€ 1.383,81 bij Amazon.nl

ViewSonic X10-4K Review

13 oktober 2020, laatste update op 18 maart 2021, 3.025 views Rapporteer

Ik heb de beamer nu ongeveer 8 maanden geleden gekocht. Ik heb deze beamer vooral gekozen vanwege de 4k HDR en 3D ondersteuning en de LED-lamp omdat ik wist dat de beamer ontzettend veel gebruikt zou gaan worden en tot nu toe erg tevreden over de resultaten!

Pluspunten

• LED == lange levensduur lamp (in theorie, eerste beamer hield het nog geen 3K uren vol)
  • HDR
  • 4K
  • Uitstekende speakers
  • Prachtige kleuren

Minpunten

• Zwartwaarden zijn middelmatig
  • Soms firmware issues
  • Slechte ondersteuning Google Home Assistent
  • Inputlag
  • Geen zoom
  • Oververhit in (default) Eco stand

3 van 5 sterren (Voldoende)
UPDATE: Na een aantal uren de nieuwe beamer in gebruik te hebben genomen krijg ik vaak de melding dat de beamer oververhit raakt en na 30 seconden wordt uitgeschakeld. Heel irritant als je midden in een film of game zit. De fans zijn ook bijna niet te horen. Mijn theorie is dat dit met de Eco stand te maken heeft. Ik heb hem inmiddels hier van afgehaald en de fans zijn nu duidelijker te horen en geeft geen melding meer. Een week later was hetzelfde echter aan de hand en was de beamer magisch terug naar de Eco stand gegaan. Dit zal ik komende tijd nog in de gaten blijven houden, maar voor nu moet ik de beoordeling toch aanpassen en 1 ster aftrekken. De beamer lijkt dus gewoon niet goed te werken in de default Eco stand. Ook vreemd dat de beamer niet extra gaat koelen als er wordt gedetecteerd dat de T te hoog wordt. Want buiten de Eco stand wordt de beamer dus veel beter gekoeld.

UPDATE: Na 13 maanden heeft de beamer het begeven. Ik krijg geen beeld meer. Hij start nog op, en kan nog scherpstellen (vermoed ik, want die geluiden maakt hij nog wel), maar er is niets te zien op het scherm. Nog geen 10% (ongeveer 2500 uur) van de potentiële levensduur van de lamp. Na heel veel gedoe om in contact te komen met de klantenservice van Amazon had ik de volgende dag meteen een nieuwe in huis. Nu hopen dat deze het langer volhoudt...

Mijn eerste review van een redelijke leek, maar ik geniet elke keer enorm als ik deze beamer gebruik, dat ik het niet kon laten iets over te schrijven.

Ik heb de beamer nu ongeveer 8 maanden geleden gekocht. Ik heb deze beamer vooral gekozen vanwege de 4k HDR en 3D ondersteuning en de LED-lamp omdat ik wist dat de beamer ontzettend veel gebruikt zou gaan worden. Na 8 maanden zit ik nu op zo'n 1500 uur en bij een normale DLP-lamp zou hij nu ongeveer vervangen moeten worden. Daarnaast wordt een LED lamp niet minder fel naarmate het aantal branduren oploopt. Ook wist ik dat de hoeveelheid lumen niet bijster hoog is, maar ik gebruik de beamer in een ruimte waarbij ik het licht volledig kan controleren (dedicated HT ruimte).

Ik wist dat ik niet de beste zwartwaarden zou krijgen, maar de felle en heldere kleuren zijn echt prachtig om te zien. Het beeld is met 4K content een lust voor het oog. Daarnaast zijn de ingebouwde Harman Kardon speakers echt boven verwachting goed. De inputlag is tijdens gamen duidelijk aanwezig. Gelukkig speel ik vooral games die geen hoge reactiesnelheid vragen (voornamelijk Fifa en rpg's). Films en tv hadden vooral last van vertraging met de audio, maar gelukkig kon ik dat oplossen door het geluid ongeveer 15ms te vertragen op de Denon x2500h waar ik alles op heb aangesloten.

