3. Willen (1.327) Hebben (672)

ASUS ROG Strix X570-E Gaming Review

LazarusLongNL
20 september 2020, laatste update op 6 oktober 2020, 2.146 views Product gekocht

ASUS ROG Strix X570-E Gaming

Een betaalbare X570 moederbord zonder compromissen? Ik denk van wel! Met alle belangrijke features die je kan wensen. 8x USB 3.2 gen 2! Wifi 6 onboard! 2.5ghz+1ghz ethernet? tot 4400mhz memory? 2x M.2 PCI 4.0 x4?

ZEKER! dit en een strak uiterlijk! Elke euro waard!

Pluspunten

• Net uiterlijk, hoge kwaliteit ontwerk.
  • Pre-mounted IO met strak/duidelijke print.
  • Wifi 6 & 2,5 + 1,0 Gbit/s Ethernet.
  • 8x USB 3.2 A (gen2) 1x USB 3.2 C (gen2)!
  • Goed geplaatste Fan Headers, onboard header voor aio!
  • Tot wel 4400mhz memory speed!

Minpunten

• Onboard RGB niet heel indrukwekkend.
  • RGB "wit" wijkt af met blauw/rood (thx MartinPTweak)
  • PCI-E x16 Lane 1 blokkeert toegang tot m.2 heatshield.
  • Frontpanel jumpers amper leesbaar (RTFM tho…)

We zijn weer terug bij ASUS!

Na een korte investering in een GIGABYTE boord wilde ik deze ronde weer terug naar mijn favoriete moederboord producent. Voor een upgrade naar de AMD 3800x en een (hopelijke toekomstige) 3080! Zocht ik naar een bord met:

Ingebouwde Wifi, minimaal 2x M.2 PCI-E 4.0 sloten. Goede onboard en genoeg USB 3.1+ aansluitingen voor werkschijven. Bij de Asus SROG Strix x570-E Gaming zat ik gebakken!

De onboard Wifi 6 chip is een echte future proof onderdeel. Nu draaien we nog op Wifi 5 maar 6 staat zeker op de planning. Het feit dat ik tegen die tijd geen PCI kaart hoeft op te offeren is natuurlijk bijzonder lekker.

Het moederboord beschikt ook over de nodige m.2 sloten. Twee stuks, 1 boven PCI-E x16 slot 1, en de andere tussen de laatste twee PCI-E 16x sloten. Beide worden beschermd door een heatshield die half gekoppeld is aan de chipset koeler. Dankzij een stukje (decoratief) shield betekent dat er meer lucht over de M.2. ssd's heen kunnen en samen met hun heatshields moet dat voor wat extra koeling zorgen.

Een enorm pluspunt op de m2. sloten is dat ze niet "achter videokaarten" zitten. Die zitten BOVEN de eerste en laatste x16 slot. Dat betekent dat wanneer je gebruik zou maken van een m.2. PCI-E 4.0 SSD je de ruimte hebt voor de (vaak) enorme heatsinks, al niet actieve koeling die je op dat soort ssd’s tegenkomt.

Het onderste PCI-E 16x slot werkt via de X570 chipset op Pci-E x4.0 dus uitstekend voor x16 SSD expansion kaarten!

USB werkt bijna allemaal op 3.2 A gen 2. Dit betekent dat je geen zorgen hoef te maken waar I/O aansluit of je flitsende externe SSD's op aansluit. Over deze poorten haal ik uit mijn externe SSD de maximale SATA 600 snelheden met gemak!

Mijn 3800x kon tot 4.4ghz stabiel zonder al te veel werk dus de 12v fases zijn dus sterk genoeg voor aardig wat overclock headroom. (Let wel dat elke fysieke processor anders is, ik denk flink geluk te hebben met mijn 3800x)

Het enige wat me tegenvalt is dat de shield over de m.2 er afgeschroefd moet worden om erbij te komen. Hiervoor moet je ook je GPU verwijderen. Ook zit er wel "rgb" op het bord maar is gelimiteerd. Ik mis een randje rond de pci-e maar er zijn wel genoeg 3 en 4 pin RGB-headers!

