Cookies op Tweakers

Tweakers is onderdeel van DPG Media en maakt gebruik van cookies, JavaScript en vergelijkbare technologie om je onder andere een optimale gebruikerservaring te bieden. Ook kan Tweakers hierdoor het gedrag van bezoekers vastleggen en analyseren. Door gebruik te maken van deze website, of door op 'Cookies accepteren' te klikken, geef je toestemming voor het gebruik van cookies. Wil je meer informatie over cookies en hoe ze worden gebruikt? Bekijk dan ons cookiebeleid.

Meer informatie

Gebruikers

Score: 5
1 review

Naim Mu-so Qb 2nd Generation

Prijs
Specificaties Stereo-speaker met Bluetooth/WiFi (netvoeding) - Bekijk alle specificaties
prijs volgen
Bekijk alle reviews

Naim Mu-so Qb 2nd Generation Review

+3
Dutchiee 25 september 2020, 6.225 views Product geleend
De reviewer heeft dit product te leen gekregen voor het schrijven van deze review.Dutchiee schreef afgelopen jaar 17 reviews, waarvan 47% gesponsord.

Naim Mu-so Qb 2nd Generation

NAIM is toch best een bekende in de high-end audio markt. Met de Mu-So Qb 2nd generation zet Naim nogmaals een topper van een speaker op de markt. In deze review ga ik dieper in op de mogelijkheden en voornamelijk kwaliteit.

Pluspunten

  • Afwerking, prachtig om naar te kijken
  • Geluidskwaliteit
  • Gemakkelijk in gebruik
  • Verlichting maakt het toch wel echt af
  • Voor een enkele speaker ben ik oprecht onder de indruk

Minpunten

  • De Naim app heeft geen ouderwetse EQ, niet dat het persé nodig is. Het zorgt wel voor extra vrijheid
  • Met 899 is het geen goedkope speaker

Eindoordeel

Score: 5
NAIM Mu-so Qb 2nd Generation

https://www.nl0dutchman.tv/reviews/naim-musoqb2/1-76.jpg

Inleiding

NAIM is toch best een bekende in de high-end audio markt. Met de Mu-So Qb 2nd generation zet Naim nogmaals een topper van een speaker op de markt. In deze review ga ik dieper in op de mogelijkheden en voornamelijk kwaliteit.

Specificaties

Laten we beginnen met de specificaties.

Audio Inputs
Streaming
Apple AirPlay 2, Chromecast Built-in, UPnPTM, Spotify® Connect, TIDAL, Roon Ready, Bluetooth, Internet Radio

Analogue Input
3.5mm Jack

USB
USB 2 (Type A connector)

Digital (S/PDIF)
Optical S/PDIF up to 96khz

Connectivity
Multiroom
Sync up to five Naim Streaming products and control via the Naim App.

Network
Ethernet (10/100Mbps), Wi-Fi (802.11a/b/g/n/ac), BLE v4.2

Formats
Internet Radio Formats
Windows Media-formatted content, MP3, ACC, Ogg Vorbis streams and MMS

Internet Radio Provider
vTuner Premium 5*

Audio Formats
WAV, FLAC and AIFF – up to 24bit/384kHz
ALAC (Apple Lossless) – up to 24bit/384kHz
MP3 – up to 48kHz, 320kbit (16 bit)
AAC – up to 48kHz, 320kbit (16bit)
OGG and WMA – up to 48kHz (16bit)

DSD- 64 and 128Fs

Bluetooth - SBC, AAC

Note: Gapless playback supported on all formats

Other information
Warranty
Two Years (details here)

Physical
Dimensions
210mm x 218 mm x 212 mm

Finishes
Burnished and anodised aluminium casework, CNC milled, bead blasted and anodised aluminium heatsinks, Dual-tone grey and black fabric grille.
Grille colour options in Olive, Peacock and Terracotta.

Weight
5.6kg

Power
Amplifier Output
300W – (4 x 50W, 1 x 100W)

Mains Supply
100V, 115V or 230V, 50/60Hz

Power Consumption
Typical use: 15W
Standby mode: < 2W
Deep sleep (No-network standby mode): < 0.5W

Speaker
Speaker System
Stereo 3-way; dsp-optimised dual auxiliary bass radiator acoustic system

Supplied with
Supplied with
Dual-tone grey and black grille, remote control, mains cables (market dependent), reset pin-hole tool and information booklets.

