€ 167,- bij bol

Tado Slimme Thermostaat V3+ starterkit, bedraad, Wit Review

5 oktober 2020, laatste update op 23 oktober 2023, 11.901 views Rapporteer

Makkelijk te installeren multi-zone systeem. Temperatuur instellen op radiatorknop, thermostaat en uitgebreid instelbaar via app. De app werkt fijn en biedt een aantal extra functionaliteiten.

Ik heb deze set gekocht vanwege de goede integratie met Homeassistant.

Tijdens het installeren had ik één issue, dat is snel remote door Tado opgelost.

Pluspunten

• Installatiegemak
  • Werking app
  • Integratie met homeassistant

Minpunten

• instellen op type cv ketel onduidelijk
  • afhankelijk van dienst op het inernet

Eisen

Omdat we deze winter moeten blijven thuiswerken was dit hét moment om een thermostaat te kopen waar je de temperatuur in meerdere ruimtes apart kunt regelen. Omdat ik op zolder werk en zou het zonde zijn om de huiskamer op te moeten stoken omdat het op zolder anders koud blijft.

En omdat mijn kinderen steeds meer tijd op hun kamer doorbrengen én ik niet 3x per dag wil controleren of ze de verwarming niet open hebben laten staan is de tijd rijp voor een geavanceerde thermostaat.

Twee producten vallen dan meteen op: Honeywell Evohome en Tado. Beide bieden redelijk vergelijkbare mogelijkheden en beide hebben een integratie met Homeassistent. Dat was voor mij een eis, aangezien ik Homeassistant gebruik.

De keuze is uiteindelijk de tado geworden, omdat tado een stuk goedkoper is dan Honeywell en ik de tado radiatorknoppen er mooier uit vind zien. Slanker, minder opvallend.

Kijk goed bij de diverse webshops en vergelijk. Webshops hebben regelmatig aanbiedingen of combipakketten en daarmee kun je aardig besparen. Ik heb uiteindelijk 8 radiatorknoppen gekocht.

Fysieke installatie

Het lastigste aan mijn cv installatie was dat sommige radiatoren oude kranen hadden. Even een uitleg: een radiatorkraan is het metalen geval aan de radiator. De kraan regelt hoeveel water er naar de radiator stroomt. Op de kraan schroef je dan een knop. Daarmee bedien je de kraan. Dat kan een simpele draaiknop zijn (open/dicht), een thermostatische knop (die je instelt op een temperatuur) of een slimme radiatorknop.

Een moderne kraan heeft in het midden een pennetje dat je kan indrukken. Hoe meer je het pennetje indrukt, hoe meer de waterstroom wordt afgeknepen. Rondom het pennetje zit een grote schroefdraad (diameter ongeveer 30 mm) en op deze schroefdraad draai je de knop. Voorbeeld van zo'n moderne kraan:

Vrijwel alle moderne radiatoren hebben zo'n kraan, maar in mijn huis zaten nog veel ouderwetsche radiatorkranen en die moesten vervangen worden. Voorbeeld van zo'n oude kraan:

Dat betekent: water uit het CV systeem laten lopen en kranen vervangen. Dat kan een loodgieter doen, maar ik heb vaker geknusseld en ben eerst langs de Warmteservice geweest om de juiste onderdelen te kopen. Tip: maak foto's van je situatie en ga ermee naar een cv specialist. Dat praat een stuk makkelijker.

Na het ombouwen van de kranen begon het leuke werk: het installeren van de tado knoppen en thermostaat.

