunde. Voor CFD berekeningen is een dergelijke hoeveelheid nodig/gewenst oh wat heb ik een spijt van dit board...

Vooral de voltage sturingen zijn super onstabiel en dubieus te noemen. Na dit debakel nooit meer ASUS....

Een dramatische bootloop bij het instellen van enig voltage (op zowel CPU als DDR) en niets dan crashes and vast lopers. Zodra je ook maar enige instelling probeert te zetten in voltage gaat het gewoon fout. Probeer ook vooral niet de lage waarden, een 1.35v op DDR4 en DOCP betekent vrijwel gegarandeerd een uurtje vechten om de bootloop te resetten (ja, die reset knop doet het ook niet altijd bij indrukken...). Voor de prijs is dit alleen al een no-go, maar het wordt erger.

Natuurlijk is het systeem namelijk operationeel gekregen, echter als je geheugen erbij koopt voor (gaat u even zitten) 1200 euro omdat dit het enige setje 256Gb van de QVDL is (ja, er zijn kleur varianten...), dan verwacht je dus ook dat het werkt op de geadverteerde snelheid van de Qualified Vendor List. Nu, het werkt, op 2666 MTs, CL23... niet 3200 CL15, nee, 2666 CL23. Ook deze trouwens niet stabiel, want zelfs op de meest basale versie moet je de voltage omhoog zetten om te voorkomen dat je geheugen fouten krijgt. CPU, een TR 3990x, draait super stabiel als je wederom niet aan het voltage zit. Zit je er maar 1x aan, ben je aan het vechten tot een default boot om het daarna terug in te stellen. Geheugen, gewoon onmogelijk om echt 'stabiel' aan te merken.

Dus neem je contact op met ASUS... en dit is waar het echt treurig wordt:
- probeer het even met een ander setje geheugen...
- ah, reset even het hele moederbord door de batterij verkeerd om in het moederbord te steken...

Iedereen heeft natuurlijk een tweede set van 8x32Gb 3200 MTs CL15 gewoon liggen, zelfs als bedrijf is dit toch iets te veel. De gehele verdere ondersteuning ging als een draaikolk de gootsteen door. De kortste variant is dat na een 4 uur debugging, waarbij elke DIMM individueel gecontroleerd is en getracht te booten is (er is een heel specifiek moment tussen check memory en de cpu boot waar de reset namelijk wel elke keer werkt, maar die leer je dus pas door een 100x dat knopje tevergeefs in te drukken) je altijd eindigt met een crash en een foutmelding die altijd naar iets anders wijst... Check CPU, check.. check... sure...

Natuurlijk is elke DIMM individueel werkend gebleken. Meestal werd zelfs de BIOS nog getoond op de DOCP waarden, maar dat was niet DIMM afhankelijk. De ene keer werkte een DIMM wel en de volgende keer dezelfde DIMM niet een tweede maal. Het is zo erg als dat zelfs compenseren voor een mogelijk te laag voltage (tot 1.43v) lopen testen, je simpelweg niet tot in het OS komt (ik moet het zo verwoorden... ik heb de login een keertje gezien!).

Dus een flinke uitleg hoe elke keer dat je iets van het voltage instelt de boel kapot gaat. Een hele lijst met alle geprobeerde variaties en de samenvatting. De server weer terug gezet op defaults, langzame waarden en weer aan het werk, tenslotte je investeert 9k in een server om dat terug te verdienen met je werk... Dus de reactie van ASUS Nederland.. de grootste koekenbakker die ik tot op heden meegemaakt heb:

- Kun je een filmpje maken hoe je deze instellingen invoert?

Ja joh, na een gehele samenvatting mag ik de server nogmaals offline gooien, uren verspillen om in beeld te zetten dat ik op DEL druk, AUTO => DOCP laden verander en op F10 en Enter druk... Ja, top, fijn koekenbakker!

ASUS is een lachertje.. Als je de voltages geheel automatisch laat draaien draait het allemaal nog het meest stabiel, maar ik vrees dat dit geen jaren lang gaat draaien en het een RMA zo niet vervanging wordt. Wat een bagger board en dat voor deze prijs. Nul ondersteuning en de volle arrogantie om het gewoon af te schuiven als 'tja het is maar voor consumenten en geen zakelijk board". Nooit van mijn leven dat enig bedrijf nog een ASUS board mag behouden als ik langs kom.