Al om voor de prijs, een fantastisch moederbord die ik na een aantal dagen onder (OC) spanning zetten zeker kan aanraden!

Heb jij ook een ASUS ROG Strix X570-E Gaming?

Ik heb dit bordje sinds vorig jaar ook en ben er opzich mee tevreden, maar ik zou persoonlijk nog 2 nadelen toevoegen aan deze review.

RGB op wit is meer licht paars, wat opzich raar is als je ROG videokaart op wit ook echt wit is net zoals mijn fans, misschien een nitpick maar voor de prijs die je hiervoor betaald best zonde.

Wat ik nog veel erger vind zijn het aantal case fan headers, 2 om precies te zijn en dat is ronduit belachelijk aangezien dit gewoon een ATX moederbord is (wat dit nog erger maakt is dat de x470 Prime Pro van mijn partner gewoon 3 case fan headers heeft)

Gelukkig heeft mijn case een fan splitter out of the box, maar voor een ATX moederbord blijft dit karig.

Prima review verder, en qua moederbord ben ik op de 2 genoemde nadelen na heel erg tevreden.
Net nog even naar wit gekeken, klopt er zit een lichte afwijking in! Ik draai zelf licht blauw in mijn NZXT h700 dus niet opgemerkt. Ik ga m'n review even update, witte LEDS kan zo maar belangrijk zijn.

Maar je Chassis fan verhaal is niet helemaal juist. Er zitten meer headers op. Er heten er maar twee "chassis fan" maar je kan alle poorten gewoon gebruiken voor alle fan soorten zo ver ik weet. Bios weet alleen dat sommige headers voor specifieke oplossingen zijn bedoeld.

Dus "4 pin fan 12v #1" heet "CPU FAN". In je fan management staat deze dan automatisch gekoppeld aan "CPU TEMP" voor de curves. Bijna alle lucht koelers hebben tegenwoordig PWN of 12v besturing. Ik gebruik een AIO dus heb voor mijn gemak de AIO_PUMP en CPU_OPT gebruikt (X62, NZXT). Ik kan dus case fans aansluiten op CPU_FAN, deze heet dan CPU cooler voor alle software maar ik kan een curve instellen en binden aan verschillende metingen. B.V. Package temp (cpu) of motherboard, of Termal sensor (zit er 1 in de box kan je e.v.t. plaatsen (rear fan is een goede!).

Je hebt dus: CPU_FAN, CPU_OPT, AIO_PUMP, CHA_FAN1, CHA_FAN2, W_PUMP+, M.2_FAN.

Dus ik denk als je de moeite neemt je erg veel kan aansluiten in je case.
Klopt maar het is eigenlijk niet de bedoeling om een case fan op een andere dan CHA_FAN aan te sluiten (enige uitzondering hierop zijn Gigabyte moederborden, je kan daarop zelf instellen wat de rol van de connector is, bij Asus niet)

CPU_OPT is voor 2de CPU fan bedoelt (maar je kan in theorie case fan op aansluiten, echter reageert hij op de temps net als de normale CPU_FAN)
W_PUMP/AIO_PUMP zijn voor waterkoeling dus no-go in mijn ogen voor case, hetzelfde verhaal betreft de M.2 FAN, is niet bedoelt voor case fan.

Asus had hier gewoon 3 aansluitingen moeten leveren voor case fans, het is echt heel lang geleden dat ik een ATX moederbord heb gezien met minder (custom moederborden uit kant en klare computers terzijde)

Zoals ik al zei de moederbord van mijn partner is de helft van de prijs en heeft 3, en ik ken meerdere mensen die budget moederborden hebben van verschillende merken waaronder Asus met vaak genoeg 3 case fans.

In mijn ogen een enorme blunder van Asus, en het is dat ik een splitter gebruik dus ik kan er mee leven, maar het is doodzonde dat zo'n goed uitgeruste moederbord zo iets belangrijks mist.

