Inleiding
Onlangs kwam ik erachter dat boven de linker oorschelp van mijn
pricewatch: Speedlink Medusa 5.1 Pro Gamer een scheurtje in het plastic zat. Ik ben altijd heel voorzichtig om gegaan met mijn headset dus ik vond dit natuurlijk erg vervelend en helaas had ik geen garantie meer. Ik besloot om nog voorzichtiger te doen want voor de rest werkte de headset nog prima. Helaas na een paar weken werd de scheur zo groot dat ik de linkerschelp niet eens meer normaal op mijn oor kon houden en het was dus hoog tijd voor een nieuwe.
Mijn voornaamste eisen voor de nieuwe headset waren een solide uitstraling, 5.1 surround geluid en goede prestaties. Verder wilde ik er niet meer dan 90-100 euro aan uitgeven waardoor ik een klein lijstje headsets over hield om uit te kiezen. Met deze eisen ben ik vervolgens op zoek gegaan en heb ik natuurlijk hier op tweakers rond gekeken en ook met google research gedaan. Al gauw kwam ik op de Roccat Kave uit omdat deze headset veel lovende reviews kreeg en er ook qua features/specificaties goed uit zag.
Van het merk had ik wel eens eerder gehoord maar sinds ik al jaren niet meer echt in de online gaming scene zit was deze me nog niet heel bekend. Iets over Roccat, een duits merk dat al bijna 2 jaar meedraait in de gaming scene met allerlei producten zoals headsets, muizen, toetsenborden, accessoires en meer. Veel van hun producten krijgen erg lovende reviews en daarmee vestigen ze toch behoorlijk naam. Daarnaast doen ze ook veel aan eSport sponsoring van grote / bekende clans en zijn ze vertegenwoordigd op grote LAN's en andere events. Een speler die je zeker onder de grote namen moet scharen en na deze review weet je waarom!
In deze uitgebreide review ga ik in op de verpakking waarin de Roccat Kave komt, de features die de headset te bieden heeft en kijk ik naar de bouwkwaliteit en afwerking. Zoals vanzelfsprekend zal ik op de kwaliteit van het geluid en de microfoon ingaan, welke ik nu een maand lang heb kunnen testen. Tot slot zal ik het nog hebben over het gebruiksgemak en de prijs van de Kave. Samenvattend zal ik nog de voordelen en nadelen opsommen.
Het systeem waarmee ik de Roccat Kave in gebruik heb genomen:
Verpakking
Bij het openen van de kartonnen doos was mijn eerste reactie..
'Wow, die is echt huge!'.
Je krijg een erg grote maar vooral ook mooie doos waarin je al de Roccat Kave en Remote al kan zien zitten.
Afbeelding 1: Doos front
De headset zelf zit in een plastic omhulsel die de boel bij elkaar moet houden en voor wat extra stevigheid zitten er nog 2 ijzerdraadjes
aan weerszijden van de headset aan het omhulsel bevestigd.
Afbeelding 2: Doos open
Verder zit er een zakje bij waarin wat handleidingen zitten, een 'Inari Case Mission' boekje met Roccat ID kaart en een 5.1 Surround Sound Demo CD.
Afbeelding 3: Doos inhoud
Afbeelding 4: Doos inhoud 2
En natuurlijk het belangrijkste, de Roccat Kave met de Remote.
