Afgelopen 2 jaar was ik een tevreden gebruiker van de Motorola Moto G6 Plus. De telefoon heeft altijd goed voldaan en me nooit in de steek gelaten. Echter sinds mei komen er geen nieuwe updates meer en en ik vond dat ik toe was aan een nieuwe, mijn globale eisen:
- Niet te groot en zwaar, dwz niet groter en zwaarder dan de G6 Plus 160mm x 75 mm x 8mm 170g
- Zo licht mogelijke Android skin met minimaal 2 jaar updates
- Licht / middelzwaar gebruik: vooral communicatie, web browsing, streaming en soms een spelletje
- Scherm moet kleurecht zijn, niet teveel afwijken (ik doe veel met fotografie)
- Budget: rond de 500 euro
Qua merken gaat mijn voorkeur uit naar Motorola, OnePlus en Google Pixel, ik heb de volgende telefoons overwogen:
- Motorola G 5G Plus: iets te groot naar mijn smaak
- Motorola Edge: veel waarde voor je geld, stereo speakers, echter ik houd niet zo van gekromd scherm en slechts beperkte tijd updates
- Google Pixel 4a: pas net uit, nog niet leverbaar
- OnePlus 8: straatprijs 630 euro en daarmee boven budget. Ik houd niet zo van gekromde schermen en er mist een telezoom camera
- OnePlus Nord: deze was nog slecht leverbaar in augustus
- OnePlus 7T: prijsverschil met de Nord relatief klein en toch duidelijk de betere telefoon: snellere SoC, stereo speakers, metalen frame, etc.
OnePlus heeft de 7T in augustus wat afgeprijsd en ik heb hem aangeschaft ongeveer 500 euro. In de prachtige rode OnePlus doos zat naast de Warp charger geheel onverwacht ook een USB-C koptelefoon, erg netjes. Daarnaast komt de telefoon uit de fabriek met screen protector en een kwalitatief goede beschermhoes die ook de hoeken en voorkant goed beschermt bij een ongelukkige val.
Na installatie heb ik met adb de telefoon verder opgeschoond (ik ben altijd een beetje paranoide met Chinese fabrikanten die uit fabriek Analytics apps installeren) en nu heb ik een schone en snelle Oxygen OS. OnePlus is een nieuw merk voor mij, de marketing en propositie spreekt me aan: betaalbare premium telefoon.
De telefoon bevalt uitstekend, zeer blij mee! De ervaring is zeer vloeiend en premium, het scherm is prachtig met haptic feedback. Ik geniet van het kijken van films met de ingebouwde stereo speakers. Zwart is ook echt zwart en de kleuren zijn realistisch.
De camera's geven best aardige resultaten, zeker op het OLED scherm van de telefoon ziet het er allemaal prachtig uit. Ik fotografeer ook met een grote sensor systeemcamera en ik weet dat een smartphone met mini sensor nooit kan tippen aan een grote sensor camera, dus ik zoek in een smartphone dan ook geen uitmuntende fotokwaliteit. Op een groot computer scherm zien de foto's er op zich ook nog wel redelijk uit, maar je ziet wel duidelijk dat de foto van een smartphone sensor komt. De foto's zijn vooral teveel verscherpt (oversharpened) - dat vinden de mensen blijkbaar mooi? De nachtmodus functioneert goed en de macrostand (waarmee je op 2-3 cm afstand kunt fotograferen) is ook nuttig. Daarbij vind ik de 2x telezoom erg nuttig. Zie onder wat voorbeeldfoto's.
De accuduur is ruim voldoende voor mij (1,5 dag) maar de Moto G6 Plus ging langer mee.
Het scherm heeft bij lage helderheid op sommige plekken een iets groene tint, ik begrijp dat dit een bekend euvel is bij de 7T. Ik vind het totaal niet storend.
Al met al ben ik zeer tevreden met deze telefoon!