Algemene beoordeling
Qnap P2 vs P3
De Qnap TS431P3 is een 4 bay nas, voor thuis en licht kantoor gebruik en is de opvolger van de in 2017 gepresenteerde P2 serie. De P2 serie was vooral vanwege de goede prijs-kwaliteit verhouding een goede keuze.
Ten opzichte van de P2 serie is niet alleen het geheugen naar minimaal 2 gb uitgebreid, ook de is 1 van de 2 1gb nics vervangen door een 2,5gbps exemplaar. Hierdoor heeft de P3 zowel een 1gb lan poort alsmede een 2,5gb exemplaar. Het minimale energiegebruik in HDD sleep mode is hierdoor volgens de spec-sheet wel toegenomen met 1,03 watt naar 11,65 watt. Door de uitbreiding van het minimale geheugen zijn apps zoals Qsirch nu ook beschikbaar op het basismodel.
Een andere bijzonderheid volgens de specificatie sheet is dat het maximale aantal concurrent connecties (CIFS) is afgenomen van 1500 voor de P2 serie, naar 400 van de P3 serie. De 400 is trouwens ook het getal dat in de specificaties van de P(1) series staat. Derhalve is het getal van de P2 misschien onjuist aangezien zowel de 1gb nic alsmede de processor gelijk is.
De grootste verandering is derhalve de 2,5gb nic. Deze is waarschijnlijk gebaseerd op de
RTL8125 / RTL8125B(S) (
realtek)
Processor en marktplaatsing
De processor is 1,7ghz quad core Arm processor.
Deze door het Israëlische bedrijf Annapurna Labs ontwikkelde AL314 processor is gebaseerd op de Arm A15 chipset. In 2016 heeft Amazon dit bedrijf overgenomen en gebuikt deze Annapurna Labs processors in AWS EC instances.
De processor wordt in meerdere NAS/router producten gebruikt, ook die met 10gb nics. Deze processor zou genoeg processing power moeten hebben om de 2,5gb lijn te vullen.
Gelukkig voelt de web interface voldoende snel aan, ook worden wijzigingen vlot doorgevoerd. Ik heb op geen enkel moment het idee gehad dat de processor voor dusdanige vertragingen zorgde dat dit de gebruikers ervaring benadeelde.
Bouwkwaliteit en afwerking
De Qnap TS-431P3-2G wordt geleverd in een stevige bruine verpakking. Aanwezig zijn; de nas, oplader, cat 5e kabel, plastic sleuteltjes, diverse schroefjes en een quick install gids.
Bij het uitpakken valt gelijk op dat de nas van hard plastic is (over de kleur valt uiteraard te discussiëren). De nas voelt echter wel degelijk aan, de sledes voor de schijven vind ik echter van mindere kwaliteit. Mijn eerste schijf (2,5 inch ssd) kreeg ik niet in de nas omdat slede 1 bij mij niet lekker in de nas schuift, hierdoor wordt de slede enigszins verbogen, waardoor de ssd niet recht voor de sata sloten zat. Met als gevolg dat deze er met geen mogelijkheid in ging. Ik heb de overige sledes moeten verwijderen om zo met stevig drukken de slede recht voor de sata slot te krijgen.
De overige sloten gaan echter prima, daarom weet ik niet of dit euvel alleen bij mijn exemplaar is. Feit is, de harddisk sledes zijn gemaakt van erg buigzaam plastic. Wel hebben ze rubbers voor geluidsdemping.
Inbouwmogelijkheden
De Qnap TS-431P3 heeft ruimte voor 4 sata harde schijven (3,5 of 2,5 inch) en beschikt tevens over 3 USB 3.2 Gen 1 poorten. Intern helaas geen extra sloten. Als je echter naar het moederbord kijkt, lijkt het alsof er nog meerdere plaatsen zijn waar m.2 sloten gesoldeerd kunnen worden. Of hiervoor alle chips aanwezig zijn, heb ik helaas niet kunnen achterhalen.
Koelingsmogelijkheden
De fan 12cm kan worden veranderd, echter het betreft een brushless model met dual ball bearing, de Y.S. Tech FD121225LB 12v 0,18A, veel zul je er waarschijnlijk niet mee kunnen winnen. Daanaast kan binnen het OS de fan nauwkeurig worden ingesteld.
Volgens de specificatie sheet zou de fan zon'n 34 dB (A) en een flow van 73CMF kunnen bewerkstelligen.
fan
datablad fan
Vormgeving
De vormgeving van een nas is niet iets waar veel mensen zich denk ik zorgen om maken, vaak wordt de nas ergens "verstopt". Het design is voornamelijk functioneel. Het blauwe, daar zal iedereen vast een menig over hebben

. 2 usb poorten aan de voorkant zijn echter zeker handig, vooral voor een periodieke offside backup. Uiteraard zit er bij de front usb aansluitingen ook een "one touch copy" feature. Deze is te configureren via de hybrid backup app.