De draagbaarheid van de beamer kan ook voor mensen een voordeel zijn. De beamer komt met een handige hendel waar de beamer aan op te tillen is. Als je hem echter ergens anders neerzet en je wilt het beeld op een specifieke grootte krijgen, heb je wel een uitdaging. De beamer heeft geen zoom optie waardoor ik de beamer in mijn geval (vast spanscherm) op een hele specifieke en vaste afstand van het scherm moet hebben voor een goed resultaat.

Ik heb geprobeerd de beamer te koppelen met Google Assistent. Dit is me tot op zekere hoogte gelukt. Ik kan het koppelen, maar zodra ik de beamer in de Home app open, krijg ik een foutmelding en kan ik er niets mee doen. De eigen ViewSonic app heeft ook enorm beperkte functies. Je kunt er de beamer aan en uit mee zetten en het volume regelen van de speakers. Ik had liever gehad dat ik er ook de instellingen mee zou kunnen openen en aanpassen want ik wissel vaak van kleurprofiel als ik wissel tussen film kijken, tv kijken en gamen.

Daarnaast heb ik tijdens een bepaalde firmwareversie vaak last gehad van dat de beamer spontaan aan ging. Dit was soms 's ochtends een nare verrassing omdat de beamer ineens een groot deel van de nacht aan heeft gestaan. Maar sinds de laatste firmware update lijk ik hier geen last meer van te hebben.

Al met al zou ik deze beamer zeker aanraden, maar vooral voor een ruimte waar je goed de hoeveelheid licht kunt controleren. Het gemak om de beamer te verplaatsen kan een reden zijn voor mensen om ook voor deze beamer te gaan, maar dat heb ik niet uitgetest omdat hij aan het plafond hangt.

Mochten mensen nog vragen hebben, stel ze gerust en ik zal proberen ze te beantwoorden. Wellicht voeg ik nog foto's toe van m'n eigen setup zodat iedereen kan zien hoe de beamer bij mij in de praktijk gebruikt wordt.

Heb jij ook een ViewSonic X10-4K?

eb je hem aan het plafond hangen, ius deze dan nog makkelijk mee te nemen? Wat is de afstand tot het scherm?
Ik heb hem inderdaad aan het plafond hangen omdat ik niet van plan ben de beamer te verplaatsen. Hij wordt wel zo in de markt gezet en gepromoot dat hij zo draagbaar is, maar dat is niet hoe ik hem gebruik. Ik zou hem dan van de beugen los moeten schroeven om hem mee te kunnen nemen. Mensen die hem op een tafeltje zetten zullen makkelijker van deze draagbaarheid gebruik kunnen maken.

De beamer heeft een throw-ratio van 1:0,8 en ik gebruik hem met een vast spanscherm van 110 inch (2,435 meter breed). Ik heb de beamer dus op iets minder dan 2 meter afstand van dit scherm hangen (2,435 * 0,8 = 1,948m). Afhankelijk van de grootte van het scherm waar je hem voor wilt gebruiken (of gewenste grootte van het beeld indien je hem op de muur projecteert), zal je hem dus op een andere afstand moeten plaatsen aangezien er geen zoom functie op zit. De grootte van de projectie wordt alleen bepaald door de afstand tussen beamer en beeld.
Hi!

Ik lees dat het mogelijk is om APK files te installeren op deze beamer. Ben je toevallig KPN glasvezel gebruiker? En zou de KPN tv app (Android) kunnen werken op deze beamer?

Gr, Bram
Volgende maand krijg ik KPN :) zal het voor je uitproberen
Vandaag KPN gekregen en meteen geprobeerd. Helaas werkt het niet met deze beamer. De iTV app van KPN heeft Google Play Services nodig wat niet wordt ondersteund door de beamer :(
Meh. Jammer. Bedankt voor het delen van je ervaringen!
Hoi Eddie,

Wat goed dat je zo uitgebreid te tijd neemt om deze beamer te reviewen!
Ik begreep dat je via de eigen store ook Netflix en Youtube kan installeren.. Maar in de omschrijving is dit weer een beetje vaag of dit nou wel of niet kan.. Het schijnt ook per regio te verschillen?