User Control
Handheld
Remote handset included and optional control app for iPad, iPhone, iPod Touch and Android devices

Remote Control
Infra-red (RC5)

Uitpakken

Vanuit Naim ontving ik een Mu-so 2nd Gen en een Mu-so Qb 2nd Gen. In deze review ga ik dieper in op de Mu-so Qb 2nd Gen.

https://www.nl0dutchman.tv/reviews/naim-muso2/1-2.jpg

https://www.nl0dutchman.tv/reviews/naim-muso2/1-10.jpg

https://www.nl0dutchman.tv/reviews/naim-musoqb2/1-3.jpg

De Naim Mu-so Qb 2 heeft redelijk wat opties:
Chromecast built-in, AirPlay 2, TIDAL, Spotify® Connect, Bluetooth®, Roon-Ready, Internet Radio, UPnP™ (Universal Plug and Play), Multiroom Ready, Digital/Analogue Inputs, USB, Remote Control, App Control (iOS™ & Android™), Loudness Control, Room Compensation, Alarm Clock, Qobuz, 300W Digital Amp, Remote Control en Room Compensation.

https://www.nl0dutchman.tv/reviews/naim-musoqb2/1-14.jpg

De Mu-so Qb 2 is in iedere geval netjes ingepakt. Een speaker netjes in een stuk stof, in een doos in een doos.
Naim levert met de Mu-so Qb 2 twee stekkers mee (één Europese en een Engelse), stroomkabel, handleiding en een afstandsbediening.

https://www.nl0dutchman.tv/reviews/naim-musoqb2/1-20.jpg

https://www.nl0dutchman.tv/reviews/naim-musoqb2/1-21.jpg

Dat laatste is overigens niet heel spannend, het is een kleine en lichte afstandsbediening maar ligt prima in de hand. Bij het luisteren van muziek is het wel fijn even op afstand harder/zachter te kunnen zetten (mocht je dat niet via de app doen) of via de Mu-so Qb 2 zelf (hoe dit werkt, daar kom ik straks op terug).

https://www.nl0dutchman.tv/reviews/naim-musoqb2/1-24.jpg

https://www.nl0dutchman.tv/reviews/naim-musoqb2/1-26.jpg

Eenmaal uitgepakt is het eindelijk volledig te aanschouwen. De Mu-so Qb 2 is echt een prachtig apparaat. De curve in de voorkant ziet er mooi uit. De kunstof/plastic onderkant zorgt voor een extra mooie look.

https://www.nl0dutchman.tv/reviews/naim-musoqb2/1-30.jpg

https://www.nl0dutchman.tv/reviews/naim-musoqb2/1-31.jpg

https://www.nl0dutchman.tv/reviews/naim-musoqb2/1-36.jpg

Aan de achterkant zitten de volgende aansluitingen;
- stroomaansluiting,
- USB
- netwerkkabel (de Qb kan ook via WiFi worden gebruikt),
- SPDIF
- 3.5 jack input
- Reset knop
- En als laatst (wat niet echt een aansluiting is, maar wel belangrijk is) een ledje die de status van de Qb weergeeft. Wit, paars, o.i.d.

De Naim Mu-so Qb 2nd Gen speelt redelijk wat bestanden af (ook via USB)
WAV, FLAC and AIFF – up to 24bit/384kHz
ALAC (Apple Lossless) – up to 24bit/384kHz
MP3 – up to 48kHz, 320kbit (16 bit)
AAC – up to 48kHz, 320kbit (16bit)
OGG and WMA – up to 48kHz (16bit)
DSD- 64 and 128Fs
Bluetooth - SBC, AAC

https://www.nl0dutchman.tv/reviews/naim-musoqb2/1-42.jpg

Zoals de Mu-so 2nd Gen is ook de Mu-so Qb 2nd Gen voorzien van een plexiglas onderkant. De onderkant zorgt er niet alleen voor dat het mooi oogt, het zorgt er ook nog eens voor dat Qb stevig staat. Linksboven zijn de 5 ledjes die de Naim logo verlichten.

https://www.nl0dutchman.tv/reviews/naim-musoqb2/1-46.jpg

De stofkap kan gemakkelijk worden losgemaakt. Mocht deze bijvoorbeeld onverhoopt beschadigd raken, dan kan je binnen no-time weer met een nieuwe kap verder.

https://www.nl0dutchman.tv/reviews/naim-musoqb2/1-58.jpg

De Naim Mu-so Qb 2nd Gen heeft in totaal 300W aan vermogen – (4 x 50W, 1 x 100W).