Het witte uiterlijk is waarschijnlijk ook een duidelijk aanwijzing dat het hier een model betreft voor thuis of licht zakelijk gebruik.
Installatiegemak
De harde schijven laten zich prima installeren, echter zoals gezegd, nr1 niet. Op de doos staat "Getting started: start.qnap.com" Echter deze website bestaat niet meer, je wordt wel doorgeleid naar een pagina met alle firmware versies en hulpprogramma’s (waaronder Qfinder). Qfinder is een programma waarmee je de nas eenvoudig kan vinden binnen je netwerk en waarmee je instellingen kan veranderen zonder in te loggen via de web interface, daarnaast is een Wake on Lan knop aanwezig. Dit programma heeft mij in ieder geval al een aantal keer uit de brand geholpen als ik blijkbaar verkeerde netwerkinstellingen ingesteld had
Na het instellen van een admin wachtwoord kun je gelijk aan de slag. De basis instellingen en apps bestaan onder andere uit: het configuratiescherm, file station (bestandbeheer), opslag en snapshots (schijf indeling), een app center voor het installeren van additionele apps, een help center en een ssd profiling tool.
De software installatie is erg gemakkelijk. Zelf had ik nog niet eerder met het Qnap besturingssysteem gewerkt, maar het voelt logisch en vooral ook erg snel aan. Daarnaast zijn er voldoende functies om mee aan de slag te kunnen gaan.
Zo gaat het aanmaken van raid arrays gemakkelijk, kun je een ssd inzetten als cache (lezen) of zelfs een ssd array (minimaal 2 ssd's) inzetten voor cache voor zowel lezen als schrijven. Ook het toevoegen van een externe cloud drive is uiteraard mogelijk. Via Hybrid drive kun je externe cloud opslag koppelen, deze worden vervolgens gecached op de nas voor dat deze naar de cloud gaan. Hiervoor zitten 2 licenties bij de nas geleverd, additionele licenties kunnen worden bijgekocht. Uiteraard kunnen ook de usb 3 aansluiten worden gebruikt voor het aansluiten van additionele opslag.
Het ligt er natuurlijk helemaal aan waarvoor je de nas wilt gaan gebruiken, maar een goede optie voor het optimaal benutten van de 2,5gb nic zou een raid 6 array zijn met een enkele ssd als "read" cache. Daarnaast kan de nas worden uitgebreid met extensies. Deze extensies beschikken allemaal over een usb aansluiten en bevatten 2 tot 8 schijven, hiervan kunnen er vervolgens weer 2 van worden aangesloten. Of te wel een opstelling met 20 schijven behoord tot de mogelijkheden.
Software
Zoals gezegd voelt het OS snel aan en zijn er veel opties beschikbaar om het in te richten zoals je wilt. Wanneer je de taal instellingen op Nederlands hebt staan, dan zie je vaak bijzondere vertalingen (Engels/Noors etc.). Het ligt dan ook voor de hand om het OS naar Engels in te stellen.
De snelheid van het opstarten is wel iets waarvan ik vind dat het sneller zou kunnen. Een simpele restart duurt meer dan 10 minuten omdat het afsluiten van processen erg lang duurt. Daarnaast is het opstarten zelf een langdurig proces (meerdere minuten). Waarom dit zo is, geen idee, als het eenmaal is opgestart werkt het echter wel weer prima.
Ook de integratie van de verschillende apps en programma’s is een punt van aandacht, wanneer een app of programma wordt geïnstalleerd en deze wordt geopend wordt dit in een nieuw venster gedaan, hierdoor heb je soms meerdere vensters over elkaar heen zitten, dit lijkt rommelig en niet goed geïntegreerd. Waarschijnlijk komt dit omdat veel programma’s ook een eigen web interface hebben en het front binnen het os alleen dient voor snelle toegang.
Naast de vele basis software is er ook een appstore beschikbaar. Op de website van Qnap is een overzicht per nas welke software beschikbaar is. Helaas is voor sommige software een aanvullende licentie benodigd en of zijn er beperkende voorwaarden bij de installatie.
Qnap software store
Een aantal handige apps en features
Qsync
Voor replicatie over verschillende systemen kan Qsync een optie zijn. Ik zie Qsync als een uitgeklede versie van own/nextcloud. Voor het gebruik van Qsync dien je op de client een applicatie te installeren, in deze applicatie geef je je map voor replicatie op en deze wordt vervolgens op de nas gesynchroniseerd. Daarnaast bestaat de mogelijkheid om het bestand te delen met een link.