Voor dit board heb ik maar 1 advies, ontwijk het.. Er is minstens een bios of 2 nieuwer nodig voordat je dit met een lange stok pas mag beroeren. Het is niet stabiel, niet noemenswaardig noch zijn geld waard, helaas zit ik er zakelijk redelijk aan vast en kost het me meer om deze violen met een advocaat lastig te vallen. Als consument was het nu al een rechtszaak geweest...

---- EDIT -----

Inmiddels is de QVDL gewijzigd.. .geen revisies, geen verdere vermeldingen (gelukkig hebben we de emails) maar nu is elk type G.Skill van de lijst af gehaald en staat er spontaan 1 type van Kingston op... Een valueram versie KVR32N22D8/32 die het zou moeten doen in alle 8 posities. Ook Team is er nu bijgezet op wel gesteld 2400 MTS.

G.Skill Ripjaws V F4-3200C16Q2-256GVK doet het op 2666CL32 dus, maar aldus de QVDL van Asus wordt dat nu geheel niet meer ondersteund. Fijn dat er 0 feedback is geweest naar mij en ook erg fijn dat ze nu op deze wijze bevestigen dat het dus inderdaad, ondanks eerder van wel beweren, niet meer wordt ondersteund.

---- EDIT / UPDATE -----
Zonder enige mededeling of vorm van communicatie heeft ASUS een tweetal BIOS updates uitgevoerd sinds de laatste keer dat ik me aan dit heb geergerd... Ik had de hoop al opgegeven, dus het is mijn fout dat de update niet eerder is gekomen... De QVDL lijkt hersteld en er staan ineens twee BIOS updates. De laatste met specifiek betere ram ondersteuning... hmmmm.

En ja...

De laatste BIOS versie wist niet alleen al mijn geheugen tot in de BIOS te brengen op 3200 MTS CL16, het OS doet het ook en het blijft zelfs draaien tijdens full load calculaties. Lange duur nog niet gedaan, maar met enkel een overvolt op 1.42 (werkelijk komt iets lager uit rond 1.39 a 1.40) kan er mee gewerkt worden. Het systeem blijft wel hangen op sup 1.40's en wil dan geen OS laden, dus als je wel in de BIOS komt onder de auto 1.35v waarde maar niet verder...

Voltages lopen stabieler en er zijn ook wat updates op sensor info gedaan, als in ineens wordt het geheugen ook gezien en komen de temperaturen door.

Toch een top bedrijf he! Kunnen ze toch mooi wel oplossen als je maar hard genoeg schreeuwt op meerdere tech-sites dat de BIOS van dit specifieke moederbord niet in orde is. Bij deze vermoed ik dat indirect ook Linus en Der 8auer bedankt moeten worden voor hun wereldwijde bekendheid en toevallig ook met dit moederbord bezig te zijn geweest. Het staat me tegen, maar na braaf te willen helpen lijkt hard negatief aandacht trekken wel de werkende versie te zijn geweest.

Asus NL, ga je schamen... nu de beoordeling iets bijstellen, want het merendeel werkt nu wel beter en is over het algemeen voldoende... echter... je moet als nieuwe koper dus wel flink eerst alles bijwerken voordat het werkt!

Heb jij ook een ASUS ROG Zenith II Extreme Alpha?

@Freaky_Angelus
Jammer dat het MB niet is wat je er van had verwacht.
Ik wilde dit MB ook kopen maar als is dit zo lees moet ik voorzichtig zijn :-)
Welke versie MB heb je en welke BIOS versie heb je gebruikt?
Er is momenteel maar 1 BIOS (0807)... en het probleem lijkt zich vooral te beperken tot de VRM kant. Ik twijfel sterk aan problemen met de hardware, maar de aansturing en regeling van de VRM laat dus te wensen over. Het lijkt gewoon op een 'leeg lopen van condensators' en dus daarna geen stabiel voltage.

ASUS heeft ook bij de niet Alpha versie de bal al laten vallen en dan zeggen ze vrolijk dat je deze had moeten kopen... ROG Forum

Hardware lijkt erg interessant te zijn, software is een drama en ondersteuning is gewoon afwezig (en arrogant). Er zijn werkende combinaties (DerBauer en Linus hebben combos..) schijnbaar, maar DerBauer had onlangs al een probleem met zijn geheugen (en moest toen dat wisselen...de infamous drop TR in je socket vid) en de enige die ASUS expliciet noemt doet het dus ook niet (go figure).