https://www.nl0dutchman.tv/reviews/naim-musoqb2/1-50.jpg

https://www.nl0dutchman.tv/reviews/naim-musoqb2/1-52.jpg

https://www.nl0dutchman.tv/reviews/naim-musoqb2/1-55.jpg

Een ander gegeven van de Mu-so Qb 2nd Gen is dat deze een lange kabel heeft. Zo kan je toch nét even makkelijker de speaker wegwerken.

https://www.nl0dutchman.tv/reviews/naim-musoqb2/1-63.jpg

Impressie van de producten

Eenmaal aangesloten is het tijd om de Naim Mu-so Qb 2nd Gen te bewonderen!
De ledjes aan de onderkant verlichten het Naim logo op de Qb Dit geeft best een gaaf effect. Hetgeen ook zichtbaar is op de Mu-so 2nd Gen soundbar.

https://www.nl0dutchman.tv/reviews/naim-musoqb2/1-77.jpg

https://www.nl0dutchman.tv/reviews/naim-musoqb2/1-76.jpg

https://www.nl0dutchman.tv/reviews/naim-musoqb2/1-70.jpg

Touchscreen

Tijd om het touchscreen even onder handen te nemen.

https://www.nl0dutchman.tv/reviews/naim-musoqb2/1-81.jpg

Het touchscreen heeft in totaal 15 plekken die je kan aanraken. Van preset/favorieten 1-5 (voor bijvoorbeeld ingestelde internet radio zenders), tot en met de external inputs en USB.

https://www.nl0dutchman.tv/reviews/naim-muso2/3-1.JPG

https://www.nl0dutchman.tv/reviews/naim-muso2/3-2.JPG

Door bijvoorbeeld op het sterretje te klikken wordt het menu van de presets/favorieten geopend. Deze zijn via de app overigens aan te passen.

https://www.nl0dutchman.tv/reviews/naim-musoqb2/1-86.jpg

En door onder op de drie puntjes te klikken wordt het menu van de inputs/outputs geopend.
Door het draaien van de buitenste (verlichte) ring wordt het volume beïnvloed.

https://www.nl0dutchman.tv/reviews/naim-musoqb2/1-87.jpg

App

Naim heeft voor alle Naim producten een app. maakt gebruik van de Naim app (op zowel iOS als Android te installeren. In mijn geval maak ik gebruik van de iOS variant.

https://www.nl0dutchman.tv/reviews/naim-musoqb2/2-3.jpg

De installatie van zowel de Mu-so 2 als de Mu-so Qb zijn eigenlijk zo gepiept. De app loopt je door de mogelijkheden heen.

https://www.nl0dutchman.tv/reviews/naim-musoqb2/2-4.jpg

https://www.nl0dutchman.tv/reviews/naim-musoqb2/2-5.jpg

Aan de rechterkant is met een ledje te zien wat de status van de soundbar is. In dit geval is het knipperend paars. Vervolgens zoekt de app naar de soundbar.

https://www.nl0dutchman.tv/reviews/naim-musoqb2/2-6.jpg

https://www.nl0dutchman.tv/reviews/naim-musoqb2/2-8.jpg

Via iOS wordt de AirPlay-configuratie geopend waarop de WiFi gegevens dienen in te worden gevuld. Na het selecteren van de juiste SSID en wachtwoord, worden deze gegevens naar de Mu-so 2 gepusht.

https://www.nl0dutchman.tv/reviews/naim-musoqb2/2-12.jpg

Showtime….

https://www.nl0dutchman.tv/reviews/naim-musoqb2/2-14.jpg

Ook kunnen via de app de updates worden geïnstalleerd. Het installeren/updaten duurt echter wel vrij lang (kleine 4-5 minuten.

https://www.nl0dutchman.tv/reviews/naim-musoqb2/2-17.jpg

Tijd om de Mu-so in je netwerk te benoemen. In dit geval kies ik voor woonkamer (zo wordt het product vervolgens ook in de Airplay/Spotify etc. weergegeven. Uiteraard kan er ook zelf een naam worden gekozen.

https://www.nl0dutchman.tv/reviews/naim-musoqb2/2-38.jpg

Via de Naim app wordt ook de mogelijkheid gegeven via Google Home, Chromecast in te stellen.

https://www.nl0dutchman.tv/reviews/naim-musoqb2/2-40.jpg

https://www.nl0dutchman.tv/reviews/naim-muso2/2-26.jpg

Het instellen is eigenlijk doodeenvoudig. Er wordt een signaal afgespeeld via de Mu-So. Waarop je aan kan geven of je het hebt gehoord of dat je het nogmaals wilt afspelen (mocht je niets horen en je drukt aantal keren op opnieuw proberen - dan registreert de app dat als nee, en krijg je weer andere opties).