Installatie Tado

Alle componenten binnen het tado systeem communiceren draadloos met elkaar. Dat gebeurt niet via wifi, maar via een eigen protocol op 868 MHz. Dat noem ik voor het gemak het 'tado netwerk'.
Een Tado slimme verwarming bestaat uit de volgende onderdelen:
  • een bridge: Deze verzorgt de communicatie tussen het lokale tado netwerk en de servers van tado, zodat je via de app je thermostaat kunt bedienen. De bridge is er in bedrade variant (internet via ethernetkabel) of draadloos (internet via wifi). Ik heb de bedrade variant gekozen. Met twee kabeltjes sluit je 'm aan op je router: een ethernetkabel voor de data en een USB kabel voor de voeding.
  • Een thermostaat: Deze vervangt 'het thermostaatkastje in je huiskamer' en zorgt ervoor dat je in deze ruimte via knopjes op de thermostaat de temperatuur kunt aflezen en instellen. Ook verzorgt de thermostaat de communicatie met de cv ketel. Als dus op zolder warmte nodig is en de thermostaat hangt in de woonkamer, geeft de thermostaat in de huiskamer het signaal aan de ketel om warmte te maken.
  • Eén of meerdere thermostaatknoppen: Deze regelen hoeveel warm water er naar iedere radiator stroomt. Tevens kun je op iedere thermostaatknop de temperatuur instellen.
Installeren begint met het installeren van de tado app op je smartphone of tablet. Daarna een account aanmaken bij tado. Vervolgen leidt de app je door de installatie heen. Als eerste de bridge. Daarna thermostaten en radiatorknoppen toevoegen. Per apparaat leidt de app je stap voor stap door de procedure heen.

Na ruim een uur had ik alle apparaten (thermostaat en radiatorknoppen) geconfigureerd.

Het enige minpunt aan de installatie vind ik dat het aansluiten op de CV ketel niet goed uitgelegd is. Er wordt vanuitgegaan dat een installateur dit doet en je moet voor dit deel de app laten voor wat hij is en op de tado site een installatiehandleiding downloaden.

Een tado systeem ondersteunt verschillende protocollen voor aansturen van de CV ketel: aan/uit, opentherm en diverse proprietaire protocollen. Elk protocol moet elektrisch anders aangesloten worden en ook moet je op de thermostaat instellen welk protocol je gebruikt.

Het elektrische aansluiten van de CV ketel vond ik erg makkelijk. Ik heb een ketel met opentherm en in de handleiding staat duidelijk op welke klemmetjes je een opentherm ketel aansluit. Tevens moet je op het thermostaatkastje instellen op welk protocol je gebruikt. Ondanks dat ik dacht dat ik dat goed had gedaan, sprong mijn CV ketel niet aan als ik ergens de temperatuur hoger zette.

Uiteindelijk tado support via de chat verteld. Tado support reageerde snel, binnen 10 minuten en daarna werkte het meteen. Goeie service dus, maar de documentatie kan op dit punt beter.

Ervaring

[i][Update 25-11-2020/i] Nu we een paar koude nachten en dagen hebben gehad, heb ik ervaring gekregen. De regelaar werkt goed. Ik zie weinig overshoot. Als een ruimte erg koud is, heb ik soms een overshoot van 1 graad, maar daarna wordt de temperatuur goed geregeld en blijft deze binnen +/- 0.3 graden van de gewenste temperatuur. Ook het moduleren (via Opentherm) werkt netjes. Eigenlijk merk op dit punt geen verschil met de vorige thermostaat (Remeha isense).

De tado app biedt de volgende functies:
  • Temperatuurschema instellen per ruimte. Dit gebeurt per weekdag
  • Handmatig een temperatuur instellen die tijdelijk afwijkt van het schema
  • grafieken van temperatuur en vochtigheid
  • Een rapport over de luchtkwaliteit met een advies om deze te verbeteren
  • Een advies voor energiebesparing. Met het advies en het rapport doe ik niet zoveel. Ik lucht regelmatig en ben al bewust bezig met energieverbruik.
Screenshot van de grafiek van temperatuurverloop:
Je ziet hier ook de luchtvochtigheid, ingestelde temperatuur (onderin) en hoe hard de verwarming heeft gewerkt (grijze vlakken). Handig.

Voor een paar euro per maand krijg je geofencing en openraamdetectie erbij. In de gratis versie zit ook openraamdetectie, maar dan krijg je alleen een notificatie bij een open raam. De betaalde variant zet ook meteen de verwarming uit in de ruimte met het open raam.

Aangezien ik homeassistant gebruik, heb ik dit betaalde abonnement niet nodig. Zie hieronder.

Ook is er integratie met Google Home, Apple Homekit en Alexa. Maar aangezien ik liever van dat soort dataverzamelaars wegblijf, heb ik daar niets mee gedaan.

