Inleiding
Een paar weken geleden heb ik in de poll van back2reality dag 8 aangegeven dat ik kans wilde maken om de Dynabook Satellite Pro L50-G-11H te winnen. Een paar dagen later ontving ik een bericht dat ik de winnaar was. Ik wil graag ook iets teruggeven aan de geweldige Tweakers community. Dus daarom deze review.
Specificaties
Totale opslagcapaciteit | 256GB |
pricewatch: Dynabook Satellite Pro L50-G-11H

Hardware
Behuizing & IO
Aan de rechterkant van de laptop vind je een usb 3 type A en de SDkaart lezer. Links zit de dc-jack, een ethernet aansluiting, een HDMI-poort, 2 USB 3.0 type A poorten en 1 USB 3.1 type C aansluiting. Ook vind je hier de koptelefoon aansluiting. Aan de voorkant zijn de status leds te vinden.
De type C aansluiting kan gebruikt worden om de laptop op te laden.
Alhoewel de laptop van plastic is gemaakt voelt hij goed aan. De behuizing is stevig en wiebelt niet tijdens het typen.
Onder op de laptop is een klepje te vinden om het werkgeheugen te kunnen vervangen of een RAM-stick bij te plaatsen.
Scherm & Webcam
De laptop heeft een full-HD 15,6 inch scherm. De kijkhoeken zijn goed en het scherm heeft een goede helderheid. In direct zonlicht heeft het scherm wel wat moeite. Ook de kleuren lijken prima, ik kan deze echter niet professioneel testen.
Bij de laagste helderheid is er een rare “bug”. Zodra het beeldscherm iets wits moet laten zien gaat de helderheid langzaam iets omhoog. Als er dan een donkere achtergrond van wordt gemaakt gaat de helderheid weer omlaag.
De webcam is 0.9MP en kan filmen in 720P 30fps. De kwaliteit is niet super. In zonlicht heeft de camera veel moeite om een scherp beeld te produceren.
Er zit een schuifje op de webcam waardoor een sticker op je webcam plakken niet nodig is.
Toetsenbord & Trackpad
De trackpad is gemaakt van plastic. Het formaat is prettig en alle gebaren worden goed geregistreerd.
De travel van de toetsen is naar mijn idee iets te kort. Het is niet zo erg als bij de Macbooks, maar ook niet zo goed als bij de Lenovo thinkpad serie. Gelukkig zitten alle toetsen op de goede plek. De functietoetsen kunnen gebruikt worden als multimediatoetsen.
Het toetsenbord is niet verlicht, dit kan een probleem zijn als het donker is.
:strip_exif()/m/811197/1Kmg0N1qBY0O5Vy6XGOFx9bH6kzjpKEwJkD8uP4p8yCuc5tEyM?f=620xauto)
Speakers
De speakers zitten aan beide kanten onder op de laptop. Het geluid kan vrij hard maar de kwaliteit vind ik wat tegenvallen. Voor een onlinegesprek zijn ze goed te gebruiken. Mocht je graag een film willen kijken of muziek willen luisteren dan zou ik persoonlijk een koptelefoon of externe speakers gebruiken.
Processor & Schijf
De koeling in de Dynabook zit wel goed. Bij een stress test kopt de CPU niet boven de 55 °C. Hierdoor blijft de laptop lekker stil. Dit komt waarschijnlijk door de lage TDP van de i5 (15 Watt). Ondanks de energiezuinige chip voelt de laptop snel genoeg voor de dagelijkse taken zoals browsen en officeprogramma’s gebruiken. Ook met programma’s die meer rekenkracht gebruiken, zoals EAGLE, heeft de laptop geen problemen.
De laptop bevat een 256GB NVME SSD. In een crystaldiskmark test haalt deze een sequentiële leessnelheid van 2125 mb/s en een schrijf snelheid van 1022 mb/s. Dit helpt zeker met het gevoel dat de laptop lekker snel is.
De opslag van de laptop is uit te bereiden met een extra 2,5" schijf. De kabel en bevestigingsmateriaal zijn niet inbegrepen bij de laptop. Er is wel een connector aanwezig voor een extra schijf op het moederbord.
Software
Na het opstarten van de laptop werd ik blij versast. Er staat een schone en redelijk nieuwe versie van windows 10 pro op (1909 op 25-09-2020). Qua voor geïnstalleerde applicaties staan alleen expressVPN en WinZip op de laptop.
/m/811197/1Ko5Sw1ba39US9JByrT3lP2qCwFZlNwEL5C4aD6jMKq9lUVxUl?f=620xauto)
Overig
Adapter
De adapter is vrij standaard. Een C5 kabel en een adapter blokje. De adapter kan 45Watt leveren (19V 2.73A)

Garantie
In het boekje dat bijgeleverd is staat dat er een fabrieksgarantie is van 1 jaar. Echter krijg je in Nederland standaard 5 jaar garantie. Hier hoef je als klant verder niks voor te doen.
De Dynabook Satellite Pro L50-G-11H is een snelle laptop met een matige webcam en speakers. Het toetsenbord typt prima en het scherm is top.
[Edit 7/1/2021]
Bij de actie werd aangegeven dat de laptop 5 jaar garantie heeft. Echter staat in het boekje bij de laptop en op de website dat er maar 1 jaar garantie aanwezig is. Op de website van Dynabook is wel nog extra garantie bij te kopen.
Is na uitleg van Tweakers en de fabrikant vervangen door: