Garmin Venu Sq Music Edition Blauw (Blauw) Review

rufio64
4 oktober 2020, laatste update op 4 oktober 2020, 8.578 views Product gekocht

Garmin Venu Sq Music Edition Blauw (Blauw)

De Venu SQ (Music) is een fijne lifestyle watch met zeer uitgebreide fitness tracking features, voldoende sensoren voor de doorsnee mens en wat smartwatch functionaliteit.

Pluspunten

• Bouwkwaliteit, prima scherm
  • Uitgebreide statistieken
  • Accurate GPS
  • Off-line muziek (zelf uploadbaar, maak ook via bijv. Spotify)
  • Licht, draagt prettig
  • Body battery is een nuttige feature
  • Synchroniseert snel en probleemloos
  • Goede batterijduur

Minpunten

• Hartslagmeting mag uit als hij niet meer om de pols zit
  • Sleeptracking loopt nog een klein stapje achter bij concurrentie (geen slaapscores of naps)
  • User Interface op het apparaat kan wat beter

Mijn Fitbit Charge 3 begon kuren te vertonen na een recente update (15 maanden oud), en dus was ik op zoek naar een nieuwe fitness tracker. Het liefst iets wat ook meer als een horloge kon fungeren. Ik heb een maand afgewacht omdat er zoveel nieuwe product launches waren in deze categorie, maar uiteindelijk gekozen voor de Venu Sq (Music) van Garmin. Hieronder licht ik mijn keuze toe.

No more Fitbit

Mijn vriendin heeft ook een Fitbit, inmiddels haar vierde. Ik was ook wel lichtelijk teleurgesteld dat de mijne er mee ophield, maar het lag ook wel in de lijn der verwachting. Een logische vervanging voor de Charge 3 was de Charge 4 geweest. Echter, ik wilde een wat uitgebreider apparaat. Dan kom je bij Fitbit uit bij de Versa 2, Versa Lite, of de nieuwe Versa 3 of Sense. Echter: de korte levensduur, bouwkwaliteitsproblemen en het optrekken van een paywall voor bepaalde analytics waren voor mij voldoende redenen om definitief uit het Fitbit ecosysteem te stappen. Het voelt me te veel als 'planned obsolesence' en daar ben ik geen voorstander van.

Criteria

Ik doe casual aan hardlopen, fietsen en krachtsport, maar vind enig inzicht in bijvoorbeeld slaap en beweging daar buiten ook van belang. Ik was dus wat meer op zoek naar een lifestyle watch dan een echte smartwatch of een stappenteller, met een redelijke batterijduur en niet te veel franje. Hoewel ik Google Wear tof vind, is de batterijduur van dergelijke apparaten me echt wat te kort. Tevens heb ik eigenlijk geen behoefte aan iets met een speaker of microfoon.

Keuzes

Er is naast Fitbit een hoop andere keuze, zowel in het wat goedkopere segment, denk aan Xiaomi, of Amazfit, Huawei, etc ... als in het vergelijkbare of wat duurdere segment, dan kom je uit bij Polar, Garmin, etc ... Wat me opviel aan Garmin is dat het aantal klachten relatief aan Fitbit een stuk lager lag, de betrouwbaarheid en kwaliteit hoger dan het goedkopere segment, en visueel vond ik de Garmin's ook wat mooier dan alternatieven.

Garmin Modellen

Nu is er binnen Garmin ook nog wel wat keuze. Een Forerunner is voor mij niet helemaal de goede fit. Immers ik was meer op zoek naar een lifestyle watch. In het prijssegment, net hoger dan een premium fitness band, kom je dan bij Garmin uit op de VivoActive 3/4/4s of Venu, en de net uitgebrachte Venu Sq. Het vierkante ontwerp van die laatste moet je natuurlijk wel een beetje liggen.

Ik wilde niet een premium uitgeven voor features die ik weinig gebruik, maar muziek mee kunnen nemen (en mijn telefoon thuis kunnen laten bij hardlopen en fietsen), was wel een fijne pre. Uiteindelijk ging de keuze tussen de VivoActive 4s en de Venu Sq, aangezien de reguliere Venu wel net wat duurder is. Het grootste verschil tussen deze modellen is het scherm (VA4 = Transreflectief, Venu Sq = LCD), de sensoren (Venu Sq heeft geen Barometer en Gyroscoop), work-out animaties (heeft de Venu SQ niet), de vorm (uiteraard), en het gewicht (Venu Sq is iets lichter).

Het gebrek aan Barometer (om hoogte te meten) heeft als gevolg dat je binnen geen traploop meting hebt. Voor mij was dit niet voldoende reden om meer geld uit te geven aan de VivoActive 4(s), tevens vind ik een regulier LCD, dat af en toe aan gaat, fijner dan een transreflectief scherm. Dus, de keuze is op de Venu Sq gevallen.

