Wat zit er in de doos
In de doos zitten de volgende onderdelen
- Handleiding
- Drill template
- Adapter
- Schroeven/pluggen
- De camera zelf
:fill(white):strip_exif()/m/241774/1Ku73cKiftk7NHxxm060qq2WZmZAaZxroRXxpyBPqVIlbJ27Pp?f=234x176)
:strip_exif()/m/241774/1Ku73c2o7DmewM81BhQaYIefqOGwZS7y0SAyf8qhK7w7NbCdnH?f=620xauto)
:strip_exif()/m/241774/1Ku73c3iRPfNWibLYsg9qC5sG2UsuyHVduKU9KGZQ1AsT2iHl5?f=620xauto)
Featureset
Deze camera heeft een paar unieke features die ik nog niet veel gezien heb. Nachtvisie met kleur is toch wel de meest opvallende. Hierop kom ik bij beeldkwaliteit uitgebreid op terug. Verder gebruikt de camera ook h265 compressie. Dat zorgt toch dat je langer kan opnemen met hetzelfde opslag formaat dan een camera die h264 doet. Goeie zet dat dit nu ook in camera’s gebruikt gaat worden. Verder kan deze camera mensen en autos herkennen. Handig om niet voor alles wat beweegt een notificatie te krijgen. Wat ik wel een minpunt vind is het gebrek aan 5GHz wifi. Voor de snelheid niet nodig maar in deze tijd zou ik toch verwachten dat dit er op zou zitten.
Wel een duidelijk pluspunt is dat deze camera een h264 videofeed heeft die je zou kunnen gebruiken op je eigen NVR. Hierdoor zit je niet aan het ecosysteem van EXVIZ vast maar kan je ook je eigen apparatuur gebruiken
Gebruiksgemak
De camera is makkelijk in te stellen. De app en zelf de camera helpt je verder met een aantal gesproken berichten. Bij het installeren kan je de QR-code op de handleiding scannen met de app. Je doorloopt de instellingen om je wifi te configureren en je bent klaar. Je kan de camera ook bekabeld aan je netwerk aansluiten maar deze optie heb ik niet geprobeerd. Via de app kan je nu de live beelden van de camera zien. Terug kijken kan ook. Dat kan via de geïnstalleerde SD-kaart of via de EZVIZ cloud. De laatste optie is wel betaald (24h cloud is wel gratis) dus deze heb ik niet getest.
In de app kan je instellen of je notificaties krijgt bij beweging. Ook kan je detectie zones instellen en zelf configureren dat alleen een bewegend persoon gedetecteerd word. Handige features om niet bij elke windvlaag een notificatie te krijgen. Ook heeft de camera nog en grote witte led-lamp die bij beweging aan kan en er is ook nog een sirene. Deze sirene is erg luid en nooit gebruikt worden denk ik. De felle led-lamp kan wel handig zijn om mensen af te schrikken. Wat ik wel mis is dat er geen schema ingesteld kan worden wanneer deze notificaties/alarmen gestuurd worden. Overdag hief ik geen melding als ik zelf door de tuin loop. Als er s'nachts iets gebeurt zou ik dat wel interessant vinden.
Verder zijn er nog een hoop opties om het beeld kwaliteit in te stellen. Mijn ervaring is dat hier weinig aan gedaan hoeft te worden en standaard instellingen prima zijn.
BouwKwaliteit
De camera voelt stevig aan. Zowel de camerabehuizing als de muurbeugel zijn van metaal gemaakt. De camera zit met een kogelscharnier aan de muurbeugel vast. Normaal ben ik hier geen fan van maar bij deze camera werkt die goed. Ook de ring waarmee je het kogelscharnier vast zet is van metaal. Ik heb vaak genoeg camera’s gezien waar dit van plastic is wat uiteindelijk altijd breekt omdat je ze te vast wil draaien. Ik ben blij dat het bij deze camera van metaal is. Ik ben alleen geen fan van de externe antennes op deze camera. Het ziet er raar uit en komt kwetsbaarder over dan dat ze gewoon intern in de behuizing zitten.
BeeldKwaliteit
Dit is toch eigenlijk het belangrijkste punt van de camera. Ik heb de verschillende beelden gemaakt op een aantal momenten van de dag. (kijk onderaan de review voor de foto's in het groot
Het eerste shot heb ik s'middags genomen waar de tuin half zon half schaduw heeft. De foto is wat flets qua kleuren maar wel scherp.
Hier een foto op een regenachtige dag
Deze foto is s'avons gemaakt waarbij de tuinverlichting nog aan staat. Alles is netjes en duidelijk te zien en zelfs de kleuren zijn nu nog erg goed op de foto
Deze foto is later op de avond gemaakt met de tuinverlichting uit. Van dit shot had ik eigenlijk meer verwacht. De onderste helft in de tuin is vrij donker. Ik denk dat er te weinig omgevingslicht in de tuin valt om goed het nachtzicht met kleur te kunnen zien. Echter zie je dit wel op de bovenste helt waar wel nog genoeg omgevingslicht op valt. Ik wil deze foto nog eens maken als er helder maanlicht is hoe het dan er uit ziet.
De tuin valt wel op te lichten als je de IR leds van de camera aanzet. Dan is alles duidelijk zichtbaar maar kleuren vallen dan wel een beetje weg
:strip_exif()/m/241774/1Ku7gD395Yg958aNZTdQGy2tjWDix1Y9NXh1kbfijbnCWYCXwi?f=620xauto)
Ondersteuning door fabrikant
Hier kan ik nu nog niet echt een uitgebreid oordeel over geven. De app en camera werken goed. Echter weet ik niet hoe lang EZVIZ zijn cameras gaat ondersteunen en hoe lang er updates beschikbaar blijven.
Prijs
De camera staat op moment van schrijven in de pricewatch voor 149 euro. Voor de features die je krijgt is een goede prijs. Hoe wel rekening dat als je niet een SD kaart wil gebruiken dat je een abonnement moet afsluiten of een NVR moeten hebben om de beelden op te slaan.
Samenvatting
De EZVIZ C3X is een camera met een paar unieke features voor een zeer goede prijs. De beeldkwaliteit is boven gemiddeld en lachvisie in kleur uniek. De camera valt zonder cloud abonnement te gebruiken door de SD kaart die je in de camera kan installeren. Wil je toch wat anders kan je ook ene cloud abonnement bij EZVIZ nemen of van een eigen NVR gebruik maken.