Topklasse alles-in-een WiFi speaker voor een hoge prijs.
Pluspunten
Fantastisch geluid voor een alles-in-een apparaat
Fijne bediening (ook fysiek)
Ondersteunt zowel Chromecast als Airplay
Stijl en bouwkwaliteit
Veel aansluitmogelijkheden
Minpunten
Erg prijzig
Stereo beeld uiteraard minder dan 2 losse sprekers
Afstandsbediening is een beetje 'plasticky'
Ten eerste: Een alles-in-een luidspreker, ook een vrij forse zoals deze, zal nooit het brede stereo-beeld van 2 losse luidsprekers evenaren. Een paar Sonos Five's in stereo modus (die ook minder kosten) is in dat opzichte superieur en kan ook dieper gaan. Daarnaast kun je voor €1500 een streaming versterker/receiver en een paar hele mooie luidsprekers kopen. Dat gezegd te hebben, is de Mu-So 2 de beste oplossing die ik ken voor mensen die erg goed geluid willen uit één (weliswaar grote) doos.
De Mu-So 2 is een mooi ding (mits jouw smaak) en ook al is die vrij groot en breed voor een WiFi speaker, past die veel beter en discreter in een interieur dan een traditionele HiFi. Bouwkwaliteit is uitstekend en de apparaat oogt luxueus. Er zijn voldoende fysieke aansluitingen om een TV, CD speler enz. erop aan te sluiten (iets wat vaak ontbreekt bij dergelijke producten) en de ondersteuning van zowel Google als Apple streaming standaarden is een grote plus wat mij betreft (ook iets wat niet altijd het geval is bij draadloze speakers). Ingebouwde internet radio, Spotify Connect en Bluetooth zijn ook aanwezig.
De bedieningsmogelijkheden van de Mu-So zijn de beste van alle draadloze speakers die ik gezien heb: Naast de Naim app en de streaming mogelijkheden vanuit verschillende Android/iOS/Chrome apps, is er een bijgeleverde afstandsbediening (basic maar ik ben al blij dat die er is) en een zeer mooi, goed ontworpen fysieke interface op de apparaat zelf waarmee je je favoriete radiozenders en/of playlists op kan starten zonder tussenkomst van een smartphone.
Het belangrijkste: Los van de bovengenoemde beperking ten opzichte van een systeem met losse stereoluidsprekers, klinkt de Mu-So subliem. De mid-range is zeer goed en vooral stemmen klinken erg mooi en natuurgetrouw. Dezelfde geldt voor de meeste solo instrumenten (cello, viool, piano - allemaal geweldig). In dat opzichte is de Mu-So 2 wel degelijk beter dan bvb het 2x Sonos Five alternatief. De kamer-correctie mogelijkheden in de app zijn eenvoudig (slechts 3 opties) maar effectief en zeker de moeite waard als je de Mu-So dichtbij een muur of in de hoek plaatst. Daarnaast heeft de Mu-So een vermogen (450 watt) die net zo belachelijk sterk is als dat cijfer doet denken: Zelfs met zacht opgenomen piano muziek ben ik nooit veel verder gegaan dan halverwege de volume knop: Een kamer vullen met muziek zonder vervorming zal hier denk ik nooit een probleem zijn (in tegenstelling tot sommige andere producten).
In conclusie: Erg duur en met een stereobeeld dat beter is dan de meeste concurrerende all-in-one's maar nooit zo ruimtelijk zal klinken als een echte stereo opstelling maar als je het budget hebt en mooi geluid uit één apparaat wilt hebben; dit is hem.
Ik zit aan zo’n mu-so 2 te denken als luxe radio voor mijn ouders.
Het gaat dan om het het dagelijks luisteren in de woonkamer van meestal radio 2 en 4.
Zijn die via de app door mij als favorieten in te stellen, zodat ze makkelijk via het apparaat kunnen kiezen tussen deze zenders?
Of heb je om radio te luisteren ook de app nodig?
Eenmaal ingesteld via de app, zijn de favorieten te kiezen met een druk op de betreffende (touchscreen) knop op de mu-so zelf. Ik zou je aanraden om met een demo model ergens te gaan spelen, dan krijg je een goede impressie van hoe het werkt.
[Reactie gewijzigd door 0b5cur1tY op 25 juli 2024 05:10]
Dank voor het snelle antwoord!
Ga ik doen, even ergens kijken met mijn ouders.
De Mu-so 2nd gen. staat nu te koop voor €1099, dus erg interessant lijkt me.