Roborock S5 MAX Zwart Review
23 oktober 2020, laatste update op 23 oktober 2020, 1.535 views
Rapporteer
Product gekocht
Slimme robotstofzuiger met werkende dweilfunctionaliteit. Verzamelt elke keer verrassend veel stof. Navigeert heel efficiënt doordat hij van elke verdieping een kaart gemaakt en opgeslagen heeft en altijd weet waar hij is. Bijbehorende Roborock-app werkt goed en is duidelijk.
Pluspunten
- Slimme navigatie
- Dweilen werkt echt
- 3 verdiepingen op 1 acculading
- Goede app
Dit is mijn eerste robotstofzuiger ooit, en daarmee ook een redelijke gok om te kopen. Het leek me altijd erg handig om tijd mee te kunnen besparen, en daarnaast ook gewoon een hele leuke gadget. Verder had mijn vrouw vooraf behoorlijke twijfels over het nut, maar na een paar dagen is ze al helemaal om!
Stofzuigen
De belangrijkste functionaliteit van dit apparaat is natuurlijk het stofzuigen zelf. En dat doet hij bijzonder goed. Als hij elke 2 dagen een rondje doet dan verzamelt hij verrassend veel stof en vuil.
Wanneer hij detecteert dat hij op een kleed of mat rijdt gaat de zuigkracht naar maximaal (aan/uit te zetten via app), zodat hij daar zoveel mogelijk vuil uit kan halen. Dit is totaal niet storend, want op kleed/mat is hij veel stiller dan op tegels/laminaat.
Het geluid wat hij produceert valt me sowieso mee, dat is duidelijk minder dan onze simpele reguliere stofzuiger. Bovendien is de zuigkracht via de app in te stellen en scheelt het best veel volume tussen de minimale en maximale stand.
Dweilen
De dweilfunctionaliteit is een leuke toevoeging, maar ik had er niet zulke hoge verwachtingen van. Echter, het werkt verrassend goed. Al de eerste keer was het verschil duidelijk zichtbaar.
Helaas worden schoonmaakmiddelen afgeraden vanwege het verstopt raken van slangen en spuitmonden. Maar gewoon warm water gebruiken en een klein scheutje schoonmaakazijn doet wonderen, en daarmee zal hij zeker niet verstopt raken.
Het watergebruik kan ingesteld worden in 3 standen (zelfs apart voor elke kamer) en op maximaal zetten levert geen natte boel op, onze tegelvloer met vloerverwarming is snel weer droog. Op een lagere stand denk ik dat het wel eens te weinig water zou kunnen zijn om effectief te dweilen, maar dat kan ook zo lijken door de vloerverwarming.
Navigatie
De navigatie is heel erg goed. Met de laserscanner bovenop maakt hij de 1e keer een kaart van de kamer (dus zoveel mogelijk stoelen e.d. van de grond gehaald). De keren daarna gebruikt hij de scanner om te bepalen waar hij precies is op die kaart, en om obstakels aan te zien komen en langzamer te rijden, zodat hij zachtjes tegen meubels en plinten aan botst met de obstakelsensor en dus geen schade maakt.
Heel handig is ook de multi-floor-support. Hij kan maximaal 4 kaarten (verdiepingen) onthouden. Als hij opgetild is en ergens anders neergezet, dan zal hij bij de eerstvolgende actie eerst een scan van de omgeving uitvoeren om te bepalen waar hij is. Hij herkent dan eigenlijk altijd de juiste kaart/verdieping.
Bediening
Voor de bediening kun je kiezen uit de fysieke knoppen op het apparaat, of 1 van de 2 beschikbare apps.
Fysieke knoppen
Aan/uit-knop: 1x drukken = begin met de hele verdieping schoonmaken, ingedrukt houden = in-/uitschakelen
Home-knop: 1x drukken = terug naar het oplaadstation gaan, ingedrukt houden = spot clean (1,5m x 1,5m rond de huidige positie schoonmaken)
Ik gebruik de fysieke knoppen af en toe, specifiek wanneer ik hem toch in mijn handen had omdat ik hem naar een andere verdieping heb gedragen. Het is dan het makkelijkste om even op aan/uit te drukken zodat hij die hele verdieping gaat schoonmaken, of op Home om hem terug te sturen naar zijn oplaadstation.
Xiaomi Home app
Hier heb ik geen ervaring mee. Deze app is bedoeld om meerdere Xiaomi smarthome-apparaten vanuit dezelfde app aan te kunnen sturen. Omdat ik alleen deze robotstofzuiger van ze heb, heb ik gekozen voor de simpelere Roborock-app.
Roborock app
Omdat het oplaadstation onder de bank staat kan ik dus niet bij de fysieke knoppen en gebruik ik bijna altijd deze app. En dat gaat bijzonder goed. Je kunt "Pin n Go" gebruiken om de stofzuiger naar een bepaalde plek op de opgeslagen kaart toe te laten rijden, bijvoorbeeld naast de prullenbak om zo makkelijk het verzamelde vuil weg te gooien. Daarna tik ik op de grote "Dock" knop om hem weer terug naar zijn oplaadstation te sturen.
Wat erg fijn is en erg goed werkt is de functionaliteit om no-go-zones en no-mop-zones op de kaart in te stellen. Wanneer je dat gedaan hebt zal hij daar ook echt niet komen. Erg fijn dat hij niet met die natte dweil over het vloerkleed of de deurmat gaat slepen.
Ik vind het wel een groot nadeel dat alle gegevens opgeslagen staan op Xiaomi-servers, maar dat is een keuze en risico die je bewust accepteert wanneer je slimme apparatuur uit China koopt. In ieder geval heb ik de stofzuiger zelf via mijn gasten-WiFi verbonden, gescheiden van de rest van mijn netwerk, maar dan nog gebruik ik wel de app op mijn reguliere smartphone.
Een verbeterpunt aan de app is wel het registratieproces. Op het registratiescherm staat niet wat de eisen aan het nieuw in te stellen wachtwoord zijn. Daarom heb ik er echt lang over gedaan om uit te vinden dat al mijn KeePass-wachtwoorden gewoon te lang waren. Ik heb allerlei wachtwoorden geprobeerd in allerlei samenstellingen, van simpel tot ingewikkeld, maar uiteindelijk kwam ik er achter dat ze allemaal simpelweg te lang geweest waren. Pas na succesvol aanmelden kon ik op het "Change password" scherm lezen waar wel de wachtwoordeisen staan: 6-12 tekens, minimaal 2 van (letters, cijfers, symbolen).
Belachelijk trouwens dat wachtwoorden maar zo kort mogen zijn, maar goed.
Support
Naar aanleiding van het niet kunnen registreren in de Roborock-app heb ik meerdere keren emailcontact gehad met Roborock EU Support. Helaas zitten er mensen achter die mailbox die OF totaal geen Engels begrijpen OF gewoon niet willen helpen. Elke keer dat ik een mail stuurde kwam er (wel redelijk snel) een antwoord terug waar ik totaal niets aan had, met vragen die ik eerder al beantwoord had, of opmerkingen die totaal niet van toepassing waren, of een niet meer kloppende handleiding voor een oude versie van de app.
Zij hebben mij in ieder geval helemaal niet kunnen helpen, uiteindelijk ben ik er zelf achter gekomen dat mijn wachtwoorden te lang waren.
Al met al ben ik bijzonder blij met deze aanschaf. Hij doet goed waar hij voor bedoeld is en bespaart ons veel tijd. En voor een robotstofzuiger met deze functionaliteit en intelligentie is de prijs gewoon goed. Zoals mijn vrouw laatst nog zei: "mijn geniaalste aankoop ooit".