Omdat de folder zowel lokaal als op de nas staat kun je deze ook offline gebruiken. Een versiebeheer is eveneens beschikbaar. Al me al werkt het prima, repliceren gaat snel, versie beheer werkt zoals verwacht. Voor een gebruiker die gewoon een simpel replicatie programma wil hebben, zeker aan te raden. Uiteraard is own/nextcloud ook nog gewoon te installeren via de containers.
Containers
Een leuke toevoeging is dat er naast de standaard beschikbaar gestelde apps er ook een container (lxc/docker) portal is.
Hou er echter rekening mee dat de processor geen x64 instructies ondersteund, hierdoor kunnen alleen 32bit applicaties in de container toegevoegd worden. Uiteraard zou het verstandig zijn om de 2gb van de machine hiervoor uit te breiden.
Er is voor het installeren van containers een zoek funtie beschikbaar, zoeken gaat snel, en er wordt duidelijk aangegeven of het een LX of Docker install betreft. Uiteraard dien je zelf wel te kijken of container die geïnstalleerd gaat worden wel compatible is met de arm instructieset. Een aantal van de door mij geprobeerde containers waren dat in ieder geval niet. Binnen het zoeken wordt hier geen rekening mee gehouden.
Zoals gezegd is het geheugen het struikelblok bij het werken met containers. Inmiddels heb ik een container (adguard) geïnstalleerd, echter loopt deze vrij snel tegen het geheugenlimiet van de nas aan. De web interface van adguard en de access tijden van de DNS voelen echter nog net zo snel aan als mijn normale installatie op een x64 machine.
Het enige verschil dat ik in dit moment zie, is een hoge toename in de gemiddelde processtijd, van 15ms van mijn eigen installatie (x64) naar 150ms, echter deze daalt nog steeds, hierdoor kan het zijn dat er meer informatie nodig is een goede processtijd te berekenen. Aan de reactietijd van websites is echter niets te merken van een afname in snelheid. Maar met meer dan 1,2miljoen blacklists kan ik mij voorstellen dat de processor het minder snel kan afhanelen dan mijn reguliere install.
Daarnaast is het zelfs mogelijk om een os zoals ubuntu of debian te installeren via de Qnap container app. Echter ook hiervoor geldt, voor meerdere of zwaardere containers moet er werkgeheugen bij. Uiteraard ga ik dit later bijplaatsen, maar aangezien ik specifiek deze versie aan het testen ben, lijkt het mij niet wenselijk om het geheugen in dit stadia uit te breiden.
Iets waar ik verder naar moet kijken is naar de toegewezen poorten. Bij een automatische toewijzingen van poorten was de adguard DNS-server niet te bereiken. Bij het toewijzen van eigen ip was dit wel het geval (DHCP). Echter moest ik de gehele configuratie weer opnieuw doen, het lijkt of de configuratie file niet is opgeslagen. Bij een herstart van de nas kreeg de container een ander ip dan eerder, opnieuw moest de gehele configuratie weer worden doorlopen. Ook bij het statisch maken van het eerder gebruikte ip was de config niet teruggezet.
Performance testing 2,5gbps
Aangezien één van de unique selling points van deze nas de 2,5gbps netwerkaansluiting is, is de vraag natuurlijk, wat voegt deze toe?
Best veel, mits je grote bestanden gebruikt!
De laatste jaren is de snelheid van “normale” harde schijven flink vergroot en is voor de overdracht van bestanden steeds vaker de netwerkverbinding het struikelblok. Bij veel reviews van dergelijke apparaten zie je ook dat de snelheden het maximale van het netwerk benaderen. Daarnaast zijn met de komst van wifi 6, acces points en routers veelal uitgerust met een 2,5 of 5gbps verbinding.
Om de netwerk performance te testen is de nas uitgerust met twee 500GB Samsung ssd’s in raid 0. Er is een directe netwerkverbinding gelegd met een server die beschikt over een NVMe drive.
Als testfile is een tekstbestand van 10GB gebruikt.
De schrijf snelheid van de 1gbps verbinding ligt rond de 110 MB/s
De schijf snelheid van de 2,5gbps verbinding ligt rond de 275 MB/s dit is (toevallig

)precies 2,5x zoveel.
Er lijkt derhalve geen beperking te zijn door de processor of het OS en de volledige bandbreedte kan worden gebruikt.
Daarnaast heb ik beide netwerk verbinden tegelijk aan het werk gezet. Zelfs gecombineerd behalen ze de maximale bandbreedte, zowel de 1gbps alsmede de 2,5gbps verbinding blijven stabiel en snel.
Om een beter inzicht te krijgen in het daadwerkelijk gebruik van de netwerkaansluiting heb ik de Helios lantest gebruikt. Deze test simuleert een aantal situaties zoals het open, creëren en verwijderen van kleine bestanden. Het lezen en locken van directories en het lezen en schrijven van grote bestanden. Als instellingen heb ik zowel netwerkinstellingen op 1gbps alsmede die van de 10gbps gebruikt.