Ervaringen

Na het apparaat een week uitgeprobeerd te hebben ben ik tevreden mee. Een aantal dingen die me op zijn gevallen:
  • Het is een snel en responsief apparaat, touch wordt goed geregistreerd. De knopjes op de zijkant werken prettig. Hij zit ook goed om de pols, en is ook 's nachts prima te dragen. De bouwkwaliteit is goed. Er zit een flinke bezel om het scherm, maar dat vind ik niet storend.
  • Het menu systeem op het horloge is te leren, maar op bepaalde vlakken niet super intuïtief. Heel veel dingen zijn gelukkig wel erg goed te customizen.
  • Het Garmin ecosysteem is even wennen, maar je kunt bij veel informatie. Mijn indruk is dat je, ten opzichte van Fitbit, meer bij de ruwe data kan, en dat vind ik zelf prettig. Het horloge, dan de app en vervolgens de website bieden oplopend steeds meer informatie.
  • Het stappentellen is vergelijkbaar met andere apparaten. Dat wil zeggen: het wordt afgeleid van beweging van de arm, en daardoor is het niet altijd accuraat. Voor een relatief verschil "ik heb meer of minder bewogen dan gisteren" is het echter prima.
  • De hartslagmeter stopt normaalgesproken kort nadat je hem afdoet, maar na een work-out blijft hij langer doorgaan. Dat ziet er wat frappant uit, en Garmin doet er denk ik beter aan om het dan niet zichtbaar te maken. Immers kijk je dan naar een modelmatige voorspelling, niet naar je echte hartslag.
  • De pulse oximeter werkt goed, maar verbruikt wel redelijk wat batterij. Je kunt hem ook uitzetten, of alleen tijdens het slapen aan laten staan (dat laatste doe ik, ik vind het inzicht dat het me geeft nuttig)
  • De Venu Sq heeft Garmin's body battery, en dat komt vrij goed overeen met mijn daadwerkelijk (subjectieve) energie niveau. Best een toffe feature die ook aardige adviezen geeft wat betreft inspanning en rust.
  • Je kunt je vochtinname makkelijk bijhouden met een app die er standaard opzit. Ik vond dit zelf een leuke extra.
  • De sleep tracking lijkt ten opzichte van de Fitbit wel net een stapje terug, ook detecteert deze geen korte slaapjes overdag. De slaap en waaktijd is in mijn ervaring wel accuraat, evenals 'awake' detectie gedurende de nacht. Garmin heeft ook een uitgebreidere versie van sleeptracking (Firstbeat) die net als Fitbit een slaap-score geeft. Deze is alleen beschikbaar momenteel op high-end watches. Wellicht dat Garmin die ook gaat uitrollen naar de Venu (Sq), want dat zou het kleine verschil met Fitbit denk ik geheel kunnen rechttrekken.
  • De GPS is accuraat tijdens hardlopen, ook afspelen van off-line muziek (ik gebruik losse MP3s) werkt prima via mijn bluetooth dopjes.
  • Tijdens krachtsporten kan de Venu SQ zowel het aantal reps bijhouden als de oefening die je doet detecteren. Dat werkt niet honderd procent correct, maar het is toch wel echt impressive, en handig.
  • De Venu Sq coached je ook wel een beetje, bijvoorbeeld als je stress hoog is dan biedt hij je aan een ademhalingsoefening te doen. Er zijn ook reminders om te bewegen, die je overigens ook uit kan zetten.
  • Er zit een soort noodhulp functie op, die alleen werkt als je je smartphone mee hebt. Daarmee kunnen emergency contacts worden gewaarschuwd. Niet iets wat ik vaak zal gebruiken, maar het is wel een leuke extra.
  • Ik gebruik de notificatie features niet, wel even mee gespeeld, maar vind dat irritant dus uitgezet. Garmin Pay heb ik niet geprobeerd, heb ik hem ook niet voor gekocht.
  • De batterij doet over een volle lading naar 20% zo'n 4 dagen. Dat is bij mijn normale gemixed gebruik (dus GPS bij buitensport, muziek af en toe, pulse oximeter 's nachts). Dat extrapoleert dus tot 5 dagen voor 100%. Dat komt overeen met wat Garmin zelf opgeeft.

Als je op zoek bent naar een apparaat dat primair een (zeer) uitgebreide fitness tracker met health features is, en daarnaast wat gelimiteerde smartwatch functies heeft, is de Venu Sq (Music) denk ik een prima keuze die competitief is ten opzichte van vergelijkbaar geprijsde alternatieven.

Heb jij ook een Garmin Venu Sq Music Edition Blauw (Blauw)?

Iets te snel gereageerd...

[Reactie gewijzigd door dec0de op 24 juli 2024 23:50]

Hallo,

Een tijdje terug heb je deze mooie review geschreven. Mijn vriendin en ik hebben hem met plezier gelezen en zij is op zoek naar een horloge om gericht te kunnen sporten. Na een knieoperatie en een flinke Coronabesmetting moet de conditie voorzichtig opgebouwd worden. Wij zijn heel erg benieuwd hoe tevreden je nu bent over dit horloge.

Is de batterij nog afdoende?
Hoe is het huidige gebruiksgemak?
Is het horloge makkelijk te bedienen tijdens het sporten? (Bezwete/koude handen)
Hoe gaat het om bijvoorbeeld een interval programma in te stellen en te gebruiken?
Is het scherm goed af te lezen in de volle zon?
Hoi,

Dank voor je complimenten. Vervelend om te horen wat er gebeurd is, maar goed om conditie weer op te gaan bouwen. Aangaande jullie vragen:
  • De batterij gaat zo'n 3 tot 5 dagen mee, meestal 4 of 5. Het hangt van het gebruik af, en ik laad hem meestal op rond de 10 - 20%. Daaronder gaat 's nachts de SpO2 meting namelijk uit tbv energiebesparing. Zet je SpO2 uit (heb ik nu in de nacht aanstaan), dan zal hij langer meegaan, ik verwacht dat dat zo een dag scheelt. Kortom: Het is dus zo ongeveer als verwacht.
  • Het apparaat bevalt nog steeds goed. Geen rare dingen mee gehad. Bediening op de pols werkt prima. Hij heeft meerder updates gehad, dat gaat heel soepel. Synchronizeren gaat ook altijd heel soepel en snel. Het werkt een stuk fijner als bij de Fitbit, want daar ging dat nog wel eens moeizaam.
  • Bediening: nooit een probleem mee gehad, zowel met blote handen, als met van die handschoenen met een plekje op de vinger voor het bedienen van het scherm. Dat werkt prima. Ik heb ook kleine handen en vingers. Het kan een overweging zijn om naar een Forerunner te kijken als je meer gaat rennen en meer tactile buttons wil, maar die hebben andere pros en cons.
  • Heb ik zelf eerlijk gezegd (nog) niet gebruikt, dus kan ik niet direct beantwoorden. Ik stel me voor dat dat vergelijkbaar is met de ademoefeningen en daarbij trilt het apparaat aan de pols met een verschillende duur om aan te geven wat er verwacht word. Dat werkt prima.
  • Ik heb nog nooit moeite gehad om het scherm af te lezen, ook niet in fel of direct zonlicht.
Hopelijk helpt dit jullie verder. Succes met het maken van een keuze!
Dank voor de uitgebreide en duidelijke reactie. Goed om te zien dat je er tevreden mee bent. Mijn vriendin is volgens mij wel om. Nog even een nachtje slapen en dan besluiten. Dank in ieder geval.
Het is een wat late reactie, maar wellicht interessant voor toekomstige lezers: een intervaltraining maken kan prima! Je kunt vrij eenvoudig je eigen trainingen maken via de Connect app waarbij je verschillende stappen kunt toevoegen en - erg handig- die stappen ook in een herhalingsloop met een instelbaar aantal herhalingen kunt zetten. Hierdoor hoef je niet 10x dezelfde stappen in te voeren.
Voor iedere stap kan je een aantal gegevens invoeren: het staptype (warming-up, cooling down, intensief, rust, herstel etc), type duur (op tijd, op afstand, druk op knop, calorieën, hartslag) en een type doel (voor hardlopen zijn de opties: geen doel, tempo, cadans, hartslagzone, aangepaste hartslag)

Je kan dus bijvoorbeeld instellen:
Stap 1: warming up: 5 minuten op hartslag 140
---- Herhaling 5x:
Stap 2: intensief: 1 minuut hardlopen, hartslagzone 5 (voluit)
Stap 3: herstel: 2 minuten, geen doel
---- Einde herhaling
Stap 4: cooling down: 5 minuten op hartslag 140

Waarbij je stap 2 en stap 3 dus 5x herhaalt. Op die manier heb je eenvoudig een intervaltraining ingesteld.
Het is trouwens ook mogelijk om een herhaling in een herhaling te plaatsen.
Je bent inderdaad wat aan de late kant. We maken inmiddels beiden gebruik van ons eigen apparaat. Hij bevalt erg goed!!

Dank voor deze uitleg, ik heb dit nog niet eerder geprobeerd. Leuk om in de vakantie eens mee aan de slag te gaan.
Dank voor je review! Ik zie dat je eerst een fitbit hebt gehad. Die heb ik nu ook, en wat ik erg handig vind is dat je om 10 voor het hele uur (telkens wisselende) aanmoedigingen krijgt (goed bezig ed). Biedt de Venu Sq dit ook?
Goede vraag. Volgens mij is dat er niet (exact op die manier), maar er zijn reminders tot move, en insights. Die laatste geven soms ook meldingen als 'je kunt je stappendoel nog halen', etc ... dat ligt een beetje in de richting. Het stappendoel past zich ook aan per dag en verlaagt zo de drempel als je een tijdje minder hebt bewogen en verhoogt hem voor extra uitdaging als je consistent actief bent.
Ah goed om te weten, dank je! Die insights klinken wel goed.