Heb jij Netflix en Youtube geinstalleerd als app op de beamer?

Thanks alvast!
Netflix is inderdaad te installeren
YouTube is een andere 3rd party app voor: "Smart YouTube TV", waar je gewoon alle YouTube filmpjes mee kunt bekijken en opzoeken.
Update (ook bovenaan in de review verwerkt): Na 13 maanden heeft de beamer het begeven. Ik krijg geen beeld meer. Hij start nog op, en kan nog scherpstellen (vermoed ik, want die geluiden maakt hij nog wel), maar er is niets te zien op het scherm. Nog geen 10% (ongeveer 2500 uur) van de potentiële levensduur van de lamp. Na heel veel gedoe om in contact te komen met de klantenservice van Amazon had ik de volgende dag meteen een nieuwe in huis. Nu hopen dat deze het langer volhoudt...
Nieuwe update over de nieuwe beamer geplaatst...
Geachte klant,
Bedankt dat u de tijd heeft genomen om uw feedback over de ViewSonic X10-4K te delen. Ons team stelt het zeer op prijs om de ervaringen en details van onze klanten te ontvangen!

Het is goed om te weten dat u de kleurkwaliteit, de ingebouwde Harman Kardon luidspreker en het ontwerp en de draagbaarheid van het product waardeert. En het maakt ons blij dat u in het algemeen veel plezier beleeft aan deze projector!

We verzamelen graag op- en aanmerkingen van onze gebruikers om ervoor te zorgen dat we onze nieuwe producten verbeteren en dienovereenkomstig bijwerken. Zo heb ik de ontbrekende zoom optie en instellingen knop doorgestuurd naar ons ontwikkelaars team.

We willen ook graag weten of u verdere hulp nodig heeft met betrekking tot de onderstaande situaties:

Voor de spraakbesturingsfunctie; het zou moeten werken met Google Assistent, aangezien het wordt afgehandeld op de telefoon, niet op de projector zelf. Voor deze functie raden wij aan om de vRemote app op uw telefoon te installeren. U geeft de commando's aan de Google Assistant app op de telefoon en die app stuurt de commando's door naar de vRemote app, die de projector bestuurt.

Wat betreft de projector die oververhit raakt en na 30 seconden uitschakelt, zou u zo vriendelijk willen zijn om contact met ons op te nemen via ons webformulier: https://www.viewsonic.com/nl/contact/ en ons nadere gegevens te verstrekken (serienummer en algemeen gebruik: grootte, temperatuur en ventilatie van de ruimte). Met deze informatie zullen wij de situatie analyseren en een oplossing vinden.

Wij blijven volledig tot uw beschikking indien u vragen heeft en hopen spoedig van u te horen.

ViewSonic Team
Viewsonic is in mijn ogen (zegt dus niks) een goedkoop merk...Maar zo'n brief van het Viewsonic Team kan ik zeer waarderen. Vooral dat ze willen weten wat er fout gaat (laatste alinea).

Ik wil graag nog van je weten of je de beamer kunt gebruiken terwijl je geen tot weinig verduistering toepast.
Heb zelf een Asus B1M LED beamer(tje), maar die heeft zo weinig helderheid dat alles dicht moet.
Ik heb inmiddels het 3de exemplaar aan het plafond hangen die het tot op heden goed lijkt te doen :)

Toevallig heb ik de beamer de afgelopen week wat keren buiten getest met de buren door de wedstrijden van het Nederlands elftal op de oprit te tonen. Dit was tot na een half uur na zonsondergang niet goed te doen en het beeld was (zeer) slecht zichtbaar.

Ook binnen zou ik deze beamer niet in de woonkamer gebruiken bij daglicht. Daar is de beamer gewoon niet fel genoeg voor. Het beeld is prachtig, maar daarvoor moet wel alles dicht.