https://www.nl0dutchman.tv/reviews/naim-muso2/2-31.jpg

Binnen Google Home zijn ook aparte kamers aan te maken, zo heb ik zelf bijvoorbeeld al drie ruimten ingesteld. In dit geval zet ik de Mu-so Qb 2nd Gen ook in de woonkamer.

https://www.nl0dutchman.tv/reviews/naim-muso2/2-33.jpg

Eenmaal klaar met de installatie kan de Naim app worden geopend.
Bovenin staan een aantal mogelijkheden;
- Servers (voor bijvoorbeeld een media server waarop muziek staat),
- Internetradio,
- USB,
- Tidal,
- Qobuz,
- Spotify,
- Chromecast Build-in,
- Bluetooth,
- Analoog,
- Digitaal,

De presets (van 1-5) zijn de radiozenders die als favorieten zijn gekenmerkt. Deze kunnen uiteraard via de internetradio worden aangepast.

Linksboven, kan via de library button worden gezocht naar zenders en nummers op Tidal en radiostations.
Rechtsboven bij het tandwieltje kan het menu worden geopend. Via het menu zijn er redelijk wat opties!

1. Stand-by,
2. Timer voor slaapstand (uit/5 min/10 min/15 min/30 min/1 uur/2 uur)
3. Alarmen (regelmaat - moet deze elke dag of op specifieke dagen?)/Ingang (Naim Radio 320K)/Naam (Alarm),
4. Stijlen (Verschillende themakleuren),
5. Ingang instellen,
5.1 AirPlay,
5.1.1 Ingang geactiveerd (aan/uit),
5.2 Analoog,
5.2.1 Ingang geactiveerd (aan/uit),
5.2.2 Ingangnaam (Analoog),
5.2.3 Ingang aanpassen (-10/10 (0 is standaard)),
5.2.4 Lip synch (0-50),
5.2.5 Indien geselecteerd, de verlichting dimmen (aan/uit),
5.3 Bluetooth,
5.3.1 Bluetooth geactiveerd (aan/uit),
5.3.2 Bluetooth-koppelmodus activeren (aan/uit),
5.3.3 Ingangnaam (Bluetooth),
5.4 Digitaal,
5.4.1 Ingang geactiveerd (aan/uit),
5.4.2 Ingangnaam (Digitaal),
5.4.3 Ingang aanpassen (-10/10 (0 is standaard)),
5.4.4 Lip synch (0-50),
5.4.5 Indien geselecteerd, de verlichting dimmen (aan/uit),
5.5 Chromecast Built-in,
5.5.1 Google Home openen,
5.6 Qobuz,
5.6.1 Ingang geactiveerd (aan/uit),
5.6.2 Plaats Qobus-favorieten op het startscherm,
5.6.3 Kwaliteit (MP3/CD/Hoog/Zeer hoog),
5.6.4 Inloggen op Qobuz,
5.6.5 Qobuz-app openen,
5.7 Internetradio,
5.7.1 Ingangnaam (Internetradio),
5.7.2 vTuner MAC-adres (xxxxxxx),
5.8 Spotify,
5.8.1 Ingang geactiveerd (aan/uit),
5.8.2 Spotify-bitrate (Normaal, Hoog, Extreem),
5.9 TIDAL,
5.9.1 Ingang geactiveerd (aan/uit),
5.9.2 Plaats TIDAL-favorieten op het startscherm,
5.9.3 Kwaliteit (Normaal, Hoog, Hifi),
5.9.4 Uitloggen,
5.9.5 TIDAL-app openen,
5.10 Servers,
5.10.1 Ingang geactiveerd (aan/uit),
5.10.2 Ingangnaam (Servers),
5.11 USB
5.11.1 Ingangnaam (Servers),
6. Registreer uw product
7. Zoeken naar updates
8. Andere instellingen
8.1 Naam kamer (Mu-so Qb 1483)
8.2 Timezone (Europe/Amsterdam)
8.3 Netwerkinstellingen
8.3.1 DHCP (aan/uit)
8.3.2 IP-address/Masker/Gateway/DNS1/DNS2
8.4 Tijd tot autom. stand-by - 20 min standaard (Nooit, 5 min, 10 min, 20 min, 30 min, 1 uur, 2 uur)
8.5 Verlichting instellen (harder/zachter)
8.6 Amazon Store (UK)
8.7 Blijf verbonden (aan/uit)
8.8 Volumeregeling (schuifregelaar, knoppen op het scherm)
8.9 Tik voor opties (aan/uit)
8.10 Gebruikersgegevens delen (aan/uit)
8.11 Verwijder Cache coverart
8.12 Reset app
9. Handige tips
10. Betreffende
10.1 Meer
10.2 Verklaringen
11. Help