[Reactie gewijzigd door Mizgala28 op 24 juli 2024 12:00]

Ik snap niet helemaal waar deze informatie vandaan komt. Als ik een stopcontact hebt waar koelkast op staat kan ik mijn waterkoker niet aansluiten? Hoe en header heet heeft niks te maken met het werk wat deze doet.

In bios kan je idd niet tegen CPU_OPT zeggen dat deze naar MB temp moet kijk, maar dat kan wel in de AI Engine. Een Waterpomp, welke dan ook, werkt met de zelfde 12 volt DC stroom als elke (4pin) case fan.

Mogelijk als je geen software gebruikt zal je en flat curve moeten gebruiken. Maar ja ken heel goed een pump header gebruiken voor een case-fan.

Doet Gigabyte het beter? Denk het, vorige bord was een gigabyte daar kon ik inderdaad in bios vertellen welke temp meting een header moest gebruiken.
Verschil is alleen dat stroom uit de stopcontact gewoon stroom is (aka dom), je sluit iets erop aan en het werkt, het is niet echt te vergelijken met een moederbord header die meer doet dan alleen stroom geven aan datgene wat je erop aansluit.

Hier gaat het niet alleen om stroomtoevoer maar ook erom dat de moederbord de boel correct aanstuurt, iedere header heeft een andere taak (het is ook een water pomp header voor een reden)

Maar ik blijft erbij, moederbord heeft een fors prijsje van 300 euro en je krijgt 2 case headers, was dit een ITX dan had ik weinig te klagen maar met een ATX blijft het karig hoe mooi ik de rest ervan ook vind.

Er valt hier ook verder weinig over te zeggen.

[Reactie gewijzigd door Mizgala28 op 24 juli 2024 12:00]

Er valt hier ook verder weinig over te zeggen.
Ben ik het niet mee eens, ha'. Een moederbord stuurt een 12v 4 pin niet anders aan voor een pomp of een fan. Het heeft alleen native andere instellingen die dus om te zetten zijn. Ik heb voor de gein mijn top fans op AIO pump aan gesloten en zelfde curve geven en deze doen precies het zelfde als op CHA_FAN1.

Bedankt voor het gesprek en fijne dagen!
Zo te zien snap je het niet, maar dat prima.
Fijne review! Leuk om te zien dat andere mensen naar dezelfde zaken kijken bij een MB.
Je noemt 4400 mHz een pré, maar....
Als ik kijk naar de specs dan is dat een mogelijkheid maar je kan dan niet alle vier de slots gebruiken.
Met mijn MB van een paar jaar geleden is dat net zo (MSI).

Ik vind dat toch wel wat misleidend, zeggen max. 128GB geheugen EN 4400mHz noemen, terwijl beide niet kan. Doen alle MB fabrikanten dat?
4400 is een pró, het is geen behoefte maar een mogelijkheid (pré is prerequesite of wel, je hebt het nodig).

Ik denk niet dat het misleidend is, je kan 128gb gebruiken en je kan tot 4400mhz ram gebruiken. Ik heb de Mattise lijst aangehouden. Gezien ik een 3800x en ik geloof dat die lijsten verwijzen naar andere cpu's. Daar zie je niet dat "128gb 4400 niet kan" maar dat er geen sticks gemaakt worden groter dan 8gb. En met zoeken op internet kom ik inderdaad geen "high cap, high speed" sticks tegen.

je zou 32gb sticks nodig hebben van waarschijnlijk 4000mhz minimaal om überhaupt te klimmen naar 4400 en nog geluk hebben ook. Maar die vind ik niet. Alleen kits van 8gb. Ik denk dat de memory sticks zelf de afweging moeten maken tussen snel of groot.

En dus als gebruiker zal je het zelfde moeten doen. Als de Memory makers een manier vinden om 32gb sticks op 4000+ te laten draaien (waarschijnlijk door zeer slechte timings dus why bother?). Denk ik niet dat gaan zien op dit niveau board.