Als je niet per se dit moederbord nodig hebt (zoals gezegd, het was officieel de enige die 8x32 ondersteunde van de zomer, geen idee of dat nog zo is) dan zou ik het vermijden. ASUS als 'bedrijf' raad ik gewoon sterk af na dit drama, maar dat moet je met je eigen korrel zout beoordelen ;)
@Freaky_Angelus Bedankt voor het delen van je ervaring, erg waardevol! Ik neem dit mee en kijk nog even naar een paar andere borden. Thanks :)
als je zakelijk koopt, waarom dan in hemelsnaam een consumenten bordje.

als jij 256GB nodig hebt aan ramm, dan moet je gewoon een supermicro workstation bord erin leggen, vaak met bijpassende 2u kasten en ECC support wat dan ook wel prettig is....
Ja bedankt voor het advies... Werk je toevallig bij ASUS? Niet weten wat de redenen zijn en meteen vertellen dat ik het verkeerde gekocht heb om dan zelfs iets te suggeren wat niet gaat werken. Daarnaast dat iets zakelijk gekocht wordt betekent niet dat de hardware welke als 'consument' is bestempeld dan niet mag deugen, wat het dus niet doet. Als ik dit als consument had gekocht, had ik dan wel over exact hetzelfde mogen klagen? Geen ondersteuning, geen correcte QVDL en melden dat ik iets anders had moeten kopen want niet inhoudelijke redenen?

Ter info:
- Dit bord doet wel ECC support, al zit er geen ECC op het enige type setje wat 256Gb zou moeten doen
- ECC gaat ook deze instabiliteit niet oplossen. Geen stabiel voltage is ook voor ECC funest.
- Dit bord doet wel TRX40 waar Supermicro geheel geen support voor dat type socket heeft
- En de 2U kast is geen probleem, past prima in elkaar namelijk.

En als je goed had opgelet, ja... de reden was de 3990x ... die is namelijk op een aantal punten ver superieur voor de software die ik draai t.o.v. EPYC's... alle EPYC's tot op heden (al zal ZEN3 daar wel eens verschil in kunnen maken).

Dus bedankt voor de reactie, je slaat met elk argument de plank mis en je klinkt letterlijk als de 'helpdeskmedewerker' die ook geheel niet geïnteresseerd was in een oplossing... Dat is waarom hier een negatieve review staat, zodat mensen weten dat én de QVDL niet in orde is én de ondersteuning 0 is vanuit ASUS.
Duidelijk dat de time to market te kort was om goed te testen, helaas zie je dit vaker..... De eindgebruiker wordt als testlab gebruikt....
Daar lijkt het wel op ja of harder gesteld 'testen?'...

Wat ik persoonlijk vervelender vind is de wijze waarop je niet serieus behandeld wordt en er op zeer snelle wijze een 'case closed' op gestempeld werd.

Helemaal omdat ik juist veel tijd en moeite stak in het vinden van wat er mis was. Wat dan ook vreet is dat dat ook nog echt het probleem bleek te zijn, want sinds de BIOS update in de laatste update tis voltage dus in te stellen en kijk; geheugen en cpu zijn spontaan wel in te stellen...

Niets fysieks gewijzigd buiten de BIOS en voila het werkt. Dat is best irritant om op terug te kijken.
Ik koop daarom ook nooit het eerste van het nieuwe, ik vertik het om m'n productie omgeving bloot te stellen aan end-user-testing.

Pc spul moet minimaal een jaar op de markt zijn tegenwoordig, voordat ik me eraan waag.

En industriële automatisering is nog erger: daar wacht ik regelmatig 5 jaar voordat er wat gekocht kan worden, omdat simpelweg vaak functionaliteit ontbreekt omdat de ontwikkelomgeving het nog niet ondersteund....