https://www.nl0dutchman.tv/reviews/naim-musoqb2/2-47.jpg

Als we bijvoorbeeld via de app naar Tidal gaan (moet je wel even inloggen met je Tidal account), dan kan je of je eigen playlists zoeken of de publieke afspeellijsten. Het enige wat ik aan Tidal mis, is dat er geen goede community integratie is zoals bij Spotify - waar je echt kan zoeken/én luisteren en naar lijsten die door iemand zijn gemaakt - maar dat is een minpunt van Tidal.

https://www.nl0dutchman.tv/reviews/naim-muso2/2-46.jpg

Hoe werkt de app verder? Eigenlijk verder wel prima. Het enige wat ik mis, is dat als ik muziek via bijvoorbeeld aanzet via de app - laten we voor het gemak even een Spotify playlist pakken - dan zou ik het wel fijn vinden als ik via de volumeknoppen van de telefoon dit harder/zachter kan zetten. Dat mist in mijn optiek. Maar… daar heeft Naim ook wel weer een widget voor voor op bijvoorbeeld iOS.

https://www.nl0dutchman.tv/reviews/naim-musoqb2/2-1.jpg

Het scrollen door radiozenders gaat ook gemakkelijk. Daarnaast kunnen altijd gemakkelijk de 5 radio presets worden vervangen door degene die je zelf graag wilt opslaan.

https://www.nl0dutchman.tv/reviews/naim-musoqb2/2-131.jpg

Het gebruik van bijvoorbeeld Tidal via de Naim-app werkt eigenlijk best goed. Er is gemakkelijk te zoeken en door de nummers heen te scrollen.

https://www.nl0dutchman.tv/reviews/naim-musoqb2/2-84.jpg

https://www.nl0dutchman.tv/reviews/naim-musoqb2/2-87.jpg

Mocht er gebruik worden gemaakt van meerdere Naim producten (bijvoorbeeld verschillende speakers), dan is het mogelijk de volume van elke speaker ook via de app aan te passen.

https://www.nl0dutchman.tv/reviews/naim-musoqb2/2-89.jpg

Spotify is toch weer wat eigenwijs. Daarbij gebruik je de app op je telefoon en selecteer je de Qb als speaker.
Ik kan je zeggen dat de twee onderste nummers echt ge-wel-dig klinken op de Qb.

https://www.nl0dutchman.tv/reviews/naim-musoqb2/2-91.jpg

https://www.nl0dutchman.tv/reviews/naim-musoqb2/2-93.jpg

Gebruik/Muziek

O, wat kan ik toch genieten van muziek. En vooral als het ook goed klinkt.

Tijdens de maanden dat ik de Mu-so Qb 2nd Gen en de Mu-so 2nd Gen mocht gebruiken, heb ik toch behoorlijk wat series/films/muziek mogen bekijken/beluisteren. De Qb is toch echt wel degene die mij het meeste bijblijft, en dat komt simpelweg omdat het een kleine speaker is waar een gigantische punch uitkomt.

Ik begrijp dat één draadloze speaker niet hetzelfde klinkt als een 2.0 set of zelfs 7.1. En daar beoordeel ik deze speaker ook op.
Wat kan je verwachten van een losse speaker? Nou, ik kan je vertellen.. ik heb er redelijk wat mogen beluisteren in mijn leven en dit is nét even anders. Net even beter dan al het andere.
Voor mijn gevoel komt deze behoorlijk in de buurt van de Bowers & Wilkins Formation Wedge (die ik vorig jaar heb mogen reviewen). Hoe stom het ook klinkt, in dit geval is het gewoon zo dat een speaker die wat meer mag kosten, ook echt een stuk beter klinkt.
Naar ratio klinkt een Denon Heos 7 speaker prima. Maar, legt deze het wel echt af aan de Naim Mu-so Qb 2nd Gen.