Afbeelding 5: Headset
Inhoud:
• Roccat Kave – 5.1 Gaming Headset
• Tip’n’Control Desktop Remote
• Inari Case Mission boekje met Roccat ID kaart
• Quick Installation Guide / User Manual (PDF)
• 5.1 Surround Sound Demo CD
Features
De Roccat Kave wordt een lijst met features meegegeven die ik hieronder even kort zal toelichten:
5.1 surround geluid | Dit wordt verzorgd door een drietal 40mm speakers (Center, Front en Rear) en een 30mm vibratie unit. Deze speakers zijn in een 12° hoek gepositioneerd zodat je een nog beter onderscheid kan maken tussen de verschillende posities. |
Microfoon met Mute led | De microfoon is erg klein en lijkt fragiel maar voelt best solide aan. Je kunt hem in vrijwel elke stand draaien en zit, doordat die zo klein is, nooit in de weg en is desgewenst nog eenvoudig te demonteren. Verder zit er onder de microfoon een ringvormige led die aangeeft of de microfoon gemute is (led: aan) of niet (led: uit). |
Desktop Remote | Een klein kastje tussen de headset en pc die je op je bureau neerzet en waarmee je eenvoudig alle volume aanpassingen mee kan doen. Tevens zit hier een aan de voorzijde een knop om de microfoon eenvoudig te muten. Een voordeel van dit kastje ten opzichte van een volumeregelaar
in de vorm van een clip is het niet of minder in de weg zitten van de kabel en meestal breken deze clipjes erg snel af. |
2 Geluidsprofielen | Een game en movie setting waar ik in 'Gebruiksgemak' verder op in zal gaan. |
Aluminium skelet | Kun je niet zien maar de headset heeft in zijn geheel een solide gevoel. |
Comfortabele oorschelpen | De oorschelpen bedekken je gehele oor perfect en hebben een goede noise cancelling. Ook houden ze het geluid mooi binnen de oorschelpen waar het bij de Medusa ook iedereen in dezelfde ruimte kon horen wat je op had staan of aan het spelen was. |
Instelbare bass | Voor een zo goed mogelijke ervaring kun je de bass instellen via de Remote. |
Hoofdband met 3 pads | Gemaakt van hetzelfde materiaal als de kussens van de oorschelpen zorgen ze ervoor dat de headset comfortabel op je hoofd zit. |
Makkelijk mee te nemen | De headset is inklapbaar en gezien zijn formaat nog redelijk compact. |
Center/Front/Rear speakers |
Between ear cups and remote | 140cm |
Between remote and splitter | 180cm |
Between splitter and PC | 20cm |
Bouwkwaliteit en afwerking
Bij het uitnemen van de headset uit de verpakking merk je meteen op hoe stevig hij aanvoelt en hoewel hij erg groot oogt is het een relatief lichte headset. Verder valt ook meteen op dat in de hoofdband 'Roccat' er heel netjes in verwerkt staat wat toch een leuk detail is. De binnenkant van de hoofdband is bekleed met een soort van nepleer dat fijn aanvoelt en goed bevestigd is. Zoals bijna elke headset kan je ook bij deze de oorschelpen op hoogte verstellen zodat mensen met een klein maar ook groot hoofd er zonder problemen van gebruik kunnen maken. De microfoon is te demonteren en heeft een ledje die indiceert of de mic gemute is (aan) of niet (uit). Samenvattend steekt de headset goed in elkaar, voelt erg solide aan en is zeer mooi afgewerkt.
Hier is nog mooi te zien hoe de binnenkant van de hoofdband eruit ziet. Er zitten 3 grote pads bevestigd aan de binnenzijde voor een comfortabel gevoel.
Afbeelding 6: Hoofdband
Afbeelding 7: Headset
Kwaliteit geluid
Wat vergelijkingsmateriaal betreft ga ik uit van mijn vorige headset, de Speedlink Medusa 5.1 Pro Gamer, en mijn speakerset, de Teufel E300 (5.1). De headset heb ik nu een maand in gebruik en heb ik al erg goed kunnen testen met zowel (veel) muziek als games en ook heb ik wat films gekeken.
Om te beginnen zal ik het eerst hebben over de kwaliteit met het luisteren van muziek.
Gezien ik dit erg vaak doe en vrijwel altijd muziek op heb wanneer ik achter de pc zit is dit zeker een punt om goed naar te kijken. Het eerste wat ik dan ook met de headset heb gedaan is, na het bekijken van de 5.1 Surround Sound Demo CD, wat muziek opzetten en hier werd ik aangenaam verrast. Ik had her en der al gelezen dat de Roccat Kave wat geluidskwaliteit erg goed presteerde en dit was meteen al goed te merken. Met de Medusa klonk het, zeker in vergelijking met mijn Teufel setje, nogal blikkerig. Wat ik hiermee bedoel is een plattere/vlakkere klank waarmee het geluid weergegeven werd. Prima te doen als je er niet voor al te lange tijd naar hoefde te luisteren en met wat instellingen van de X-fi kaart klonk het al iets voller. Bij de Roccat Kave viel me meteen de volle klank op. Het geluid klinkt erg helder en het is gewoon een genot om er muziek mee te luisteren.
Natuurlijk kan het nog niet tippen aan een goede speaker set of top of the line headset maar voor een gewone user / gamer is het heel erg goed. Het blikkerige wat ik bij de Medusa nog wel eens opmerkte komt wel enigszins naar voren met het luisteren naar rock/hardrock, wat je vooral hoort bij het aanslaan van de bekkens, maar ook daar presteert de Kave wat mij betreft nog best goed. De bass komt goed naar voren en dit was ook een van de eerste instellingen die ik een wat lager had gezet omdat het nogal overheersend overkwam. Mogelijk kwam dit doordat het in vergelijking met de Medusa echt een sprong vooruit was want later heb ik dit nog een slagje harder gezet, waarschijnlijk gewenning.
