Degelijk robuuste telefoon, waar je rustig mee kan gooien. Wel heel veel bugs, en de kwaliteit van de camera is beneden alle peil.
Pluspunten
- magnetisch: je kan hem op de koelkast/whiteboard plakken
- beter dan een KidiConnect
- linkedin kan gedeïnstalleerd worden
- relatief weinig bloatware (maar google bar kan niet weg)
- twee microfoons, kan dus stereo geluid opnemen
- robuust, je kan er gewoon mee gooien
- leuke extra software
- genoeg geheugen (64gb)
Minpunten
- cam geluid uit: alleen shutter gaat dan uit, scherpstelgeluid is echter niet uit te schakelen
- camera erg slecht, beeld heel korrelig, alsof het een ingescande analoge foto is
- camera toch geen stereogeluid
3 van 5 sterren (Voldoende)
Inleiding
Ik had al een paar jaar de Samsung Galaxy A3 2017. Probleem met deze is dat het intern geheugen maar 16GB is, en ik liep de laatste maanden steeds vaker tegen deze grens aan. Dat was ook het enige probleem, voor de rest een perfect dingetje. De Land Rover is in bijna alle opzichten slechter, behalve dan dat het geheugen groter is, en de speaker doet het ietstje beter.
Waarom de Land Rover Explore?
Er zijn een aantal eisen die ik stelde aan de hand van mijn vorige telefoon:
3,5mm aansluiting, IP68, stereo geluid opnemen, USB-C, 64G, NFC en niet te groot.
Dat laatste lukte niet echt, en vooral met het Adventure Pack erbij is ie echt heel lomp.
Stereo geluid
Wat ik altijd irritant vind is dat in de specificaties bij smartphones er nooit bij staat of deze stereo geluid kan opnemen. Om stereo te kunnen opnemen moet een telefoon twee microfoons hebben, maar zelfs de aanwezigheid van twee microfoons betekent nog niet automatisch dat het geluid in stereo wordt opgenomen. Kennelijk hecht men daar weinig waarde aan, maar ik vind het wel heel belangrijk, want het is toch echt een wereld van verschil. Op youtube vond ik een tsjechisch filmpje welke door deze telefoon gemaakt was, waarbij het geluid ook in stereo was. Hiermee voldeed mijn telefoon aan de belangrijkste eisen (eigenlijk wou ik ook OLED, maar die kon ik in combinatie met de rest van mijn eisen niet vinden. Wel een beetje een domper om te constateren dat mijn exemplaar bij het filmen toch weer niet in stereo opneemt, maar dit is een softwareprobleem; een 3rd party Audio Recorder (van Dmitriy Ponomarenko) doet dit wel. Inmiddels een paar maanden verder, maar nog geen fatsoenlijke alternatieve camera app gevonden die wel in stereo kan opnemen.
Positieve punten
De externe speaker kan echt hard, zonder te vervormen. Hij zit ook op de voorkant, achter een grill van 45 bij 6 mm. Lekker breed, maar daaronder blijkt de speaker zelf toch stiekem maar hooguit 1 cm breed te zijn. Toch klinkt deze wel aardig. Nadeel is echter wel dat als ik heel zachtjes naar muziek wil luisteren, dat het laagste niveau al te hard is. Verder zit er relatief weinig bloatware op, en aangezien ik Linkedin niet op mijn telefoon hoef, heb ik deze verwijderd, en dat kon ook gewoon. Ook facebook is te deïnstalleren. En 64GB is echt véél!
Minder positieve punten
Ik was natuurlijk een OLED-scherm gewend, dus dan is LCD wel een stuk minder. In het donker is het scherm in de donkerste stand nog te licht, en buiten bij zonnig weer is de lichtste stand nog niet licht genoeg. En de camera is eigenlijk toch wel heel erg slecht. De foto's zijn soms gewoon heel erg korrelig, ziet er van dichtbij soms uit als een ingescande analoge foto. Een Kidizoom maakt veel betere foto's. Bij genoeg daglicht zijn de foto's nog wel te doen, maar ook nog niet echt om over naar huis te mailen. En het geluid van de shutter kan uitgezet worden, maar als ik dan op het scherm tik om te focussen wordt daarbij wél altijd een geluidje gemaakt, welke niet uit te schakelen is. En dit is notabene nog een knetterhard irritant geluid ook. En op het eerste homescherm staat een Google Bar, welke echt niet verwijderd kan worden.
Powerknop laag.
De knoppen zitten allemaal aan de linkerkant. De powerknop zit zo laag dat je niet fatsoenlijk de telefoon kan oppakken, of die knop wordt daarbij ingedrukt. Je moet de telefoon dus een beetje onderaan vastpakken om dit te voorkomen.
Adventure Pack
Dit is eigenlijk niet veel meer dan gewoon een losse powerbank, maar dan in een vorm waarbij het één geheel wordt met de telefoon. Door 2x4 sterke magneten blijft deze goed zitten, en zodra je hem op de telefoon 'plakt', begint de telefoon met het laden van de interne batterij. En het werkt ook niet helemaal zoals het volgens het boekje zou moeten. Verder zit er in deze externe batterij een keramische GPS verwerkt, voor een nog nauwkeuriger positiebepaling. Nadeel van het Adventure Pack is ook weer dat NFC het dan niet doet. Terwijl ik deze toch wel dagelijks nodig heb voor de boodschappen enzo. Het leuke van de 4 magneten die in het toestel zitten is dat je de telefoon ook op een vlakke metalen ondergrond kan plakken (koelkast, whiteboard of de buitenkant van je auto bijvoorbeeld).
Factory Reset
Bij de eerste ingebruikname was alles nieuw aan de telefoon, niks aan de hand dus, en heb ik ook bij de installatie aangegeven allerlei dingen van mijn oude telefoon via mijn google account over te nemen. Kennelijk is dit niet handig, want WiFi, NFC en Bluetooth werkten heel slecht, en vooral Bluetooth was verschrikkelijk. Ik heb er maanden problemen mee gehad, weleens gedacht aan een factory-reset, maar omdat ik hier en daar op het internet las dat Oreo 8.1.0 nogal eens problemen had met Bluetooth én omdat het een heel gedoe is i.v.m. alle data en geïnstalleerde apps heb ik dat lang uitgesteld, ook omdat ik niet het idee had dat de problemen daarmee opgelost zouden zijn. Pas toen ik een andere telefoon had (en mijn apps en data overgezet had), heb ik deze LRE een factory reset gegeven, en deze keer geen dingen van mijn oude account/telefoon over laten nemen, en sindsdien doet ie alles prima. Enige nadeel is nog steeds de camera, voor mij is de kwaliteit van de foto's gewoon te slecht.
Eigenlijk heb ik het hele Adventure Pack niet nodig. De interne batterij is 4000 mAh, en dat is bij normaal tot intensief gebruik (ruim) voldoende voor een hele dag. Bij licht gebruik kon ik er zelfs een keer 48 uur mee doen. Het laden gaat niet supersnel, duurt net ietsje meer dan 2 uur.
Echter is het Adventure Pack uitermate geschikt om als carkit gebruikt te worden: Het houdt de telefoon goed vast, en levert ook nog eens stroom aan de telefoon. Ik heb nu dus de Adventure Pack met dubbelzijdige tape op mijn dashboard geplakt, en in een sigarettenaanstekeradapter geprikt (die daar toevallig mooi onder zit), en er op deze manier een carkit van gemaakt: De telefoon kan hier dus heel makkelijk op- en afgedaan worden.
Twee jaar geleden kostte deze telefoon nog ruim 600 euro, dat is ie echt niet waard. De kwaliteit is middelmatig (camera en scherm), ik heb er een paar maanden geleden 249 euro voor betaald (incl. adventure pack), maar dat is ie nauwelijks waard. Slechtste telefoon die ik ooit heb gehad, vooral de camera is hopeloos.
Opmerking over de 4 foto's: De eerste 3 zijn ook echt dóór de Land Rover Explore gemaakt, op de vierde staat de LRE zelf, en is dus logischerwijs niet door deze telefoon zelf gemaakt.