Een risico is dat de tado service op het internet 'het niet doet'. Dan houdt uiteraard de app ophoudt met werken en volgens mij werkt het cv-schema dan ook niet meer. Maar je blijft lokaal de verwarming kunnen bedienen via de thermostaatknoppen en het thermostaatkastje. Je moet dan alleen niet vergeten de temperatuur omlaag te zetten als je gaat slapen. Net als vroeger.

Integratie met Homeassistant

Voor de liefhebbers! Tado integreert goed met homeassistant. Tado heeft een onofficiële api waar homeassistant gebruik van maakt. Op zich een risico, want geen support of garantie. Maar ik neem de gok erop dat de homeassistant community (en ook anderen, zoals Domoticz) actief en gebekt genoeg is om ervoor te zorgen dat dit blijft werken.

In homeassistant is tado simpel in te stellen door je gebruikersnaam en wachtwoord van je tado account in te stellen, et voila!

... dan krijg je een berg sensors tot je beschikking waarmee je heerlijk aan de slag kunt. Per ruimte krijg je: ingestelde temperatuur, vochtigheid, mode (weg/thuis), actuele temperatuur, verwarmingsvermogen (in %), open raam detectie en nog veel meer.

Daarnaast krijg je 'climate' objecten waarmee je de ingestelde temperatuur tijdelijk kunt aanpassen, hetzelfde als 'aan de knop draaien'. Ook kun je de mode (thuis/weg) veranderen.

Uiteraard werken alle apparaten hierbij samen: nieuwe temperatuur ingesteld in homeassistant is meteen bekend in de tado app en ook op de thermostaatknop. Als je een draai geeft aan een thermostaatknop weet homeassistant het binnen een minuut.

Met homeassistant bouw je, als je wilt, de betaalde features van het tado abonnement dus makkelijk na.

Heb jij ook een Tado Slimme Thermostaat V3+ starterkit, bedraad, Wit?

dank voor de duidelijke review. Moet je overal thermostaat kranen opzetten of kun je bijv de huiskamer met gewone knoppen houden en bepaalde ruimtes met slimme knoppen?

edit: laat maar, staat in het forum bij de tado draad! :D

[Reactie gewijzigd door tw_gotcha op 24 juli 2024 09:52]

@tw_gotcha (en voor anderen): Je kunt in bepaalde ruimtes de reguliere draai- of thermostaatknoppen op de radiatoren laten zitten. Dan worden deze radiatoren warm zodra je CV ketel warmte gaat geven.

Ik heb dat in mijn huis in de hal en de wc gedaan. Die hoeven niet apart geregeld te worden.

Ik weet niet of in de huiskamer een 'thermostaatkastje' (zoals in mijn review omschreven) werkt. Het zou in ieder geval inhouden dat je huiskamer ook warm wordt zodra je een andere kamer warm wil hebben. Dus ik denk dat je dat in de praktijk niet zult doen.
bedankt! dat had ik inmiddels uit het forum gehaald. wat mij nog een beetje tegenstaat is dat alle knoppen batterijen moeten hebben en dat die minder lang lijken mee te gaan dan beweerd wordt. ieder jaar een keer vervangen lijkt het...
Ja, da's een nadeel. Zodra de meegeleverde batterijen zijn uitgewerkt, ga ik over op oplaadbare. Je schijnt dan wel meldingen te krijgen dat de batterij bijna op is, omdat een oplaadbare batterij 1.2V geeft, in plaats van 1.5V bij een niet-oplaadbare. Maar dat neem ik voor lief en ik hoop dat Tado dit snel gaat fixen. Is een van de meestgehoorde klachten op de fora.
Ik heb ‘m hier liggen, maar nog niet geïnstalleerd. Ik heb nu een Vaillant ketel en thermostaat en ik weet niet welke features ik eventueel zou verliezen moest ik de thermostaat vervangen door de Tado.

