€ 344,- bij Leventis | Zakelijk

Philips B-line 346B1C Zwart Review

22 september 2020, laatste update op 2 december 2020, 191 views Rapporteer

Goed werkende monitor die ruim een half jaar keurig zijn werk doet. De ingebouwde KVM kan ik niet meer zonder en het is prettig dat USB C mijn laptop gelijktijdig oplaadt.

Pluspunten

• Beeldkwaliteit is goed
  • Robuust gebouwd
  • Dac (voor geluid) geeft geen hoorbare vervorming/ruis

Minpunten

• Luidsprekers erbarmelijk slecht
  • Geen headphonejack inclusief microfoon

Keuze maken

De aanschaf van deze monitor is gedaan als zakelijke monitor om mijn dual screen COVID-setup (in de woonkamer) wat eleganter te maken, maar tegelijk ook om mijn nieuwe semi-gaming/audio-productie machine op aan te sluiten. Ik had voor mezelf drie lijstjes gemaakt voor de drie doelen:
Zakelijke eisen:
  • Ingebouwde USB-hub met voldoende poorten voor zakelijk gebruik.
  • USB C voor aansluiten laptop, met voldoende power delivery.
  • Ultrawide zodat ik niet al te veel screen real estate inlever.
Gaming eisen:
  • 100hz of hoger refresh rate
  • Ondersteuning freesync
  • Niet al te hoge resolutie zodat mijn 2060 super op redelijke settings de boel aan kan
Muziekproductie eisen:
  • Ingebouwde speakertjes (zodat ik kan horen hoe de muziek die ik maak klinkt op relatief crappy speakers)
  • Ultrawide
NIce to haves:
  • USB hub kan fungeren als KVM switch
  • Ethernet poort
  • Webcam ingebouwd (bij voorkeur met windows hello ondersteuning)
  • HDR]
Aangezien deze monitor aan alle eisen voldeed en van het wensenlijstje uitsluitend de webcam en HDR ontbrak, kwam deze na een andere monitor geprobeerd te hebben (daar ontbrak USB C, maar die had wel HDR en een 144 hz refresh rate) als winnaar uit de bus. Vooral omdat hij in vergelijking met de overige monitors die aan deze eisen voldoen bijzonder gunstig geprijsd is.

Leuke bonussen die niet op mijn lijstjes stonden: Er is in te stellen dat de monitor automatisch uit gaat als je weg loopt (helaas lockt dit niet automatisch je machine, maar voor thuis is dat geen must). Als kers op de taart kreeg ik bovendien nog een ingebouwde headphone poort en high speed charging USB A poort ingebouwd.

Installatie

Het is een monitor en dus redelijk plug and play. Ik gebruik de picture in picture side-by-side functies niet, dus het enige dat ik in moest stellen was de brightness en dat de monitor van mij uit mag als ik wegloop (en weer aan gaat als ik terug kom). Doordat ik de KVM switch niet handmatig gebruik kon ik de 'user' knop van het scherm ergens anders aan toewijzen, maar deze is toe te wijzen aan de volgende functies:
  • Powersensor
  • KVM
  • Multiview
  • Brightness
  • Volume
Aangezien ik vaker van brightness wissel dan de overige functies gebruik was dat mijn voorkeursinstelling.
Dankzij deze functie heb ik het automatisch aanpassen van brightness na enkele maanden uitgeschakeld. Het werkt goed, maar ik werk vaak met gordijnen achter mij (wat het scherm dus ziet) dicht, terwijl het licht van mijn tuin ruim naar binnen schijnt en dan snapt de monitor niet dat ik meer brightness nodig heb.

Gebruik

Dankzij het automatisch schakelen tussen inputs en het gegeven dat ik zelden zowel mijn bedrijfslaptop als mijn thuismachine aan heb staan is deze monitor voor mij bijzonder makkelijk in gebruik. Ik stel zo af en toe de brightness in en dat is het. Het instellen van brightness is een eigen keuze, maar in normale scenario's werkt dat uitstekend. Overigens gebruik ik de Philips Smartcontrol software voor het instellen van de brightness en heb ik een scriptje gebouwd om te schakelen tussen twee standen. Ik moet nog even uitzoeken hoe ik dat in het systeemvlak krijg, maar voor nu werkt dat uitstekend.