Even tussendoor… allemachtig wat kan deze speaker hard! Dat is echt absurd. Ik heb op dit moment tijdens het schrijven van deze review de speaker op 50%, en dat verlicht de kamer al behoorlijk. Zie het alsof je een bouwlamp in de wc aanzet…. :D

Terug on topic, uiteraard luister ik weer genoeg muziek op de speakers en heb ik ook al heftig naar de werking van de app gekeken. Daarnaast was ik ook erg onder de indruk van ‘Deep Vibes Radio’ - een radiozender onder preset twee. Die heeft tijdens werkdagen (yeey thuiswerken) behoorlijk wat uren aangestaan.

Onderstaand nummer, ja prima eigenlijk.



Okay, all jokes aside...
Wat kan ik genieten van onderstaand nummer (en sowieso van blues).
Cold Hearted Woman van Magic Slim klikt op de Mu-so Qb 2nd Gen zo vol. Spraak komt enorm duidelijk over. Het drumstel staat mooi in de achtergrond, maar overheerst niet. Hoe Magic Slim zingt, dat kleurt echt onwijs. Mijn kamer verlicht.



We gaan even door met wat blues.
In onderstaand nummer geeft de Qb de piano werkelijk geweldig weer. De gitaar/basgitaar komt ook helder en duidelijk over.



Even wat ruiger; YouTube gebruiker Deenis zet geregeld wat hardstyle mixjes online. En deze klinken op de Qb eigenlijk best goed. Het geluid is vol, en de bas is zeker aanwezig. Iets wat je toch wel graag wilt horen met deze soort mixjes. ;)



Bij zulke speakers pak ik altijd even een nummer van Charlotte de Witte erbij; Space Raiders. De bas van de Qb is voor een enkele speaker magistraal. Ik doe hier oprecht mijn pet voor af - als ik er één op zou hebben natuurlijk.



Ik sluit mijn review met weer en mix van Leks. De disco/classics en house rooftop “LIVE from Haarlem rooftop” mix klinkt in mijn optiek op de Qb heerlijk. Mocht je het nog niet hebben gedaan, klik de subscribe knop! Leks gaat nog ver komen, mark my words!

Terug naar de Qb; in de tussentijd staat de mix van Leks al 1 uur en 20 minuten (zoveelste keer dat ik deze mix beluister :D) aan en geniet ik nog met volle teugen. Niet alleen omdat het een heerlijke mix is, maar ook omdat de Qb geweldig klinkt!



Ik zit letterlijk op dit moment met een glimlach deze review te schrijven. Ik geniet niet alleen van het muziek (in dit geval het muziek van Leks) zelf, maar ook de manier hoe de Qb het muziek brengt. Of ik nou muziek via Tidal afspeel of via YouTube. De Naim Mu-so Qb 2nd Gen maakt er echt wel iets van.
Ik moet wel bekennen dat er wel een werkelijk verschil te horen is tussen de Tidal/flac of overige audiobestanden t.o.v. een YouTube of Mp3. De Qb laat eenmaal enorm veel horen.

Conclusie

In de jaren dat ik audioapparatuur beluister denk je toch redelijk wat ervaring op te hebben gedaan omtrent kwaliteit van producten. En dan ligt de Mu-so 2 voor je neus, zet je het aan… ga je eens rustig luisteren en dan krijg je een klap in je gezicht die zegt “nee, je bent niet voorbereid voor dit”. Naim heeft met de Mu-so Qb 2nd Gen een ge-wel-dige draadloze speaker op de markt gebracht.

Persoonlijk vind ik deze speaker ‘beter’ klinken dan een enkele KEF LSX speaker. De Qb voelt voller aan, en geeft daarnaast ook nog eens meer kick.
Dat de Qb ook nog eens speakers aan de zijkanten heeft zitten zorgt in mijn optiek ook nog eens voor een hoop extra plezier.

Het is natuurlijk ook erg leuk meerdere speakers door je huis heen te plaatsen en gebruik te maken van de multi-room audio functie. Zo speel je synchroon door je gehele woning (waar natuurlijk een speaker staat) hetzelfde nummer af.

De app op de telefoon is goed, maar niet ge-wel-dig. Ik mis bijvoorbeeld de mogelijkheid om tijdens het streamen van muziek (via bijvoorbeeld Tidal of Spotify) het geluid via de knoppen op de telefoon aan te passen. Dat kan in mijn optiek net iets beter. Ik wil niet continue de app openen om het geluid te bedienen of de afstandsbediening te gebruiken. Desondanks is er wel met iPhone een widget te gebruiken om het geluid harder/zachter te zetten.
Het enige wat de Naim Mu-so 2nd Gen niet echt heeft is een ouderwetse equalizer. Wel zijn er een aantal voorkeursinstellingen bij Audio instellen > Geluidssterkte (Loudness) AAN/UIT. Verder kun je nog de Eq dus aanpassen onder de noemer kamercompensatie > Geen compensatie / Nabij een muur / Nabij een hoek (waardoor de beste situatie kan worden gekozen).