1gbps instelling op de 1gbps netwerkkaart
1gbps instelling op de 2,5gbps netwerkkaart
Het enige verschil is de doorvoersnelheid van grote bestanden, de overige zaken zijn identiek en laten voor de 2,5gbps verbinding zelfs een iets tragere gebruikerservaring zien (dit ligt echter wel allemaal binnen de “marge”).
10gbps instelling op de 1gbps netwerkkaart
10gbps instelling op de 2,5gbps netwerkkaart
Ook hier zien we dezelfde waarden terug, echter bij het lezen van grote bestanden zien we normaal een toename als het bestand groter wordt, nu blijft de waarde ongeveer gelijk aan die van het kleinere bestand. Tevens zou het lezen van bestanden een hogere snelheid moeten laten zien dan het schrijven. We lijken hier tegen een hardware beperking aan te lopen. Hoe dit ben ik niet op het spoor (misschien dat het komt door de raid 0 oplossing).
Wel kunnen we concluderen dat het toevoegen van een 2,5gbps netwerk adapter zeker zorgt voor een hogere doorvoersnelheid van grote bestanden. Voor de gebruikerservaring voegt de netwerk kaart niet veel toe en lijkt het dat de diverse (netwerk)protocollen hier de beperkende factor zijn.
De processorbelasting neemt bij het schrijven van grote bestanden toe tot circa 40%, eveneens het verbruik. De piekbelasting van het open en zoeken binnen files en directories komt niet hoger dan circa 10%.
/m/27520/1KkIj0IQDCldm1SPIeRTdUzvjWiOCA3PijrIypeaGxCV1d8NXE?f=620xauto)
Het verbruik gaat tijdens het testen met ongeveer 4 a 5 watt omhoog. Als we dit afzetten tegen de toename van +- 30% hogere processor belasting, komt de additionele +- 1 tot 2 watt toe aan de 2,5gbps netwerkkaart. Dit is voor een netwerkkaart een hele goede waarde! Ook laat de warmtecamera geen extra warmteprofiel op de netwerkkaart zien.
Modbaarheid
Aan de nas valt helaas niet veel te modden, uiteraard kun je hem spuiten of het uiterlijk veranderen maar hoogstwaarschijnlijk wordt hij ergens neergezet waar deze niet opvalt. Het enige wat ik nog kan bedenken is de airflow aan de achterkant van het moederbord (buitenkant kast). Daar zitten gaten maar er lijkt veel warmte achter het moederbord te blijven zitten.
Kwaliteit van voeding
De voeding heeft gelukkig energy klasse 6, dit kan alleen behaald worden met een uit verbruik van ≦ 0.21W (VI), ≦ 0.15W (Tier II)
Het typenummer is: Edac EA1093e-120 dit betreft een 12v 7,5A 90watt adapter.
Edac voeding
Het idle verbruik dat ik constant meet met 2 ssd's en 2 2,5inch harddisks is rond de 11 a 12 watt. Dit komt aardig in de buurt van de aangegeven specificaties.
Prijs
Op dit moment is de prijs van de P3 op 15 euro na gelijk aan die van de P2. Echter bij de P3 krijg je hiervoor 2gb geheugen in plaats van 1gb. Het lijkt mij zeker een goede upgrade voor diegene die meer toekomst proof willen zijn! Daarbij zou ik zeker overwegen om tenminste 4gb ram te installeren, het is daarbij vaak voordeliger om de 2gb versie te kopen en deze achteraf te upgraden met eigen geheugen. Anders komt deze melding waarschijnlijk veelvuldig voor.
De ddr3 module die in de nas zat was een ddr3 1600 so-dimm module van transcend, echter dit was geen low voltage maar een 1,5v module. Zelf had ik nog een low voltage module liggen van 4gb, deze werkte gelukkig zonder problemen.
De Qnap TS-431P3 is een nas die veel in huis heeft! Een snelle netwerkverbinding van 2,5gpbs en usb 3.2 poorten maken de nas ideaal voor een meerpersoons huishouden. Het Qnap OS werkt snel en heeft voldoende functies en instellingen om je data veilig op te slaan. Het toevoegen van een caching ssd zorgt tijdens het lezen bij een raid 6 opstelling voor nog meer snelheid. Ten opzichte van de concurrentie bied deze nas veel waar voor zijn geld. Het mogelijkheid om op eenvoudige manier met containers in contact te komen, is goed voor de community en laat zien dat Qnap zelfs met deze instap nas alles uit de kast probeert te halen!
Kortom, als je een nas zoekt, die beschikt over veel functies en één die toekomstbestendig is, koop deze
Tweakers.net, heel erg bedankt voor het ter beschikking stellen van deze prachtige nas!