Mocht je willen switchen tussen inputs is daar een dedicated knop voor, de KVM switch switcht automatisch mee (is desgewenst uit te zetten, in dat geval doet de 'user' knop dat).

Dankzij Fancyzones (Onderdeel van Microsoft Powertoys: Powertoys op Github) mis ik het hebben van meerdere schermen totaal niet, sterker nog ik wil niet meer terug als ik de ruimte wel zou hebben. De met de monitor meegeleverde Smartdesktop is vergelijkbaar maar minder flexibel
doordat je geen eigen presets kunt maken en minder mooi vormgegeven. Wel heeft Smartdesktop beduidend meer presets om je vensters in te snappen:

Prestaties

Beeldkwaliteit
Het scherm heeft de gebruikelijke controls qua kleurtemperatuur e.d. en heeft een sRGB profiel. Dat profiel gebruik ik overigens niet, ik heb hier niets in aangepast sinds ik de monitor in bezit heb. Het ontbreekt me aan kennis en ervaring om in te kunnen schatten hoe de kleurweergave is, dus ik beperk me tot het subjectieve: "Ik vind het er prima uit zien en kan zonder dat mijn ogen moe worden of dat ik het idee heb dat iets niet goed wordt weergegeven de hele dag kijken." en "Het scherm op mijn iPhone 11 doet het ongeveer hetzelfde qua kleur, maar met iets hogere pixeldichtheid".

En daar komt toch het moeilijke punt: De pixeldichtheid is zoals ik verwachtte niet optimaal (in mijn huidige opstelling zit ik relatief dicht op het scherm). Het is voor mij geen enkel bezwaar overigens, maar ik weet dat veel tweakers hard gaan op de pixeldichtheid. Voor mij was de overweging dat zowel het scherm als de grafische kaart om het geheel aan te sturen hierdoor beduidend beter te betalen zijn.

Ik heb het scherm niet in de volle zon gebruikt, maar op 100% brightness doet het binnen na een half uur muziek maken pijn aan mijn ogen en dat is met alles in dark mode. Voor mijn use-case dus meer dan uitstekend.
Geluidskwaliteit
De ingebouwde speakers zijn exact zo bagger als ik had gehoopt: Niet beter dan wat uit de iPhone 11 komt, als het niet slechter is. De headphone jack daarentegen is wonder boven wonder zo goed als ruisvrij (gemeten op steinberg ur12 audio interface, in stilte en tijdens het afspelen van geluid) en geeft weinig vertekening van het klankbeeld (sinusgolven op verschillende frequenties en volumes gemeten). Perfect dus voor muziek luisteren. Helaas is het geen combo-jack die tevens als mic-input dienst doet, dat was bij nader inzien echt te gek geweest.
Bouwkaliteit
Het geheel is vervaardigd uit plastic en voelt ook duidelijk plastic aan. Nu ben ik niet het persoon dat de hele dag zijn monitor betast dus het boeit me niet, maar voor wie het interesseert: het voelt goedkoop. Dat doet overigens geen enkele afbreuk aan hoe robuust de monitor is. Ik draag hem nog wel eens een heel smal trapje op richting de kinderslaapkamer en ben gewoon onhandig dus bots nog wel eens ergens tegenaan. Het plastic heeft op een aantal plekken zichtbaar de muur aangeraakt, maar de monitor zelf is dat niet aan te zien. Hij is vrij zwaar (hoewel, mijn IIyama 19 inch CRT toen ter tijd, die was pas zwaar!).

De voet is gigantisch. Ik snap dat het nodig is en het scherm staat daardoor als een huis, maar als er een muur achter mijn bureau had gestaan had ik een muurbeugel aangeschaft om ruimte op mijn bureau vrij te maken.

Ik ben bijzonder in mijn nopjes met het scherm en het met een enkele kabel kunnen aansluiten van een bedrijfslaptop is super. De prijsstelling is bijzonder gunstig gezien het eisenpakket dat ik had.

Heb jij ook een Philips B-line 346B1C Zwart?