De Nuki gekocht i.c.m. de bridge. Toen wij onze woning betrokken wist ik al van het bestaan van de Nuki en dat ik deze uiteindelijk zou willen gebruiken, dus bij het plaatsen van nieuwe cilinders direct gezorgd dat de voordeur is voorzien van een cilinder met paniek/hotel functie. Hierdoor kan je met de sleutel alsnog je deur opendoen omdat een dergelijke cilinder aan beide zijden een volledig ingestoken sleutel ondersteunt.
Op zich is het hebben van deze cilinder geen must, zeker als je nog een alternatieve toegang (achterom, garage) hebt bijvoorbeeld. Doordat de Nuki werkt op batterijen kan je ook tijdens stroomuitval nog gewoon je deur openmaken via je smartphone of fob. Als je geen alternatieve ingang hebt zou je een dergelijke cilinder kunnen overwegen. Je hebt de sleutel enkel nodig voor noodgevallen dus dat deze niet past op je andere cilinders maakt minder uit. Sommige cilinders kunnen geleverd worden op je huidige sleutels (ik heb sloten op code), dus wellicht is dat voor jouw situatie mogelijk. Nadeel is dat er wel weer een slordige 80 EUR bijkomt voor een cilinder met hotelfunctie die op maat gemaakt wordt voor je bestaande sleutels.
Installatie
Installatie was echt een eitje. De app, welke in het Nederlands beschikbaar is, loodst je door de stappen heen. Tevens zit er in de doos een klein boekje waarin de installatie wordt beschreven. Ik kon gelukkig gebruik maken van de A plaat waardoor je deze met schroefjes vastzet tegen het uitstekende deel van je cilinder aan de binnenzijde. Sleutel in het slot steker en de Nuki klikt vast.
Configuratie
De app loodst je door de configuratie heen. Je slot zal worden 'gekalibreerd' en je kan daarna de deursensor (een opplakbaar magneetje) plaatsen zodat de Nuki kan detecteren of de deur dicht is of niet. Binnen 10 minuten het ik slot op de deur zitten en helemaal geconfigureerd. De deurstatus (via het magneetje) is nog Beta zag ik in de app.
Gebruik
Je kan allerlei opties instellen, zoals het bijhouden van logs wanneer het slot of deur ontgrendeld/geopend wordt. Ook is handbediening mogelijk door aan de Nuki knop te draaien. Ook dit zie je terug als een handmatige ontgrendeling/vergrendeling.
Auto-unlock
Een feature is de auto-unlock die werkt o.b.v. geofencing. Als je minimaal 100m verwijderd bent van je deur, en je komt terug, dan zal de Nuki vanzelf ontgrendelen. Hiervoor is wel permanente locatietoegang nodig. Ook moet je zorgen dat je telefoon de Nuki app niet beperkt. In mijn Oneplus 6T was het voldoende de app in de batterijmanager geen restricties op te leggen. De Xiaomi van de mrs was wat lastiger, maar dankzij
https://dontkillmyapp.com ook geen probleem. Getest en dit werkt goed. Zodra ik de oprit oploop hoor ik het slot omdraaien en kan ik naar binnen. Ook als ik wegga en trek de deur dicht zal Nuki mij herinneren dat ik weg ben en vergeten ben de deur op slot te doen. Ook dit is uit te zetten als je dit niet wenselijk vindt.
Er is in te stellen wat de minimum afstand moet zijn dat je weg bent (standaard 100m) en hoe lang het slot moet zoeken naar je telefoon (standaard 20 minuten). Deze feature werkt niet in Nachtmode.
Nachtmode
In Nachtmode zal je slot op het opgegeven starttijd de deur vergrendelen (indien deze nog niet op slot is), in mijn geval draait deze naar het nachtslot (2x rond). Auto-unlock verzoeken werken niet, maar je kan nog wel met de app binnenkomen door de app te openen en op ontgrendelen te klikken. Je kan aangeven of je in Nachtmode wil hebben dat het slot altijd zorgt voor een vergrendeling, dus als iemand later thuiskomt en die vergeet de deur te vergrendelen, dan zal Nachtmode ervoor zorgen dat deze alsnog wordt vergrendeld. Jammer is dat je geen schema kan opgeven per dag of voor werkweek/weekend.
Gebruikers
Iedereen krijgt dezelfde app voorgeschoteld. Zodra je een 2e gebruiker toevoegt, vraagt de app om een PIN in te stellen, zodat de nieuwe gebruikers niet je slot kunnen beheren. Een 'lite' versie is er niet. Gebruikers kunnen nadat je ze hebt uitgenodigd de app downloaden, en dienen binnen 48u de door jouw aangemaakte 'invite' te accepteren anders vervalt deze. Je kan een gebruiker beperken op tijd, en of ze gebruik mogen maken van auto-unlock. Ook als je personen hebt die bijvoorbeeld enkel op woensdag toegang nodig hebben is dit in te regelen. Ook kan je een toegangsrecht laten verlopen, dus enkel een bepaalde periode, handig voor vakantie bijvoorbeeld.
Bridge
De bridge is een vierkant blokje wat je in het stopcontact steekt, en je kan deze via dezelfde app beheren. Instellen is een fluitje van een cent. Enige nadeel is dat deze dichtbij je slot moet hangen vanwege het bluetooth gedeelte. De bridge zorgt dat je je slot ook op afstand kan bedienen als je niet thuis bent. Het is niet verplicht de bridge te gebruiken, maar ik wilde het setje graag compleet om ook op afstand mijn slot te kunnen bedienen.
Integraties
Ik heb Nuki web geactiveerd, zodat je je slot ook via het web kan bedienen via de Nuki website. Hiervoor voegt Nuki automatisch een gebruiker toe aan je slot. Standaard staat dit uit. De Nuki webtoegang is een vereiste als je je slot wilt koppelen aan Google Assistent. Je kan dan Google vragen je deur te vergrendelen, of te openen. Dat laatste kan alleen als je een PIN instelt die je dan moet opgeven. Zelf niet gedaan, dus Google kan mijn deur enkel vergrendelen. Status opvragen (is de deur vergrendeld?) kan ook.
In de bridge kan je een API sleutel aanmaken die je weer kan gebruiken. Ik heb Home Assistant draaien en die heeft ondersteuning voor Nuki via de bridge. Als je een token in de bridge aanmaakt dan kan HA deze gebruiken, en kan je de status van je slot zien. Gebruik geen speciale tekens in de naam van je slot, anders kan je de integratie niet opzetten. Hier liep ik tegenaan omdat er " stonden in de naam van het slot.
Batterijen
Standaard worden 4 Duracell AA batterijen meegeleverd, erg netjes! De app detecteert of je oplaadbare batterijen gebruikt of niet, en doet daar optimalisaties voor. Wat die zijn weet ik niet, ik moet nog zien hoe lang mijn Duracell setje meegaat. Als het slot batterijen vreet, overweeg ik wellicht een goede set oplaadbare batterijen te kopen. De app informeert je tijdig wanneer je de batterijen moet wisselen.
Ik ben erg tevreden over het product. Een slim slot is toch wel een dingetje, het is de toegang tot je huis. Ik ken Nuki al vanaf het Kickstarter initiatief. Waarom zolang gewacht met de aanschaf? Tja, andere prioriteiten, en het is best een uitgave, maar het is het dubbel en dwars waard. Enig minpuntje is wellicht het lawaai. Voor mijzelf in de latere uurtjes een nadeel omdat we een open trap naar boven hebben, en lichtslapende kinderen. Gelukkig hoef ik zelden de deur nog te openen na bedtijd :-). Geen ervaring met de support van Nuki, niet nodig gehad door de uitgebreide instructies. Ook de website is in het Nederlands te raadplegen.
Update 04-01-2021
Vandaag de batterijen gewisseld welke mee zijn gekomen in de unit (Duracell). Ik heb er nu 4 inzitten van een bekend Zweeds warenhuis :-). Even kijken hoe lang deze meegaan, en of dat enig verschil maakt. Je kan merken dat het motorotje weer meer 'power' heeft gezien het geluid en de snelheid. Gezien ik een driepuntssluiting heb, vind ik het nog wel meevallen met het batterijgebruik. De deur gaat toch wat keren open gezien we 4x per dag met de hond wandelen.
Update 08-04-2021
Vandaag de batterijen uit Zweden gewisseld voor de oplaadbare variant van datzelfde warenhuis. Ik wilde het accupack bestellen, maar op het moment van schrijven is die uitverkocht. De Nuki detecteert nu dat ik oplaadbare batterijen in gebruik genomen heb.
Update 01-09-2021
Inmiddels heb ik een Nuki Powerpack in het slot zitten. De claim dat je er langer mee doet dan (oplaadbare) batterijen heb ik nog niet meegemaakt. De batterijen van het Zweedse warenhuis (update 08-04-2021) heb ik op 22-05 verwisseld voor een vol Accupack. Dit pack heeft het volgehouden tot 23/08, toen kreeg ik een pushbericht met de status "kritiek".
Het voordeel van het accupack is dat je het kan laden via een USB-C aansluiting (kabel meegeleverd), en je kan ervoor kiezen het accupack te laden terwijl het in het slot zit. Ik heb geen 230V in de buurt, dus dan zou het een haspeltje moeten zijn en over een nacht laden, maar dan is het net zo makkelijk om het accupack even eruit te halen, wat overigens vrij eenvoudig is: borgpen indrukken en het pack kan eruit.
Ik zal kijken of de nieuwe termijn langer meegaat, dat zou aan de laadcyclus kunnen liggen. De eerste keer moet je hem minimaal 10 uur laten laden, wat ik ook netjes heb gedaan. Vooralsnog is het voordeel dat je geen losse batterijen hebt, en geen oplader nodig hebt. Qua prijs (EUR 49,99 in mijn geval) valt het ook mee. Als je zelf geen oplader voor AA batterijen hebt, en je hebt de keuze om of het Accupack te kopen, of AA oplaadbare batterijen + lader, dan zou ik voor het accupack gaan. Als je kans ziet om een USB-C kabel in je kozijn weg te moffelen, dan zou je hem zelfs permanent onder spanning kunnen zetten. Dit wordt ook aangegeven op de website van Nuki. Voor mij niet interessant, maar voor een verhuurder bijvoorbeeld, kan dat een hele mooie aanvulling zijn.