Asus Mini PC PN50-BBR747MD-CSM Review

22 september 2020, laatste update op 9 januari 2021, 2.989 views Rapporteer

Gekocht als vervanging voor N4000 NUC, geen spijt van, vervangt zelfs mijn kantoorwerk georiënteerde PC met zware AMD CPU. Wat erg jammer is is dat de bios geen wake on bluetooth heeft.

Pluspunten

• snel
  • veel (4) schermen aan te sluiten

Minpunten

• behuizing plastic
  • geen wakeup uit standby via bluetooth devices

Toelichting ontbrekende wake-up bluetooth
Dit kleine PC'tje is ideaal om met bluetooth muis en toetsenbord te verbinden, maar eenmaal in standby komt die er niet meer uit zonder op de, overigens goed bereikbare, powerbutton te drukken.
Snelheid
Ik heb geen meting van de snelheid, maar speelt tegelijk 3 youtubes af zonder haperingen.
Ook het opstarten van veel tabs bij het opstarten van de browser gaat vlot. Ik heb er 16Gb 3200MHz geheugen in gestopt.
Geluid
Fan is meestal op het laagste toerental, en dan nauwelijks hoorbaar. Dat is fijn, want ik heb m niet achter een beeldscherm geplaatst (vesa 10 beugeltje wordt meegeleverd), maar staat gewoon op buro.
Geheugen
Was even zoeken voor een net geprijsde set (2x8), zie onder prijs.
Beeldschermen
3 schermen (1x4K, 2x2K) gaat goed. 1 DP, 1 HDMI en 1 USBC. 1 Zeuslap portable scherm met power via de USBC poort, en heeft dus maar 1 snoertje nodig.
Opstartsnelheid
Een paar seconden (naar gevoel) langzamer dan mijn vaste zware PC.
Windows 10 installatie
Verliep via USB3 zeer snel (3 minuten), geen problemen, via bekabelde ethernet aansluiting.
Prijs
Deze unit: € 459 (via Alternate)
Geheugen Crucial K2 - SO DDR4 - 3200 - 16GB - C22 € 88 (via Hardware Expert)
SSD ADATA XPG SX8200 Pro - M.2 2280 NVMe PCIe Gen3x4 SSD - 512GB €77 (via hardware webwinkel)

In gebruik met Logitech bluetooth muis en K380 bluetooth keyboardje.
Externe 65 W voeding (meegeleverd)

Update op geluid jan21
De afgelopen maand naar bios 0417 gegaan. Fan geluid was niet prettig, een stuk luider. Na een paar weken terug naar 0416. Fan geluid als vanouds. Blijkt dat bios versie 0417 is teruggetrokken.

Heb jij ook een Asus Mini PC PN50-BBR747MD-CSM?

Even een vraag: hij kan dus power over usb-c leveren (zeuslap scherm). Maar kan het ook omgekeerd? Dat de PN50 zelf power kan krijgen via usb-c? Ik vind dat niet onmiddellijk terug op de site van Asus zelf.

Ik zou deze graag kunnen aansluiten op een scherm die power kan leveren over usb-c zodat ik enkel de power cable van het scherm nog heb.
Ik snap je punt, maar....

Volgens mij kan dat niet, omdat er een poweradapter bij zit die met een rond stekkertje in de unit gaat. Anders hadden ze wel een usbc stekkertje geleverd denk ik.
let op, want de voeding is 65 W, dus dan heb je, als het al zou kunnen (denk het niet dus) wel een stevige powersupply nodig vanaf je beeldscherm.

Ik heb geen usbc adapter met zoveel vermogen om dit te testen.
Bedankt voor je snelle reactie!

Ik heb een scherm dat 90W kan leveren, dus dat zit wel snor. Gebruik het ook met mijn laptop die standaard een "gewone" lader heeft en werkt perfect. (een usb-c lader is duurder, dus daarom en als je het enkel voor power delivery gebruikt verlies je ook een (op laptop vaak schaarse) usb poort. Daarom dat veel fabrikanten ook een gewone stekker voorzien.
zie hierboven

[Reactie gewijzigd door amstel77 op 22 juli 2024 21:16]

Kan je mij vertellen wat voor merk netwerkkaart er in de PC zit? Ik kom nergens tegen of het een Realtek of Intel (vast niet) NIC is. Die laatste zou ideaal zijn i.c.m. een lichtgewicht VMware server die ik op wil zetten.
Met welk programma kan ik dat uitlezen?
Je kan het zien door Device manager te openen en dan onder Netwerk Adapters te kijken wat daar allemaal in het rijtje staat.
Als je in je startmenu 'devmgmt.msc' typt kom je direct in Device Manager terecht.
afbeelding apparaatbeheer PN50 netwerkadapters https://drive.google.com/...Uc9P3v6z/view?usp=sharing

Snelheid van de verbinding (ontvangen/verzenden): 1000/1000 (Mbps)
Link-local IPv6-adres: fe80::5d80:ffba:7e1b:
Beschrijving: Realtek PCIe GbE Family Controller
Stuurprogrammaversie: 10.38.1118.2019
Fysiek adres (MAC): 24-4B-FE-C8-

[Reactie gewijzigd door amstel77 op 22 juli 2024 21:16]

Thnx, bedankt voor het nakijken!
FYI voor andere die hier naar op zoek zijn: Ik kwam op de specs pagina van Asus https://www.asus.com/in/Mini-PCs/Mini-PC-PN50/ tegen dat er ook een optionele LAN poort in de PC kan zitten, afhankelijk van regio etc. Ook geeft het LAN driver pakket zowel Intel als Realtek drivers in 1 download mee, wat zou suggereren dat de optionele LAN poort een Intel NIC zou zijn.

edit: Ik F5 de Asus spec pagina net, nu staat er bij LAN idd het volgende vermeld: Realtek® RTL8111EP-CG

Edit2: Bij de configureerbare poort staat ook: 1 x Configurable port(options:COM, VGA, DisplayPort, Intel® WGI211AT LAN)

[Reactie gewijzigd door Bulluk op 22 juli 2024 21:16]

Dank voor je review alvast. Zou er een reden zijn waarom er maar een 512GB nvme in kan, en volgens Asus maar 'up to 1TB' 2.5"?
Ik heb geen idee. Ik heb geen M2 1tb liggen om te kijken of de bios die wellicht herkent.
Geen probleem. Probeer het zelf ook verder te onderzoeken..