Ik heb het al vaker gezegd, muziek beweegt je. En dat werkt ook echt alleen als je iets hebt waar je ook ten volste kan genieten van muziek. Een koptelefoon van 3 tientjes klint 9 van de 10 keer anders dan één die ‘wat’/flink duurder is. En dat merk ik met deze draadloze speaker ook.
Dit klinkt dan weer als zo’n verkooppraatje, maar… kijkende naar de kwaliteit van de materialen, hoe het klinkt en hoe het werkt vind ik persoonlijk de €899,- geen heel gek bedrag.
Je betaalt uiteindelijk voor een stukje kwaliteit, en dat zie je niet alleen… dat hoor je in dit geval ook nog eens!

De Naim Mu-so Qb 2nd Gen krijgt van mij 5 van de 5 sterren.

https://www.nl0dutchman.tv/reviews/naim-musoqb2/1-92.jpg

Gebruikt in combinatie met:

Heb jij ook een Naim Mu-so Qb 2nd Generation?

Deel je ervaringen en help andere tweakers!

Schrijf review

Reacties (12)

Wijzig sortering
+1Anoniem: 310408
5 oktober 2020 16:47
Zou je deze van je eigen geld kopen?

Ik kreeg er een te leen van mijn audio dealer omdat hij elke dag van mening veranderde over de kwaliteit. Ik begrijp dat wel, het is een gaaf kastje, met leuke dingen. Maar het geluidsbeeld is extreem vermoeiend (altijd moeilijk om uit te leggen maar als je telkens het idee hebt dat een nummer dat je goed kent anders zou moeten klinken maar je niet goed kan plaatsen waar het aan ligt...). Ik had dat enorm vaak bij deze Naim. Als ik het nummer daarna afspeel op andere hardware, ik heb wat keuze thuis, en ik heb het niet dan is er in mijn ogen iets niet goed.

Ik snap best dat je het niet moet vergelijken met 900 euro aan audio hardware (je kan tegenwoordig echt behoorlijk goed geluid krijgen voor 900 euro!) maar 900 is echt veel voor iets wat in mijn oren gewoon niet goed ontworpen is. Er is iets mis met de filters. Dat kan Naim echt veel beter. De Mu -so, bijvoorbeeld klinkt echt goed en deelt veel van de hardware!
Reageer
Hi Falconhunter,

Goede vraag, ik zou wel willen zeggen ja; maar dan wil ik er wel gelijk twee - om gelijk meerdere speakers in een zone te plaatsen. Ik heb vrij vaak muziek op in mijn huis, waarbij (zeker als ik bezig ben met de reviews) enorm veel rondloop. Budget laat het nu niet toe - waar ik begin volgend jaar vader word :D. Iets met prioriteiten. Mocht dat niet zo zijn, dan zou ik best wel een gok willen wagen.

Geluidskwaliteit, ben ik persoonlijk behoorlijk over te spreken. Maar muziek/geluid is echt een gevoelskwestie, Ik was oprecht echt blij met deze speaker (totdat deze weer terug moest).
Reageer
Misschien niet te vergelijken met speakers uit deze prijsklasse, maar ik ben opvallend verrast door 4 Sonos Symfonisk in mijn open kamer+keuken. Nadeel is alleen datmet Airplay2 je telkens ze opnieuw in een groep moet zetten vanuit de Sonos app.

[Reactie gewijzigd door riezebosch op 9 oktober 2020 09:20]