Dus... :O Ja, en nee. Ja ze doen het allemaal, nee ze misleiden de klant niet. Realiteiten in hardware light bij de klant.
Precies, beetje half glas vol of leeg :-).
Voor mij is het misleidend omdat er iets verkocht wordt wat er niet is.
Er zijn meer van dit soort dingen, als je M2 slots gebruikt verlies je SATA slots, etc.
Voor mij inderdaad misleidend of met een minder groot woord, onvolledige voorlichting :-).
"Onvolledige voorlichting" Die ga ik gebruiken op me werk als ik weer wat vergeet ;)
Hoi, dat probleem met RGB op wit, is dat op te lossen? Of is het sowieso onmogelijk om het echt wit te maken?
Zo ver ik kon zien onmogelijk. De 0 / 0 / 0 waarde produceert gewoon geen WIT. Je zou kunnen experimenteren met 0 / 2 / 3 en dergelijke om balans te maken en iets van de kleur er uit te halen denk ik maar dan krijg je mocht je succes hebben minder fel licht.
Ja, idd, wel logisch dat je het zo kan oplossen met een iets minder fel licht tot gevolg. Op zich niet echt zo'n probleem dan natuurlijk. Bedankt
Ik heb net even gekeken of ik in de buurt kan komen naar wit>

Met R255/G250/B245 kom ik dicht in de buurt. En is het minder te zien. Op zich verlies ik niet heel veel licht. Ook merk je het niet als het gewoon in de kast aan staat naar mijn idee. Dan is het toch "in het ooghoek".

Ik denk dat het goed te doen is en zoals beschreven ik vind het naast de RGB een goede prijs voor een decadente board!

Veel plezier met uitzoeken!
Ik wil geen zeurpiet zijn, maar de dt fouten werpen toch een schaduw over deze verder wel goede review
Die fout maak ik nog wel eens (te vaak). Ik ben lichtelijk dyslectisch nu heb ik al veel van mijn fouten weten te verbeteren over de jaren maar eu word nog wel eens ue, en d, t of dt krijg ik nu al 10 jaar bij les op zonder al te veel succes. 8)7 jammer genoeg 'zie' ik de fouten ook niet dus dan hopen we maar op alertheid van de spellchecker.

Je moet me eens een verslag horen lezen als ik slecht geslapen heb.
Goede review! Jij hoeft je niet te verantwoorden tegenover zeurpiet "Mortov Molotov";)

Niemand is perfect.
Ik ben gewoon een taalnazi hoor ;)

In mijn middelbaar onderwijs werd op een toets van 10 punten minstens 1 punt per DT fout afgetrokken,dus ik zie ze sindsdien wel staan natuurlijk :P

[Reactie gewijzigd door Mortov Molotov op 24 juli 2024 12:00]

+ is "en" is verwarrend snap ik. Je zou zo maar kunnen denken dat het 3.5 is niet waar? Twee poorten, Twekkel.
Nee, omdat het Gbit/s moet zijn. 1ghz ethernet bestaat niet.
Tevens lijkt wifi me niet een heel zwaarwegend punt als je een dergelijke gaming set-up gaat bouwen, daar je dan toch een kabel aan wilt gaan sluiten in verband met de latency. Tevens kun je altijd wifi toevoegen met een usb-stick. Een 10Gbit/s (daar heb je ‘m weer) zou pas future proof zijn.
Oh...

Juist ja' 8)7 bonk.

Ik woon toevallig in een huis waarbij kabels trekken of buiten de muur moet of... niet. Gezien ik geen kabelgoed op de muur wil lijmen of buitensporig door m'n hele huis een Cat kabel zien lopen. Dan maar Wifi. Met de zelfde logica steek je er een 10Gbit/s kaart in.

Mocht ik ooit gaan verhuizen of mijn verhuurder denken "goh, je kan je eigen muren stucen? Oh dan mag je wel een gaatje in de muur boren." Dan is een kabel leuk. Gezien ik niet verwacht dat we in de volgende 10 jaar naar 2,5 Gigabit of zelfs 10 Gigabit internet gaan denk ik dat het wel mee zal vallen.

Leuk voor 8k pjörno op de Nas maybe. ALs je met 10 man gaat kijken.