De prestaties in games is natuurlijk ook niet geheel onbelangrijk aangezien het een headset is gericht op de gamers. Om dit goed te kunnen testen heb ik een aantal spellen gespeeld zoals Stalker Clear Sky en Stalker Call of Pripyat. Beide erg sfeervolle games waar je, mits je ervan houdt, echt in gezogen wordt. Deze ervaring wordt versterkt door het geluid en terijl je door de 'Zone' (wereld van Stalker) loopt speelt het surround geluid er goed op in. De ervaring was met mijn Medusa al goed maar de Kave laat zien dat het nog beter kan. Dat je hiermee beter het geluid kan positioneren is dan ook geen marketingpraat, de headset laat zien dat het in samenwerking met het heldere geluid nog nauwkeuriger kan. Hierdoor neemt de intensiteit van het spel (welk spel dan ook) heel erg toe en ook hierin presteert de Kave dan ook erg goed.
Al met al een zeer goede geluidskwaliteit, het klinkt heel helder en vol, het positioneel geluid is top en de bass komt op de juiste momenten naar voren.
Kwaliteit microfoon
Eindelijk heb ik de kwaliteit van de microfoon goed en uitgebreid kunnen testen. Door omstandigheden was dit steeds niet mogelijk vandaar dat het pas zo laat in de review is verwerkt.
Om de kwaliteit van de microfoon te bepalen heb ik het open source record programma
Audacity gebruikt voor het opnemen van stukken ingesproken tekst.
Met behulp van de windows geluidsrecorder of andere programma's als Teamspeak en Ventrilo kan het ook maar in het geval van de eerste zijn je instellingen heel erg beperkt en heb je een soort van ruis op de achtergrond. Waar deze ruis vandaan komt is me niet helemaal duidelijk al vermoed ik dat de pc, ondanks dat deze erg stil is, deels de oorzaak hiervan is.
In het geval van Teamspeak en Ventrilo ben je, als je met je clan of guild communiceert ook erg afhankelijk van de kwaliteit van de channel waar je in zit. Met Audicity heb je deze factoren niet en kun je nog erg veel instellen. Ook heb ik de achtergrondruis ook enigszins weten te onderdrukken door de microfoon ingangsvolume naar 0.1 te zetten.
Goed, genoeg over de methode de vraag is 'Hoe is de kwaliteit van de microfoon?'. Daar kan ik eigenlijk heel kort over zijn het klinkt gewoon heel helder en werkt hartstikke goed. Enige achtergrond geluiden worden tot een bepaald niveau eruit gefilterd zodat je goed verstaanbaar blijft. Het is natuurlijk niet te vergelijken met professionele apparatuur maar voor een headset ben ik zeer tevreden, zeker de beste microfoon die ik op een headset heb gehad.
Alleen maar afgaan op mijn mening is bij de kwaliteit van de microfoon wat lastig maar het is wel makkelijk om de lezer voor zichzelf te laten beoordelen. Bij deze dus een stukje opgenomen tekst:
Gebruiksgemak
Bij de Roccat Kave is het een kwestie van aansluiten en gaan met de banaan, het klinkt heel simpel maar dat is het ook. Het enige wat je dan nog hoeft te doen is de remote zo instellen dat het voor jou het beste en fijnst wordt weergegeven ook dit is in een handomdraai gedaan. Een minpuntje is het draad tussen headset en Remote maar net iets meer dan een meter lang is wat je bewegingsvrijheid enigszins beperkt. Al is het maar net de vraag of een langer snoer wel echt veel voordeel oplevert de Remote wil je toch het liefst binnen hand bereik houden.
De enorme headset zou je zwaar schatten maar dit valt heel erg mee het voelt relatief licht aan en zit erg lekker, je kunt hem meerdere uren achter elkaar op hebben zonder last te krijgen van je oren of hoofd. De oorschelpen bedekken het gehele oor en sluiten het mooi af van de buiten wereld, de
noise cancelling werkt goed. De kussentjes zitten ook erg lekker en je oren worden niet extreem warm (uitgaande van een wat mildere omgevingstemperatuur en niet het benauwde wat nu heerst).