De belangrijkste reden waarom ik ‘m gekocht heb is dat mijn thermostaat in de woonkamer staat (waar ook 4 radiatoren staan). In mijn thuiskantoor (een vroegere slaapkamer) staat slechts 1 kleinere radiator (berekend op slaapkamer) en die kamer krijg ik dus nooit warm in de winter omdat het in de woonkamer steeds sneller warm is en de ketel stopt met branden.

Hier loop ik ook tegen hetzelfde probleem als jij aan. In mijn woonkamer staan van die oude gietijzeren radiatoren met de klassieke draaiknoppen. Blijkbaar is het niet zo evident om daar een Tado thermostaatkraan in de plaats te zetten. Maar als ik het niet doe, dan gaat mijn woonkamer blijven verwarmen tot dat mijn thuiskantoor op temperatuur is. Dan heb ik het omgekeerde probleem van nu dus.

De luchtvochtigheid kunnen monitoren in elke ruimte vond ik ook wel een handige. Mits wat automatisatie zou ik een toekomstige airco kunnen laten ontvochtigen bij het overschrijden van een drempelwaarde (als ik niet thuis ben en zelf niet kan verluchten uiteraard).
@thomas.croonen Ja, dat is een probleem. Vraag na bij een installateur hoeveel werk het is om die oude radiatoren om te bouwen. Je ziet hoe ik het heb gedaan met mijn oude radiatoren: de kraan, die meteen hoekstuk is tussen de vertikale pijp en de horizontale ingang van de radiator vervangen door een bochtje en een stukje uit de vertikale pijp zagen voor de nieuwe kraan.

Als de diameter van de aanvoerpijp 15mm is, is het makkelijk zelf te doen als je een beetje handig bent. En anders kost het een installateur een paar uur werk voor alle radiatoren.

[Reactie gewijzigd door twiet op 24 juli 2024 09:52]

Ik ben een nieuweling op Tadogebied en begrijp daarom (nog) niet waarom ik naast radiatorknoppen ook een slimme Tado thermostaat nodig heb. Kan toch gewoon de temperatuur regelen met de slimme radiatorknop?
@ewfoto je hebt iets nodig om met de ketel te communiceren. Als je een radiatorknop opendraait moet iets een seintje aan de ketel geven om te gaan branden. Dat doet de thermostaat, want dat is het enige apparaat die een elektrische aansluiting heeft om een ketel aan te sturen.
Hoi twiet,

Fijne, uitgebreide en duidelijke review! Helpt mij zéér bij mijn keuze.

Een ding wil ik maar niet snappen:
Als de thermostaat (in de woonkamer) op 15 graden staat, en ik draai de radiatorknop in mijn kantoor naar 20 graden, wat gebeurt er dan? Wordt mijn woonkamer dan ook 20 graden?

M.a.w: kan het in een andere ruimte warmer worden dan in de ruimte waar de hoofdthermostaat hangt (en waar geen Tado radiatorknoppen zitten)?

Groet, Bachdus
@Bachdus
Nee.

Als je in de woonkamer alleen een Tado thermostaat hebt hangen en geen Tado radiatorknoppen op de radiatoren hebt zitten, wordt de woonkamer ook warm zodra de cv ketel aanspringt om het op kantoor warmer te maken.

Als je dat wilt, zul je dus op alle radiatoren in de woonkamer ook tado radiatorknoppen moeten plaatsen. Dan kun je echt de woonkamer en kantoor onafhankelijk van elkaar regelen.
Normaal heb je al thermostaat knoppen hangen. Je (woon)kamer wordt dan niet warmer als de thermostaat instelling. Dus zet je die op bijv 20 dan zit je goed. Met 1 extra slimme knop kan je dan woonkamer en extra kamer regelen.
Tip; Als je cv temperatuur op 40-50 zet en woonkamer op 20 en hal en werkkamer op tot bijv 18 dan hoef je geen slimme thermostaten in huis. Dan warmt je huis in alle kamers rustig op. En stook je gelijkmatig. Heb je een tijdklok op je domme thermostaat dan start je die een half uur voordat je opstaat. Dit voorkomt dat je huis smorgens koud aanvoelt vanwege de iets lagere verwarmingstemperatuur.

[Reactie gewijzigd door enermax op 24 juli 2024 09:52]