[Reactie gewijzigd door Adm.Spock op 24 juli 2024 18:08]

Je kaart Linus en Der 8auer aan, heb je toevallig ook wat content van L1Tech gekeken?
Wendell heeft, mijns inziens, toch wel echt de meest uitgebreide 'Threadripper' content en ik heb hem in meerdere(?) videos horen vertellen over het feit dat je geen 3200 moet verwachten als je 256Gb ram prikt.
Maar dit 'snelheid vs capaciteit' issue is iets wat al sinds Threadripper 1 bekend is, en het wordt volgens mij zelfs ook vermeldt op de AMD pagina (dat 3200 een max is welke je niet moet verwachten te kunnen behalen als je er 256gb over 8 sticks tegenaan gooit).

Betreffend de ondersteuning, daar heeft Linus het ook in meerdere van zijn videos over gehad (niet per se Threadripper maar volgens mij ook die, en wellicht zelfs specifiek over dit of een soortgelijk Threadripper mobo. in ieders geval kaart hij het elke keer aan bij modulaire telefoons en dat soort ongein).
Zijn, in mijn optiek logische stelling, is dat een fabrikant het niet kan veroorloven om veel R&D, support en QA te investeren in extreem niche producten met zeer lage oplage.
Zijn advies met de aanschaf van zulk soort producten is dan ook dat je ze 'as-is' koopt en dus niet raar moet opkijken als je een modulaire telefoon koopt om er vervolgens achter te komen dat een jaar later er nog geen enkele (nieuwe) module voor uitgebracht is en de fabrikant het 'project' stilzwijgend de nek om gedraaid heeft vanwege onvoldoende interesse.

Ik vind het erg rot dat je zo'n negatieve ervaring hebt gehad met dit moederbord. En ik hoop dat je mijn bovengenoemde opmerkingen niet al te persoonlijk op vat en ze neemt voor wat het is: welgemeend advies voor de toekomst. ;)
Niks persoonlijks opgevat, snap je punt ook prima.

Het probleem zit hem hier simpel in twee zaken. Het expliciet vermelden van wel werken bij die processor op 8 dimms en het daarna nogal bot afschuiven van enige ondersteuning zodra blijkt dat ze onjuiste informatie delen.

Inmiddels werkt alles dus sinds de update zonder enig issue stabiel op 3200 MTS CL16 en haal ik er 15% winst op mijn berekeningen mee t.o.v. de 2666 CL23 waarden....

Alleen moet ik je wel een beetje betwisten. Het verhaal dat Threadrippers geen 3200 of hoger aankunnen op hoge aantal dimms is niet correct. Ja Threadrippers zijn altijd al erg picky geweest op het geheugen, dat is mijn 1950X ook namelijk, maar i.t.t. Asus werkte het geteste en gevalideerde geheugen op de QVDL zonder problemen bij de concurrentie. Er is genoeg geheugen wat het kan, alleen veel geheugen is een klap duurder en vereist dan veel werk om stabiel te krijgen. Dat is letterlijk waarom je de QVDL volgt, niet omdat veel duurder 4000MTS CL15 Dominator spul het niet haalt, maar omdat je dat niet wil kopen voor die snelheid.

Zowel Linus als Der Bauer hebben meerdere builds afgerond op dit moederbord, al viel die van Linus op dat die af was nadat de updates uitkwamen. Het jammerlijke in dit hele verhaal is dat Asus doet alsof ze zaken hebben uitgezocht maar klaarblijkelijk dat niet hebben gedaan. Dus ze claimen de R&D wel gedaan te hebben, maar dat blijkt gewoon niet gedaan te zijn.

Als de QVDL geen waarde dus heeft, waarom dan überhaupt bijhouden, bijwerken of produceren?

Het meest wrange voor mij is dat ik aanbood hun te helpen.. te testen... En zo snel het voor iedereen werkend te krijgen, dat werd afgeschoten.

Zouden ze daar volwassenen en correct mee omgegaan zijn, had ik hier niet gewaarschuwd.

Edit-
Moet wel melden denk ik dat mijn 1950x Idd op slechts 4 dimms 3200 aankan, dat was toen al bekend. Toen... Was 16gb per module ook nog eens veel ;) dus de vooruitgang in de Agesa code is zeker positief te noemen. De huidige opvolgers in de Epyc lijn ondersteunen straks trouwens ook 3200 MTS.... Dat is wel de Zen3.

[Reactie gewijzigd door Freaky_Angelus op 24 juli 2024 18:08]