De Desktop Remote heb ik al meerdere malen genoemd en in 'Features' al het een en ander over verteld.
Echter wil ik hier nog even wat verder op ingaan omdat het toch een volumeregelaar is van een ander kaliber dan een regelaartje in het snoer van de headset. Het kleine kastje heeft meerdere knoppen, een draaiknop en een klepje waarachter de schuifjes voor de verschillende speakers zitten en tevens een schuifje voor de twee profielen. Aan de voorzijde van de Remote zit de muteknop voor de microfoon, zet je deze aan dan zal de mic gemute worden en licht het ledje rondom de mic op. De draaiknop bovenop de Remote bepaald het volume en een minpunt is dat het niet duidelijk laat zien wat het huidige niveau is. Dit kun je wel in Windows zien maar niet op de Remote zelf en het wordt ook niet op het scherm weergegeven. In het midden van deze draaiknop zit een zeer onopvallende muteknop voor het gehele geluid. Verder zit er achter het klepje, zoals gezegd, de schuifjes voor het bepalen van het volume van de verschillende speakers.
Het schuifje voor het kiezen van een van de twee geluidsprofielen (Game en Movie) doet in het eerste opzicht niet zo heel veel maar er is wel degelijk wat verschil te horen. Als je tijdens het beluisteren van muziek de Movie setting aanzet is het geluid iets volleren is de bass iets meer aanwezig
dan op de Game setting. Hiervoor moet je dan wel erg goed opletten want wanneer je een film kijkt merk je er eigenlijk helemaal niks van. Of het dus echt veel nut heeft durf ik niet echt te zeggen, het verschil is ieder geval nauwelijks tot niet te horen.
Uiteraard heb ik hiervan een closeup foto gemaakt zodat je het (zo) goed (mogelijk) kan zien.
Afbeelding 8: Desktop remote
Prijs
De Roccat Kave is met zijn 80 euro niet de goedkoopste headset maar door wat je ervoor terug krijgt is het meer dan gerechtvaardigd. De headset geeft waar voor je geld, de kwaliteit van het geluid en microfoon zijn erg goed en net even wat beter in vergelijking met de Medusa. De bouwkwaliteit voelt heel erg degelijk en solide aan en oogt ook stijlvol, maar dat laatste is een persoonlijke voorkeur.
Al met al is het het geld meer dan waard en heeft de headset wat mij betreft een hele goede prijs-prestatieverhouding.
Roccat heeft met de Kave een zeer goede headset neergezet die de concurrentie flink laat zweten.
De headset heeft heel erg veel te bieden en scoort op de meest belangrijke onderdelen heel erg goed.
Hier staat de prijs dan ook wel naar maar voor wat je ervoor terug krijgt is het meer dan waard. Wat mij betreft een waar genot om op te hebben en hiermee weet Roccat zeker haar naam te vestigen tussen de andere grote merken.
Update 11-03-'11
De Kave heb ik nu bijna een jaar in gebruik en ik ben er nog altijd zeer tevreden over. De headset zit goed en je merkt nauwelijks dat je iets op je hoofd hebt zitten (ik niet tenminste). De kwaliteit van het geluid is, in combinatie met mijn X-fi Titanium, echt heel erg fijn. Een dure boxenset is uiteraard en flinke stap beter maar die vergelijking moet je ook niet willen maken. Je krijgt waar voor je geld met de Kave, de prijs is niet veel omlaag gegaan in een jaar tijd maar nog altijd concurrerend genoeg.
Update 10-08-'11
Ongeveer een maand of 2 geleden een 2e Kave gekregen van mijn vriendin zodat ik er niet mee hoeft te slepen wanneer ik bij mijn ouders ben. Wat meteen opviel is dat de microfoon wat strakkerzit en daardoor wat steviger in de headset geplaatst is. Daarnaast gaat het lampje van de headset zelf en de volumeregelaar vanzelf uit wanneer je de pc uit zet. Voor de rest geen grote veranderen en het is nog steeds een genot om deze headset op te hebben.
Voordelen:
+ Comfortabel
+ Goede noise cancelling
+ Kwaliteit geluid
+ Kwaliteit microfoon
+ Desktop Remote
Nadelen:
- Niet uit te zetten
- Lengte snoer tussen Headset en Remote
- Centrale volume draaiknop geeft geen indicatie wat het volume is
- Game/Movie setting heeft nauwelijks effect
Changelog:
- 29-08-2010 - Kwaliteit microfoon afgemaakt