Reageer
Sebastiaan de Vries (ex tweaker, ex hifi.nl/hear forum, soundevoluton) heeft hier nog aan meegewerkt (aan de ontwikkeling, niet aan de review)
Reageer
Zelfs zonder stofkap vind ik hem al lek om in huis te hebben :D
Reageer
Is inderdaad echt een gaaf/mooi ding! :)
Reageer
Ik heb de Qb2 een dagje thuis gehad om te luisteren of het echt zo geweldig klonk als in de reviews stond. En dan vooral t.o.v. twee Denon Home 250 in stereo opstelling voor ongeveer dezelfde totaalprijs. Ik vond het geluid heel erg anders dan de Denon's maar niet perse mooier. Wat vooral opviel is dat een stereo-opstelling van luidsprekers een veel beter geluidsbeeld geeft. Dus als tip als je muziek wilt luisteren: Koop 2 speakers die als stereo paar kunnen functioneren. (Nadeel van de Denon Home is dat deze als stereo paar niet als Airplay speaker te gebruiken is :'( , maar dat schijnt Denon nog eens mogelijk te maken).
Ik heb de Qb2 dus snel weer retour gestuurd, voor een single speaker vond ik 'm niet tegen een stereo setje op kunnen.
Reageer
Hi Likesmalltalk,
Het is inderdaad een enkele speaker, dus ik snap wel dat het dan een gewenning is t.o.v. een stereoset. Je moet het dan ook in dit geval beluisteren als een enkele speaker.
Persoonlijk vind ik de power en elegantie voor een enkele speaker het best een powerhouse.
Je kan er ook twee van deze halen, heb je wel stereo :P haha

Zo'n enkele speaker is ook om neer te zetten in de woonkamer/boekenkast of dergelijke, om muziek door het huis af te spelen.
Als je stereo wilt, zou je ook kunnen kijken naar de Mu-so 2nd Gen, die is echter wel wat duurder.
Reageer
Zelf ruim een half jaar geleden naar een speciaalzaak gegaan om de Bower Wilkins Formation Wedge te kopen. Erg goede reviews en naar mijn mening een schitterend design. Traditionele apparatuur vind ik persoonlijk geen aanwinst voor het interieur en kost teveel ruimte. Vandaar dat de voorkeur uitging naar één box waar wel goed geluid uit komt. De muziekgenres gaan in huis van pop naar rap tot en met black metal. Omdat geluid heel persoonlijk is, heb ik een luisterafspraak gemaakt bij iEar in Tilburg.

Samen met mijn zoon, voor de second opinion, naar Tilburg gegaan. Daar aangekomen nam men uitgebreid de tijd om de Wedge te laten horen. Een mooi, helder geluid, maar te weinig 'punch' onderin. Daarop werden we meegenomen naar de Naim MuSo QB 2, de KEF LSX en een Sonos. De KEF LSX was (nipt) de winnaar qua geluid, maar is een set en viel daardoor af. Direct daarna kwam de Naim MuSo Qb 2. Daar waren mijn zoon en ik het unaniem over eens. In plaats van de Bower Wilkins liepen we met 2 MuSo Qb2's de zaak uit. Een voor de woonkamer, één voor de werkkamer.

De installatie verliep niet vlekkeloos (vereiste herstart), de speakers verdwijnen soms spontaan uit de lijst in Spotify, maar verder wordt er door iedereen genoten van het geluid en het gemak. Voor ons was het na de luistersessie een uitgemaakte zaak en na 7 maanden zijn we nog zeer tevreden met het geluid en het design. Het plexiglas met licht zorgt in het donker voor een schitterend gezicht!
Reageer
Dag Droowthcaw,

Ik heb een tijd geleden de KEF LSX's getest en miste ook wat onderin in het laag.
De Kef LS50'S Wireless klonken een heel stuk beter, Helaas vond mijn vrouw die niet zo mooi staan...

Ik had echter al 2 Homepods's staan (de grotere OG's) die klonken beter dan de 2 LSX-en. Blijven echt fijne speakers met een vol hoogstaand geluid.

Ik overweeg nu nog de Naim MuSo QB 2 voor in de keuken en soms ook voor buiten in de tuin bij een BBQ - tuinfeestje etc. Is hij daar ook geschikt voor? (lekker 'punchie' ?)

Heb je niet het gevoel / gemis dat je er liever 2 in stereo beeld zou willen horen, vraag ik me nog echt af? Tsja, daar kosten ze dan wel weer wat meer voor..

Ik hoor het graag.
Reageer
Deze speaker heeft geen ingebouwde spraak assistent.
Dat vind ik voor een draadloze speaker in deze prijsklasse een gemiste kans.
Reageer


Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn


Nintendo Switch (OLED model) Apple iPhone 13 LG G1 Google Pixel 6 Call of Duty: Vanguard Samsung Galaxy S21 5G Apple iPad Pro (2021) 11" Wi-Fi, 8GB ram Nintendo Switch Lite

Tweakers vormt samen met Hardware Info, AutoTrack, Gaspedaal.nl, Nationale Vacaturebank, Intermediair en Independer DPG Online Services B.V.
Alle rechten voorbehouden © 1998 - 2021 Hosting door True