NZXT Kraken Z73 Review

gitaarwerk
20 september 2020, laatste update op 22 september 2020, 1.304 views Product gekocht

NZXT Kraken Z73

Gewoon vet ding. LCD op de pomp is echt niet nodig, maar wel gewoon heel erg vet. Koelt prima, fans zijn relatief stil (tov mijn Noctua 140mm industrial). Eerste keer installatie voor mij, dus was even spannend. Koelt mijn CPU rond de 40 graden C op load. Prima prestaties.

Pluspunten

• LCD <3, hoog shine gehalte
  • Koelt gewoon prima
  • Installatie toch best makkelijk
  • Alles keurig zwart, en de focus op het mooie LCD

Minpunten

• Duur, en echt niet nodig, kan ook gewoon goede prestaties met beQuiet Rock
  • Installatiehandleiding
  • Plaatsing radiator word voorgesteld aan front van de case, maar boven is veel beter/duurzamer
  • Niet duidelijk welke kant fans opdraaien, ik mis gewoon de pijl
  • COM software is vereist, pomp/fans niet geregeld door moederbord

Deze koeler heeft echt een hoog shine gehalte. Totaal overbodig, maar dit is gewoon een toffe gimmick. Je zet er een GIF op met het hoofd van de persoon die je kast gaat bewonderen. Ok, dat is achterlijk, maar ik vind het nou eenmaal leuk :+.

Uitpakken
Alles zit netjes verpakt in de doos, thermal paste pre-applied, ook voldoende. De pomp ziet er mooi uit, ook de kant van de processor met koper. De doos is redelijk zwaar. maar niet te zwaar (ja, lekker subjectief). De gevlochten mantel om de buisjes zien er erg mooi uit.

Installatie
Als eerste AIO waterkoeling is het even een dingetje om te kijken of je alles goed installeert en op de beste manier. De handleiding is best OK, maar een youtube videootje erbij pakken is toch echt makkelijker.

Wat nadelig is van deze handleiding en site is dat het advies over het beste te plaatsen manier eigenlijk iets is waar weinig mensen echt onderzoek naar hebben gedaan. Uiteindelijk na zoeken gevonden dat je de radiator helemaal boven moet plaatsen i.p.v. voorgestelde voorkant van de case, en de fans naar boven blazen, geplaatst onder de radiator (dus niet zuigen). Ik moest dus het een en ander aanpassen nadat ik 'm had ingebouwd.

Dit schijnt de meest duurzame manier te zijn, en koelt wellicht iets minder. Hier referentie: https://www.youtube.com/watch?v=BbGomv195sk

Verder is het opzetten van de pomp op de processor een eitje.

Geluid
Het geluid is redelijk. Op hogere toeren hor je de fans. De pomp hoor je nagenoeg niet. Mijn noctua fans maken veel meer lawaai. Ik moet die wellicht ook instellen. Die zijn verbonden met mijn moederboard via de fan-hub van de Fractal Design Define 7 case.

COM software
Een van de grootste heikelpunten is de bijgeleverde noodzakelijke COM-software. Deze word via USB aangesloten. Als dit niet werkt, zal de koeling te laag zijn. Wellicht met een firmware update zal dit nog aangepast worden.

Het is eenmaal jammer dat je pomp en fans niet aangestuurd worden door het mobo. Dat snap ik. Ik houd ook niet van verplichte software.

Echter, bij mij werkt het allemaal wel gewoon erg lekker. De software is informatief en je kan een hoop instellen. Het doet net even ietsjes teveel, maar ik vind het niet zo een probleem als men zegt op andere fora.

De software lijkt ook met regelmaat geupdate te worden. Het opstarten van de software in geminimaliseerde mode, maakt het non-obtrusive, wat best OK is gewoon.

Gewoon een cool ding, ziet er vet uit, prima te installeren, ook voor een noob (al duurt het even). De COM software is jammer dat het verplicht is en niet gereguleerd kan worden door het moederbord. Maar als je wat shineys wilt, is dit wel een tof ding!

Betreft de plaatsing, zou ik wel echt een case kopen welke genoeg ruimte bied voor plaatsing boven de processor.

Heb jij ook een NZXT Kraken Z73?

Heel erg bedankt voor het delen van je ervaring. Zou je een foto kunnen maken i.c.m. de Fractal Design case? Ik zit er zelf over te denken dezelfde combinatie te gaan gebruiken en ben benieuwd hoeveel licht de Dark Tint doorlaat.
Bij deze; Kwaliteit is wat lastig, er zit nog een beschermlaag over het glas heen, maar het is wel duidelijk te zien. https://ibb.co/4dPzt58
Thanks, laat meer dan genoeg licht door en is denk ik mooier dan een volledig transparante case :)
Eens :) Ook mijn reden dus. Als deze uit staat, heb je minder "last" van lelijke inkijk. En geheel vind ik er wat strakker uitzien.
No problemo :) . Ik zal vandaag ergens een foto maken. In principe genoeg. Vind ik.
Oh ik heb de datums even door elkaar gehaald. Heb je toevallig ook een volledige foto van je build? Ik zit erover te denken om de define 7 xl te nemen maar aangezien jij ook een z73 in de medium versie hebt.
De XL heeft wel wat voordelen als je een volledige pomp neemt of naast fans voorin (die wil je) ook nog HDD's daar gaat toevoegen. Er kunnen enkele onderin, dus als je een setje hebt kun je ook zonder doen. De XL is wel een stapje omhoog. Zeker geen gekke keuze :)

Ik ben nog flink in verbouwing, dus mijn build/set-up is nog wat.. .mwah :). Het is redelijk zwart allemaal, aangezien de rest van mijn kamer wat meer,...mag shinen :+
Goed om te weten. Dank voor de uitleg en ik zie graag een keer het eindresultaat!
Wowie @ de foto van de r7 case + cooler + rgb.